|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 1000W импулсно
Здравейте, колеги!
От година правя едно импулсно захранване 1000W.
Не съм сбъркал нулите. Два стандартни прави преобразуватели с 3844, работещи синхронно, но на 90 градуса. Изходното напрежение е 70V. Няма големи изисквания за пулсации. MOSFET - 17N80C3, ферити - Kaschke - E42/20 K2006, индуктивност -Coilcraft PCV-2-564-08, диоди - MUR3040, кондензатори - не са високочестотни.
Проблемът ми е, че на 30 KHz си работи човешки, но на 90 не ще!
А съм го смятал за 90 и при 30 ми загряват трафовете. При вдигане на честотата започват да греят транзисторите. За сметки ползвах:
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html
Дали имате идея?
Някой ще ми обясни ли как да си сметна кондензатора, паралелен на MOSFET-а?
|
| Вто Дек 21, 2004 7:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
малиии...
правил ли си преди това захранвания на 100W, 300W и 500W или направо се нахвърли на 1kW? Нямаше да питаш такива въпроси тогава...
1. Тури схемата някъде. Това с двата контролера и с напрягане не мога да си го представя? За двуполярно захранване ли става въпрос? Определено не е сихронен изправител и/или ключ. Значи трябва да са мостова/полумостова топология, ама що така... Как правиш deadtime?
2. Трафа как си го мотал? Не те питам как си го смятал, каква е паразитната му индуктивност или собствената му резонансна честота. ТОВА са дреболии, важното е КАК си мотал трафа. Е42/20 не е ли твърде малка за тази мощност?
3. мерил ли си тоците в гейтовете, съпоставени към напреженията в същия момент? Площа на този триъгълник са ти загубите = греене. Ако си ги мерил, ще имаш идея защо грееш. Но как да намалиш триъгълника е много сложна работа. 
|
| Вто Дек 21, 2004 8:39 pm |
|
 |
|
Wise
|
Знам, че изглежда идиотски - 1 KWat!
Постига се въпреки теорията.
1. Напрегни се малко де - просто правя 2х500 (или две малки)
работят синхронно - противофазно (измислих проста схема за синхронизация)
2. Всеки от двата е прав конвертор, след бобините се връзват.
Всеки работи в "токов" режим
3. Става въпрос за 2 трафа (на ръка - и ти какво мислеше)
4. Това работи (не знам защо - би трябвало да се прави с 2 Feta)
5. Тока в гейта какво да му меря? - и драйвер да му сложиш - все тая
И това работи, но при 30 KHZ
А всичко смятах за 90
Тъмно ми е как да сметна кондензатора, паралелен на FET-a
от него се влияе доста
|
| Вто Дек 21, 2004 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Какво значи работи пък да попитам аз ? Защото може да има много значение на думата работи,
работи- тръгва, дава 70 V .... толкова
работи - работи под товар, абе товар , не знам колко точно .. с усилвател, ама не е усилен до дупка ....
работи - работи под товар, връзвам му 5 Ом товар /как го охлаждаш е друг въпрос/ и работи, но трафа загрява ......
те това последното мога да го приема за работи, вс.друго е .. не знам какво става.
После как е навит трафа има голямо значение, както за згубите така и за отскоците .. аз с теорията съм доста добре запознат, но дори с едно 50 W си имах разни проблеми, с КПД-то най-вече .... а ти с тея 1 KW ...... дори и 500 си е сериозна работа .... та натоварвал ли си го на 100% .. защото ако пускаш на усилвател .......
|
| Вто Дек 21, 2004 9:05 pm |
|
 |
|
Wise
|
Разбира се, че съм го товарил до 100%
На 75 % от товара го държах час - сложих му и вентилаторче от захранване - явно трафчето ми е любителско, но все пак съм разделил първичната на две и т.н.
колкото мога на ръка -модел е все пак
Ясно, че грее и от проводника , но защо не мога да вдигам честотата - над 30 KHz започва да се държи странно
|
| Вто Дек 21, 2004 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
1 - Увеличават се загубите
2 - Осира се комутацията
3 - индуктивността е голиама за тази честота, вупреки це при рпавиа не е голиам проблем, поне според книгите, стига да не наситисх магнитопровода, но в твоиа случай ако е двутактен няма кой знае каква опасност
4 - твърде вероятно горните 3 в купом. Първо при по висока честота се засилва скин ефекта, от там и се загряват повече проводниците. После се увеличават загубите в трансформатора. После така или иначе се освинва сигурно комутациата, поиавават се по големи отскоци от което греят транзисторите.
Сигурно тея дето са по навътре от мен ще дадът и ое причини ....
|
| Вто Дек 21, 2004 9:26 pm |
|
 |
|
Wise
|
Това ми е ясно, но не мога да си обясня ефекта на честотата -
свързвам го с делта B - по изчисления и реално за ферита
вижте това и си кажете мнението
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html
аз не си падам по феритите и бобинките
edit//
кажете как да публикувам схема -Orcad. dsn
да се архивира ли и как
|
| Вто Дек 21, 2004 9:32 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Това, дето ти го e написал ДедоБоре да вземеш да си го разпечаташ на едно листче, и по него да си отмяташ : първо, второ, трето. Ще ти е от полза, вервай ми! Едва ли някой ще ти отговори по-точно от него. Особено без схемата. "Прав преобразувател" в "токов режим" ум не ми го побира. Какво правиш : current fed схема ли, к'во ?
|
| Вто Дек 21, 2004 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е ... това ясно .. прав, демек трафа само предава, не натрупва енергия. Токовия режим .. трябва да е с токово управление. От тук нататък обаче .. едно или двутактен ..... в мостов или полумостов режимако е двутактен ..... а за меренето с осцилоскопа .. това си е задължително .....
|
| Вто Дек 21, 2004 10:57 pm |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Ми аз си го представям като нормален прав преобразувател (транзисторът/ите горе - те регулират, след тях един голям дросел, и после моста - ако се застъпват импулсите на моста, по-добре). Прав ли съм?
Иначе мерил ли си температури (след поне половин час работа на максимална мощност)?
Щото аз на едно 540 ватовко захранваненце меря над 90 градуса на тороида (38мм) и доре-долу толкова на жиците... И около 80-90 градуса на изходните електролити - директно на 'капачката' отгоре (които е добре да са читави и опаралелени с нещо още по-читаво)...
Какви са ти драйверите на мосовете - трафове/оптрони/директно и дали държат на голям ток? Намирисва ми на комбинация от всичко, лично на мен - и траф, и транзистори, и драйвери... Ама дай схема, та да мислим, а не да стреляме в мъглата... Качи я някъде и дай линк...
|
| Сря Дек 22, 2004 1:12 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
прати .dsn на dedobore@yahoo.com и ще ти я направя на .pdf да могат всички да я гледат.
без схема само ще теоритизирам, но:
1. ако е мостова/полумостова схема трябва да имаш разминаване между фазите на горния и долния транзистор поне с 100ns. иначе се получава "затъпване" - двата ключа по някое време са включени едновременно.
2. понеже все пак в едно импулсно захранване основния чарк е трафа (колкото и да мразиш индуктивности и капацитети), няма начин да се измъкнеш от чисто индуктивни/капацитивни/резонансни ефекти, които се изразяват в
- полегати фронтове на включване/изключване. от тука се получава и площа на тръзълника на загубите.
- отскоци - понякога отскока е по-голям от нормалното напрежение
- самоосцилации - т.н. "звънтене"
= всичко това трябва да е минимално, иначе намалява КПД. Ако ще правиш захранване с КПД<65-70%, просто си сложи железен траф с грец и кюстендилски кондензатори
И колко по-голяма е честотата, толкова по-силно се отразяват тези ефекти, трупат се един върху друг и почваш да грееш.
3. за тока в гейта си прав - сбъркал съм, имах предвид тока в дрейна. а ток в дрейна се мери с токова сонда. и осцилоскоп!
4. вторичната на трафа каква е? жица/жици или лента?
5. MUR3040... колко слагаш? Vf ми се вижда голямо, а и 100ns за tss не са малко.
6. кондензаторите трябва да са високочестотни. иначе нямаше да има нужда да се произвеждат такива. ако не можеш да си намериш, мисля че имам 220uF/100V/100kHz. по 8-12 на канал трябва да са добре
7. PFC? замислял ли си се? виж забележката за КПД-то
|
| Сря Дек 22, 2004 2:21 pm |
|
 |
|
Wise
|
Благодаря за мненията. Направил съм два Single tranzistor forward converter като ги връзвам на общ кондензатор, после L 3uH и пак кондензатор. За кондензаторите сте прави, разбира се, но правя модел засега, не загряват и едва ли влиянието им е голямо. После ще сложа високочестотни. За трафа нямах свестен проводник - откъде може да се намери в БГ - не знам.
Изпратих на ДедоБоре основното от схемата
Синхронизацията не е така, но тя си работи.
Ако остана на 30KHz дали в бъдъще няма да имам проблеми?
Нямам насищане на индуктивностите
Пропуснах да кажа, че до 1000Вата ще сте стига рядко и за кратко
основно ще работи на 500-600
А за PFC - не бях се замислял, мислех, че се прилага при по-големи мощности
|
| Сря Дек 22, 2004 3:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еднотранзисторен .. за тя мощност ... и то в-у общ кондензатор .. охххх ... тук вече се чуствам леко объркан ....първо мощността ми се вижда големичка за еднотранзисторен. После това двата да работят в-у един конденз и чак след това да е натрупващия дросел ... ммм .. абе .. нещо не ме кефи идеята ..... ама хич. А какво ти е входното напрежение ? Погледни сии напрежението на гейта, там също може да имаш проблем, ако дрийвера ти не осигурява достатъчен ток ще имаш полегат импулс, което увеличава разсейваната мощност. За отскока .. абе не само че минава захранващото напрежение, амиможе и няколко пъти да гоминава,айде тиси с прав, малко по лек режим но ....
|
| Сря Дек 22, 2004 7:11 pm |
|
 |
|
Wise
|
ТоНи, правя Два еднотранзисторни и ги свързвам след изходната бобина.
Пратих схема на ДедоБоре, но сега се сетих, че може да не пасват библиотеки и т.н
Схемата работи, но я смятах за 90 KHz, а работи добре на 30
Това си е много модули , които си поделят тока.
Получава се - аз ги синхронизирах - докато единия почива другият работи, нали си има поне 50% мъртво време
|
| Сря Дек 22, 2004 8:45 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това нещо с един трансформатор ли е ?
или 2 ?
Защото Е42 само ще му е трудно да изкара 1KW... 
|
| Сря Дек 22, 2004 11:37 pm |
|
|