|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:56 am
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
В интерес на истината моята конструкция е от колци за домати (отдолу) и презряните калпави "шипки" 3х4см отгоре. Веднъж даже ги боядисах! Няк'ви стари ПВЦ тръби за парник оформят свода между трите реда колци+шипки, в средата са вързани с тел, а в двата края са набучени на стърчащи пирони. Найлонът го кова с "такер", но през подложка. Последно турих за подложка "фолийни" алуминиеви "винкелчета" - ползват ги шпакловчиците за оформяне на ъглите, евтини са и изкарват с години. Отгоре найлонът се притиска с "гравитационни пружини": найлонови ленти (продават се) се заковават в единия край, а на другия се връзва тежест, напр. пластмасова бутилка с вода (половин литър стига обикновено, максимум литър). Трябва тук някъде да съм го снимал, ама не ми се търси. Иначе: резултатът е толкова добър, че смятам поне още два "парника", т.е. покрива, да правя напролет - а дано, ама...
Колкото до домати+краставици имах предвид, че конструкцията им подхожда. Пък тъста ги гледа добре в неговия парник - мноо стабилна конструкция!
Пък Димитър все пак превключил от "саксийки" на "фитарийки" - разликата е във връзката със Земята. Но ти гледай да си оправиш почвата!
|
| Съб Фев 08, 2020 5:23 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ся и аз да ти дам съвети, щото имам опит с оранжерии и правене и поддържане. Ако ще правиш оранжерия която ще отопляваш, без значение с какво има смисъл да се набутваш с поликарбонат, ако обаче ще правиш оранжер само за пролет и есен по-изгодно ще ти е найлон ама ще трябва да го прибираш зимата. Щом имаш много вятър направи я дъговидна, малко е кофти че ще трябва да носиш профила на рунд машина или да го купиш от фирма дето имат и ще ти го огънат и докарат, мога да ти кажа такава фирма. Поликарбоната сложи 10-ка не е много по-скъп от 8-ца тия по-тънките изобщо не стават за оранжер, преди 2 години купувах от Топливо и ми го докараха на 238 лв парчето 2.1х6 10-ка. За найлон не мога да ти кажа нищо нямам опит. Колкото по-голяма я направиш толкова по-добре, малката ако не отвориш навреме и пекне едно слънце става фурна за минути, и обратното духне студ и на момента изстива. Ела да видиш и голям 160 квадрата и малък 20 квадрата, също и различни конструкции, щи кажа всичко за 10 години опит с оранжер.
Тия форми дето ги гледаш не стават за разсад, аз ги ползвам само за вкореняване на резници, семето на зеленчука прави много корен а там няма място, отдено бързо изсъхва почвата щото е много малък обема. Има едни по-големи гнездото е мисля 60 мм и толкова дълбоко те стават, ама не са удобни после като изкарваш растението. Тия неща дето ги говори Димитър са хубави ама тука са много пари и не си струва набутвацията за такива екстри. Ако има от къде да си намериш хубава стара, поне 4-5 годишна, оборска тор и градински чернозем 1:1 може и малко пясък друго не ти трябва, само трябва да обеззаразиш смеската. Ако няма да правиш промишлени количества си купи чашки от сок, дето 200-250 грама, много е по-удобно, кофички от кисело мляко също става ама трябва да внимаваш да не ги удавиш. И най-важното за разсада е светлината, ако нямаш достатъчно за два дена етиолира и се сече и си до там, почваш на ново. Също и нощната температура трябва да е по-ниска от дневната. Абе ще станеш и градинар, важното е че имаш мерак, нема лошо да си садиш зарзават, да ти кажа действа отпускащо и успокояващо да си сред зеленина и да се грижиш за нея.
|
| Съб Фев 08, 2020 5:33 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ей тия картонени кофи от Метро ги взех , водят ги за супа. По широки са от к. мляко и не се пукат...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Фев 08, 2020 12:03 pm |
|
 |
|
sthx
|
От миналата година съм с оранжерия - 4х6 метра , метална конструкция и поликарбонат отгоре. Не за друго , ами да не се грижа за "покрива" 10-15 години. Миналата година го използвах само за сушина - да не се маносват доматите от дъжда и имаше ефект. Тази година съм се приготвил психически да загърна оранжерията отстрани с найлон и в началото на април да засадя домати. Последните години няма при нас температури под нулата след първи април. От разсада си правим само пипера - в пластмасови кутии за цветя, като тази: https://www.home-max.bg/sanduche-balcon ... sen-14-99/ Патладжаните са трудни за отглеждане на разсад, а доматите не мога да ги направя като тези, които купувам - често ги взимам от пазара цъфнали, че даже понякога имат и завръз.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Фев 08, 2020 12:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В хасковско ми направи впечатление, че масово си правят оранжерийки от стара дограма. Може би някоя фирма за дограми се е светнала понеже изглеждат доста добре направени и са си симитрични, т.е. черчеветата явно са подбирани по размер, а не каквото е имало. Идеята ми харесва много и се оглеждам тук да хвана като санират някоя по-голяма сграда. Даже това лято изтървах една от поликлиниките ни и ме заболя сърцето като видях купчината с дървения без стъкла. Що оранжерии можеха да станат, ако не бяха изпочупели джамовете. И между другото хасковските оранжерии са типично доста малки и високи. Не знам защото нямат място или просто няколко квадрата са си достатъчни. Интересно е защото ги ползват целогодишно, а не лятото да сеят навън. И още нещо, което май всички оранжерии правят - пускат канапи надолу към всеки корен. Демек покрива трябва да е проектиран, така че да е здрав и оребрен през съответните отстояния. Така отпада нуждата от колци, а и се използва целия обем, щото домати и краставици избуяват до тавана.
|
| Съб Фев 08, 2020 2:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
2.8Mx15M . Дъгите са от меко покривало на вагони. Ф60 алуминиеви тръби готови извити. Продаваха ги за по 30лв. Бройката. Разпънките са от 20х30 железни профили със заварени планки. Покрита е с цяло парче найлон и вече трета година не е мръднала. Събира три реда домати и два реда краставици.
|
| Съб Фев 08, 2020 3:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Красиво, Цекинс, ама мноо пара, бре! Нали съм селски тарикат: моят ннам дали ми излезе и 50лв viewtopic.php?p=208474#p208474Оказа се, че съм забравил да го снимам миналата година как през декември бера зелен боб - домати нямаше, щото почнах от средата на лятото нататък. Дори найлонът не махнах и трябваше да търча преди виелицата - беше вече позакъсан, една шипка се счупила, но като цяло конструкцията е добре и ще ме изкара още няколко години.
|
| Съб Фев 08, 2020 4:44 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Много добре изглежда, Цекинс. Имаш ли снимка вътре как са лехите?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Фев 08, 2020 7:21 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Нямам снимки - тия ги направих когато я градихме, после вече не съм снимал - само консумирам продукция  Освен тези разпънки дето се виждат има и едни които са на самата дъга там където е средата на сгъвката - тях ги слагахме после и не се виждат на тези снимки - на тях има опънати телове на които се вържат зарзаватите. Между другото тези профили имат още 50 сантиметра които са под земята, вкарани в тръби по около метър - метър и двайсе набити в земята. От двете страни изкопахме две траншеи по около 30-40 см. и след като опънахме найлона отгоре, го вкопахме в тези траншеи. Стана изпънат като барабан. Между другото на снимката дето не е покрита се виждат доматите  , горичката отгоре е в нашия двор и е на лек баир - там има сложени две еднокубикови цистерни и гравитачно капково се напоява.
|
| Съб Фев 08, 2020 8:20 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Браво, хубав двор имаш с горичка, тва два бора се виждат другото кво дърво е. И оранжера е добър.
|
| Съб Фев 08, 2020 8:46 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Борове няма. Тия дето се виждат са много големи и са на далеч - не са в нашея двор. Горичката е акация. Беше пущинак със джанки, див орех и разни други храсталаци. Две години го чистих с идеята да засадим орехи обаче нищо не стана. Просто орехите не се хванаха. Накрая цялото само се покри с акация - само ги разредих за да не са много на гъсто. Мястото там за нищо друго не става - баир и камънак. Там където е оранжерията има половин метър речен нанос. Една година като чистеха коритото на рекичката накарахме камионите вместо да ходят извън селото да сипват, да разтоварват в двора. Преди комшиите да ги спрат , щото щяло да им мирише, успяха около 50 камиона да изсипят. После след около две години хванахме един верижен багер да го изравни цялото място. То като цяло малко и не достигаше ниво на всякъде и почвата там не беше кой знае колко хубава та с тоя нанос се получиха нещата. Освен оранжерията, зад мен от кадето съм снимал като конструкция, има и към 40 овощни дръвчета - ябълки, сливи, череши, круши.
|
| Нед Фев 09, 2020 10:35 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Орехите ако си ги сееш сам се хващат, ама на втората година пролетта. Обаче може да не доживееш да печелиш от продукцията. Що не пробваш с лешници от издънки, различни, особено в по-неравните и сенчести места? А акацията расте бързо и става за огрев  после - сливи за ракия...
|
| Нед Фев 09, 2020 5:06 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
2003-4та, опъваме оптика от Слънчев бряг към селата. В едно от селата, Гюльовца май беше, почиваме и чупим орехи. Размера им - гигант. Не бях виждал толкова големи орехи. Излезе бабата от къщата и я питаме - бабо, защо са ти толкова големи орехите. На стария нужник отгоре е поникнал този орех, затова - отговори бабата. По тематиката на темата - ето моя парник, скромен ама това е мястото в двора. 4 фермички от квадрат, дъски за ламперия, вратичката от профили за комарник. Найлона 4-5 години държи.
|
| Нед Фев 09, 2020 5:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не помня кога ги сяхме. Бяха дръвчета, обаче едногодишни. На баща ми му казали че били хубави, с меки черупки. От 8 не се хвана нито един. Абе малко сме дилетанти по отношение на дръвчетата. Все пак другите овошки се хванаха. Лешници имаме на други места по двора.
|
| Нед Фев 09, 2020 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Като ви чете човек му иде да си построи парник ...
|
| Нед Фев 09, 2020 6:35 pm |
|
|