| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Autotrax
Някой ползва ли това: https://dexpcb.comДнес гледах едно-две демота по тубата и ми се стори доста леко и приятно пък като му разбрах цената, още повече...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Мар 02, 2020 12:29 am |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Autotrax
Ако не се лъжа - преди няколко години ти пуск тоя линк Софта май се тегли и инсталира , не помня какво получаваш срещу парите. Преди 2 години го слагах, плащах , после се опитах да си правя компоненти и не успях...сигурно щото съм тъп. Хубаво, обаче - има форум, до който не успях да получа достъп, писах на автора/фирмата...не получих отговор... това за съпорта. Май е фирма от 1-2души - авторът (сръбско име) и още е някой. Самите системни изисквания... иска 1-2 гб рам, което не е много по днешните мерки,ама за мене е малко преклено -има нещо в структурите, което иска много памет, което потенциално води до нестабилност. Тръгва малко бавно - докато напълни гигабайтите  . Иначе - грабва окото. Не знам Алтиум, Протел - имат ли я тая екстра - да обърнеш изгледа - да гледаш платката отзад. Ако са променили съпорта,,,бих се пробвал пак.
|
| Пон Мар 02, 2020 8:41 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Тези са "заимствали" името от едно от нещата, с които съм започнал на времето. След Cadstar и Orcad, ми се наложи да ползвам Protel за DOS, който се наричаше Autotrax: https://en.wikipedia.org/wiki/Autotrax
|
| Пон Мар 02, 2020 10:01 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
А... къса памет значи.  Ако съм го гледал тогава нещо не ми е харесало. Сега изглежда са напреднали повече
|
| Пон Мар 02, 2020 11:44 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ако не е таина - за какв чеп ти е това софтче?
|
| Вто Мар 03, 2020 12:13 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами по принцип се оглеждам за алтернативи на алтиума. За про работа си е ок, обаче в опън-сорс средите ме гледат като бухали като спомена името... Просто не е достъпен за 99.23% от населението. Та концепцията ми е че ако попадна на нещо читаво да почна постепенно да се пренасям в по-евтина посока
|
| Вто Мар 03, 2020 12:28 am |
|
 |
|
stefan63
|
Кикад - какво не ти харесва ?
|
| Вто Мар 03, 2020 10:03 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами не искам да обиждам феновете на кикад защото знам че има много, ама според мен е боклук. Пробвал съм го няколко пъти...
|
| Вто Мар 03, 2020 10:51 am |
|
 |
|
syscop
|
Това, че не познаваш даден продукт и не можеш да го ползваш или не ти харесва не го прави автоматично "боклук". Например аз не харесвам Altium, но не твърдя, че е боклук - за справка може да видиш темата в Софтуер колко неща има за дялане.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Мар 03, 2020 11:19 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Еее, не се пали де  Аз неслучайно писах "според мен" т.е. да се чете "не според универсалната истина". Сигурно си е добре кикада за много работи, просто на мен лично не ми пасна и затова съм се отказал да го пробвам повече след няколко опита
|
| Вто Мар 03, 2020 11:29 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Оплаквания по форумите има за софтуер, който реално се ползва - затова темата за алтиума е дълбока. За кикад няма, което значи че от пишещите тук няма много ползватели. Предполагам че просто ползват по-глобални форуми за да си решават проблемите. Разните продукти като кикад, гЕда, librepcb са интересни заради друго - почвайки от нулата (или водени от нерешените проблеми и концепции в мастодонтите) те се борят да направят нещо различно. От една страна дават натиск върху големите, от друга страна там щукват разни принципно различни идеи. Такива в "големите" не минават заради нуждата от тотално пренаписване, излизането наяве на откровено некачествени решения, взимани през годините. Всички знаем какъв зор беше алтиума да ползва малко повече ядра примерно, каква мъка е svn/git интеграцията там. Скоро тествах малко librepcb-то и там библиотеките си ги слагаш от графично меню и си пише хеша на гит-а, от която е. Принципно правилни посока, за разлика от десетилетия кръпки на кръпки на нещо сбъркано по начало.
Едит: като гледам напоследък основния товар върху PC-то идва от DRC-то - това е задача, която може лесно да върви върху видеокартата (GPGPU или нещо подобно). Дали някой го прави така, т.е. offload-ва върху gpu-то?
|
| Вто Мар 03, 2020 12:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
абе мен друго ми е чудно, какво толкова има да смяташ за една платка, там всичко е 2D, графиката е никаква, айде ако пуснеш 3д визузализация малко по-тежко ама пак нищо особено. Рулса и там не виждам какво толкова проблемно има, по-скоро много дървено написани софтуери. Сега ако има нещо като онлайн проверка за импеданс .. дължина на пътечки ... въпреки че и там не е кой знае колко смятане. мен ми се струва че безумните юзер интерфейси които са направили товарят повече от това което правиш.
|
| Вто Мар 03, 2020 1:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: LibrePCB
gicho, ми свиркай за такива неща, бре! Все пак не всички рутят сложни платки ежедневно  Нещо повече: LibrePCB и LibreCAD са включени в препоръчваните от Linux Mint и това вече е няк'ва гаранция. Скоро ми се наложи да нарисувам тъпа схемичка, поцъках малко KiCad и за по-лесно заредих Tina TI на виртуалката 
|
| Вто Мар 03, 2020 2:27 pm |
|
 |
|
michev
|
Някъде в началото на миналата година някой беше споменал нейде това LibrePCB и аз като линукс ползвател - реших да му дам шанс. Точно след не повече от 20 минути мъка го изтрих. Буквално нищо не работеше. А щом ти трябва нещо елементарно - ей ти и https://easyeda.com/editor . Лично на мен ми направи много добро впечатление и за разлика от либрето - работи. С КиКад-а не знам защо си имал проблем. Ако не ти се налага да правиш компоненти, мисля работи и сравнително интуитивно се използва. След последната помощ от ЦЕРН - даже и рутирането стана приятно. Остава да пипнат преминаването от схематика към платка и ще стане бомба 
|
| Вто Мар 03, 2020 2:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е то правенето на компоненти е 50% от правенето на платка, или все аз уцелвам глухата акула ...
|
| Вто Мар 03, 2020 4:08 pm |
|
|