|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:13 pm
вЕрно ли уча.се струва толкова пари...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: вЕрно ли уча.се струва толкова пари...
Мда за такива неща абсолютно, нашето малкото май никога е нямало нов телефон или таблет, наследява каквото остане от каката, и му се радва. Аз лесно харча пари за него, работилничка за 3, видео студио за 20 но няма да дам и 1000 за телефон или таблет. То и без това в САЩ ти ги подменят на всеки 2 години че и по-малко, та това което остава от кака е достатъчно, иначе бях замислим да му взема един хубав 3д принтер ама сега покрай карантината малко ще поизчакам че парите стават кът 
|
| Вто Мар 31, 2020 12:39 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
А, това вече е друго нещо - ако можеш да си позволиш лукса да отделяш от твоето време да помагаш на децата да учат е още по добре. Този сайт уча.се е евтин начин да си освободиш от твоето време за учене и според мен до няколко стотин лева годишно не бих се и замислил да го купя ако наистина ще ми спестява по час два седмично.
А това със скъпите излишни вещи и презадоволяването на децата и създаването на усещане в тях, че видиш ли всичко им се полага в този живот само защото са чули/видели някъде, че на друг му били купили си е вече въпрос на ценностна система и възпитание - едва ли ще преувелича ако кажа, че това е може би най трудното ми предизвикателство досега - животът е толкова различен от този когато ние бяхме деца, че всеки ден се питам дали и кое е по правилно да направя - било то за телефон, за игри, за дрехи, за забавления и т.н.
Сега на второ четене се замислям, че май има корелация между любовта на децата към шоколад и сладки - боли ме като гледам как познати учат децата си още от малки да ядат сладки неща и после се оплакват, че искали скъпи телефони и маркови дрехи ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Мар 31, 2020 12:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ееее тук не съм съгласен, изплюскали сме с брат ми толкова шоколади, тоблерони и яйца ... никога сме нямали влечение към маркови неща. По скоро е свързано с обезценяването на нещата. Малката няма джобни, изкарва пари ако помага, мие чинии, подрежда масата, по 25 цента на ден ако помага,събира си ги и с тях може да си купува каквото поиска. Някой път ако и трябват пари я карам да ми помага за нещо, или да ми нарисува нещо, направи нещо, рисунка върви 2$ ама само ако я харесам  Трябва да се научи че всеки цент който изкарва е защото е направила нещо, и обратното също 
|
| Вто Мар 31, 2020 12:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък моичкият има телефон с фенерче, ама без фенерче! Не заради друго, но със зор го карах да изиграе някоя игричка... докато не тръгна на училище и като се почна една мания... От година-две в школото е забранено да се включва телефон (познайте защо) и после ми кажете нещо за образованието в малките градове. Щото съм виждал чисто нов талафон за 700лв стъпкан и изритан в канала - да му купят по-джиджан (това е другата бира). Ся моичкият кара единствено на лаптоп втора употреба за около 150лв: стига му за "Уча се", ама не че не се изтарикатява да си пусне някоя игричка. Скоро ми искаше да му инсталирам Нинтендо-емулатор (щото не знае паролата и е под Линукс), но казах "Йок!". Лекуваме се от "наркомания"!
Положителното от коронавируса: най-после се убеди, че компа е инструмент, не играчка...
ПС за шоколадите: там бабодядовците са виновни, не намирам връзка с по-джиджаното. Ако става въпрос: шоколадът вече е по-евтин от плодовете, само дето мнооо рядко е шоколад. То и "байкалчетата" направиха отровни...
|
| Вто Мар 31, 2020 2:31 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Връзката е в безусловният "искам" -> "получавам" процес.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Мар 31, 2020 4:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дори не знам дали е имало опити при нас, е понякога като минаваме през таргет или уолмарт прави опити да си проси по нещо ама обикновено са книжки, моливи, материали да си прави слаймове, та на такива неща по и угаждам, най-често минава номера със сладоледа, щото жената не и дава да яде сладолед че е малко едричка 
|
| Вто Мар 31, 2020 4:53 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Зададох въпросът не защото не ми се дават парите, а защото не знаех дали е временна ситуация и по добрия пример отпреди месец ще го пуснат аванта пак. Колега спомена, че някъде собственика в интервю е казал, че не може да продължава безплатно поради разходите, които имат. Та това е отговорът на въпроса ми. Не че не виждам и друг подход - учителите могат да предложат същата "услуга", министерството може да плати нещо или да се ангажира да разработи същото. Да, време ще отнеме, затова може да се откупи съдържанието и да се предложи на училищата. Ясно е че не всяка даскалица става за водеща, ама от 100'000 все една по-засукана ще се намери. Натрупаното съдържание си е инвестиция, която ще може да се ползва много години - независимо кога и дали ще падне карантината, това ще се ползва не по-малко от някой километър магистрала. Даскалите ще имат възможност да помагат допълнително и индивидуално, което е нужно при дистанционно обучение. Не съм дълбоко запознат с уроците на уча.се и доколко се дублират с това, което се очаква да дават даскалите. Ако са разширени, допълнителни, знания е добре. Ако ще повтарят с друг глас и на друг фон същото, не е. Ако пък заменят напълно и са по-добри от стандартните учебници, учители и подход, значи трябва да влязат в употреба в училищата. В текущата ситуация грешката е и на учителите - в предишните седмици по някаква много явна логика (да им е лесно) са пращали линкове към уроците там и по този начин са правили "продуктово позициониране" на тая услуга сред децата. Но това е ценно само по себе си - децата ще разберат дали е важен учителя, дали им предоставя нещо повече от изчитане на готов урок, или, в добрите случаи, не може да бъде заменен от клипче. За някой даскали това ще е удар по авторитета. За децата ще е твърде ранно сблъскване с някой реалности от живота, което е трудно да оценя дали е добре или зле. Или по-скоро ефекта ще е различен и идивидуален при всяко дете. Представям си въпроса "Защо трябва да ходя на училище, след като за 200лв получавам същото знание?"....
|
| Сря Апр 01, 2020 1:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
на децата засукани не им трябват - ако ще целите да са пъпчасали и брадясали, и да не ги показват изобщо - но да могат да говорят ПРАВИЛНО на Български и да увличат в метериала. Оня ден гледах урок по физика за 5 ти клас - оптично устройство на окото - толкова интересен материал, обаче тая как го омаза и какви дивотии наприказва - не е истина.
|
| Сря Апр 01, 2020 1:29 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да де, говорех преносно, от всяко дърво свирка не става. Все една ще говори увлекателно, а бонуса на мултимедията е че това може да се даде на всички, вместо само на 100-тина деца в нейното училище. Не е толкова много материала, да не говорим че всичките артисти/актьори по театротата са без работа - да се хващат да рецитират материала. Хем децата ще се кефят че някакви познати лица от сериалите по телевизията им преподават, хем и за тях работа ще има. Не оспорвам че да си в стая, в малка група, с авторитетен и знаещ учител е много по-добре, но в сегашните условия това не е възможно.
|
| Сря Апр 01, 2020 1:57 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Е това вярно е добра идея. Оня образ с търкането на картончетата, или който и да е "известен" - да вземе да предаде няколко урока по български, ако иска по актьорско майсторство. Може КуКу бенд да преподава музика. Ще е наистина полезно.
|
| Сря Апр 01, 2020 1:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чай ся, в последното интервю на пича което чух, той каза, че по време на принудителната ваканция ще е безплатно за всички, но заради задръстване на сървърите ще имат предимство платилите. Днес говорих с жената: интернетът се влачи като "Излел е Дельо", комповете забиват периодично, ама като не съм там нищо по-съществено не мога да кажа. Особено като знам, че Министерството на образУванието е толкова обвързано с М$, че не се трае! А на "уча се" мутри не се показват, май.
ПС: gicho и Grubi имат по един пост преди мен.
|
| Сря Апр 01, 2020 2:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не знам дали знаете как се дублират филми... Преводачът получава сценария с репликите и тайм кодовете, превежда ги така че да пасват на видеото. Редакторът хвърля едно око на превода евентуално. В звукозаписно студио всеки актьор си прочита репликите. Интересното е, че го правят без подготовка, чак им се чудя колко са добри. Накрая всичко се сглобява от монтажиста. Казвам го, защото ако нещата са организирани резултатът е професионален, а разходите са смешни. За превод примерно се плаща 50-100лв на серия, ако е игрален може да е двойно и тройно в зависимост от дължината и т.н. Артистите също вземат смешни пари на филм, те го правят буквално за минути. Останалото са наеми на студия... в случай че си нямаш собствено 
|
| Сря Апр 01, 2020 2:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Там е врътката, вЕрвай ми! Професионализмът на останалите само му улесняват работата. Но за "Уча се" нещата не са като дублаж - създава се продукция. За пример: в сервиза в гръчко им направих един 100Вт регулируем стабилизатор с LM317 + транзистори. Погледнаха ме като Господ - то да не е като да ремонтираш...
|
| Сря Апр 01, 2020 3:09 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами те точно популярни български актьори правят уроците в "уча се". Едва ли им отнема само по 10 минути на урок и едва ли вземат по 50-100 лв. за да го направят. Доколкото схващам не е било замислено да замени училището а да помогне по малко по-съвременен начин на учениците. После то не е един урок - има не знам колко учебници по едно и също нещо за един и същи клас - то съдържанието като цяло е едно и също, ама нюансите после може да се превърнат в лебедчета, щото накрая жив учител ще реши кой колко е научил - заради всичко това само по един предмет трябва да има по няколко различни урока за едно и също нещо - време, пари. После идва ред на трафика - ми то като му клекнат сървърите ко да прай - купува още, ама с кво - с въшки. Те и без това до сега маса народ е ползвал без да плаща, сега изведнъж всички да ползват без да плащат? Ако МОН имаше интерес трябваше вече да му помогнат. Всички училища са затворени, обаче учителите ще си вземат заплатите предполагам. А като всички които работят си е редно - платена и после неплатена. Само от заплатите на всички учители за половин месец, ще го направят интернет магнат в БГ.
|
| Сря Апр 01, 2020 6:51 pm |
|
 |
|
syscop
|
Училищата не работят, но учителите работят повече от преди карантината.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Апр 01, 2020 8:19 pm |
|
|