|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 4:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Пластмаса за екструдер
Плексигласа не е за тая работа, много е чуплив, ще го изтърват два пъти и ще стане на парчета, това ти го гарантирам. Освен това плексигласа не е устойчив на много масла, алкохол и мн други, ако не е идеално полиран и със затворени пори ще се натроши много бързо. Рбаота може да ти свърши АБС, но между шприцвана кутия и фрезована има не малка разлика в якостта при едни и същи дебелини на стените. И последно, за тая играчка матрицата ще ти излезе не повече от 10-на хил това е супер елементарна кутийка. Ако нямаш количество може да минеш на RIM матрица, истинска имам в предвид, и тя ще е още по-евтина а на детайл ще ти излезе от порядъка на 10 -15 лв. Друг вариант е да си поблъска малко човек главата и да я направи вакуумно формована, не е невъзможно и да запазиш IP66. За вакумно формована трябва малко въображение, не виждам къде го делиш, изглежда горния капак с изтумбеният детайл се вдига, това технологично е грешка, предполагам деформации при почти всички технологии. За да стане добре на шприц ако е така, пълненето и охлаждането ще са критични. Та с промяна в конструкцията, правиш долния капак да е затварящ, където е плоската част, горното го правиш на вакумно формоване, малко по-прецизно, долният капак го правиш от фрезован ABS със стъпало, на което стъпало вече имаш капак и уплътнение, конкретно метален. Долният детайл се лепи към горния и обслужването става през капака. Така имаш 1000 лв за матрица за вакуумното формоване, 100-200 лв приставка за обрязването и, цена от около 15 лв на детайл за горната част. За дъното фрезоваш лист ABS 8-10 мм нещо от този сорт, фрезоването ще става на две установки. Крепжите за капака ги слагаш след фрезоване преди лепенето на двата капака от вътрешната страна за да не могат да бъдат извадени при натягане, монтират се с ултразвуков инструмент,може и с поялник, а може и с лепило. При този размер за капака имаш 6 винта. Уплътнението може да направиш канал в който да слагаш подходящ О прустен. лепенето става лесно, за ABS има хубави лепила при които получаваш якост съизмерима с тази на самият материал. Лепенето може да го правиш при теб, в матрица, гарантираща размера по делителната линия, обикновено това е негатив на кутията примерно с 4-5 гнезда, и работиш с две такива приспособления. Пълниш едното, пълниш другото, след това вече е минало достатъчно време да пълниш пак първото. Те ти на технология която ще намали до максимум твоят ръчен труд, ще минеш с 2-3 хил лева в тулинг и приспособления, и ще получиш оптимална цена за тов аколичество.
|
| Пон Фев 17, 2020 10:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ето ти нещо вакумно формовано, при теб обаче няма да има борд долу.
|
| Пон Фев 17, 2020 10:42 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Идеята не е лоша, но не разбирам някой неща. Първо при мен също обслужването става от долу - платка и т.н. стоят на дъното и капакът просто си е изтумбен капак. При вакуумно формоване могат ли да се направят издатъци за инсърти за винтове/болтове? Или само се маркира позиция и се вкарват? Все пак някакси двете части трябва да се захванат една за друга. Или аз трябва да направя малки ушички на капака и болтовете да се слагат отгоре, а не отдолу... В момента идеята ми е да оставя жлеб на дъното и вместо гумено уплътнения, да пълня този кант с някакъв полиуретан. Съответно малък кант на капака влиза се притиска при затваряне там и готово. Това с металния капак не го разбрах също.
_________________www.elkran.com
|
| Пон Фев 17, 2020 10:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ето, металният капак ти е за обслужване. Формованият и фрезованият детайл ги лепиш еидн за друг, там става неразглобяемо което ти гарантира IP66. Капака ще е с уплътнение което също ти гарантира IP-66. капака е листов за да има достатъчна твърдост, ак оискаш да е по-леко може да е дурал някакъв. Капака се закрепва с винотве М3, те с езавиват в резбовани инсърти като тези : https://sc01.alicdn.com/kf/HTB1o1O7y7yW ... 50x350.jpgМонтираш ги отзад, стъпалото им пречи да с еизвадят колкото и да натягаш. Имаш 3 мм застъпване между двата детайла което ти позволява да направиш отлично залепване, ако изпиташ шева ще се счупят детайлите но шева няма да мръдне. надявам се си сханал. При формоването нямаш колонки и др. имаш формован лист. Ако искаш крепежи те се реализират с допълнителни детайли, примерно от листов материал, с наслагани крепежи залепени към основата.
|
| Пон Фев 17, 2020 11:38 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Гледайки дистанционното и вакуумото формоване се сетих за тези https://www.camdenboss.com/ Рекламираха ги, че правели кутии всякакви на добри цени и не се мръщели на малко броъки.
|
| Пон Фев 17, 2020 11:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Много фирми правят но си плащаш или тулинга или искат мин количество. Вакумното формоване е ценово ефективен метод за производство в ниски до средни серии, а за определени изделия и масово производство. Евтин, добра повтаряемост, добър финиш, ниска първоначална инвестиция ...с малко въображение можеш да правиш много неща. Половината медицинска апаратура от по-големичката използва вакумно, другата половина RIM, каквото остане за шприцвани детайли  / тук визирам големи корпусни детайли/.
|
| Пон Фев 17, 2020 11:43 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е лошо. Харесва ми. А и другото канче мога да си направя така. А някакви фирми да препоръчаш? Аз писах из гуглата ама уж имат вакуумно формоване на сайтовете, обаче после пишат, че не притежават технологията. Поне в БГ. Трябва малко да обмисля как ще закрепя нещата вътре, но ще стане. Гледам, че листовете са с дебелини 2-3-4. Твърд размер. Каква използвате стандартно за индустриални цели? Да стане здраво? 4?
|
| Вто Фев 18, 2020 9:57 am |
|
 |
|
ToHu
|
За твоята кутийка 3 или 4 мм, при което ще получиш стена от около 2 мм. Формоване правят на много места, технологията е проста, по важният момент е обрязване/пробиване/фрезоване, ако там не се изпълни точно ще имаш проблем. Аз използвам доставчик от Варна най вече защото имам детайли със сложен контут който трябва да е точен, а детайла е над метър делъг. Твоят размер е хем лесен хем не е. За малки размери лесно се реже по шаблон, ама твойто много малко, особенно на широчина, и ще е малко трудно да се борави с него, но може да се направи приспособление. При самото формоване са важни температурата, времето за което стои да се охлажда, и колко ще е первоначалното надуване на листа. Това последното не се прави от много доставчици понеже машините им са самоделки и нямат такава функция. Твоята кутия не е много дълбока и би могла и без надуване, обаче проблема идва като сложиш няколко детайла в един лист, биз надуване започват проблемите, а това е начина да намалиш времето на детайл и фирата респективно цена. Технологията има специфики, но при теб те са без значение защото нямаш критичен размер. Първо имаш смаляване зависи от материала но е около 0.6%. Второ имаш изтъняване на материала, което се изчислява с определена точност, но зависи и от процеса. Първо трябва да си формоваш кутията, и след като постигнат добър резултат и повтаряемост да свалиш размера за фрозованият капак. Повтаряемостта е достатъчно добра, а ако го направиш както съм ти го предложил, тя не е и от особенно значение. Почети, изгледай малко видеа, има много материали в нета. Почти съм сигурен че следващата ти идея ще е да си направиш машина за вакумно формоване  Не съм гледал целия ти детайл, за теб може да е по удачно да работиш с негативна матрица, в този случай ако машината прави и свръх налягане отгоре е още по-добре.
|
| Вто Фев 18, 2020 11:26 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ц. Не ми се занимава с такова нещо. Особено ако излиза евтино да го направи друг. Аз видях разни самоделки из нета, но... Ако аз ще правя такава машина ще е със сериозни възможноти, а не мисля, че ми се занимава и няма да ми влезе в по-нататъшна работа. И така и така събота и неделя ще правя обикновени фийдър-и от плексиглас за pnp-то, ще проверя тъкмо как обработва фрезата материала. Просто дизайнът на останалите ми продукти е много по-различен и технологията не се вписва в схемата. Има вариант, но за сега е настрана. За сега имам бройки и мога да си поиграя малко да направя подходящ дизай. Ако видя зор преди това - дълбаем на фрезата кутии с дебели стени и готово... А как лепиш допълнителния пръстен/вложка към ABS? Нагряване, лепило? Да не вземата да ми се разпадат кутиите?
|
| Вто Фев 18, 2020 12:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма да се разпадне, ABS се лепи перфектно. Единият вариант е лепило като това : https://www.3m.com/3M/en_US/company-us/ ... 966&rt=rudsettime ти е 15 секунди, ако имаш фикстура с 4 гнезда и работиш с две фикстури цикъла на сглобка ще е доста по-голям от сет тайма което ти гарантира че като вземеш да вадиш ще е добре залепнало. Друг вариант е да използваш лепило на база разтворители подобно на това https://weldon.com/solvent-cements/abs-cements/. Двете лепила работят по различен начин, при едното имаш свързващ материал, уретан някакъв ако се не лъжа, който прави адхезия към двете повърхности. Второто разчита на частично разтваряне на двата детайла, и последващо втвърдяване. Първото е по-подходящо ако не можеш да докараш добър толеранс и остават много големи хлабини. Второто е идеално ако имаш добро пасване т.е. глобка със стегнатосм както е при тръбните фитинги, там работи безотказно не случайно се използва за тръби под налягане. Има такива лепила с по-голяма част на твърдото вещество, т.е. с повече разтворен ABS, което позволява запълване на малко по-големи хлабини. Какво ще е лепилото зависи от теб. Първото има недостатъка че изцапаното с него ако не се изчисти веднага след това е зор. Също така ако имаш луфт по вертикала, ще се получи видима ивица с друг цвят. Ако ще боядисваш кутиите след това няма никакво значение, ако ще използваш оцветен ABS и не искаш да боядисваш може да е неудобство. Второто е безцветно, ако изцапаш по-не се забелязва, обаче тръгнеш ли да чистиш става зле, нарушава повърхността, ако пипнеш кутията с пръсти с лепило ще остане отпечатък. Обикновено тези цементи са по-течни. За перфектно залепване е добре да се използва праймер, това е почти чист разредител, проблем е че повечето фабрични праймери са оцветени, за да се вижда къде си сложил, но ако не внимаваш и се разтече ще ти оцвети кутията. Ако се работи с добри дозатори проблем няма с нито едно от двете. Има структурни моментни лепила, доколкото не се очаква огъване/усукване на цялото нещо, размера му е доста компактен и при 2-3 мм стена няма как да стане, такова лепило също може да ти свърши работа, но аз ги избягвам. Вариант е също лепило 94CA, там най-вероятно също ще получиш частично разтваряне на повърхностите. Не съм го пробвал на пластмаса, използвам го само за метал, има много висока якост, и е еластично.
|
| Вто Фев 18, 2020 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Стоянов, ти да не би да имаше в предивид ето такъв метод за молдвне : https://youtu.be/GqE93pbV_9I това се нарича compression molding, но не е много подходящо за твоят случай, има си доста специфики, а и изисква доста по-сложна матрица от тази за вакумно/под налягане.
|
| Пон Фев 24, 2020 12:17 am |
|
|