|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Коронавирус 2019
Цецо, Никола - на мен това ми е ясно, ама шефа натиска - де да знам що така. Имаме няколко контакта с лекари - казват че ако работи и видят зор и до аматьорските вентилатори ще прибегнат. Лошото е че много хора не знаят въобще за какво иде реч. Всеки прави нещо, къде ставащо къде не чак толкова.
Има един абсурден дизайн с пневматично бутало. Купуват си, ей така, от бакалията, пропорционален вентил или TMFC и като има кажа за какво иде реч и обръщат палачинката - ми тогава ще купим вентил за газова уредба/пералня. Цената на един вентилатор е 5 цифрена и изведнъж - вижте за 100$ го направих. Да де ама досега никой не го е пробвал на истински хора, нуждаещи се вентилиране. Ние 4 човека - двама конструктори, един механик и аз за три дена едва направихме нещо дето само да прилича и да се мърда. Сигурно сме мноо тъпи, че някой вече почнаха да се хвалят колко са напред...
Ама пък е тръпка - правим си тренировка на екипа, която отдавна не сме правили.
|
| Съб Мар 21, 2020 9:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е докато някой не умре от опен сорс, ще има ентусиазъм. А лекар, който е позволил това би трябвало да търка нара в затвора... Питай ги тия твои ентусиасти, наясно ли са какви материали се ползват за инвитрото и как се сертифицират, как се произвеждат, стерилизират , опаковат... Как гарантират, че постъпващия въздух е чист, както откъм микробиология, така и откъм неорганични частици. И това е само единия край на апарара, уж по-лесния  Това е малко като да си направиш самолет да хвърчиш за кеф и да го пуснеш да оперира по официална авиолиния. 5 цифри за вентиалтор не са проблем за никоя болница. Проблема е да се набавят от днес за утре. Апропо китайците ги произвеждат и бих купувал китайски вместо опен сорс. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 21, 2020 9:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това дето е опън сорс в хакадей не е вентилатор, а машина за овлажняване на въздух. Хора, дето си мислят че ей така се дизайнват вентилатори явно нещо им има. Интересно като спре докато вентилира пациента кой ще ходи в затвора. Аз като гледам само софтуера на юзър интерфейса не могат да му напишат за една година, какво остава пък за нещата, за които Цецо говори.
|
| Съб Мар 21, 2020 9:39 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако някой направи и open source ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation - външен бял дроб) или външно сърце-бял дроб, направо ще избием рибата в света на медицинската електроника и спешна помощ https://www.youtube.com/watch?v=okg7uq_HrhQhttps://www.youtube.com/watch?v=C78VTEAHhWUhttps://www.youtube.com/watch?v=SKRWx5lOH50
|
| Съб Мар 21, 2020 9:48 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Митко, не ми се спори с шефа, а и този проект ми е малко като тренировка, не че сега нямам какво друго да правя. Все някога ще им стане ясно че така не става, ама докато няма щети - няма проблеми. Нека да си играем там докато има хайп, пък после ще си продължа работата.
Ентусиастите хабер си нямат от нищо. За докторите пък тези апарати са "черни кутии" - те са им ползватели - не им трябва да знаят каквото и да било. Тези неща ги знаят само производителите и тези които сертифицират и одобряват машината за ползване.
"Ентусиастите" се притесняват за неща дето не са проблем а за тези които са истински проблем или не се замислят или си мисля че се решават с лист сгънат на оригами.
Например има идея да топлят въздуха с 5 ватов резистор от комет или да овлажняват въздуха с нагревател от абсорбционен хладилник мраз. Абе въобще за 2 дена видях такива абсурдни глупости че не е истина.
п.п. Груби - ентусиасти има - голяма част от тия дето са се хванали с това са разни IT специалисти изпратени да работят в къщи. Нямат си никаква представа от хардуер. Ама никаква. Евентуално някой са чували за Ардуино и Распбери. Обаче като им кажа че същото ще го направя с 8 битов пик и на асемблер --- и аууу…
|
| Съб Мар 21, 2020 10:01 pm |
|
 |
|
nik
|
А нужен ли е наистина толкова хай тек юзър интерфейс? Не съм наясно точно какви функции са нужни ама масово устройствата които сега са с тъч скрийн и цветен дисплей преди време в пъти по надеждно са работили с прости потенциометри и бутони. Една и съща работа върши но без никакъв софтуер. Сега в 90% от случаите го правят за шарения да оправдаят 5 цифрените суми. Не щото наистина е нужно.
|
| Съб Мар 21, 2020 10:06 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Кви са тия вентилатори, нещо линк ако не е нахално.
|
| Съб Мар 21, 2020 10:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
В пъти по-надеждно са работили старите с копчалъците го казва кой? Иначе за идиотщини не ми се спори. Който иска да си проектира каквото си иска - дано да си намери и кой да му го ползва.
|
| Съб Мар 21, 2020 10:11 pm |
|
 |
|
nik
|
Който написа по горе че само юзър интерфейса не могат да подкарат за 1 година. Потенциометър се подкарва за минути. И няма софтуерни бъгове. Няма са се изненадам в тоя зор ако утре не се пръкне някакъв такъв вентилатор орязан от към шарении само да е бърз за производство.
Последна промяна nik на Съб Мар 21, 2020 10:23 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Мар 21, 2020 10:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Рили? И като всичко е аналогово тогава за колко време пък се подкарва всичката аналоговщина без грешки. Айде всеки да си коментира нещата, от които разбира - стругарите струговете, софтуеристите софтуера и т.н щото иначе стигаме до комичните ситуации от по-горе да се правят вентилатори с части от хладилници и газови бутилки.
|
| Съб Мар 21, 2020 10:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Зависи за кои доктори говорите - пулмолог или вътрешни болести, или даже спешна медицина доктор не се става за ден-два, нито за година-две Химия, биология, физиология, фармакология, анатомия, психология ако щете...
Нищо не е станало от вчера за днес, нито пъ е усилие на един човек. Ако погледнете прените линкове, смъртността при вентилаторите е намаляла с 20% от 2000 до 2014, и ще има да откриват още неща. ECMO-то е по-безопасно, но много по-скъпо, сложно и иска повече ОБУЧЕНИ хора.
Това далеч не са черни кутии...
И това е абсолютно повърхностен поглед, има хора които да работили това цял живот. Докторите и инженерите имат трикове в джоба си, но те не работят винаги и все някога вършват. Лекарите в Китай и Италия, в Испания и Англия, в Щатите и където и да е - не са някакви малоумници, и ако имаше начин щяха да спасят всички, но явно не е възможно.
Ако някой иска да практикува фронтова медицина...система с кокосов орех например... ще проработи за някой, но далеч не за всички. Не сме стигнали още дотам, но ако системите се претоварят, може и дотам.
|
| Съб Мар 21, 2020 10:23 pm |
|
 |
|
nik
|
Митак, съгласен, а ти като доказан малоумник продължавай с малоумията 
|
| Съб Мар 21, 2020 10:25 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз не мога да разбера д-р Радева защо не е в кризисния щаб?! В най-лошия случай ако приемем, че ракията не работи, поне или никой няма да щъка, или няма да му пука...
_________________www.elkran.com
|
| Съб Мар 21, 2020 10:28 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Разбира се - и не и с вентилатор направен за три дена с части печатани на хоби 3д принтер и други от магазина за газови инсталации. А докторите като гледам какво говорят, май наистина си нямат представа точно какво има в тия машини. В смисъл те знаят какво правят но не знаят какво е коствало на производителя всичко това. И цената не е 5 цифрена за тъчскрийна.
Ник - те вентилаторите са бързи за производство когато имаш готовност да ги правиш бързо. В тая техника има толкова много къстъм неща дето едва ли ги държат с милиони бройки на склад. Докато се задвижи машината ще мине време. Това не са неща купени от кварталната "битова химия".
|
| Съб Мар 21, 2020 10:38 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Борис Джонсън призова фирми като Jaguar и JCB (тия дето правят трактори) да произвеждат вентилатори, аз като го чух това по новините щях да падна от смях, а жена ми съвсем сериозно - що бе, толкова ли е сложно. Като знам какви са изискванията само към захранванията за медицинска апаратура, и като знам колко бързо работят местните инженери... от друга страна ситуацията е малко като на война, гледаш да се справиш с подръчни средства, както Рамбо си заши раните с една ръждясала игла от дръжката на ножа си. Ако пък недай си боже някой получи трайни наранявания от тия гаражни вентилатори после ще падне едно съдене и търсене на обезщетения, свят ще му се завие на русия тъпак.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Мар 21, 2020 10:38 pm |
|
|