|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
да не забравяме че това е България, цените се качват защото потреблението се е увеличило, също така цените се качват и защото потреблението се е намалило точно това е проблема в БГ - че няма пазарен принцип, всичко е картел марешки се опита да саботира тоя картел, очевидно даде някакъв малък резултат, в много региони казаха че се е усетило, но е прекалено малък за да повлияе значимо в цялата държава
|
| Вто Мар 10, 2020 6:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
Това обяснение много върви пред малки деца - хайде да повървим под дъжда, няма да се разтворите. Е, след това може да се натръшкате болнави, ама това не е важно. Важното е да няма задръствания, за да не дразним гъзарите. Цецо, тия ти разсъждения са доста едностранчиви и са приложими за определени случаи. Ама ти ги знаеш тия неща де. Чудя се защо продължаваш да навиваш тая латерна?
|
| Вто Мар 10, 2020 6:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ник, разтълкувай ми какво виждаш на графиката и на каква база си правиш заключенията. Отчиташ ли цени на енергия за периода, потреблението за периода, цената на доставките на петрол за определения период, цената на всички съпътстващи материали нужни за производството, направени капиталови вложения, амортизации, цената на електроенергията за периода .... това първо. И второ ти правиш ли разлика между производител и търговец ? Това не е цена на лукойл, и акоискаш да отчетеш и това дай да видим първо това каква цена е, средна за страната, на една бензиностанция или .. от къде идва информацията. Дай сега и да добавим още веднъж промяната на електроенергията тук с друг коефициент нужна на бензиностанциите, техните оперативни разходи, направените инвестиции в страната от тези същите търговци ... всичко това влияе върху крайната цена, да не забравяме инфлацията и промяната на лихвените индекси, те също оказват не малко влияние..... не виждам графики за всичко това. Аз затова ти предложих лесният вариант, вземи за база цената на горивото в САЩ, махни техния акциз сложи наши я и нашето ДДС и сравни с това как са се движили нашите цени, като предполагаме че цената на горивото в САЩ е достатъчно ниска и е наистина пазарна, пък ако искаш вземи всички фактори които споменах, добави и купищата които не съм споменал и направи анализ. Дай да сравним ако искаш цената на хляба за този период, или на киселото мляко ...
|
| Вто Мар 10, 2020 7:08 pm |
|
 |
|
nik
|
тони, локуми може да си разтягаш до утре, фактори много, истина е, но най значимия от всички е монопола който налага един картел хиляда фактора и накрая цената се определя от картела, колкото успеят да договорят - толкова докато липсва реален пазар и конкуренция - тия фактори са без значение това което виждам с очите си, без графика, и това което виждам от самата графика вече го обясних - цените не са пазарни, повишават се предварително, и закъсняват и не следват спадовете, с времето се трупа фрапираща разлика, вече видима, поне за по-наблюдателните за тоя ефект фактора е само един - липса на реална конкуренция, при реален пазар и реална конкуренция такива "ефекти" няма, при реалния пазар конкуренцията принуждава цените следват факторите които описваш, това в БГ го няма за съжаление
|
| Вто Мар 10, 2020 7:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, в щатите данъка не е само $0.18,. Това е може би само федералния, после има щатски и после има локален (селски/градски). Така че се събират сигурно около $0.7 на галон. Иначе вчера цената на галон от рафенерията падна с около 25% и в момента е около $1.17 на галон.
|
| Вто Мар 10, 2020 10:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Федералия е 0.18, отделно има 0.01 за течове от резервоари, локалните варират в много голям диапазон, 0.771 $ е са нах-високите акцизи федерален + щатски а най-ниските са 0.273 , ако на някой му се гледа ето тук : https://www.eia.gov/petroleum/marketing ... ltaxes.xlsА Ник от графиката очевидно не виждаш нищо защото нищо не си обяснил, виждаш това което ти харесва, но с теб е безсмислено да се коментира, при теб не са важни фактите а личното усещане и виждане, така че какво да говорим. И кога пък го усети като не живееш в Бг ми е чудно  , или ти за UK говориш ?
|
| Сря Мар 11, 2020 12:53 am |
|
 |
|
nik
|
за БГ говоря на моменти се чудя колко имаш бизнес и колко си някакъв съдружник(философ) някъде и някой друг движи реално бизнеса на който си свидетел? ти знаеш ли какво е конкуренция? знаеш ли какво е да имаш конкурент който да ти диша във врата докато ти вдигат цените на материалите? кога ще се случи всички конкуренти да вдигнат цената едновременно и предварително освен ако няма картел? при реална конкуренция е обратното, материалите се вдигат, и конкурентите се натискат кой повече ще издържи, евентуално след време единия вдигне цените, минава още време, после другия, в БГ освен марешки друг не се е натискал, всички други се наговарят за цените и разлики почти няма, освен марешки появява се марешки в един район, и внезапно други по принцип скъпи бензиностанции свалят цените - ето това е конкуренция, ама само локално в някой квартал, и крайно недостатъчно да повлияе в цялата държава, на национално ниво картела си определя сам цената, не пазара
|
| Сря Мар 11, 2020 1:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ник много добре е да си ги чувал нещата, още по-добре да си ги учил но най-добре е да ги правиш. Мога да ти дам примери за много бизнеси в които всички вдигат и свалят цената без картел. Това е типично Българско разбиране аз ще подбия цената на Вуте за да мога да продавам повече,пълни глупости, пазарът не работи така, това е порочно и води до много проблеми. Това се случва само и единствено при два случая, когато някой е нов и иска да вземе пазарен дял, и второ когато търсенето е много по-малко от предлагането. В един балансиран пазар няма свръх предлагане, съответно цените на всички са сходни и се движат синхронно с малки разминавания. Е в БГ реалността се случва и в един друг случай, дай ще продавам малко по-евтино и няма да правя голяма печалба ама те пък ще гласуват за мен, от кето пък ще изкарам 20 пъти повече от тов акоето съм изгубил ... те така е марешки 
|
| Сря Мар 11, 2020 1:42 am |
|
 |
|
nik
|
ти наистина ли вярваш че марешки продава на загуба? и тия покрай него на които им се наложи да свалят и те? или слизат на пазарните цени? няма такова нещо като балансиран пазар, дори в учебниците, винаги има флуктуации, материали, цени, търсене предлагане (нали обичаш да даваш за пример щатите, е те ти цени на природния газ през последните години, конкуренция=ниски цени) един от критериите при разследване на картел е когато има повтарящи се синхронизирани флуктуации е, разбира се в БГ разследванията никога няма да го докажат, все пак това е България едит: сега се чудя, ако на тая графика нанесем и линия с цените на марешки дали разликите от суровия петрол няма да се върнат както са били преди 2012
|
| Сря Мар 11, 2020 1:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
ти май не разбираш че няма никакъв смисъл и логика да сравняваш с цената на суровия петрол, отвори си един xls и си го насмятай. Кой казва че марешки продава на загуба, нереализираната печалба е загуба, далеч съм от мисълта че някой продава на загуба. Какво остава в търговците е съвсем ясно, цените на лукойл са достъпни. Каква им е печалбата е съвсем друг въпрос, и със сигурност не е продажна - покупна, но и със сигурност е далеч над 20 ст, така че 10-те ст. разлика няма да докара нито марешки нито някой друг на загуба. те на : https://light-commerce.com/ceni-2/естествено тия с договори с лукойл имат по-различни цени, няма в момента от къде да го видя мо ако много те интересува ще попитам.
|
| Сря Мар 11, 2020 2:39 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Така е. Ходенето пеш е опасно. Можеш да се намокриш, да настинеш... Да се изцапаш... А можеш и да загубиш някоя подкожна мазнинка... Но темата е за цената на горивата. А тя е пазарна - цената е такава, защото сте съгласни да я платите. Ако ограничите ползването с 30%, търговците ще се видят в чудо и ще почне засилена конкуренция. А да си свалите консумацията с 30% не е някакъв градиозен непосилен напън... Е може някой път дъжда да те намокри, ама не се мре, вервай ми. И що ме ядете, аз просто казах, че се кефя на високите цени, щото ограничават движението. Това си е моя гледна точка, хич ми не дреме на уя, че някой го е страх от дъжда.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 11, 2020 8:14 am |
|
 |
|
syscop
|
По тази таблица цената на едро на дизела е по-ниска от тази на бензина. На дребно е обратно... Прав е Цецо - седмица, две без автомобил и нещата ще си дойдат по местата.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Мар 11, 2020 9:19 am |
|
 |
|
Цецо
|
Относно съотношението на цена дизел/бензин им няколко фактора. Влият естествено акцизите и екополитиките, но в БГ не са те причината.
Рефракционната тръба може да произвежда в определени съотношения. Няма как да ги променят, поне не е и без значителни инвестиции. И така, когато се засили търсенето на дизел, цената му се качва, просто защото количествата недостигат. А във БГ масово в момента се карат дизели.
Между другото с навлизането на новите бензини с директно впръскване, използването на газови уредби стана силно проблематично и потреблението на LPG започна да се свива и все повече ще се свива, а от тръбата си излиза и трябва да се пласира. От там и цената му е много ниска, в момента да караш на LPG е вече два пъти по-евтино от дизел... допреди 5-6 години не беше така...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 11, 2020 9:26 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Цецо - много лесно ги обобщаваш нещата за всички - слезте от колите и всичко ще се оправи. Ми не мога да сляза. 1 час пеш ми е до работа а градски транспорт - няма. Служебния транспорт минава във време което никак не ме устройва, щото няма как да си заведа детето до градината. Айде голямата да кажем ще ходи пеш до училище, ама малката няма как да отиде сама до градината - дори и да искам, предполагам знаеш че дори е наказуемо да я пусна сама. Жена ми не може да я закара щото работим на едно място и си се придвижваме заедно и освен това карам още една колежка на която детето и е в същата градина с нашето и така се движим трима с колата. И кво правим - слизаме от колите и се движим пеш. Много е лесно когато имате градски транспорт от 3,5 различни типа - кеф ти метро, кеф ти автобуси/тролеи, кеф ти трмаваи. Не ми пречи да ходя пеш и когато мога го правя, ама за съжаление 12км всеки ден са ми до работа дето на този етап няма как да се случи без да търкалям ламарината. Едно време имаше редовен градски транспорт в тази посока ама много отдавна го няма защото единственото голямо предприятие, което се възползваше от тази линия, не съществува.
п.п. - не е баш така за газта - тя си гравитира от 0.80 до 1.20 от доста време насам. Аз съм на газ от скоро - лятото миналата година беше стигнала до 0.79 а зимата задмина левче. Сега пак започна да слиза, ама не съм ходил скоро да зареждам - баката голяма и изкарва доста.
|
| Сря Мар 11, 2020 9:38 am |
|
 |
|
Цецо
|
Аз не говоря за при вас, а при нас. В София, барем 50% от хората могат да намалят ползването на автомобилите си с 50%. Но няма да го направят, просто щото да караш кола в София е безумно евтино.
В по-малките градове е логично, че колата е безалтернативна, но и вие проблеми с трафика като цяло нямате...
Когато газта беше 1.20 дизела беше 2.50... В момента са 0.9 към 2.20.... Много по-евтино се кара на газ.
|
| Сря Мар 11, 2020 9:48 am |
|
|