|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:29 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
ами така, сметнато е, решено е, а това което написа току що го дъвчим от 4 страници вече... ако не и повече, също и коментирахме проблемите на готовите модули, и въпреки това поръчах няколко, 3 различни приемника и 1 предавател мисля, скоро може и повече да станат ако излезе нещо по-добро за целта, защото всичко готово което виждам е предвидено само за данни (цифров изход) на малки разстояния а за крайната цел предпочитам аналогов изход дори започна да ми се върти идея да направя една проба с китайския модул до първа междинна, после след 10.7 вече има повече избор на чипове, да сложа някакъв да речем като https://www.discriminator.nl/ic/sl5018.pdfимам го готово на платка, от приемник за безжична мишка, само 1 кварц трябва да сменя освен че стават 2 хетеродина един след друг, изхода му е аналогов
|
| Вто Яну 21, 2020 4:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Какво пречи да се предава цифров пакет, а приемника да генерира бипкането, като разпознае пакета от правилното устройство. Преди време правих такова бипкало (предавателя) за един "умник", който не се вслуша в съветите ми и ... в един момент две коли оборудвани с бипкало се оказали близо до приемника и ... намерили неправилната кола, а правилната загубили. 
|
| Вто Яну 21, 2020 5:07 pm |
|
 |
|
nik
|
с пакети може само груби експерименти да се правят, когато знаеш къде точно е предаватела, за истинска "игра на лисици" си требе аналогов приемник а за да не се събират много "бипкала" също вече го коментирахме по-рано, активираш/деактивираш само това което търсиш като си го правил защо разтягаш локуми само а не дадеш конкретни данни за нещата за които питам от толкова време? честота? антени на предавател и приемник? мощност на предаване? от какво разстояние максимум може да се хване при пряка видимост?
|
| Вто Яну 21, 2020 5:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
С бипкане могат да се правят груби експерименти, а с пакети да се прецизират нещата, защото при пакетите най-напред започва да дава фира CRC-чека, а накрая се губи и преамбюла. Те ти и данни: - Честота: 868.300 MHz - Предавател: най-напред SX1240, накрая Si4012 и в двата случая с усилвател MAX2235 и те тази антена. - Изходна мощност: Ба ли маааму? - Приемник с антена: Немам си на идея. - Разстояние: Според клиента 15 километра, като приемника е на терасата на висок етаж. Бая игра падна с дължината на бипкането заради таймингите на АРУ-то на фабричния приемник.
|
| Вто Яну 21, 2020 6:02 pm |
|
 |
|
nik
|
мерси, ще разгледам едит: а като имаш пакети и ти си бил човека със "съветите" защо не въведе някаква идентификация, примерно сериен номер на всеки предавател, да ти изписва кой лови в момента, и да "бипка" само на него? edit2: какъв е тоя 1 ват?!?  максимална мощност без лиценз пишат 25миливата, ако сте покривали 15 километра с тия мижави антенки май бая сте прекрачили границата...
|
| Вто Яну 21, 2020 6:28 pm |
|
 |
|
velio
|
Можеш да си складираш и тия в базата данни. Модулите има са доста добри, отговарят си на параметрите, ама цените... https://www.aurelwireless.comПреди 10-на години си взех RX-4M30RR01SF. Да заменя дефектирал китайски приемник. Вероятно модела е бил малко по-друг. Интересното е че има аналогов изход освен цифровия. Не ти го препоръчвам, просто мисля че е интересно да се разгледа.
|
| Вто Яну 21, 2020 7:09 pm |
|
 |
|
nik
|
това вече е интересно, първия модул който виждам с аналогов изход, само не ми харесва Receiver sensitivity: -100dBm много малко ми се вижда, другите са по -110 и дори по чувствителни, това ми се струва голяма разлика?
|
| Вто Яну 21, 2020 7:23 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами работата е в консумацията - 70uA. И не е хетеродинен, така както гледам (поне 600k честотна лента на това ме навява). Другите всичките са поне 3mA. За мен 70uA беше основното изискване - работи на батерии (2 х АА) една година. Гледам обаче и други от моделите им имат изход след детектора (водят го тестова точка, ама си е изход).
|
| Сря Яну 22, 2020 4:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Нали написах по-горе, че изискванията поставяше "умник". Затова не се чуди. Не се съгласи на пакети с идентификация.
|
| Сря Яну 22, 2020 4:43 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Високата междинна дава добро подтискане на огледалният канал. При 10.7 MHz огледалната чесотта отстои от основния канал на 21.4 MHz. При 433 MHz това е около 5% а при 866 около 2.5% . Входният филтър на приемника не може да подтиска добре огледалната. Затова с повишаване на приемната честота трябва да се увеличи междинната. За мобилни комуникации има и 45MHz. Чувствителността е обратно пропорционална на честотната лента на приемника. Тясната лента на приемане позволява и разполагане на повече канали в даден честотен отрязък. За съжаление при 10.7 MHz постигането на честотна лента от няколко килохерца изисква скъп и обемен кварцов филтър. Филтър за 455 kHz със същата лента на пропускане е доста по евтин и малък. При междинна 455kHz обаче подтискането на огледалният канал е практически невъзможно в УКВ и СВЧ обхватите. Решението е приемник със двойно преобразуване. Първата междинна е 10.7MHz . Тя осигурява добро подтискане на огледалния канал. Използват се прости керамични филтри от FM приемници за слушание на радио. Честотната лента е около 180-300kHz. Следва второ преобразуване хетеродин на 10.245 MHz. Получава се реално приемник на 10.7 MHz. Огледалният му канал е на 9.79 MHz , който се подтиска много добре от керамичния филтър на 10.7MHz (който се явява входен филтър). Всъщност може да се сложат 2 керамични филтъра на 10.7MHz за по-добро филтриране. Да, точно така. Честотната лента на канала се определя от скоростта на предаваните данни. При 50 бода в секунда се появяват две странични ленти около носещата. Те отстоят на по 50Hz от нея. Целият канал заема 100Hz. Ако модуллиращият сигнал е правоъгълен има и хармоници... Принципно за да се възстанови сигнала ти е достатъчна ената лента. Не е необходима и носещата. SSB ... много има по тая тема 
|
| Сря Яну 22, 2020 5:05 pm |
|
 |
|
nik
|
май само 1 имат с хетеродин и аналогов изход най ми допада идеята за двойното преобразуване, сякаш най голямо усилване трябва да има, а и всички читави приемници са с двойно преобразуване, явно има нужда разчоплих няколко платки от стари радио УКВ приемници за кола, и по-стари и не чак толкова стари, всичките са с 10.7 и после 455(450?) та мисля като започна с експериментите да пробвам с двойното преобразуване дали ще успея да го докарам само дето тоя предавател дето съм поръчал е ASK, а приемника за 10.7 дето го намерих на готова платка с SL5018 е FM та не знам как ще го докарам, или трябва да излъжа предаватела да има и малко ФМ или да търся АМ приемник, или ФМ предавател... чудя се още...
|
| Сря Яну 22, 2020 9:57 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
nik, в тези за кола 455 kHz е междинната честота за АМ (къси, средни, дълги вълни) 10.7 MHz УКВ. Чаркалаците иначе стават  На 455 kHz лентата е много тясна за музика и FM. виж тук разни конструкции. виж MC3361 MC3362 MC3363 инт. схеми.
Последна промяна slav4o.com на Сря Яну 22, 2020 11:30 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 22, 2020 11:23 pm |
|
 |
|
michev
|
Помисли и за SDR вариант. Там поне ще ти е широко около врата с демодулацията. Изгради си един филтър за нужната честота, добави усилвателче, сложи един смесител с генератор към него и си закарай интересната за теб честота до такава, каквато ще ти е лесно да семплираш с АЦП. Дори на първо четене може да експериментираш с TV dongle с RTL2832.
|
| Сря Яну 22, 2020 11:28 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Препоръчайте някоя книга или курс за NRF5x + Bluetooth BLE.
|
| Пет Фев 07, 2020 5:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Приготви се за ГОЛЕМИ мъки - такова недоразумение като софтуера и средите за Нордик чиповете рязко се намира. Перфектен пример за това, как много добре замислени чипове се осъкатяват с малоумна поддръжка и опън сорс софтуер. И най-тъпото е че никой не може да ти помогне с нищо. Правиш всичко по инструкциите на Нордик и нищо не тръгва както се очаква. Това са моите сблъсъци с тия бози - някой друг може да има по-приятни изживявания  .
|
| Съб Фев 08, 2020 4:10 am |
|
|