Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Пластмаса за екструдер 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Пластмаса за екструдер
Точно и аз това си мисля най-добрия вариант е да намериш покрай теб малка фирма и да им ползваш "кожуха" на тяхна матрица .
Гледал съм какви настройки гимнастики се правят за да се докара качество и скорост та та малко ме съмнява да се получи без машина. .
Реално колко кутийки ти трябват ? Ако не е голяма бройка не става ли да ги изрежеш от алуминий ?

Нед Фев 16, 2020 11:07 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Това което е на видеото е стандартен вертикален шприц, задвижването е ръчно, но иначе разлика няма. При него материала се стопява в камера и се инжектира във формата. По-лесни са за изработка но стават само за малки детайли поради ограниченият обем който пък идва от ограничението във височина. Шприцове е които имахме сме си ги правили сами, това беше 90-те. Като конструкция няма нищо сложно, една ножица която затваря матрицата,шнек и цилиндър. Въпроса е че няма да ри излезе по-малко от 4-5 хил да си го направиш, и то ако си намериш някои готови неща.
Матрицата обаче е реално сложното нещо, разбира се зависи от детайла. На първо място,качество на повърхността, ако искаш да е съвсем гладка е най-лесния вариант, отидеш ли към някаква текстура да я докараш равномерна без визуални дефекти е трудно, иска си машини. Матрицата не е просто парче желязо с издълбана фирма, имаш водачи, имаш изтласквачи, имаш канали за пълнене при по-големите детайли, имаш охлаждане и отопление, без последните две може да минеш за сметка на по-дълги цикли и компромиси с качеството на по-сложните детайли. При по сложни детайло нещата стават и по сложни, матрицата от двуделна става три или много делна, появяват се сърца и др.
Да сложиш твоя матрица на фабричен автомат е малко вероятно, в смисъл такава която ти си правил, може да я сложиш на някой гаражен шприц какъвто имахме ние.
обяви в нета има ето тук вертикален, въпреки че пише хоризонтален : https://bazar.bg/obiava-24529957/horizo ... s-matritsi
този обаче е малък грамаж няма да стане за теб.
Ей тук може да се ориентираш : https://www.bbms.bg/listings/plastic/offers-2754.html
шприцовете са на грамаж на детайла, по-рядко на обем.

Нед Фев 16, 2020 11:32 am
Профил

Че те били евтини тези шприцове. 3-4к ги прежалвам без проблем. Аз преди бях гледал едни дето втора ръка бяха по 80-90к и аз реших, че тези неща са бая скъпи.
Остава матрицата обаче. Сега! Това, което се обсъжда в момента, е вариант да си направим матрица от парен бук. Един мой познат е имал такива, но ги е изхвърлил и сега разполагаме само с парче. И малко гадаем. Та в краен случай, дори да не се получи мога използвам дървения калъп като мастър, който да дам на едни наши клиенти леяри, които да го отлеят и после на голяма CNC фреза просто да се изглади. Мисля трябва да се получи задоволително качество.
Всъщност това, което най-много ме притеснява, е, че ако платя да ми направят истински калъп, аз няма как да съм 100% сигурен, че след 1-2 год примерно(или по-рано недай боже) няма да ми се наложи да сменя дизайна и т. н. Или да вземат да вкарат някоя нова разпоредба... Сиреч трябва да хвърля в кофата едни 20к... В момента с РИМ-а, мога да си правя нови калъпи през ден. Има работа да се направи мастър(само ако няма), но калъпът излиза 200лв за детайл 200х300х60мм...

Нед Фев 16, 2020 12:29 pm
Профил

Май малко подценяваш тая цялата работа. Нямам спомен колко ти е голям детайла, но тоя шприц ще има сила на затваряне поне 50-тона за да не се отвори. Нито дърво, нито алуминий могат да ти свършат работа, стомана и то не всяка, примерно Аст3 не става от никъде. Този на линка е малък, май беше 20 гр или нещо такова. Силата на затваряне зависи от шлощта в равнината на делене. Налягането на буталото на шнека ще ти е като мин едно 70-80 Мпа, прави си сметка какви усилия имаш върху матрицата.
Ако за 2 години може да смениш матрица и не можеш да я изплатиш за това време значи това не е твоята технология. Изобщо не мисли за шприц, това е бизнес, не е машина за вътрешна употреба. Шприцове в БГ дал господ, носиш си матрица и те ти правят детайли, всичко останало е ала бала. Казвам ти го от опит, хем ние имахме бизнес с производство на пластмасови детайли, а не беше само за наши нужди, малка неавтоматизирана машина не си струва. 90-те избор голям нямаше още, днес има, вземат ти някаква сума да ти сложат и насторят матрицата и след това на детайл, излиза без пари. Самата матрица много зависи, ако дизайна ти е правен с мисълта за такова производство за размера който споменаваш ще ти е 6-7 хил лв най вероятно правена в Турция. Скоро правих за детайл който се вмества в правоъгълник 450х200, детайла е със сложн геометрия, по спомен платихме 10 или 12 хил $ но размера е голям, геометрията е сложна, изтласквачите са сложни, има щипки, т.е. не е проста двуделна...
Ако ти е грубо 10к матрицата и имаш още 2 лв на детайл серия от 200 детайла ще ти се вържат по 52 лв на детайл, според мен с РИМ няма как да докараш тая цена ако си смяташ и времето.

Нед Фев 16, 2020 12:52 pm
Профил

По принцип -да! Аз не казвам, че е лошо да си направя 1-2-3 матрици и да забравя. Обаче ако излезе някоя простотия(като резултат)?! Все пак не съм правил такова нещо... Предпочитам да мога да си отиграя нещата с това, което съм намислил в момента. И ако всичко е успешно ще мислим за истинска матрица...

Нед Фев 16, 2020 1:54 pm
Профил

Ами то няма ти какво да правиш, най-чистият вариант е да си дадеш модела на фирмата която прави матрицата, тя ще ти направи всичко. Хубаво е модела като го правиш да се съобразиш с изискванията, иначе могат да ти вземат за инженеринг толкова колкото и за копаенето. каквото проектираш това излиза, затова и технологията е масова, няма случай простотии, с много висока степен може да се предвиди точно какво ще излезе. Ето това нещо, на снимката е 3д принт, излезе 20 хил $, има 5 детайла и 4 матрици, верно тая цена беше преди време в Китай, но това е сравнително комлексен детайл. Другият който се казвa speakerpod е много по сложен, там матрицата беше 10 или 12 хил, вече не помня.
То най-добре е да се сметне, колко предвиждате че ще продадете в следващите да речем 3 години и колко ще излезе на детайл. Аз още в началото ти казах че да се мъчиш сам си е наказание и то доста неефективно. Ако погледнеш тоя детайл armrest, като обем може би е близо до твоят тъй като е доста дълъг над 500 мм, тулинга беше от порядъка на 5 хил лв, и на детайл плащаме по 12 $ ако не ме лъже паметта, това е RIM технология, като имаш в предвид че вътре има и метална част.
Дори да останеш на RIM просто го дай някой да ти го произвежда.

Прикачени файлове:
armrest.jpg
armrest.jpg [ 7.21 KiB | Прегледано 5583 пъти ]
speakerpod.jpg
speakerpod.jpg [ 25.45 KiB | Прегледано 5583 пъти ]
16_model_frint.jpg
16_model_frint.jpg [ 47.32 KiB | Прегледано 5583 пъти ]
Нед Фев 16, 2020 2:56 pm
Профил

п.с. като правиш кутии от типа който теб те интересува обикновенно матрицата се прави модулна и със вложки, това ти дава къвкавост. Примерно лицевият панел не е изкопан в самата матрица, а е отделна плоча, кеф ти днес две дупки, кеф ти утре 6. Това малко оскъпява матрицата но пък ти позволява да правиш промени. Ако искаш може дори и габарита да и мениш в някакви граници, вече зависи от формата, но това няма много смисъл защото става доста сложна матрицата.
Моят съвет е фокусирай се на това което ви е дейността, не залитайте да си правите всичко, всяко от тия неща си е отделен бизнес. За лични нужди няма как да натовариш ефективно оборудването дори и при средно серийно производство. Един шприц например може да прави по 60 детайла на час с този размер, или по няколко стотин, дори няколко хиляди малки. Това се отнася за всичко, колкото може повече неща възлагай на подизпълнители, остави при вас това което е know how . Ще повишиш и качество и производителност и ще понижиш себестойност. Що мислиш само ги гледам тия "фрези" за пластмаси и не купувам, не ми е за парите в нашия бизнес 100 хил са нищо, аз само в една фабрика има продукция за по 3-4 млн на месец ама не мога да го обоснова икономически, иначе с най-голям кеф самия аз ще стоя и ще си дялкам щото ми харесва.

Нед Фев 16, 2020 3:04 pm
Профил

Добре де! Не боли да направя един опит с това, с което съм решил. Ако се получи - добре, ако не - пак добре. По-натам като съм сигурен в дизайна ще мисля за истински калъп. Просто в момента постоянно го подобрявам и кажи речи всяка година имам нов. И се получава все по-добре! :)

Нед Фев 16, 2020 7:31 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Да сътвориш истинска матрица работеща със истински шприц и да произвежда детайли с такива размери, не е лека задача. Опитно го установих - гледах как се проектира и сглобява една матрица за малка кутия. В условията на нашата действителност отне около 6 месеца. Мислех си - пускат голямото парче метал на едно CNC - то го изкопава и матрицата е готова. Да ама не - има фрезоване, обема ерозия, нишкова ерозия, шлайфане, струговане, пробиване, нарязване на една камара резби.
Дори при най-прости детайли трябват линейни лагери за двете половини на матрицата. Отделно трябва изхвърляща система. Най-вероятно ще искаш от вътрешната страна да има "пънчета" или както там е правилното наименование, в които да навиеш някой и друг винт за да захванеш нещо. Ако имаш разни канали за уплътнения - и там си е някакво занимание да е направи канал в който да влизат. Имаш отвор за пълнене със съответната система да го поддържаш в работна температура. Представи си за какви налягания става на въпрос като детайл около 37 грама се пълни с пластмаса през отвор 0.8мм за около 3 секунди.
Вероятно ще ти трябва и охлаждане на матрицата - ама охлаждането не е охлаждане как дойде, а по-скоро го разбирай като контролиране на температурата на матрицата.
Всички елементи по "сандвича" от който е сглобена матрицата трябва да бъдат идеално пасвани един към друг, защото в противен случай ще имаш "мустаци" и ципи по краищата на детайлите.
При проектирането на матрицата трябва да се вземе под внимание, че детайла трябва да може да излезе от нея, т.е. всеки един елемент от нея трябва да има съответните ъгли - стени, пънчета, отвори на пънчета.
Пластмасата има гадното свойство да се свива като се охлади - така че този който проектира матрицата трябва да отчете свиването и да направи детайла със съответните корекции в размерите, от друга страна поради свиването - не трябва да имаш големи разлики в дебелините - не може да имаш една стена дебела примерно 3mm и друга със съвсем друга дебелина. Ако не са спазени тези условия в най-добрия случай ще изглежда кофти визуално, в най-лошия няма да върши работа.
Да приемем, че някакси си се сдобил с матрица - закачваш я на шприца. Темепратурата трябва да се контролира доста прецизно ( +- 1 градус), не съм питал защо, но шприцаджийте са много доволни когато температурата в шнека им е стабилна. Трябва доста прецизно дозиране - при тези големи налягания - ако предозираш - от простата термодинамика - на места шприцвания дейтал се прегрява, ако не дозираш достатъчно - някой детайл просто няма да излезе.
Самият шприц - малък автоматичен шприц за детайли до 50 грама заема около половин гараж.
Преди време Тони беше писал нещо от сорта "каквото можеш - давай го на подизпълнители", малко по-нагоре пак го е споменал. Първоначално се чудих, що така, но опитно установих, че това е подхода. Първо не може да натовариш машините, второ някой трябва да работи на тях. Вероятно един подизпълнител средна хубост ще се справя по-добре от теб, не за друго, а защото колкото и да е нескопосан има повече опит. Третото - ако имаш късмета да потръгне работата - в един момент няма да може да смогваш да вътршиш всички операции сам и или ще трябва да търсиш персонал или отново се връщаме на варианта подизпълнители. А при подизпълнителите го има ключовия момент, че не те интересува хората им болни ли са, имат ли в момента гранули за шприца, каква точно трябва да е температурата на материала, или колко трябва да се суши. Поръчваш си детайлите, не го мислиш, ако има проблем - мрънкаш им или ги сменяш и се съсредоточаваш в твоята работа. Твърде е вероятно, времето, което ще изгубиш за да свършиш сам цялата работа по сглобяването на матрицата предвид липсата на Know-how, да се окаже по-скъпо, ако си платил на някого да изработи матрицата а през това време да си вършил твоята си работа.
Не съм сигурен каква е врътката при големите - но погледни един автомобил - примерно фарове hella, бутони alps, климатик - valeo - не мисля, че някой автомобилопроизводител не може да си позволи да задели един отдел да шприцва фарове, да "дялка" бутони или прави клапи за климатици. Просто всяко едно от тези неща си е само по себе си отделна задача (както го е казал Тони)
Ето тези хубавци предлагат материали за шприц форми и заготовки. Предлагат и готови пакети, което вероятно доста ще скъси времето да се издялка матрица - https://www.meusburger.com/
А тези хубавци твърдят, че познавали китайци, които за 30 дни правли матрица https://solidfill.com/bg/konsultacii-za-masovo-proizvodstvo/
А пък тези май можели да произвеждат матрици за по-малки серии, които съответно били по-евтини. http://www.technoparts-bg.com/index.html (Малко трябва да ги юркаш за да отговорят)

Нед Фев 16, 2020 8:02 pm
Профил ICQ

Колега май си минал по най-сложният път, което може и да е нормално. Аз имах късмета в една от първите ми фирми да работя с зовек който се е занимавал с това, тогава си правихме имматрици, пригаждахме си и шприца, и явно неусетно установих повечето хитрини. Не за всичко е нужна ерозия, до голяма степен въпрос на проектиране, но това е още на ниво детайл, когато правиш такива детайли трябва да мислиш как ще се произвежда, и от там да тръгнеш всеки процес си има спецификата.
и матрици съм проектирал макар и не сложни, и не винаги са нужни линейни лагери, нашите на времето нямаха, всичко беше на втулки, да няма да изкара 200к цикъла ама ние и не искаме.Иначе всичко което казваш е така, сега 6 месеца явно и на изпълнител не сте уцелили. В китай е между седмица и 20-25 дни, зависи от сложността. Има едни юнаци в UK, които казват 5 дни, не съм ги пробвал никога.
Сам да си проектираш детайла е едно, сам да си правиш матрицата е едно съвсем друго ниво, ама да почнеш сам да копаеш и да шприцваш, те това е съвсем различен бизнес.
Остави че си купуваш машина която ще бездейства, персонала и ще бездейства, и проблема не е в заплатите му толкова, ами той губи усет. Да правиш матрица за пластмаса в БГ е приключение, има добри конструктори и доставчици но цените са умопомрачителни, за същият комплект от по-горе интехна искаха 60 хил еур.В Китай е най-бързо и евтино, там дори може да не си платиш матрицата, много фирми предлагат да ти я включав в цената на детайла, естествено имаш мин.количество. Турция е малко по-скъпо, двойно по-бавно, качеството също е доста добро. Там рядко включват цената в детайлите, обикновенно искат аванс.
Аз затова съм на принципа, каквото може да се аутсорсне се аутсорва мигновенно, бизнеса ни не е нито шприцване на детайли, нито фрезоване, нито шийт метал или производство на платки, всичко това го произвеждаме и го аутсорсваме. Това дава възможност да се фокусираш в това което е същността на бизнеса. Тук в БГ имаме много голям конкурент, тяхната политика е каквото могат да си правят сами, и ако за единица продукт ние имаме Х служителя те имат почти 3Х, за мен това е неоправдано, фабриката ни в Мексико произвеждам около 1/6 от тяхното месечно производство, аз имам общо 16 човека те имат 800 .....16*6 << 800 а всяко човече и процес влачи разход за сгради и оборудване, всеки си прави сам сметката.

Пон Фев 17, 2020 12:39 am
Профил

Придобих представа за това как изглежда истинска матрица.
Тони, като стана дума за Китай, братът китаец на какви цени работи долу горе? Ако ги накарам да ми направят едни 100-200 броя по мой проект примерно? За такива малки количества пак ли правят матрица? Или тогава правят някакъв професионален RIM? Или трябва да питам?
И още нещо! Има ли вариант да ми произведът кутия от стомана/алуминий без да правят матрица? И как вървят цените там?
И още една работа! Вариант ли е кутийката ми да бъде "издълбана" на фреза от ПП плоча?

Пон Фев 17, 2020 8:42 am
Профил

Ами всичко е вариант, аз затова писах дизайна се съобразява с технологиите и количеството. самите пък технологии с очакваната серийност и дизайн ... малко параграф 22 но това е. След 10 изделия итерацията ще я правиш на ум без изобщо да разбереш че я правиш, до тогава е проба грешка .. плащане :)
Подред, колко ще ти вземе китаеца е въпрос на пазарлък и проучване, истината е че последните години цените им доста стремглаво вървят нагоре, ние затова работим повече с Турция. Най-лесният вариант е да им подадеш моделите и те ще ти кажат ориентировъчна цена. За това не може да се гадае, трябва най-малкото да видя модела за да ти кажа ориентировъчно какво мисля че би струвало, от там нататък е каквото ти си договориш.
150-200 бр. са нищо, само докато с енастрои процеса ще отидат едни 50-бр в кофата, за серия по-малка от 500 бр. едва ли някой ще седне да пуска шприц, това не би следвало да те притеснява тъй като цената на изделие е ниска.
Ако имаш детайл който е предвиден да се шприцва матрица с еправи, дали е за 5 или 5000 бр. матрица се прави. Малка разлика в цената може да дойде от серийноста която очакваш, ако им кажеш че не планираш повече от 10000 детайла тогава ще направят матрицата от по-мека стомана, това рязко намалява времето за обработка, ще използват по-евтини методи за водене, съответно цената пада.
РИМ и шприцването нямат нищо общо, ако поискаш РИМ ще направят РИМ, ако искаш шприцване под налягане ще направят ткаова, това зависи от теб, не от тях. Те обикновено не вземат отношение като всеки добър подизпълнител.

Може да се произведе и от стомана и от алуминий, там вече отиваш на съвсем други технологии. Може да е леене, има всякакви, в каси, с под налягане, под налягане и т.н. Може да е формоване, софт тулинг или хард тулинг. Софт тулинг е формоване на универсални машини, имаш рязане, щанцоване, огъване на ъпкант, след това заварки и т.н. Хард тулинга е формоване на преси, разликата е в цената на тулинга. Тулинг за формоване на преса може да е по-скъп от тулинг за матрица, зависи какъв материал формоваш, колко дълбоко, на колко етапа става формоването и т.н. Сега има еидн нов метод, той не е много нов но сега се разпространява повече, хидроформинг. Тулинга е евтин, обикновенно МДФ твърдо дърво и подобни, машините са безумно скъпи, в САЩ има много провайдери, в европа почти няма.

Дали може да се издълбае на фреза, може ако си платиш за това всичко може, дали е ефективно силно ме съмнява. ПП не знам какво визираш полипроплен ? какъв НН или ВН ... има модифицирани. Здравите материали тип найлон и подобни се обработват много шибано на машина, става но е времеемко, износва инструменти и струва много.

Значи тук си се хванал с нещо което може да стане по 100 различни начина. Обикновено в такива случаи е най-добре човек да си хване консултант, сега къде ще го намериш не знам, аз не извършвам такива услуги :) Ако мога нещо дати помогна с удоволствие, но в крайна сметка това си иска да се хване да се развърти в када, да се помисли, да има ясна идея какво се търси ... за нашите неща ми е лесно защото всичко което ми трябва като изходни данни ми е в главата, знам бройки, знам какви цени очакваме, знам какъв трбява да е финиша, какъв ще е жизненият цикъл ...

Не подценявай и вакумното формоване, това също е интересен процес. Не знам какви са ти бройките, според мен най-удачните технологии за теб са шприцване или РИМ, кое от двете ще зависи от сложността на изделието, броя компоненти и тяхната геометрия, както и от очакванот околичество. Сметката е лесна, вземаш тулинга, добавяш очакваното количество детайли по тяхната единична цена и получаваш цифра Х която сравняваш.
Пусни някакви изгледи от тия кутии за да придобия по ясна идея какво правиш може да михрумне нещо. Комбинирането на технологии също е нещо което се практикува, ти обаче търсиш IP-66 предполагам което започва да добавя ограничения.

Пон Фев 17, 2020 2:42 pm
Профил

ToHu написа:
до тогава е проба грешка .. плащане :)

Е баш тава ме притеснява най-много! И за това не искам да се хвърлям с 5 цифрени суми. Аз ако съм сигурен какво правя... А там е работата, че някой неща май и на картинка не съм ги виждал...
Между другото днес направих малко проучване и вариантът да си ги дълбая на фрезичка ми става все по-привлекателен. Последните ми модели са достатъчно тънки, за да се вместят в лист плексиглас, ПП или каквото дойде. Относително евтино е. И на практика всеки път мога да вадя различна кутия - няма нужда да правя 10 калъпа/матрици. Това е другото кофти нещо с това у-во - много модели и модификации...
Ще има и тънки моменти - доста време за обработка, финишно покритие, трябва да внимавам да не го топя и т. н. Но ще работи фрезата главно. Докато при РИМ-а работя аз ....
Ще направя опит събота и неделя с по-малък детайл да видим дали ще ми хареса!

Пон Фев 17, 2020 8:31 pm
Профил

Дай да видим това което правиш де, обещаваме няма да ти крадем дизайна :) Това с фрезата е голямо наказание, освне това ще ти излиза много скъпо, не знма интересувал ли си се от цените на материалите. ПЕ няма да ти свърши работа, чист ПП също, акрилни листове ги забравяш, поликарбоната е възможност от към механични свойства с някои уговорки, ABS на листи е може би най-евтиното което можеш да използваш, но него на блокове почти го няма. Има полиамид, полиацетат и др. но там цената е дебела а обработката е ужасна.
Ти пак отиваш на там да си го правиш сам, не искаш да слушаш :) Не се занимавай, плати си и ще ти намерят най-доброто решение. Дай да видим тази кутия и ще ти кажа двете най-удачни технологии според мен, и там трудно ще сгрешиш.
ако много държиш да се занимаваш давай, ама това не става на малка правена фреза, просто забрави, може нещо правено ама трбява да е сериозно, силите на рязане на полиамида се доближават до тези при обработка на някои алуминиеви сплави, не е шега работа. Е може да минаваш на по 1 мм дълбочина на обрбаотване, и с някой фрезер 3 или 4 мм но това си е наказание, една кутия ще я копаеш ден и половина, и ще се молиш да не ти запецне CNC-то.
Бъди сигурен, каквото и да направиш с подизпълнител, ще излезе по-хубаво и по-евтино от това да си го правиш сам.

Пон Фев 17, 2020 9:03 pm
Профил

Ами в момента това ми е дизайна -> Click
В момента правя промени по вътрешността, но отвън ще е същото. Просто искам да добавя специален отсек за батерията. И да правя уплътненията по друг начин. Цените ги проверих - за кв. м. плексиглас висок 40мм ми искат 350-360лв без ДДС. Което ме устройва принципно.
Ще пробвам първо с малък детайл да видя какво ще излезе. И ще реша. Разбери, че просто в момента имам много идеи, но нямам достатъчно опит да преценя кое е изпълнимо и удачно и кое - не.

Пон Фев 17, 2020 9:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща