Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
Абе като кола е пълна скръб, за работа всичко става, въпросът все пак е какво получаваш в замяна. Всяка кола ще прекара 2 стълби и 5 куфара, но все пак трбява да е удобна, това елично мое мнение. Аз не виждам защо за рбаотна кола е нужно да е SUV или 4х4, за швеция може и да е друго, за БГ няма никаква необходимост. Сервизната ни дейност е основно , да не кажа само с кади, като цена е по-скъпа от логана, доста, но лично според мен и като удобство, и като надеждност, и като возия е много по-добре. Когато имаш техник който по цял ден се вози в колата от обект до обект е важно да му осигуриш поне малко комфорт. Аз не бих купил на служител кола която аз самият не бих карал. Сега гледам в едната фирма са накупили някакви рена, карах ги няколко пъти, за кратки разстояния стават, за цял ден каране полото примерно м е мнго по-удобно.
Сигурно като човек който се качва в служебните автомобили, сигурно съм пристрастен, иначе много лесно е да им накупя датчии пък аз да си карам Q-то или каквото там има. Според мен на края като теглиш чертата и датчията и др. подобни хем е излязла по-скъпа, хем си измъчил персонала си. Колата има и остатъчна стойност, в швеция/ Дания може и да държи нещо това лайно, тук обаче остатъчната му стойност е колкото да не даваш пари като го закараш за скрап. Примерно с кади на 3-4-та година ги продаваш на половината цена на която си го купил, защото е купено с големи отстъпки каквито порше българия може да си позволи, верно че е на 200 хил, но е имаш 2-3 години гаранция още. Датчията в подобна еклоатаия дори да е издържала, е с возия на лагерна количка, а шума все едно си натоварил железни чамове вътре.
Аз много пъти съм правил сметки, какви са разходите по поддръжка и обслужване, разход на гориво, разходи свързани с непредвидени ремонти и винаги по-скъпата но качествена и комфортна кола е излизала по-на сметка, тук говоря за коли от типа на кади, не говорим за мерцедеси и подобни. Правили сме и сметки за електромобили, чисти, хибриди, и там сметката никога не ми е излязла, при все че навъртаме доста като за БГ.
З авсеки влак си има пътници, но датчия не бих купил никога за служебна, камо ли за лична.

Чет Яну 16, 2020 2:06 pm
Профил
Аватар

Той въпроса не беше дали има пътници за влака Дъстър или няма а каква точно е логиката някой да прави сравнение Дъстър ли да си купи или Тесла. Двете коли въобще не могат да се сравняват. Сравняват се неща, дето са в един клас.

Чет Яну 16, 2020 3:07 pm
Профил

Абе то щеше да има логика, ако сметката беше вярна... Кой ще си купи ренде от дачия, ако теслите излизаха по-евтино ;-)
За съжаление само каското, което поне у нас е около 7% и на практика задължително за нова кола, обезсмисля по-нататъшните сметки. Каското на една тесла е колкото един дъстер. А с каското на един дъстър не можеш сигурно и мигач да си купиш от тесла.

Чет Яну 16, 2020 3:26 pm
Профил
Аватар

Мии за 50к лв за 5г ти се полагат поне 5 тона бензин годишно, което при разход 10лт/100км прави 50к км годишно или около 135км дневно.
Ннам, ама аз когато ходех на работа (и не само) с колата харчех за бензин около 10лв седмично, т.е пиши го 500лв годишно.
Всеки знае себе си, но ако наистина пътувах над 50км за да отида на работа - щях да внимавам да не ми се налага привечер да размахвам щепсел край пътя :)

ПС: Колкото до отоплението на електрокарите: мии к'во са 2-3кВт сравнени с мощността на двигателите... Климатикът и на разхода на бензин дава отражение.

Чет Яну 16, 2020 4:24 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Dimitar написа:
И що сравнявате теслата с каруца и на всичкото отгоре SUV :D

Защото много хора не си правят сметката и си мислят, че като купят евтина кола им излиза по евтино отколкото ако купят скъпа. Особенно като се вземе в предвид остатъчната цена след няколко години се получава, че хем не се возиш на каруца ами на кола висок клас, хем ти струва почти същото и в двата случая.

Тва е много далеч от истината. Колите висок клас, особено швабските, са нема такива боклуци, умират на по 50К км при нашите условия. В Германия може да живеят повече, не знам. Дачиите и ладите са прости автомобили, изпълнени по стари технологии - там просто няма какво да се счупи, а ако се счупи, частите струват стотинки и си правиш ремонта пред блока.
Това съм ви го обяснявал хиляда пъти вече. Беден човек не може да го излъжеш с ненадежден автомобил със скъпи ремонти, следващия път ще иде при конкуренцията. Докато богаташа винаги ще си купува бенве-алди-миржан колкото и да му струва - той си е дойна крава за автокорпорациите.

Чет Яну 16, 2020 6:08 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Абе не знам защо ама дачиите държат много яка цена втора употреба. А пък по нищо не можеш да ги сравниш с "кола". Имаме 4 служебни Лоджи - егати боклуците. То нито има двигател, нито има купе, нито има окачване. Всяка си има нещо скърцащо/хлопащо/тракащо по рождение - като се кача, без да гледам номера знам в коя точно съм се качил. И това на цена 22к.лв. Е аз миналата година взех втора употреба Subaru Legacy V 2.0R bifuel, със CVT скоростна кутия и с всички разходи за да стане като хората ми е под тия заветни 22к. И с всичките си километри пак се чувстваш като в нормална кола, че и даже малко отгоре.

Очаквай едно МЯУ скоро. :D

Чет Яну 16, 2020 6:10 pm
Профил
Аватар

Хареса ми коментар на един програмист, който по принцип няма проблеми с финансите - и сменя всякакви коли
BMW, AUDI, VW, SAAB, май само Мерцедес не беше карал и т.н. - но като се задоми, си взе пълна електричка KIA NIRO.
Бяха му дошли в повече ремонтите на Ауди...всеки месец, казва - все по-нещо - а колата е на 3 години...
Незнам дали е сменил NIRO-то с нещо друго, мина 1 година оттогава.

Чет Яну 16, 2020 6:32 pm
Профил
Аватар

Типичен дивелъпър. :D Никва мисъл в кухата кратуна.

Чет Яну 16, 2020 6:46 pm
Профил
Аватар

То мисъл има, иначе нямаше да може да си купуваш билет за самолет...той ги пуска нещата по целия свят, а не прави някакви неработещи пртотипи.
Но относно колите - всеки си има идея какво му върши работа. И явно Niro-то беше последната идея.

Чет Яну 16, 2020 6:53 pm
Профил
Аватар

Рек, мяу за кое? В тая кола всичко може да каже мяу. Обаче ако имаш предвид CVT-то шанса е сравнително малък.

Чет Яну 16, 2020 7:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Рек, мяу за кое? В тая кола всичко може да каже мяу. Обаче ако имаш предвид CVT-то шанса е сравнително малък.

На колко км е колата и на колко си я взел?

Чет Яну 16, 2020 7:19 pm
Профил
Аватар

210, 215, клапани правени. Ремък също.

Чет Яну 16, 2020 8:15 pm
Профил ICQ

Dimitar написа:
Той въпроса не беше дали има пътници за влака Дъстър или няма а каква точно е логиката някой да прави сравнение Дъстър ли да си купи или Тесла. Двете коли въобще не могат да се сравняват. Сравняват се неща, дето са в един клас.

Логиката е че колегата се беше засили да купува Дъстър и след дълги и тънки сметки накрая си взе Тесла 3 :D

Чет Яну 16, 2020 10:19 pm
Профил

Реконструктор написа:
palavrov написа:
Dimitar написа:
И що сравнявате теслата с каруца и на всичкото отгоре SUV :D

Защото много хора не си правят сметката и си мислят, че като купят евтина кола им излиза по евтино отколкото ако купят скъпа. Особенно като се вземе в предвид остатъчната цена след няколко години се получава, че хем не се возиш на каруца ами на кола висок клас, хем ти струва почти същото и в двата случая.

Тва е много далеч от истината. Колите висок клас, особено швабските, са нема такива боклуци, умират на по 50К км при нашите условия. В Германия може да живеят повече, не знам. Дачиите и ладите са прости автомобили, изпълнени по стари технологии - там просто няма какво да се счупи, а ако се счупи, частите струват стотинки и си правиш ремонта пред блока.
Това съм ви го обяснявал хиляда пъти вече. Беден човек не може да го излъжеш с ненадежден автомобил със скъпи ремонти, следващия път ще иде при конкуренцията. Докато богаташа винаги ще си купува бенве-алди-миржан колкото и да му струва - той си е дойна крава за автокорпорациите.

Сметката за коли втора ръка където и ремонтите влизат в сметката е едно нещо, нови коли които ги караш докато са в гаранция нямат графа ремонти (освен ако не изтеглиш ама много къса клечка) ... на моя Форестър досега съм му сменял само един датчик за натисната спирачка и то си беше гаранционно за сметка на японците - даже 2 пъти ми го смениха, първо защото спря да работи, и после още един път замениха пластмасовия датчик с истински железен на цялата генерация :D

Чет Яну 16, 2020 10:24 pm
Профил

12 години след като купих 10г.Пежо ми се наложи да сменя тоя датчик.

Чет Яну 16, 2020 10:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 197  Следваща