Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
3D принтер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: 3D принтер
Слушам съвети аз :)
Харесах си една печатница засега, ще видим как ще е... Иначе ми се ще да имам нещо подръка ама времето ще покаже дали си струва

Съб Яну 11, 2020 9:06 pm
Профил

Cekins написа:
За основа ползвам хартиено тиксо - той си дойде с такива листи и добре хваща върху него.

Аз слагам сухо лепило директно върху масата, ама не с всяко става. Използвам едно, което се казва "Adel". Опитвал съм с тиксо, но трябва да се сменя. Играчка си е!

Съб Яну 11, 2020 9:56 pm
Профил
Аватар

вече има гъвкави магнитни подложки, нещата са много по лесни с тях

Съб Яну 11, 2020 9:59 pm
Профил

Учудвам се, че сте имали проблеми точно с PLA. Той е най-лесният за принтиране материал. Относно основите - всичко е супер, само дето тия основи се "изхабяват" с времето, като това похабяване може да го ускорите ако неправилно си настройвате височината на дюзата от основата. Просто материала е порест и се запълва малко по малко с пластмаса докато в един момент, просто не залепва новия принт. На качествените основи цените не са приятни. Аз след като похабих оригиналната ми за нула време - минах на нормално стъкло. След няколко принта го чистя със сапунена вода. Не ползвм нищо допълнително към него като лепила и тикса, освен 2 допълнителни настройки - вдигам температурата на основата и смъквам височината на дюзата малко.
Относно провалите за принт които споменахте - сигурно си знаете де, но все пак да кажа - за всеки материал и всеки принтер трябва да се генерира нов г-код с подходящ слайсър софтуер (аз ползвам Cura). Ако с генериран файл за ABS се опитам да принтирам същият дизайн, но с PLA - резултата определено няма да е красив.

Desert Leo, относно шума - масово хората (включително и аз) заменят драйверите на стъпковите мотори с такива на Тринамик, които практически ги правят безшумни. Остава само шума от вентилатора на екструдера.

Съб Яну 11, 2020 10:35 pm
Профил
Аватар

По думите на познат който доста печати с 3D принтер, ако се използва PLA, то трябвало да е прясно произведено. Пак по неговите думи, като минат 6м. от датата на производство, в кофата и нов (пресен). Каза че по тоя начин бил решил голяма част от проблемите при печат с PLA.

За отлепването на детайла от масата... Принтера който използвам дойде с някакво лепило. С него няма проблем.
А човекът за който споменах, лепи върху масата някакво като хартиено тиксо на 3М, синкаво на цвят, и печата върху него.

Съб Яну 11, 2020 11:08 pm
Профил

michev написа:
минах на нормално стъкло.

Не сe ли пука? Особено ако си използвал ABS? Аз използвам закалено. То издържа на 150 градуса температурна разлика.
michev написа:
масово хората (включително и аз) заменят драйверите на стъпковите мотори с такива на Тринамик, които практически ги правят безшумни. Остава само шума от вентилатора на екструдера.

Е колко да е безшумен? То като се върти мотора и движи разни работи си се чува. Може да се намаля тока в режим на ичакване ама колко да има ефект. Аз съм с DRV8711 и си се чува, ама все пак са 7 парчета... Или трябва да принтиш супер бавно?! Колко има полза от тази работа, не знам. За PLA да кажем, че може да е при теб, че не е толкова зле миризмата, ама ABS и др?! Това не знам колко е добра идея да стоиш до него нон-стоп и е в стая без добра вентилация...
itso.t написа:
Пак по неговите думи, като минат 6м. от датата на производство, в кофата и нов (пресен)

Колко пресен не знам, но започва да се чупи като е стар. Много е гадно.

Нед Яну 12, 2020 12:21 am
Профил

stoyanoff написа:
..
Е колко да е безшумен? То като се върти мотора и движи разни работи си се чува. Може да се намаля тока в режим на ичакване ама колко да има ефект. Аз съм с DRV8711 и си се чува, ама все пак са 7 парчета... Или трябва да принтиш супер бавно?! Колко има полза от тази работа, не знам.

Ами много. Фантастично много :) . Смени си драйверите с такива на Тринамик (има китайски модулчета за директна замяна) и ще се увериш сам. Аз съм с TMC2208. Скоростта не се променя - остава си същата.

Нед Яну 12, 2020 12:35 am
Профил

Ти явно сравняваш с обикновените драйвери дето ги продават в Али. Гледах няколко ревюта из ютубата и може да се каже, че е малко по-тихо, но това зависи от настройките и не мога да преценя така. Те го наричат StealthChop2 - ама може просто да намаляват тока в режим на изчакване и толкова. Много трудно да се прецени. И е наполовин цена спрямо 8711. Забелязвам, че stall и BEMF се взимат под внимание, но нито има някакви флагове, ни пинове изведени - сиреч само за вътрешна употреба.
Обаче има една много яка разлика - това чипче топли като печка. То нормално като пуснеш едни 1,6А на това чуденце... От друга страна аз съм набил 8xIRF530 на по 15А - при 1,6А(че и повече) има да почакаме нещо да се загрее!
В заключение - не е лошо чипчето, което си избрал, просто аз подхождам малко по старото инженерно правило - за по-фин подход вземи по-голям чук. Може би за по-малки стъпокови мотори бих го използвал :)

Нед Яну 12, 2020 10:39 am
Профил

Абе аз тия дни пробвах да печата на моя, не бях печатал доста отдавна. Сега верно че детайла е куц но от първите няколко опита не успях, и не остана време за други. Аз слагам сухо лепило. Проблема е че краищата се отлепят и повдигат и в някой момент главата ги закача. Както казах детайла е куц, с две думи рамка, за едно 4" дисплейче. Ще си играя другата седмица пак за да пробвам една кутийка, но тя ще е по лесна.

Нед Яну 12, 2020 10:55 am
Профил
Аватар

michev, нямям време за модификации на принтера, а и не ми е това работата. :)

С принтера вървяха по ролка PLA и ABS, като веднага започнах с PLA-то, като идеята беше да се направи крепежен детайл, който да се саморазрушава след горе-долу известно време.

Интересното е, че масата на нашия принтер е облепена отгоре с фолио, което май е каптон или поне на него ми прилича. ABS-а се държи доста здраво върху него и от тук идва неудобството, че за да се свали готовия детайл трябва да се изчака известно охлаждане на масата, което пък е съпроводено с изчакване на подгряването за следващия детайл. Не се слага никакво лепило.

Нед Яну 12, 2020 11:17 am
Профил
Аватар

Вярно бе: каптон "залепен" с масълце (може силиконов спрей) или малко евтина топлопроводяща паста.
За евтин тънък каптон съм казвал: торбички за печене на пиле от супера.

ПС: иначе съм далеко от материята...

Нед Яну 12, 2020 12:16 pm
Профил

stoyanoff написа:
Ти явно сравняваш с обикновените драйвери дето ги продават в Али. Гледах няколко ревюта из ютубата и може да се каже, че е малко по-тихо, но това зависи от настройките и не мога да преценя така. Те го наричат StealthChop2 - ама може просто да намаляват тока в режим на изчакване и толкова. Много трудно да се прецени. И е наполовин цена спрямо 8711. Забелязвам, че stall и BEMF се взимат под внимание, но нито има някакви флагове, ни пинове изведени - сиреч само за вътрешна употреба.
Обаче има една много яка разлика - това чипче топли като печка. То нормално като пуснеш едни 1,6А на това чуденце... От друга страна аз съм набил 8xIRF530 на по 15А - при 1,6А(че и повече) има да почакаме нещо да се загрее!
В заключение - не е лошо чипчето, което си избрал, просто аз подхождам малко по старото инженерно правило - за по-фин подход вземи по-голям чук. Може би за по-малки стъпокови мотори бих го използвал :)

За едно ще се съглася - не погледнах чипа който си ползвал и счетох, че е като всички останали драйвери които масово се ползват в 3д принтерите. Все пак, разгледай на тия юнаци сайта - имат и големи чипове за контрол на моторетки, включително и такива които изискват външни мосфети. Ето и една универсална платка за 3д принтер с по-големички чипове на Тринамик - https://www.duet3d.com/Duet3Mainboard6HC (има китайски клонинги).

stoyanoff написа:
michev написа:
минах на нормално стъкло.

Не сe ли пука? Особено ако си използвал ABS? Аз използвам закалено. То издържа на 150 градуса температурна разлика.
...

За сега - не. Правил съм 3 опита с ABS, но предвид, че съм без кутия (абе правих нещо импровизирано, но не ми допадна резултата) забравям за ABS.

ToHu написа:
Абе аз тия дни пробвах да печата на моя, не бях печатал доста отдавна. Сега верно че детайла е куц но от първите няколко опита не успях, и не остана време за други. Аз слагам сухо лепило. Проблема е че краищата се отлепят и повдигат и в някой момент главата ги закача. Както казах детайла е куц, с две думи рамка, за едно 4" дисплейче. Ще си играя другата седмица пак за да пробвам една кутийка, но тя ще е по лесна.

Пробвай да сложиш подложка на принта - raft, brim, skirt.. което се водеше най-масивно (през слайсър софтуера). Също така увеличи температурата на леглото малко, за да може хубаво да залепне подложката. После ще си я изрежеш от принта.

Относно филаментите - водят ги хигроскопични и като глътнат малко влага - започват проблемите. Затова на някой принтери ролките стоят в кутията им, където съхнат. Аз например си ги държа в здраво завързани торби и няколко пакетчета силика в тях.

Нед Яну 12, 2020 1:02 pm
Профил

Имат подложка, аз никога не печата без такава. Ще си по играя малко другата седмица, само време да остане.

Нед Яну 12, 2020 6:03 pm
Профил
Аватар

ако печатате ABS - правите си "супа" от материал и ацетон, и намазвате с кухненска гъба каптона преди печатане. работи безотказно.

Нед Яну 12, 2020 7:33 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
По думите на познат който доста печати с 3D принтер, ако се използва PLA, то трябвало да е прясно произведено. Пак по неговите думи, като минат 6м. от датата на производство, в кофата и нов (пресен). К

Другото важно правило е да съхраняваш PLA в кутия с химически обезвлажнител, матвриалът в много хигроскопичен и като се навлажни е за кофата.

Най-добре си е обаче смолата, макар и хатдуерът и материалите да идват по скъпо все още. Н за прототипи на кутийки мисля че е най доброто в момента. Аз с Prusa-та си изпилих нервите навремето. Не че не става ама е голяма играчка

Нед Яну 12, 2020 10:18 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща