Отговори на тема  [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 258  Следваща
новини от производителите на МЦУ-та... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: новини от производителите на МЦУ-та...
абе мърдат ама вс еоще не им е розово на амд, да видим ка ще вървят нещата. много ядра много нещо, има си пазарите разбира се, ама за нормалните юзъри за какво с аим тия ядра ...

Нед Мар 29, 2020 5:17 pm
Профил

Еми хората които се влияят от класации какво да купят сега купуват АМД.

Нед Мар 29, 2020 5:25 pm
Профил
Аватар

И аз ги гледам тия класации и все Интел купувам после :D .

Нед Мар 29, 2020 6:02 pm
Профил

Ми на теб не ти влияят класации ... :D

Нед Мар 29, 2020 7:21 pm
Профил

AMD винаги са имали един огромен проблем, големите не ги вземат на сериозно и не пускат много продукти с тях, визирам HP, Dell, Fujitsu, Lenovo или ако пускат нещо то са в повечето случаи посредствени конфигурации. В момента са малко,по-добре защото в много големи облаци техния епик има сравнителна не малък процент участие, има и някои малко по-читави лаптопи, но отново ако искаш нещо наточено едва ли ще го получиш от големите марки.
Та ще видим, при тях винаги е на вълни, най-вече защото нямат никакъв гарантиран пазар който да им дава някаква стабилност.

Нед Мар 29, 2020 7:30 pm
Профил

Последните месеци все повече от големите взеха да вадят модели лаптопи с райзън-и, някой даже имат един и същи модел (като усер-ски номер), който може да се поръча във варианти и с интел, и с амд.
Не знам доколко ръкоплясканията трябва да за АМД, и доколко за TSMC - ако тайванците бяха забили на 14нм както интел, едва ли райзъните щяха да са толкова конкурентноспособни.
Интел изиграха коза си миналата година - смъкнаха цените до нивото на АМД (за еднаква производителност) и така взеха преднината и почнаха да играя в полето на амд (да борят с цена вместо с върхови технологии). Ама после амд "направиха" контраатака и върнаха топката - взеха върха като производителност.
Но инерцията в потребителите е голяма - крайните усери бързо скачат като видят възможност, но големите явно им трябва време. Може и цените/условията/договорите/извиването на ръце да са съвсем различни и нищо да не знаем по широкия свят, може да се надяват че изведнъж интел ще изкарат нещо велико.

Нед Мар 29, 2020 7:53 pm
Профил
Аватар

Ами аз например си чета за AMD, кефя им се, ама кога е за работа (демек когато давам повече пари) - си взимам интели и те така... И за сървъри и за работни станции и за лаптопи. Предполагам голямо количество потребители са така. Инерцията е голяма работа.

Нед Мар 29, 2020 8:47 pm
Профил ICQ

Инерцията е ясно, ама колко може да се кара по инерция ... за да се обърне палачинката трябва да се тръгне от някъде и за момента АМД това и правят. Е, ако утре Интел пуснат 5нм и залеят пазара всичко ще се обърне наново ... ама надали ще успеят толкова бързо да догонят. Особенно пък ако вземем в предвид, че допреди 5-10 години Интел беше технологично с няколко години пред другите а не зад тях, та процеса който е довел до днешните позиции явно е на съвсем фундаментално ниво - сигурно след няколко години ще стане ясно и на широката публика като нас.

Последна промяна palavrov на Нед Мар 29, 2020 9:56 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 29, 2020 9:31 pm
Профил

точно за крайните юзери не знам има ли такава разлика в технологията, извън безмислените ненчмаркове. платформата ни с v1000, се държи доста добре, в момента тествам и стандартни дъна с тоя чип в по-голямо sku. интел и;и по-скоро дъноправците прецакват някои пазарни ниши. в момента примерно трябва да скова нещо като мини сървър, но има две изисквания, да е с единично захранване 12-19 и да има pcie. Няма нито едно интелско дъно останало в тоя клас което да отговаря на условията и да се разчита че ще се доставя. Няма и дъна със амд на сокет, но има дъна с V1000. Имах голямо желание да сложа интел i3 ама няма на какво..

Нед Мар 29, 2020 9:40 pm
Профил
Аватар

За крайния потребител няма абсолютно никаква разлика - говорим за бизнес такъв. И у нас и на работата съм с пет годишни i7-ци, които си вършат работата без никакви грижи. Тоя на работата ако бе го сменят по подразбиране на 5 години може въобще да не го сменят. До колкото знам нямаме и един комп във фирмата, дето е с АМД и вярвам че така ще остане и занапред. Тоя у бас е такъв звяр, че предполагам още 5 години няма да го сменя. Лаптопите и те са с интели и при тях положението е същото. Та освен при геймърите и някакви много частни случаи идея си нямам АМД къде другаде ще пробие на масовия пазар. За обикновения бизнес потребител хардуера е толкова напред, че какво става между двете фирми и какви точно нанометри ползват като технология на никой не му пука.

Нед Мар 29, 2020 10:13 pm
Профил

За стримери и др. ютубъри има защото често сами си редактират видрата а там многото ядра са полезни. Потребителя ще купи това което му е изгодно, та тук вече е в ръцете на тези които произвеждат и продават.

Нед Мар 29, 2020 10:54 pm
Профил

Те ги бяха хванали, че интел подкупват големите производители и затова е тая "инертност"

Пон Мар 30, 2020 2:17 am
Профил WWW

Dimitar написа:
За крайния потребител няма абсолютно никаква разлика - говорим за бизнес такъв. И у нас и на работата съм с пет годишни i7-ци, които си вършат работата без никакви грижи.

Така е, но не виждам защо слагаш границата на 5 годишни - в смисъл, смяташ ли че няма напредък през последните 5 години? Аз допреди няколко месеца бях в офиса с i5 модел от 2011-та, цялата машина е взимана 2012-13. Преди да дойде новата машина (9-та серия, пак i7) си мислех че нямам нужда от по-добро, или както казваш, "нямах грижи". Да, ама не - на стария нямах даже usb 3, нямаше nvm-е.
Но и проца си е бая по-бърз:
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-2400-vs-Intel-i7-9700-vs-AMD-Ryzen-9-3900X/793vs3477vs3493
Двойно на single thread, четворно на multithread. Добавяне и пак толкова пъти по-бързото SSD заради nvm-е и мисля че става сериозна причина за смяна.
Аз поне разлика значителна виждам, и си мисля че ставам за категорията "краен потребител".

Ако говорим за amd, в тоя клас е машина от типа на райзън 9, макар че е 15-20% по-скъпа. Дали бих отказал същия single thread и повече от 2 пъти по-бърз multithread? Аз си мисля че бих усетил тази разлика. Други сигурно не биха - визирам алтиум потребителите - там лимита идва от single thread производителността заради DRC-то основно. Там и 10-пъти по-бърз диск или памет няма да помогне. Но това си е орязан софтуер - радвам се че не ми се налага много да го ползвам.
Та за алтиум потребителите това е таблицата:
https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
Там първите 20-тина места са интели - никакъв спор че това е избора. Най-изгодното е i3-9350KF за 168 долара там, тука е 311лв.

Пон Мар 30, 2020 10:16 am
Профил
Аватар

То избора какво да се купува не е труден. Интел е с P/E 11, което за технологична компания е смешно. Имайки в предвид че дават солиден дивидент е акция номер едно на пазара след Ейпъл. За АМД с тяхните над 160 няма какво да говорим. Това не е инвестиция, а спекулация. Който е тръгнал да ги купува по-добре да ги даде тези пари за курви и хазарт и ще е на по-голяма далавера...

Пон Мар 30, 2020 10:21 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

RYZEN 9 & Threadripper нямат конкуренция при десктопите. Интелските консумират x2 - което значи шумно охлаждане (за мен е неприемливо!)
EPIC ROME нямат конкуренция при сървърите
При (очакваните нови) нотбуците, новите RYZEN 4000 нямат конкуренция и в производителност и в консумация!

TDP при интел се дава в idle, при AMD при натоварване - така че сравнение на каталожни данни няма смисъл!

Аз от 20г. съм само с intel процесори-мобилни, но ryzen 3xxx(десктоп) и 4xxx(лаптоп) са наистина добри. Преди месец си сглобих един десктоп с ryzen5 3600 за тестове на GPU-та (работя на лаптоп - i7 3840QM от 2013). При компилиране 3600 (65W) 6 ядра @3.9ГХз е точно 2пъти по бърз от i73840QM 4ядра@3.6GHz (80сек / 40сек). десктопа е практически безшумен - за моя изненада (това ми е първия десктоп от ~1996).
В моите софт. ползвам интелските IPP библиотеки за векторни сметки с плаваща аритметика ... и вървят изключително добре на ryzen 3600(макар че са писани от интел за интел cpu). Теоретично новите интел cpu-та имат предимство заради AVX512, но те работят на ниски честоти (заради консумацията) и ефекта ще е по-малък от очаквания x2. При ryzen L3 кеша е огромен 32/64/128/256MB а и поддържат PCIe4

докато интел стоят на 14++++ амд ще ги бие. ако/когато минат на 7/5нм ще си върнат превъзходството - определено знаят да правят процесори.

Пон Мар 30, 2020 1:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3864 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 258  Следваща