| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Проблем за решаване
Ааа, то май и до тук е достатъчно. Нещо ала-бала-pipilica спокойно може да се реализира без допълнителен датчик. Иска си доусъвършенстване, но на мен обедната ми почивка отдавна свърши - на село съм.
|
| Пон Мар 16, 2020 5:15 pm |
|
 |
|
ektelion
Ранг: Минаващ
|
Тони, на шайбата има специална площадка за брояч, на която в момента има сложен магнит, така че не е проблем това. Сега ще почета малко за да разбера какво е "чакащ мултивибратор" и ще опитам да си навържа нещата в главата. Благодаря за идеята.
|
| Пон Мар 16, 2020 5:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Най-простото и най-надеждно решение е тоя сигнал да го ползваш като променлив. Може да го буферираш, т.е. да го усилваш ако трябва, да го пренасяш и т.н. но гледай да си остане променлив. За да разбереш дали има или няма променлив сигнал варианти колкото искаш. Разделяш с обикновен кондензатор, може трансформатор, може чардж помпа и след тях изправяш (грец или диод) и филтрираш с кондензатор. Надеждността идва от факта, че имаш само един източник на енергия и той минава през разделителния кондензатор или траф. Така че всичко се свежда до разделителя да е здрав. Ако е той здрав, постоянен сигнал през него няма да мине. Докато при мултивибраторите зависиш от много компоненти и много от тях могат да доведат до грешен сигнал на изхода.
|
| Пон Мар 16, 2020 6:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Пон Мар 16, 2020 6:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Значи ако беше за друго да тръгнем да дискутираме как и датчика да си го направиш сам, ама случая не е такъв. Аз бих заложил на датчик от реномиран производител, пък другото ако искаш и сам го направи.
|
| Пон Мар 16, 2020 6:27 pm |
|
 |
|
ektelion
|
Да, датчика ще си е фабричен. Въпроса е после какво да правя със сигнала. Чета сега, но предполагам ще отнеме няколко дни докато си изясня основни понятия...
|
| Пон Мар 16, 2020 7:12 pm |
|
 |
|
Ivo4o
|
|
| Пон Мар 16, 2020 7:35 pm |
|
 |
|
ektelion
|
Благодаря, утре ще им се обадя  !
|
| Пон Мар 16, 2020 8:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами най добре е сигнала от датчик през един транзистор и се подава на една лампа в кабината срещу комбайнера. При тези обороти ЛНЖ даже няма и да мига (много) - в момента в който оборотите паднат под стотина ще почне да премигва и да дразни, а като угасне - ясна работата.
|
| Пон Мар 16, 2020 9:07 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Смяната на датчика с друг няма да реши въпроса. Кажи какво ще е изпълнителното устройство - лампа, зумер, електрошок на седалката на комбайнера, мухобойка която да раздава задвратници или нещо друго, за да може да ти се драсне някоя елементарна схемичка която да повториш? Оправяш ли се с поялник, означения на електронните компоненти? Питам съвсем сериозно, без да се подигравам, за да може да ти се предложи решение което като сложност да е по силите ти.
|
| Пон Мар 16, 2020 9:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Освен ако не се процедира както Cekins e предложил ще трябва и едно чакащо мултивибраторче. Все си мисля че за толкова ще му стигнат силите дори и да не се оправя много с поялника. п.с. то ако е много лесно и просто, и едно реле ще свърши работа, реле с кондензатор, повечето датчици ще го драйват без проблем.
|
| Пон Мар 16, 2020 9:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
То и "чакащи мултивибратори" би трябвало да има във Викиват, ама работата отива на 100-тина лева, което не е срамота, а грехота! Но ektelion най-добре знае... ПС: Преди години правих табълце за автоматика с чаркове от Викиват, т.е. човекот си ги беше купил, аз само им придадох "купешки" вид - много пара, но и изискванията не бяха мижави. А тук става дума за няк'ва си пищялка... ПС2: За стотина лева би трябвало и "Бяла роза" да свири 
|
| Пон Мар 16, 2020 9:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Бонго, да не ти залепнаха релетата? ИС чакащ мултивибратор е стотинки. С много зор, да е левче. Още толкова за пасивните чаркове и някой транзистор. Недей да плашиш човека с глупости.
|
| Пон Мар 16, 2020 10:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Човекот нямаше проблем да даде 25лв за датчик, който може и да не става! Не си виждал не-електрончици...
Обаче: купешките са скъпи не толкова за да скубят баламите, а защото са длъжни да си вършат работата, пък и хубава кутийка да имат. Нали не мислиш, че решението на pipilica може просто ей-така да се шляпне на комбайна?!
|
| Пон Мар 16, 2020 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако съм аз и риска е да ми изгори комбайна не 100 ами и 1000лв ще дам.
|
| Пон Мар 16, 2020 10:48 pm |
|
|