|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Коли
Е, той го сметна за Тесла 3 - тя е по евтина. Освен това тук данъците са няколко стотин евро годишно срещу почти нула за електричките, отделно първоначалният данък също натежава няколко стотин евро и то се натрупва. Теслата май няма смяна на масло и т.н. а само въздушни филтри. Но най голямата разлика идвала от горивото - 10-15 цента на км - при 20к км годишно е 3к евро годишно + още 1к разлика годишно от данъци и поддръжка си става едно 20к евро за 5 години. Имаше и още нещо което натежава едно 15к - май беше някаква счетоводна врътка. Дъстъра е 15-20к евро + още 30к за гориво, данъци и сервиз и става 45-50к за 5 години - Тесла 3 май е 50-60к т.е. разликата се преглъща.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Яну 16, 2020 1:08 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кво е това Дъстър  ?
|
| Чет Яну 16, 2020 1:48 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Евтин румънски SUV - белгийците много го карат 
|
| Чет Яну 16, 2020 1:54 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И що сравнявате теслата с каруца и на всичкото отгоре SUV 
|
| Чет Яну 16, 2020 3:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Какво е Дъстър - прилична кола на неприлична цена. Доколкото знам, в момента е най-популярната кола в Исландия, в Шведско също ги виждам често. Е не са Тесла, нито някой от големите - но румънците си заслужиха място в автоисторията. Влакове и пътници.
|
| Чет Яну 16, 2020 8:26 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Евтино румънско рено. Прави се дегизирано с различни ламарини и пластмаси дори и от лада.
|
| Чет Яну 16, 2020 9:42 am |
|
 |
|
palavrov
|
Защото много хора не си правят сметката и си мислят, че като купят евтина кола им излиза по евтино отколкото ако купят скъпа. Особенно като се вземе в предвид остатъчната цена след няколко години се получава, че хем не се возиш на каруца ами на кола висок клас, хем ти струва почти същото и в двата случая.
|
| Чет Яну 16, 2020 9:48 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе не знам защо ама дачиите държат много яка цена втора употреба. А пък по нищо не можеш да ги сравниш с "кола". Имаме 4 служебни Лоджи - егати боклуците. То нито има двигател, нито има купе, нито има окачване. Всяка си има нещо скърцащо/хлопащо/тракащо по рождение - като се кача, без да гледам номера знам в коя точно съм се качил. И това на цена 22к.лв. Е аз миналата година взех втора употреба Subaru Legacy V 2.0R bifuel, със CVT скоростна кутия и с всички разходи за да стане като хората ми е под тия заветни 22к. И с всичките си километри пак се чувстваш като в нормална кола, че и даже малко отгоре.
|
| Чет Яну 16, 2020 10:32 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Има един хАмерикански филм, доста стар - Евтиното е скъпо  , прилична комедия https://en.wikipedia.org/wiki/The_Money_PitСамо че тук става дума за нова кола, която може да отиде на места където BMW не може, особено по разни горички и дерета. Добра каручка, погледнато иначе и не струва колкото Тоyouta, Nissan, WV и т.н. SUVове, нито е бутиков джип. Освен това, тази количка -дори да я омажеш от ден първи, да я смачкаш и т.н. - няма да ти пука особено. Така, че говорете колко е евтина, колко е Dacia, и т.н. - но все пак е добре за румънците, че успяха да възродят марката и да си намерят нишата. Да те закара от т.А до т.Б, и да ти свърши работа в калта - ей това и е предназначението. Малко по-позитивно  Great Wall (made in Bulgaria) като станат толкова популярни... тогава ще е интересно. ако някога...
|
| Чет Яну 16, 2020 10:34 am |
|
 |
|
Cekins
|
@Grubi - ти колко километра си навъртял в Дачия? Щото аз доста. И мога да направя сравнение колко се уморявам Разград-София-Разград (+бачкане в София) за един ден, като съм с Форд-а примерно и като съм с Дачия-та. Въобще да не говоря за RAV4-ката или "големия голф" на шефа. С Дачия-та си е убийство - като сляза вечерта ме боли всичко, включително и главата. А тия Дъстър-и са и супер тесни вътре - корса-та ми е по просторна.
|
| Чет Яну 16, 2020 10:41 am |
|
 |
|
Grubi
|
За това казвам - има пътници и влакове (Дачии). Не ти го казвам защото го пише някой, някъде си. В Исландия не съм ходил - но тук ги виждам Дъстърите всеки ден. И надявам се правиш разлика от това да караш кола на 1-2-3 години максимум (по нормални пътища), и такава на 5-10 години и незнам колко хиляди километра. Офроуда отделно.
На селяни, фермери, домакини и т.н. им харесва. Че и на елтехници понякога. И на север в нищото също. Особено на техници и майстори - ами те пътуват 100-200км по магистрала, работят цял ден (колата си почива) и после обратно. За какво им е комфорт - важното е да побира и носи всички инструменти, и да гази през калта.
В Дачия от едно време... май - съм пътувал от Букурещ до Тимишоара (до Флекстроникс там) и обратно, ама тогава бях млад и хич не ми пукаше. Важното беше че се пътува и беше интересна работа.
|
| Чет Яну 16, 2020 11:23 am |
|
 |
|
Cekins
|
А пък аз се опитвам да ти кажа че нова Дачия е по зле по всички параграфи от Форд на 5-10 години на 150-200 х.км. Щото имаме една служебна фиеста на 200к. и мога да направя сравнение. И ти гарантирам че нов Дъстър също е по зле пак по всички параграфи от 8-10 годишен L200 примерно.
|
| Чет Яну 16, 2020 11:43 am |
|
 |
|
Grubi
|
Не казвам, че не е зле. Сигурно е - но все още ги има, и имат купувачи, и това повече от 10 години (за Дачия изобщо). А щом минават технически прегледи (тук не върви с подкупи и познати), значи все пак е някаква кола.
|
| Чет Яну 16, 2020 12:26 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То оставаше и преглед да не мине. Имат купувачи щото Рено ги лансираха много яко. До оня ден нямаха техен си SUV и продаваха Дъстър. После в БГ ситуацията не е баш такава - не всеки може да си купи нова кола за 25-30 хилки и да я кара 5 години докато е в гаранция. Дъстър оборудван с всички екстри минава 35 хиляди даже. Освен това на Дачия цените тука сякаш са малко понадути. Румънците, като сме ходили там, са ми говорили съвсем различни цифри. За такава сума може да си купиш малко по-скромно натокан Опел Мока.
|
| Чет Яну 16, 2020 1:02 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами тука почват от 10к Евро, така че 20хил лева са май същите. Предполагам, че работещите в Дачия могат да ги взимат без ДДС или има и други врътки, и може би затова в Руминия цените са по-ниски. Но според просто се случва така, че имаш 10к Евро и не искаш да купувап на старо - и тогава се случва да купиш такова чудо. Ако си в Щатите или Англия, или даже на други места по света - нещата са много по-лесни и избора - по-голям. но из Европата... нещата са по-различни.
|
| Чет Яну 16, 2020 1:16 pm |
|
|