Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
не бе, те казват че ще се стараят като се върнат на 28ми, да дезинфекцират...

Вто Фев 11, 2020 8:57 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Grubi написа:
... да дезинфекцират...

Някъде бях чел, че вируса имал кратък живот- няколко часа, ако няма гостоприемник...

Сря Фев 12, 2020 11:49 am
Профил

Мне, точно обратното, можел да живее с дни без приемник, то това в момента е най-притеснителното. В хонконг твърдят че се разпространява през вентилацията. В япония има доста сериозн нарастване на болните, онзи деншните бяха на кораб, днес има нови 40-тина, ама не е ясно дали са от същият кораб или вече са на сушата. Тоя кораб между другото е доста добра референция как ще се разпространява в нормални условия на запад, там е сравнително чисто, поддържа се хигиена не по-лоша от всеки един офис или обществена сграда.

Сря Фев 12, 2020 12:00 pm
Профил

Данните доста мърдат, но днес са нараснали с 15 Хил заразените и с над 200 мъртвите, тия 15к като се разхвърлят за изминалата седмица и се оказва че тенденцията съвсем не е към затихване а напротив.

Чет Фев 13, 2020 5:15 am
Профил
Аватар

Да, китайците "актуализирали" статистиката...

Чет Фев 13, 2020 8:50 am
Профил ICQ
Аватар

Ахъм - не го очаквах... вярно с 15000 отгоре.

Чет Фев 13, 2020 11:07 am
Профил

Абе това за Китай се предполагаше, по лошото е как се развиват нещата на кораба в Япония. Нови 45 случая и вече са 247, не знам колко са били екипаж и пътници но това е само за 5 дни, след още 5-10 дни цифрата ще е страшна ако нараства с тоя темп, със сигурност ще мине 80% заразени.

Чет Фев 13, 2020 11:58 am
Профил
Аватар

ми да вземат да ги публикуват тия симптоми, критерий и т.н. както и методи за лечение досега, като руснаците

Чет Фев 13, 2020 1:54 pm
Профил

Ами има тук таме ... били променили критериите .. дръжки, и критериите за умрял ли промениха че и те така скочиха изведнъж, или то ако не дишаш 24 часа не се брои за умрял, не са ли ти огризали червеите кокалите жив си ...не дават цялата информация, това е ясно. Ние поддържаме контакт с китайци по разни градове, за много болни не казват, обаче казват че никой не си подава носа навън, и то далеч от проблемните провинции. Епидемията ще мине, но ми се струва това ще удари много сериозно всички доставки.

Чет Фев 13, 2020 1:59 pm
Профил
Аватар

!!! изразявам единствено мое мнение !!!

според мен, ако се вземат мерки още в началото, могат, евентуално, да се избегнат усложненията.
симптомите са като обикновен грип:
- висока температура (>38.5С), която не се влияе от ибупрофен и/или парацетамол
- в над 85% от случаите следва бронхит, който лесно прераства в пневмония. тогава вече е късно за 'по-леки' въздействия.
- остра дихателна недостатъчност, SpO2 под 90%. оксиметрия на артериална кръв не е много лесна, но капиляно изследване е моментно и дава също SpCO2 и pH. за пулсоксиметрията Цецо може би ще допълни доколко точен метод е.
- възможно е да се скапят и други системи още в началото. на по-късен етап се скапват със сигурност черен дроб и бъбреци поради интоксикация.
- кръвните изследвания (поне общите) не дават категоричен отговор дали това е баш този вирус. томографията уж давала по-категоричен резултат, но няма как да прекараш повече от 20 пациента на ден пред дупката. РНК тестовете са бавни и скъъъъъпи.

така че:
- ако задържите >38.5С -> метамезол (течен аналгин) за бързо сваляне на температурата и ударна доза амоксицилин+клавуланат (аугментин, примерно).
- инхалаторно вдишване на салбутамол (вентолин, примерно) или фенотерол
- при суха кашлица, не от гърлото - амброксол (има поне 10 вида хапчета с различни цени)
- третиране (при наличие на симптоми) и на ринити - капки и/или гел (ринолекс, примерно)
- витамин С по 100мг/100кг 3-5 пъти на ден, витамин Р (рутаскорбин комбинира и двете, примерно)
- поне 3л/70кг вода за детоксикация
- поради горното, възможно е да изпикаете и част от електролитите си. няма лесен начин да се определи от какво имате нужда, но една супена лъжица изостар на ден няма да навреди.

горното може и да е малко екстремно, но посещение на доктор след 2-3 дена с горните симптоми определено не работи за вас. пък и, дори да сте относително здрав, кой знае какво ново ще си донесете в къщи, след 2-3 часа в коридора с други болни/здрави.

всички хапове ги давам като състав. налични са по няколко алтернативи с различни търговски наименования и съответно разлика в цените от 2 до 5 пъти. тука сте интелигентни хора и можете да четете чаршафи, не робувайте на пренебрежителното 'това е генерично'. за да пазите хората около вас - маски, бърсане със спирт (70%) и, въобще, по-сериозни мерки като за остро заразно заболяване. няма да навредят, но може и да предпазят близките ви.

ако не настъпят подобрения за 2-3 дена, наистина ще трябва да отидете вече на лекар.

Чет Фев 13, 2020 3:20 pm
Профил

ДедоБоре написа:
- висока температура (>38.5С), която не се влияе от ибупрофен и/или парацетамол

само това ми се струва достатъчен симптом за да се обърне по-сериозно внимание, това което изкарах по нова година като вземах парацетамол буташе температурата бързо, като цяло парацетамола ми е помагал и при всички други грипове които съм имал през годините, не знам колко са другите заболявания при които температурата не се влияе от парацетамол, но дори да се случи друго такова то със сигурност не трябва да се игнорира, особено сега

относно антибиотиците, тук лекарите избягват да ги предписват, и не могат да се купят без рецепта от лекар изобщо, беше ми странно защо така са решили, веднъж при личния лекар имаше брошури, пишеше че антибиотиците макар да помагат за по-бързото оздравяване на пациента, имат и вреден страничен ефект - ускоряват и мутацията на вирусите, които бързо мутират до резистентни на антибиотици щамове, и даваха за пример пеницилина - как преди години е лекувал всичко но с времето вече не е толкова ефективен защото вирусите са станали резистентни към пеницилин
незнам колко е истина всичко това ама... малко ми звучи като параграф 22, ни с тях ни без тях
не мога да си представя вирус който се разпространява като короната и да е и тежък и резистентен...
до колкото разбирам коварното на тоя вирус е че носителя започва да заразява други още преди да е разбрал че е болен

Чет Фев 13, 2020 3:56 pm
Профил
Аватар

Ти ако знаеш колко лекарства са забранени за продажба без рецепта в БГ... Само аспирин и витамин Ц може. Ама никой не го спазва.

Чет Фев 13, 2020 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

съвременната медицина може да се справи с точно ... 0 (нула) вируса.
това, което се лекува, е съпътстващи заболявания. като пневмонията, примерно. обикновено се умира първо от тях.

вирусните епидемии имат гаусово разпределение. след някакъв брой заразявания настъпва мутация на вируса, която не е толкова проклета при заразяване и започва затихване.
обратната задача - могат да се търсят мутации, които са по-агресивни и устойчиви в определена среда (студ/жега/влага) и това не е тайна за никого.

има и конспиративни теории, при които мутациите могат да са подпомогнати с генетични профили и наточени за определен генотип и/или среда. след година-две ще се види дали в случая са имали място - ако коментиращите са само с кръгли очи и/или тъмна кожа.

Чет Фев 13, 2020 4:10 pm
Профил

К'ви лекарства, к'ви ваксини? Ей така се прави:

https://www.24chasa.bg/novini/article/8184537

Чет Фев 13, 2020 4:16 pm
Профил
Аватар

Пък Дедо забрави най-важното лекарство, Уууу!!! Ракийка, бре, най-добре греяна ако има кой да ти я носи. В противен случай: грабваш бутилката с най-висок градус, правиш си минимум половин литър як билков чай или пилешко "бульонче" от кубче (в случая консервантите са предимство) и чер пипер колкото можеш да носиш, сядаш на оправеното легло и пиеш и зяпаш телевизия. Когато наистина ти дойде вповече се гътваш и се завиваш с дебел юрган.
Някои се оплакват, че на другия ден ги боляла глава. Казвам им, че е от промяната на атмосферното налягане - нали е кухина :)

Бъзик или не, досега така съм се оправял сравнително бързо с разните му вируси. Дори и с бактерии, но за тях (засега) има антибиотици.
Спомням си един кошмарен рожден ден в гръчко, имам снимки и изглеждам кьор-кютюк пиян пък почти не бях пил, да не говорим за предните дни когато бях рано-рано на работа (то затова, де!!!), май беше събота вечер. В понеделник отидох на доктор, той вече беше наясно с епидемията, предписа ми антибиотик и ми обясни как ако се бях забавил това нещо щяло да ми увреди сърцето и можело да умра.

Обаче: никакви заведения по време на зараза! В последните десетилетия май само от тях пипвам нещо, особенно в БГ: не ползват професионална миячна машина в която се лее сода каустик и вряла вода, а няк'во девойче забърсва чашите с гъбичка и ги плакне.
Аз обикновено не ходя по заведения, последно ми се наложи преди месец и леко го прекарах, но още покашлям.

Съжалявам ако потретвам или попетторвам, но това е истината, вЕрвай ми!!!

ПС: icr писал... Ама много си тъп, бре! Що да хабят куршуми, след като може директно с огнехвъргачката?!

Чет Фев 13, 2020 4:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 403  Следваща