|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:44 am
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Ами всичко е много относително, много зависи от приложението. За кад системи ако не правиш симулации АМД страда от по-ниската тактова, както и да ги гледаш всички кадове използват по едно ядро за същинската работа. При фотошоп и видеоедитинг е друго, там ядрата влизат в употреба, въпреки че скоро гледах тестове и изобщо не е толкова по-бързо колкото би си помислил човек че ще е. За офис юзери и на атоми да са все тая, зависи колко туби са си пуснали  От две години се чудя с какво да си сменя када и няма с какво, в момента е 8700k, няма нищо с по-добър перформънс в солида което мен най-много ме интересува, не говоря за рендеринг или анализ а за чисто моделиране.
|
| Пон Мар 30, 2020 2:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Гичо, не казвам че няма напредък, а че тоя напредък не ми трябва. Машината от преди 5 год ми върши прекрасна работа и не забелязвам никакво забавяне в това, за което я ползвам, т.е. няма смисъл да я ъпгрейдвам докато върши работа.
|
| Пон Мар 30, 2020 2:24 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тоя тест при равни условия ли е правен - в смисъл за компилиране достъпа до сториджа е важен, ако новия е с nvme ще е нечестно да се мерят. Гледам и аз за 5 3600 - изглежда доста балансиран, нагоре евентуално 7 3800(х), ама цената отива по две. Както писах нейде из темите наскоро, лошото е че няма никакво видео вградено и отивам на външно, т.е. 100-тина лв - а на мен GPU не ми трябва, вграденото ми е достатъчно. И се чудя какво да натворя - някаква скромна i3/i5 с вградено ли да е, ама там пък дъната малко скъпи идват. За амд гледах някакво b450 - дори 100лв за видео да добавя, идвам на цената на интелско дъно по-свястно (Z370?). АМД-то май е без фентилатор, та и там ще отидат май прилични пари. Гледах и готови конфигурации, но не са правени по моите изисквания. Абе търся да таковам дявола докат лети - много CPU мощ за минимални пари - без клокове, без светлини. 4 слота за памет да донакичвам в бъдеще, по възможност 2 nvme-та пак с тая идея. Ако е вградено видеото (т.е. интел) да има DP. Не знам как дефинираш "забавяне" - възможно е задачите ти да са по-специфични. При мен нещата, които се подобриха, са например зареждането на проекти (по-бързо), компилиране (много по-бързо), за дебъг в някой ситуации също, проверка и анализ на кода и подобни. Много от разликите идват от бързото SSD, и не мога да кажа процентно колко е от процесора и колко от памет/сторидж. Ако ситуацията е ограничена от софтуера - примерно, както казва Цецо, ако съвременен КАД за 10000+ пари не ползва няколко ядра, нещата стават други - спрямо неговото 8700 няма какво да купи, дето да си заслужава приръста. Гледах и в посока някаква втора ръка работна станция - това е по-изгодния вариант да получа примерно 32Г рам (или повече). Иначе само това е 300+ лв. Но там е безсмислено - остаряла технология и интерфейси, много ток и евентуално шум. Разни дърти ксеони, дето една модерна i3 ги прави смешни, и това при цени 1000+ лв. Има варианти за enterprise SSD-та на PCI-e слотове (май някакви sandisk хвалеха, 3.2ТБ и 6.4ТБ), ама и те трябва да се доставят от на майната си и са втора ръка. Сигурно ще надживеят многократно едно ново "консуматорско" обаче.
|
| Пон Мар 30, 2020 2:37 pm |
|
 |
|
ps662
Ранг: Минаващ
|
@gicho, да и двата диска са SSD SATA (не nvme). всички амд ryzen (без 3950X) си имат охладители. след краха на копачките - има много GPU 2-употреба (аз имам няколко - за тестове - затова ми беше и десктопа)
|
| Пон Мар 30, 2020 2:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
i7 5820K, 32GB DDR4 3000, SSD PCIe NVMe 3.0 x4 MLC, дъно X99 с USB 3.1 - колко по-бързо да зарежда и компилира проектите с еклипса и колко по-бързо да върви Алтиума? За останалите задачи дето се свеждат до работа с офис пакета и браузване из интернет пък да не говорим.
|
| Пон Мар 30, 2020 3:12 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Някой има ли новини- покрай фалитът на Оне веб - сателитният интернет, който сега изтрелват разбрах, че и Софт "банк" фалират. А те са собственик и на ARM. Някой има ли представа, как ще се развиват нещата, или полека ще се минава на Risk-V? То си купих такава системка, та трябва да я пробвам - сравня с ARM.
|
| Пон Мар 30, 2020 11:50 pm |
|
 |
|
gicho
|
За алтиума - не много, примерно 35%. За билдване, ако са ти коректно настроени проектите, може да получиш над 4 пъти по-бърза работа. https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-5820K-vs-AMD-Ryzen-7-3800X-vs-AMD-Ryzen-9-3950X/2340vs3499vs3598Не те карам да купуваш - просто цитирам фактите. След няколко месеца може да е още по-изгодно да се вземе нещо, не мога да преценя дали сега е добър момент. И аз мога да карам със старичкия лаптоп, и така правя.
|
| Вто Мар 31, 2020 9:27 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Споко, далече са от фалит но се поиздъниха с последните инвестиции (веворк, убер и т.н.) та са се заели краткосрочно да си оправят имиджа продавайки активи и изкупувайки обратно акции. Над 70% от активити им са покрити с акции в Алибаба, АРМ, и няколко големи американски и японски мобилни оператори - рисковите инвестиции са им сравнително малък процент от портфолиото, но за съжаление (тяхно де) с голяма видимост на пазара. Четох, че цената на акциите им в момента е на 30% от стойността на активите с които разполагат ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Мар 31, 2020 11:47 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Гичо, производителността е доста субективна, в зависимост какво правиш. С Алтиума не усещам абсолютно никакво забавяне, така че и двойно да се вдигне производителността не знамтова как ще и се отрази. Проектите в еклипса ми са такива че се компилират за около 2-3 секунди - четворно забързване да кажем ги свали под секунда. Тия неща не си заслужават да потроша едни $1000. Та cpu бенчмарковете, особено както ги сравняваш не са много обективни за обикновения потребител. Служебния десктоп е доста по-слаб от домашния въпреки че е пак i7 и там учудващо най-големите ми грижи са с браузването из интернет - супер бавно е, особено с IE . Понякога като отворя нов джам и минават 15-20 сек докато да мога да скролвам и браузвам. Не знам дали не е заради това, че е с вградена видео карта със споделена памет в рам-а. Тоя бих го ъпгрейднал само заради това, ама пак няма да е с АМД  .
|
| Вто Мар 31, 2020 1:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
а аз мисля да предложа на десаулт заедно с лиценза за солид да продават и кафеварка по блутут ... сега започвам нов проект, тоя последния никой не можа да каже защо се влачи така, ама го бяхме аутсорснали при едни чехи може нещо в тяхното моделиране да е прецакало нещата. Новия е със сходна комплексност, ще видим как ще е на чисто нов проект, правен в нативната версия, а не прехвърлян между версии, но има предчувствие че няма да е излишна кафеварката. За билдване си има сериозна разлика, на лапатопа пълен ребилд за 4-те платформи може би отива над 2 часа, дори не съм сигурен дали е пълен, ако се вдигне производителността с 25-30% това си е много, от както билдваме на сървъра, хем е ксеонче малко самичко, нещата са доста по-бързи. Сега ако сложим някой нишкопредец ... може следващият ъпгрейд на сървъра да е нещо такова или пък Epyc..
|
| Вто Мар 31, 2020 2:56 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Ако ще се ъпгрейдвате - изчакайте флагманският процесор AMD Ryzen 9 4900HS. B СіnеВеnсh R20 тecтoвeтe пpoцecopът нa АМD ce oĸaзa c 33% пo-бъpз в cpaвнeниe c Соrе і9-9880Н. Ho aĸo пpи Соrе і9-9880Н тeмпepaтypният ĸoeфициeнт бъдe oгpaничeн нa 45 W, ĸoлĸoтo e ТDР нa Rуzеn 9 4900НЅ, тo чипът нa Іntеl изocтaвa вeчe c 45%. Ocвeн тoвa, дopи и ТDР oт 90 W нe пoмaгa – дopи и в тoзи peжим тoй изocтaвa c 12%. https://www.kaldata.com/%D1%85%D0%B0%D1 ... 32873.htmlДочакахме: стартираха продажбите на мобилните процесори AMD Ryzen 4000 https://www.kaldata.com/%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%83%D0%B5%D1%80/%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC-331588.html
|
| Сря Апр 01, 2020 2:38 am |
|
 |
|
gicho
|
Това е лаптопски чип, аз търся десктопски. Доколкото знам, десктопските ще са към края на годината.
|
| Сря Апр 01, 2020 11:36 am |
|
 |
|
ps662
Ранг: Минаващ
|
ти си знаеш какво чакаш ... 3xxx desktop == 4xxx laptop zen2
|
| Сря Апр 01, 2020 9:08 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Апр 03, 2020 11:12 am |
|
 |
|
gicho
|
Това пак са мобилни - аз искам десктоп да правя. Ако пуснат 10-то поколение ще е интересно.
|
| Пет Апр 03, 2020 5:50 pm |
|
|