|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:14 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Да беше написал каква е целта на задачата...
|
| Пон Яну 20, 2020 11:47 am |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
Топломерът вкъщи се е развалил и домоуправителят иска да го сменям. Моделът е Siemens 2WR5, монтиран преди около 20 години. ВиК-то дойде, огледа и каза, че ще се обади с цена за доставка и монтаж, като допълни, че ще е доста. Дайте някакви препоръки за подобни уреди, да се ориентирам горе-долу за какви пари да се приготвя.
|
| Пон Яну 20, 2020 2:43 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
|
| Пон Яну 20, 2020 2:59 pm |
|
 |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
@Icr - това го има тук за около £200, благодаря за предложението.
За информация - в София такива ли се използват?
|
| Пон Яну 20, 2020 3:14 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | nik написа:  |  |  |  | velio написа: Друг интересен вариант е примерно това. Трябва да имаш превид че всичко което си пуснал е с цифров изход! Т.е. имаш 1 или 0. И като гледам са за ASK/OOK модулация (т.е. тип има/няма носеща). Ако искаш да търсиш лисици, ти трябва нещо с аналогов изход, или поне RSSI такъв. Най-добре CW или SSB приемник, тъй като въпросното бибиткане се получава при SSB демодулацията и освен това е теснолентов (висока чувствителност). Сега отделно стои въпроса как ще си познаеш твоя сигнал на фона на останалите които са в банда (ако е за ползване без лиценз). ...дали ще търсиш предавателя само или ще искаш да получаваш и данни от него. |  |  |  |  |
това дали наистина има -120дбм ? аз поръчах вече от ибей RXB8 - дават му -114 (предполагам ще е същото копие на копието като в алито ама за проби се надявам да стане, RXB6 и още няколко ги пропуснах щото вече е видимо че са много и различни клонинги, избягвам такива, докато RXB8 май има само 1 клонинг, а аз се надявам да получа "оригинала"  ) ама не пречи да поръчам довечера и това което показваш, ще го погледна като остане време, мерси, на първо четене изглежда по-добро от всичко което съм гледал до сега само ще се търси "лисицата", няма данни, за това се бях спрял на ASK модулация, щото лесно ще пусна звук, търсенето ще е на слух, т.е. на слух ще се "филтрира" шума, по принцип човешкото ухо добре се справя, и би трябвало да да може да се отдели "биип" с определена честота и пауза измежду други нетипични шумове, общо взето ще се разчита на насочена антена и докато търсения предавател е по-силен от шума, колкото толкова не съм много запознат но тези RXB6/8 и други подобни не са ли именно CW ? само такива намирам на 433 като готови модули, SSB не намерих нищо тоя който препоръчваш има ООК, би трябвало да стане edit: сега гледам тоя модул - той по дифолт е на FSK, за да мина на ООК трябва да се промени регистъра, не знам лесен начин да го променя... |  |  |  |  |
CW с 200kHz честотна лента... едва ли. Принципно CW приемниците имат около 100Hz честотна лента. По тая причина могат много станции да работят в много тесен обхват (какъвто е случая на къси вълни). Причината за тясната честотна лента е че CW (или морз) е просто наличие на носеща или не. Няма модулация която да "раздува" честотната лента. Тия всичките приемници са цифрови. Предвидени са директно да се вържат към микроконтролер. Няма бийп. Ако искаш да имаш информация за това колко близо си до излъчвателя (бийп), ще трябва да имаш начин да регулираш чувствителността на приемника, да имаш индикация за нивото на сигнала (RSSI) и да имаш аудио мониторинг (аналогова демодулация). CW-то има бийп, защото приемания сигнал се смесва с допълнително с друг сигнал ( BFO) и когато са на определено отстояние един от друг (честотно), се чува биенето на двете честоти. Същото е и със SSB, само дето при SSB трябва относително точно да се спазва отстоянието (мисля че беше някъде 1.5kHz), за да се демодулира аудиото правилно. SSB на кратко е АМ с премахната едната странична лента и носещата честота (затова трябва да има BFO в приемника). По тоя начин се постига повече от двойно по-голяма ефективност при използването на мощността на предавателя (количеството информация е същата, но честотната лента е наполовина, съответно не се губи мощност за предаване на излишна информация). Малко по-късно вероятно ще разбереш че ти трябват и стабилни осцилатори, най-вероятно TCXO, щото обикновените XO са доста температурно зависими.
|
| Пон Яну 20, 2020 4:46 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ти го метна човека в дълбокото  Ако радиото има DSP може и да стане. Иначе кварцов филтър под 250hz май не съм виждал.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Яну 20, 2020 5:12 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Немалко от абонатите на топлофикация са в стари сгради с вертикална тръбна развивка, където подобни топломери са неприложими. Принципно хората предпочитат да ползват уреди, предлагани от топлинния им счетоводител, защото някои фирми отказват да работят с "чужди" такива.
|
| Пон Яну 20, 2020 5:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За протокола: тъй, ама не е баш тъй  CW си е модулация и то на 100%. Теснолентова е, щото скоростта на "битовете" е много ниска. Да речем майсторът предава 120 знака в минута, което прави 2 знака в секунда. Да, ама и за най-големият майстор е трудно да предава свободен текст с тази скорост, да не говорим, че няма кой да го приеме, затова обикновено се предава шифрирана в цифри радиограма. Цифрите са комбинация от 5 точки или тирета (нали?, позабравил съм). Значи: 10 точкотирета за секунда. Стандартно точката е 1/3 от тирето което вдига "разделителната способност" 3 пъти, и понеже говорим за импулси умножаваме поне с 5 и получаваме около 150Хц честотна лента. Да, ама такъв приемник поне до скоро не съществуваше, отделно че човешкото ухо не е приспособено да лови нискочестотни импулси, затова приемника за CW се допълва с още един хетеродин и смесител който да направи носещата (от междинна честота) чуваема, а слухът допълнително да разделя честотите. Добрият приемник с пряко преобразуване прави всичко от раз: от антената директно до звук. Обаче за да може телеграфията да се приема с неспециализиран приемник на слух - тя трябва предварително да се направи на накъсан звук и именно това е излишното хабене на ресурси. За който помни: Правчо/Ейпъл записваха на касетофон на подобен принцип, но с мноооо по-ниска скорост от теоритично възможната.
|
| Пон Яну 20, 2020 5:50 pm |
|
 |
|
velio
|
За честотната лента няма да споря, щото не съм сигурен. Може и да си прав. Ама на неспециализирания приемник му трябва просто един осцилатор, може и външен, несвързан с приемника електрически. Виждал съм го това как работи и е доста прилично. Не е нужно да се предава самото бибиткане модулирано. Губи се цялото предимство на телеграфията.
|
| Пон Яну 20, 2020 6:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Тая честота ми изникна в съзнанието. Не съм убеден че е 100Hz. Но със сигурност е под 1к. Но пък лошо няма де. Нека се занимава, интересно е.
|
| Пон Яну 20, 2020 6:04 pm |
|
 |
|
ilkor
|
CW излъчването няма модулация затова би трябвало да има честотна лента 0. На практика заради включването и изключването на предавателя и несъвършенства в начина на получаване на този синусоидален сигнал реалното излъчване има някаква честотна лента по-малка или около 100Hz.
В момента има съвременни технологии ползваши подобен BW -> SigFOX - модулацията е BPSK а честотната лента 100Hz
|
| Пон Яну 20, 2020 6:21 pm |
|
 |
|
nik
|
причината за честотната лента на приемниците подозирам че е другаде - хетеродина на колко степени е (не знам как му се казва) обикновен приемник е с 1 хетеродин, докато по-джиджаните намалят на междинна 10.7мхз и после още веднъж на 455кхз тия с 455кхз освен че филтъра на 455 е с по-тясна лента имат и един резонатор след това пак на 455 точно преди демодулатора та колкото повече се филтрира и колкото по-ниска честота е последния филтър толкова повече се стестнява честотната лента поне мои си разсъждения от схемите които съм разглеждал тия дни китайчетата правят масово разни приемници с 1 хетеродин, или на 10.7 с външен филтър или на някаква по-ниска честота около 450кхз с вграден филтър в чипа единственото по-добро на което попаднах е с някакво огледално нещо си... където има възможност да се задава честотната лента http://www.xie-gang.com/SYN500R.pdfкоето пък е копие май на това http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... crf211.pdfама още не съм стигнал до там, още си чакам приемниците, единия би трябвало да има изход за RSSI пък не виждам какъв е проблема да има "биип" с правоъгълен сигнал, т.е. във вид на данни, т.е. звука не е задължително да е синусуида първите ми проби най вероятно ще са такива, само посока без сила, ако даде някакви задоволителни резултати като разстояние чак тогава ще се мъча с повече а снощи пък намерих някакви предаватели със съмнително голяма мощност, не пише колко е ама консумира бая ток https://www.ebay.co.uk/itm/Large-Power- ... 2853937492за такова лиценз ли трябва да имам? или изобщо разрешени ли са?
Последна промяна nik на Пон Яну 20, 2020 6:52 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 20, 2020 6:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
nik, теб питах какво ти е целта, че гледам все повече се оплиташ в паяжиняка.
|
| Пон Яну 20, 2020 6:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
.... Нула херца ама при нула бита за секунда  То го пишело във Викито, макар по друг начин:
Последна промяна bongo_x2 на Пон Яну 20, 2020 6:56 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 20, 2020 6:55 pm |
|
 |
|
nik
|
лео, целта е описана вече в предните ми постове, даже видео бях пуснал, ето ти го пак https://www.youtube.com/watch?v=gNGk6LN ... u.be&t=219чувам го че има сила на звука, и приемника бие повече на аналогов, но това ще го гоня след първите тестове, първо искам да разбера колко може да се покрие с едно малко яги на приемника
|
| Пон Яну 20, 2020 6:55 pm |
|
|