|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:55 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Въпросче ...... интересно
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Въпросче ...... интересно
The power spectrum of a pulse is modulated by sin c^2 (pi*f*T), where T is the duration of the burst.
Значи за какво става въпрос, за еидн ултразвуков трандуцер. Когато излъчва, това което е излъчено е амплитудно модулирано, и ето това горното изречение обеснява как точно е модулирано .... обаче .....какво точно искат да кажат
1. че ако импулса ти е да речем 100 мкс, и ако в горната формула задаваш стойности за Т от 0-100 мкс ще получиш формата на обвивната крива ......
2. че това като зададеш дължината на импулса и дава ..... какво ... защото син е от -1 до 1 .... т.е. определен не дава честота .....
3. нещо което изобщо не се сещам за него
Значи тов ами трябва тъй ато правя една корелация, и трябва да знам приблизително, ако не и въсем точно какво е излъчено ... но въпроса е че няма как да знам, не мога да го измеря, предполагам че е подобно на полученото ехо но ....... това горе е синусоидна функция, с се предполага че е скороста на звука ..... сега тук има един вариант .... може ли да има печатна грешка и с да не фигурира. Логиката за тов ами предположение е че ако им с защо не е в скобите заедно с другите, но резултат си е пак синусова функция, а ехото, а и гледайки по разни други статии, затихването не е съвсем синусуидално.
|
| Вто Юни 06, 2006 6:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони - ти така го написа, че аз хептем нищо неразбрах какво ти трябва. Мощността ли те интерисува на импулса или какво. Ако е мощността - би трябвало това да е площа - демек някакъв интеграл за определеното време. Така си мисля де - може да е тотално грешно  .
|
| Вто Юни 06, 2006 6:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Трбява ми обвивната крива, за да мога да я опиша числено и да правя корелацията спрямо нея. Значи поради разни физични и електрични закони, като пусна правоъгълна поредица към излъчвателя с продължителност Т той не ми генерира просто N на брой правоъгълни звукови вълни, то ясно че нема такива вълни, а генерира 40 кхз сигнал, модулиран амплитудно по определен начин. Формулата в горния ми пост би трябвало да дава обвивната крива на сигнала, т.е. ако я взема нея, и я насложа на едн асинусоида 40 кхз, би трябвало да получа точно тов акоето излъчва, или почти точно. Въпрос е че ако просто я заместя так, аккто описах получавам синусуида която е с доста висока честота, докато това което виждам на скопа е по-друго, обвивната крива е около 2 мс, тва рабира се на приетия сигнал, като нарастващата част е по близо до синусоида, а спадащата по близо до експонента. Сега в този сигнал разбира се има няколко отражения и наслагване на вълни, и затова не мога да го позлвам за референтен. Това което виждам на самия излъчвател като напрежение след като съм спрял импулсите, е затихващи синусуидални трептения, които затихват много подобно на ехото, и са с продължителност около 1 мс.
|
| Вто Юни 06, 2006 7:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Така описано, изглежда на носещ сигнал с честота f, модулиран с правоъгълен импулс с дължина Т.
|
| Вто Юни 06, 2006 8:19 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не сьм много сигурен, че схванах за какво иде реч, но ако кьм успял то пьрвото ти предложение звучи логично.
Както казваш ако f е 1/100Е-6 Hz и пуснеш Т от 0 до 100µs примерно се получава положителната полувьлна на синус функцията, която предполагам представлява обвивната крива.
|
| Вто Юни 06, 2006 8:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да точно това става, а сигнала е именно модулиран с правоъгълен. Въпроса е че по така дадената функция се получава доста по ниска честота от въпросната .... но аз направих нешо друго ... слозих приемника директно към излъчвателя, разелен с малко дунапрен да намали нивото, и директно си семплирах катото получих  , това при всички условия е излъчения игнал и то так акакто е излъчен от предавателя и приет от приемника, по близо здраве ... така поне ще мога д аотработя останалата част, а после ще видим дали така може да се прави серийно, все пак дост детайли има в записа които може да трябва да се понамалят за да работи с разлчини сензори.
|
| Вто Юни 06, 2006 9:16 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Въпросче ...... интересно
Можеш ли да постнеш статията, че тези бастуни от IEEE нали искат пари ... 
|
| Вто Юни 06, 2006 9:38 pm |
|
 |
|
HCL
|
|
| Вто Юни 06, 2006 10:09 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тони, коригирал си пьрвия пост нали? Понеже аз защо мислих, че става вьпрос за sin() а то било малко по-различна работата. Слагай един EDIT най-долу, по-горния ми пост подлежи на промяна тогава...
П.П на който му е интересно (аз да си призная не знаех  ) това е т.н. sampling function
http://mathworld.wolfram.com/SincFunction.html
|
| Вто Юни 06, 2006 10:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не не съм коригирал нищо, въпроса е че така съм го написал, и ето ти направо намери ключа за палатката ...... това не е sin*c^2 а sinc^2 ...... мдаааааа, мерси и за линка
edit:
ето я и статийката, на който му е интересно, полезно четиво,метода е хубав, при мен работи, е има някои неща за доизпипване още но ....
|
| Сря Юни 07, 2006 9:38 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|