Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Вискозиметър за боя търся 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Вискозиметър за боя търся
Налага се да пръскам с пищов едни детайли. Ама понеже съм аджамия бояджия трудно оцелвам гъстотата на боята. Ако е къста става портокалова кора, ако е рядка има склонност към разтичане, като я оцеля става муцка. В пдф-то си пише колко трябва да е гъста но не намирам от къде да си закупя вискозиметър. Има на едно място ама не ми харесва цената от 200 евра за 100мл съд с 3 или 4 мм дупка. Ще взема да си направя накрая.
Някой мяркал ли е такова чудо тука или в китайско например че аз нещо не намирам.

Сря Мар 04, 2020 4:19 pm
Профил

Мнение Re: Вискозиметър за боя търся
https://www.ebay.com/itm/Elcometer-2351 ... SwMPxbm-Ne
Това как ти изглежда ?
Може и сам да си го направиш. Но ми се струва подхода не е много точен :) Качеството на слоя няма много връзка с вискозитета, освен ако нямаш проблем с пистолета. Как пръскаш, въздушно, безвъздушно или air assisted ? Портоколова кора може да става по две причини, първата много бавно движиш ръката и наслояваш втората налягането на пистолета, или диаметъра на дюзата не са ОК, ниско налягане, малка дюза, съответно нямаш добра атомизация и боята остава на едри капки. Възможно е да е свързано и с друго, ама зависи какъв ти е пистолета, може да имаш събиране на боя някъде която переодично се поема от струята, това също създава капки. Друга честа причина е ако вътре в пистолета боята започва да изсъхва и става на парцали.
Повечето бои се пръскат неразредени ако искаш да имаш ефективност на процеса, иначе много ръце. Причината рядката да стича е че бавно движиш, но ако движиш бързо и е рядка не прави добро покритие и трябва да минаваш няколко пъти.
Това с вискозитета не е свързано директно с проблема. Не знам какви количества пръскаш, ако са малки си вземи някой хубав въздушен пистолет. Ако пръскаш по повече от 2-3 кв.м всеки път, те съветвам да си вземеш безвъздушна система или айр асистед.

Сря Мар 04, 2020 4:36 pm
Профил

Май ще си направя сам като гледам.
Пръскам дребни детайли, там нямам проблеми, а и да има не са на видимо място, едни стойки. Сега ще ми се налага да пръскам едни плоскости 0.6-0.8 кв.м. и там ми се иска да е по ОК боята.
Пищова ми е евтин LVLP, Aurita, 1.3 мм дюза, карам го на 1.5 бар по инструкция, компресора ми смогва на дебит. 1000+ лева няма да дам за такъв вид инструмент. Напълно съм наясно че по-голямата част от проблема е в мен. Затова искам всичко да е по книга - гъстота, налягане, разстояние.
До сега пръскам с евтин автоемайл, понякога ми се получава добре, понякога не толкова. Може и с времето да му хвана чалъма.
Мисля си да поръчам 2 компонентни акрилни бои за да видя как ще съм с тях. Казват че съхнат по бързо а аз съм малко нетърпелив и не изчаквам да дръпне като хората първия слой...
Това нещо ми трябва, намерих го по думичките на английски от линка на Тони -
Изображение

Сря Мар 04, 2020 6:22 pm
Профил

Ами виж сега, LVLP сигурно ще те измъчи при големите детайл, той не е за тези цели. Не говорим да дадеш 1000+ лева, тук не знам как е но в мексико система за айр асистед пръскане е около 200$ с доста приличен пистолет. Примерно нещо такова :https://www.ebay.com/itm/10-L-Pressure-Pot-Spray-Gun-Tank-Hose-Gauge-DIY-House-Paint-Air-Tools-Set-3-0mm/163820809755?hash=item26247b2e1b:m:mEN7OJK4ahBxWW6yCwzmrDA
Друг вариант е само пистолет HVLP, нещо по-читаво, около 60$ са там разни не лоши китайчовци. Съвсем безвъздушно е по-скъпо, а и за тези обеми не си заслужава може би.
От моя опит, боята почти никога няма нужда от разреждане ако пръскаш с подходящ пистолет и дюза, дори много гъсти бои и китове. Разреждането обикновено се прави по спецификация на боята, особено двукомпонентните са доста капризни в това отношение. Не очаквай че като е дву-компонентна ще ти съхне за минути. Ако наистина вземеш боя която съхне за 5-6 минути най-вероятно ще имаш голям преразход, особено ако нямаш оборудване като за бояджийно, ще се втвърдява в пистолета още. Такива бои се смесват непосредствено преди пръскане има си отделни инструменти за тях, там имаш две помпи и смесител в пистолета.
За двукомпонентните бои задължително ще ти трябва везна, на обемни части много често се получава разминаване. Трябва и да следваш технологията, миксиране/разреждане като последователност и време.
Боядисването за да става както трябва си иска спазване на технология, подготовка, миксиране, нанасяне, съхнене. Провери за боите с които пръскаш какви са препоръките на производителя за различни начини на нанасяне и ги спазвай, там обикновено пише за кой метод колко се разрежда ако е необходимо, иначе рискуваш да ти се получи добър слой с лоши механични показатели.

Сря Мар 04, 2020 9:54 pm
Профил
Аватар

ГОСТ 9070-75 Вискозиметры для определения условной вязкости лакокрасочных материалов. Технические условия
Но си требе и термометър и разредител и бъркалка. Поне от скромния ми опит с авто емайл лаковете у нашенско.

Чет Мар 05, 2020 10:37 am
Профил

Тва е полезно, директно може да го ривърснеш :)

Чет Мар 05, 2020 12:23 pm
Профил

Особенно като гледам допуските в размерите...
Поръчах от английско, 11 лири, пласмасова - https://www.ebay.co.uk/itm/Paint-Viscos ... GTR=1#shId
В БГ обаче не намирам, или не се ползват, или няма смисъл от тях или пък всички са майстори и на око преценят.

Чет Мар 05, 2020 4:31 pm
Профил

Оооо в БГ тези които мерят като смесват са рядкост, а тия които да четат как да смесят още по-голяма. Преди много години не знам защо бях решил да взема българска двукомпонентна боя, полиуретанова май или епоксидна не помня. В описанието не пише нищо за разреждане, а по вносните навсякъде пише, с какво до колко, колко чакаш след смесване и т.н. звъня аз или оргахим или меахим, нещо такова. След няколко позвънявания стигам до главният технолог, и обяснявам аз, боядисваме тръби, имаме те тоя ваш груд, те тая боя, пръскаме с те такава система, какъв вискозитет препоръчвате, каква е технологията на разреждане, отговора беше абе момче не се занимавай с глупости, смесвайте и мажете ....

Чет Мар 05, 2020 6:23 pm
Профил
Аватар

Аз пък не бих дал 11 лири за дупка, в пластмаса де :D

Чет Мар 05, 2020 6:33 pm
Профил
Аватар

Ние заради разни такива двукомпонентни шитни си купихме безвъздушна машинка. Ама честно казано от тия българските производители май нищо не ползваме. Много рядко евентуално грунд и то като трябва спешно. Основно се работи с Hempel.

Пет Мар 06, 2020 9:31 am
Профил ICQ

Бонго, то точно защото много хора мислят като теб нещата обикновено не стават както трябва да стават. Не 11 ами и доста повече бих дал ако има процес за който трябва да се мери вискозитет. Ако пръскаш мокро вискозиметър си трябва, особенно за някои двукомпонентни системи, но обикновено се използват перкови вискозиметри, цената е 300-400$.
За БГ производителите не искам нищо БГ да видя, там не се спазва тегхнологичен процес, няма информация как се използва, резултатите никога не са едни и същи. Ако боядисваш кухнята сигурно няма значение, но иначе не става. Аз меря дебелина, твърдост адхезия на покритията които идват при нас, защото и клиента си го иска. С нашенски бои повтаряемостта е нулева, пълни боклуци.

Пет Мар 06, 2020 11:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]