Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Ник, това може да важи за Европа, в САЩ изобщо не е така и цената на бензина е пряко свързана с тази на петрола. Един ден може да е 3 за галон и след два дена да е 1.70 за галон, въпреки че реално цената е за фючърси, докато рафинериите използват вече закупен петрол.

Вто Мар 03, 2020 4:06 pm
Профил

nik написа:
ами те е флуктуациите на суровия петрол същия ефект имат върху крайния клиент
суровия петрол се вдига - цените в бензиностанциите се вдигат дори предварително, суровия петрол пада - цените на бензиностанцията не падат, и така след няколко итерации вече едното няма нищо общо с другото

Ти не разбираш :)

Не си спомням да е имало случай някой отговорен фактор от рафинерията да каже нещо от сорта "... цените на петрола паднаха и намаляваме цените на бензина/дизела". Нефтохим-ът купува винаги от най-скъпия петрол, ако трябва и от друга галактика да е. Винаги има промяна в изгрева/залеза на слънцето, фазите на луната и т.н., които им пречат да намалят цените...

Вто Мар 03, 2020 4:09 pm
Профил
Аватар

Вчера заредих от Марешки за точно два лева литъра, дълго време беше с 5-9 стотинки повече. Пък още е рано.

Вто Мар 03, 2020 4:16 pm
Профил

Тука на голяма бензиностанция имат TIR Diesel на 1.97 не съм го пробвал щотоо непрекъснато има опашка, не е Марешки. Последно заредих оня ден на 2.05.

Сря Мар 04, 2020 5:08 am
Профил
Аватар

Абе то и аз видях 2.02 лв. бензин на бензиностанция в Айтос оня ден и ми направи впечатление. Не беше Марешки?!?! Ама газта си беше левче, пък аз сега както съм на газ, по ме вълнува нейната цена. Миналото лято и на 0.8 съм зареждал - голям кеф е да напълня баката за 45-50 лв. ама сега не става...

Сря Мар 04, 2020 9:31 am
Профил ICQ

В БГ няма как да е толкова динамично тъй като не малка част от цената се формира от акциз и отгоре има 20% ДДС. Това не е така само у нас, в цяла Европа положението е сходно, някъде може да е малко по-добре. При цена от 2 лв, имаш данъчна основа 1.66 от която 0.6 е акциз. Бензиностанции те също трябва да папка. Ако приемем че лукойл продава на 1 лв /бензиностанции те работят за сините ни очи/ около 30 ст е цената на петрола за литър гориво.
Ако петрола поевтинее два пъти, цената може да падне с 15 ст. Горе долу 30 ст е и разхода по производство и транспорт. Това е идеализиран вариант, нито лукойл е толкова ефективен колкото рафинерии те в САЩ от които са тези цифри, нито съотношението на разхода е същото.
Дори и така погледнато, цената няма много на къде да мърда, защото петрола е малка част от самата цена. Сега ако на някой му се вижда че тия 40 ст са огромна печалба, да не забравяме че се разделят между рафинерия и търговец, че в горните цени не фигурира амортизация и инвестиция на оборудването, а поради малките количества продавани у нас, разхода на бензиностанция със сигурност е по-висок от този в САЩ сметнат на литър гориво.
Та не само за БГ ами и за цяла Европа не виждам смисъл да се търси заговор или схема, просто цената на суровината, една от суровините, е твърде малка част от крайната цена за да има сериозен ефект върху нея.

Сря Мар 04, 2020 10:32 am
Профил
Аватар

Цената на бензина последните години, съвсем ритмично си ходи от около 2лв. лятото до към 2.50 зимата. На LPG също - от 80 ст. до 1.20 (скоро не е била 1.20 слава богу). Не следя цените на петрола как се движат в същите времеви периоди. То се вижда че разлики от по 100% в цената на петрола не водят до 100% в цената на бензина и добре че е така, иначе цена на бензин/нафта 5 лв. на литър ще е голяма красота...

Не ги знам тия дето продават на 2 лв. когато нормално е 2.20 - 2.30 какво печелят, ама вече не е само магарешки да го прави. И между другото доста хора се оплакват от качеството на тези "евтини" горива.

На тебе сега с метановите кадита, добре ще ти дойде с 40% надолу :)

Сря Мар 04, 2020 11:13 am
Профил ICQ

Ами добре е, ама то това е капка в морето. Тя цената там не се формира само от цената на метана, та не очаквам 40% спад, по-малко свързани разходи има но все пак ги има.
Тия дето са на по 2 лв и те печелят, по-малко. Не ми е бизнеса та да смятам, но освен цената на горивата има и доста други фактори. От една страна оперативни разходи, каквото и да говорим марешки сигурно има много по-малко оперативни разходи от ОМВ да речем. От друга бензиностанциите са му в пъти по-малко, това хем сваля оперативните разходи като цяло, а осигурявайки повече продажби още повее падат оперативните разходи. ОМВ прави бензиностанции на удобни места, близо ключови пътни артерии където с епрепдолага че ще има по-голям човеко поток, в резултат плащат много повече за имота. На марешки обектите са все някъде в 9-та глуха, някои нямат намиране, разхода му за земя е доста по-малък. Има и още много други фактори, застраховки, количество персонал, поддръжка и т.н. и т.н. ... няма как голяма верига да постигне същият оперативен разход като малка верига на клиент или литър. Ако голямата верига можеше да си уплътни времето, т.е. да увеличи клиентите и да продава повече да, ама това не става в БГ, няма хора. Ако утре решат всички да свалят, големите може да се окажат на загуба, защото едно е да имаш две бензиностанции в града и да обираш всички които търсят евтин бензин, друго е да имаш 20 ... това е пренасочване на паричния поток. Това в дългосрочен план няма бъдеще, да обира всички които са склонни да отидат до Люлин или не знам къде другаде има, за да платят с 10 ст по-малко или 20, и да чакат на опашка много вероятно. Но много от хората нито имат времето, нито желанието, ако си в Младост това са ти 2 изгубени часа, за да спестиш 12 лв .... хората вече не са толкова бедни, предпочитат удобството. Затова и големите нямат зор, те знаят че за тях клиенти винаги ще има, може да свалят малко но ще е в разумни за тях граници, едва ли ще тръгнат да се конкурират с такива като марешки.

Сря Мар 04, 2020 12:20 pm
Профил

ДедоБоре написа:
.....
да не говорим, че фактура от топлофикация не съм виждал тоя век. идват едни 'съобщения към фактура', но самата фактура так и не идва никога. трябва да погледна, но на хартия дори въпросните съобщения май са бяла лястовица тоя (отоплителен) сезон.

И при мен не пристигат на хартия от известно време.

Гледам си ги тук:

https://www.e-invoice.bg/Default.aspx

Сря Мар 04, 2020 2:48 pm
Профил

нищо не разбирате, това е за да пазят природата ...

Сря Мар 04, 2020 2:51 pm
Профил
Аватар

тука цената вече падна с 10 евроцента, вчера ми направи впечатление

Сря Мар 04, 2020 4:42 pm
Профил
Аватар

Само да вметна за Марешки: там даже и с карта не можеш да платиш - има си банкомат отвънка. Да не говорим за закусвални и щандове дето продават в пъти по-скъпо и требе да си улав да си купиш от там. Май и тоалетна "за пациенти" нямат. Но никой не ходи там да пикае :)

Сря Мар 04, 2020 6:15 pm
Профил

Ами нормално, ако плащаш с карта банката взема такса, съвсем не излиза сметката.

Сря Мар 04, 2020 7:17 pm
Профил
Аватар

Бонго - няма от къде да знам какво има и какво няма - никога не съм зареждал от него. Даже и в Разград Марешки ми е на супер неудобно място първо, и второ много хора се оплакват че колите им почват да горят повече като зареждат от там. Къв е смисъла да ми гори 18 на сто газ дето е 5 ст. по евтина, като иначе ми гори 12. И после вместо да зареждам 1 път на две седмици, да ходя на майна му райна два-три пъти за същия период + това че за да стигна до там изгарям литър повече. Добре че все още има будали дето вярват в безплатните банички, че иначе жив е умрял. Аптеките му са същата история - аспирина му е евтин и бабичките се кефят, ама като ти трябва нещо по-засукано или го нямат, или цената определено не е по-ниска отколкото на другите аптеки. И там е същата история с локацията - може да е в центъра на града ама е на такова забутано място че до скоро даже не знаех че има... Удобен достъп с кола - само ако е летяща.

Чет Мар 05, 2020 9:52 am
Профил ICQ
Аватар

Това с големия харчлък са малко ЕЖК... Не мога да говоря за LPG, ама за бензин и дизел - никаква разлика не намирам с "марковите"... То аз и като сипя премиум (Vpower или прочие) пак не виждам никаква разлика.

За протокола не сипвам там, щото не ми е удобно, а и с отстъпките, които ползвам на други вериги, цената не е чак толкова изгодна. Просто от любопитство съм пробвал.

Чет Мар 05, 2020 10:14 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 720, 721, 722, 723, 724, 725, 726 ... 1080  Следваща