|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:17 pm
България е на четвърто място в Европа по износ на тоk
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 България е на четвърто място в Европа по износ на тоk
малко старичьк 25.12.2005 цитат от БТА,
 |  |  |  | Цитат: България е на четвърто място в Европа, след Франция, Чехия и Полша, по износ на електроенергия за 2005 година, съобщи на брифинг директорът на Националната електрическа компания /НЕК/ Любомир Велков.
Рекордните 7.6 милиарда киловатчаса електроенергия са експортирани. 44,4 на сто от тях са до българо-гръцката граница, 26,3 - до сръбската, 25,9 - до румънската и 3,4 на сто - до македонската.
Износът на електроенергия представлява 22,1 процента от продажбите на ток през 2005 година. НЕК загуби 13 големи промишлени клиенти с консумация 2,7 милиарда киловатчаса, които предпочетоха свободния пазар, посочи Велков.
60 милиона лева се очаква да е счетоводната печалба на НЕК за тази година. Резултатът е почти два пъти по-висок от миналата благодарение на износа. ... През 2007 година, след спиране на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", ако потреблението се увеличи повече от 5 на сто, може и да се наложи внос на ток, каза Митю Христозов от НЕК. |  |  |  |  |
кога питали народа ЕС или АЕЦ и народьт отговорил АЕЦ на пук на ****** франсета...
Все пак има ли някой вьв форума, който да е запознат "по-отблизо" с темата и може да хвьрли някакво просветление, защо всьщност искат да ги затворят. Това което сьм чел макар и да звучи убедително сьм го чел в пресата, на която така или иначе не вярвам.
Ако някой може да даде подкрепено с факти мнение мисля, че ще е интересно да го прочетем.
|
| Вто Май 30, 2006 2:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
причината за затварянето едва ли може да бъде еднозначно определена...
В голяма степен ние сами сме предизвикали искането:
по-надолу в същата статия обясняват и защо тези блокове въпреки модернизациите не могат да станат перфектни, т.е. има конструктивен риск при изтичане на вода, реактора да остане без охлаждане. Рискът обаче не е като в Чернобил, тъй като ако това стане, реакторът ще спре и ще има само остатъчни процеси произвеждащи само няколко процента от номиналната работната топлина. Това не е достатъчно за да се получи ефекта на Чернобил, но е достатъчно за една прилична малка аварийка. Авария от тоя тип е имало в САЩ (Тримей-айлънд май беше).
В крайна сметка рискът е едно, а фактите друго нещо. Аварийте не винаги се случват в най-рисковите централи. За миналата година е имало 11 аварии от 2 ниво като това дето стана у нас, 6 от тях в щатите, а най-голямата авария е била от 4-то ниво и е станала в Австрия.
Честно казано аз не знам дали съм против или за затварянето. За съм, ако няма да строят белене - иначе просто си местим оная работа от единия крачол в другия и ще плащаме яко за това удоволствие....
|
| Вто Май 30, 2006 4:44 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ето на това му се вика манипулиращо заглавие. БГ била 4та по износ на ток. А колко са общо износителите в класацията? Колко процента от общото изнесено количество се пада на БГ?
Да не се окаже че сме 4ти от общо 5. И сме изнесли 1% от общото изнесено количество, а?
Защото ако казват че след спирането на 3 и 4 блок (които са с ниска мощност) от износител на ток ще станем вносител - ами явно износа ни се равнява горе долу по мощността на 3 и 4. Което си е доста малко.
Аз нямам претенциите да познавам добре материята. Всичките ми изводи са на база догадки от оскъдната информация която получаваме от медиите.
И общо взето това най ме дразни - аз един документ не съм видял на който да е сметнато нещо както трябва. Само разни енергиини врачки вещаят, че утре сме на тъмно, че тока щял да скочи. Но разчети, сметки - няма. Боб ли мятат? Как да каже човек тогава за и против? За какви референдуми говорим? Аз лично без цифри задачи не мога да решавам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 30, 2006 6:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да - това е като - ние сме 2-и (от двама участника) а гадния конкурент е предпоследен  .
|
| Вто Май 30, 2006 7:41 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
На двустранната среща между отборите на СССР и САЩ, нашите молодци се класираха на почетното второ
място, докато отборът на американците се класира предпоследен....
Социалистически реализъм.
//изпревариха ме пак - остарявам 
|
| Вто Май 30, 2006 7:43 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Ами моето мнение е малко пристрастно т.к. живея на няма 10 км. от АЕЦ- а по права линия, и родителите ми и много мой приятели работят там. Та те казват че от ЕС не са ни карали да си затваряме реакторите, просто в документите се казва че Българскте преговарящи са казали че ще затворят реакторите. Другото което е според договорките по време на правителството на Иван Костов, трбява да затворим 3-ти и 4-ти реактор преждевременно само ако има заместваща ядрена мощност.
По отношение на безопасността в момента 3-ти и 4-ти блок са образец. 5-ти и 6-ти имат много модернизации които са много над изискванията, и другаде въобще не са правени такива.
Относно "инцидента " - просто медиите се чудят от какво може да излезе сензация.
За сравнения с Чернобил просто не може да става и дума, поради разликата в самите реактори. Освен това там си е било чист военен експеримент.
И накрая бих казал че ако трябва да избирам между ТЕЦ и АЕЦ - избирам АЕЦ-а без да се замислям - не може да ме убедят че един ТЕЦ който бълва промишлени количества сажди и незнам си какви още гадости, мините за него и местата за изхвърляне на отпадъците са ужасни и е по-благоприятен за населението и околната среда отоколкото един АЕЦ.
|
| Вто Май 30, 2006 8:38 pm |
|
 |
|
mastergad
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 10, 2006 12:35 pm Мнения: 20 Местоположение: RUSE
|
Защо се правят опити / всъщност те вече са направени / да се съсипе единственият що-годе печеливш отрасъл от родната ни икономика ? Защо се преследват чужди интереси ?До кога ще им лижем задниците на братята от ЕС? Защо Костовото правителство си / ни / свали гащите така долно ?И най-важното - защо ние българите не осъзнаваме , че докато мълчим все така ще ни мачкат ? Нима това е част от националния ни / балкански / манталитет ?
към колегата дето не мисли, че няма да се качи цената на битовата ел. енергия - нима до сега се е качила малко ?
И след като доскоро България е задоволявала 50% от недостига на ел. енергия на балканският полуостов е редно да стане вносител!?!????
А знаете ли че радиацията от един ТЕЦ на твърдо гориво е в пъти по-висока от тая на АЕЦ / пък да не говорим за "Козлодуй" , където мерките за безопастност са просто безпрецедентни /
|
| Вто Май 30, 2006 9:38 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Незнам дали сме 4-ти от 4 ри износителя на електроенергия, но ние изнасяме ел.енергия основно за Гърция! И сега забележете какво чух преди 2 дена по БТВ: Гърция препродава ел.енергия на Италия!!!!
Правете си сметка за какво става дума...
|
| Сря Май 31, 2006 12:13 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами нищо чудно и така да е. Византийците винаги са си били добри търговци. А нашите АЕЦ бодат очите на французи и канадци, които наляха доста пари в румънската АЕЦ "Черна вода". Само че имат още един проблем - пътя на румънския ток минава през БГ. 
|
| Сря Май 31, 2006 12:29 am |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Не мисля, че това е някакъв проблем, просто каквито сме продажници, ще е въпрос на подпис да могат да се ползват нашите далекопроводи. Разбира се, ще се обосноват с някаква глупост!
|
| Сря Май 31, 2006 8:15 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ето за това говоря. Всички говорите наизуст. Нито един от вас не може да даде точни данни какъв е износа на ток, как се е движил в последните 10 години и какви са прогнозите за енергийните нужди на Балканите в следващите 10 години. Като се вземе предвид, че Румъния има готова централа, а Турция усилено гради мощности. Какво ще е търсенето? То и за енергийните нужди на БГ никой не може да даде прогноза. Няма ли най накрая да се помисли за по-оптимално енергопотребление. Знаете ли на кое място сме по ефективност на използване на енергията? Абе то от вас не се очаква да знаете такива неща, ама толкова ли няма в БГ един човек с поне минимални познания да моделира една такава прогноза. Тогава ще се види - има ли нужда от Беляне или не. Колко ще струва да се направи? Колко ще струва да пробутаме на братушките радиоактивния боклук? Накрая дали няма да се окаже че тока е нерантабилно скъп. Всеки проект би трябвало да има сериозно икономическа обосновка в цифри и прогнозни данни, а не в гадателски прогнози и заклинания. Другото е социалистическо планиране и знаем резулатата.
И стига вече с тоя 3 и 4. Ще ги затворят, не защото са опасни, а защото в едни хартийки пише, че обещаваме да ги затворим. А са го обещали правителства, законно избрани на избори от БГ народа. Да сте мислили като сте гласували. Така, че стига сте мрънкали.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 31, 2006 9:39 am |
|
 |
|
HCL
|
Цитат от страницата, която даде miro_atc
Ясно се вижда, че има почва за действия. Преноса и разпределението обаче са сфери, кьдето инвестициите са ОГРОМНИ. По време на лекция преди няколко месеца профа разясняваше, че в Германия са вложени огромни количества средства с цел намаляне загубите в тези сектори. Процесьт е бил прекьснат от икономистите, които преценили, че от едно ниво нататьк оптимизацията става необосновано скьпа. Но това ниво така или иначе е достигнато.
От статията по-долу изглежда, че подобни действия в Бьлгария няма да навредят. Вьпросьт явно опира до това колко са готови някои хора да вложат пари в подобно начинание. Все пак част от печалбата в този сектор трябва да се влага в поддрьжка и подобряване на сьорьженията.
|
| Сря Май 31, 2006 1:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да HCL, ей за това иде реч. Ама трябва ли да внесем германски професори да обяснят на нашите тъпи глави, за какво иде реч. Няма ли в БГ хора поне малко образовани по темата, или всичките са врачки.
|
| Чет Юни 01, 2006 9:11 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 08, 2006 9:51 am |
|
 |
|
Цецо
|
Някой има ли данни какъв процент от износа на БГ се формира от износа на ток? Защото по мои спомени беше някаква много смешна стойност, а като се има предвид какъв е износа на БГ, да не се окаже, че печалбата от износа на ток е колкото цената на Тойотите на енергото - т.е. няколко десетки милиона (което си е едно голямо нищо и ако от това ще богатеем - тежко ни).
|
| Чет Юни 08, 2006 1:06 pm |
|
|