|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 6:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
творческо е в проучване и проектиране на несъщетвуващи неща, там където се правят първи стъпки и открития, аналогично и аз като един пълен аматьор често правя открития, големи открития понякога.... нооо за съжаление не са несъщетвуващи неща  т.е. открил съм топлата вода, тъй че не мога да се нарека творец, колкото повече специализира човек в дадена област толкова по-малко остава "творческата" работа и толкова преминава в рутина, на профеисоналист дори нови разработки са му рутина, тъй че ако един инженер е професионалист в областта си, не би се нарекъл творец според мен, мои си размишления но това е отклонение от темата, проблема в БГ и закона за труда не е с инженерните/квалифицирани кадри, където има недостиг, проблема е с всички останали без квалификация, където работника е лесно заменим, без много алтернативи в региона за друга работа, там стават злоупотребите с инженерите е по-различно щото няма кадри, и дори работодателя да е злонамерен, ще се замисли преди да прави глупости, щото иначе няма да намери друг да му върши работата проблема с работните часове по принцип е лесно решим - не смогваш със сроковете - наемаш още работници, пускаш втора смяна, трета смяна, докато бях студент баща ми имаше бизнес, работниците бяха на 3 смени, 24 часа, но... работници без квалификация лесно се намират, от тук следва и другия въпрос - защо не стигат квалифицираните? какво правим по въпроса? не е само щото бягат в чужбина, много си стоят в БГ... добре, ще ги изгърбим на 10 часов работен ден, после 12 часов, ами ако пак не стигат? а дали ще издържат на 20 часов работен ден? дали проблема е само в тия няколко часа извънреден труд?
|
| Чет Яну 09, 2020 7:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ник много едностранчиво гледаш на нещата. Да започнем от там, ти занеш ли как в БГ с еназначават и уволняват служители. Значи както дадох примери по-горе, имам проект да речем 3 месеца, в този проект има една част която може да се изпълни в точно определени 7 ддни от годината. Всички СМР се съобразяват с този времеви интервал. Та значи какво предлагаш, в тези 7 дни да си назнача още 3-ма технически защото техническият търябва да е нон стоп на обекта, и да назнача още 8 човека, а като вземем и изискванията за продължителността на рбаотната седмица ще станат 12. Назначавам ги за 7 дни и след това ги освобождавам ? Или пък си ги държим на заплата постоянно ? какво разбираш под ниско квалифицирани, аз съм сигурен че моите монтажници са много по-квалифицирани от теб ако стане въпрос за монтаж на тръбна разводка, кое според теб определя квалификацията ? Един такъв човек се обучава поне седмица преди сда започне изобщо да работи, и поне едно 2-3 месеца върши само обща работа токато усвои всички инструменти, крепежи и операции. И понеже аз не съм пайп системс, анди и др. подобни, не мога да си позволя да плащам минимална или около минималната заплата. Ние имеме екип на по 10 години при нас, 2008-ма заплатите на монтажните ни бригади бяха по 3 на средните за региона, сега не е такава разликата, но пак са доста добре платени. Ако караш като другите е лесно, 3 пъти повече хора, ще ги държа около минимална заплата, ще им купувам най-смотаните работни дрехи и ЛПС и всичко ще е цвете. Ама как докарваш качество с такива хора, а и срок как докарваш, никак и 4 пъти повече да са те са неефективни. Или друг пример, имаш обект в който ти казват днес работиш от 8 до 8, как не генерираш извънреден труд ? В средата на деня 4 човека отиват а други 4 си тръгват, едните си изнасят инструментите, другите си вкарват техните, ако са в същият град айде, 1 час зафуба в трнаспор, 1 да се разберат кой какво е правил, общото време става по 1.5 как да е .. ама ако едните са в София а другите в Бургас ???? Дори и в планово производство винаги се налга извънреден труд, без значение от смените. Друг пример, моя доставчик, има по два обуени заварчика за всяка основна група детайли от моето изделие. Подал е някакви детайли за рязане и на външен доставчик, и те му закусняват и не идват 12 на обяд а идват в 5 следобяд. Да ама Тони е лош и е казал че ако ги няма детайлите до 8 сутринта му факторира авио карго на 5 тона оборудване, или по 2000$ на ден докато тръгне следващият кораб, мин 10 дни. И какво прави моят доставчик, който по принцип работи на 3 смени, планирал е производството си ? Ами естествено оставя втората смяна 2-3- 4 часа, щото вторият заварчик е първа смяна и нямам как да поеме и трета, а той все така трбява д аиздава и други детайли. Та смените, планирането и всичко останало нямат нищо общо с извънредните часове. Навсякъде се появява нуждата от извънреден труд. Вземи и една счетоводна кантора, ако не откарват извънредни около ДДС декларациите, със сигурност ги откарват около ГФО. Просто извънредният труд е нещо нормално, никой не планира 50-100% допълнителен ресурс само за да поеме някакви извънредни ситуации, защото ако го прави цените на услугите/продуктите му стават много по-високи.
|
| Чет Яну 09, 2020 8:28 pm |
|
 |
|
nik
|
не знам да има някаква формулировка за не квалифициран работник, но хипотетично да предположим, че ако можеш да го инструктираш и обучиш от нулата в рамките на 1-2-3 работни дни да започне работа значи квалификация не е нужна. това което си описвал във времето повече клони към квалифициран персонал, за това го причислих към втората категория където е трудно да се мине на 3 смени
сега да задам един неудобен въпрос - ако за малко не ти стига нужния персонал, с който да завършиш проекта в срок, ще вземеш ли такава поръчка? защо сроковете са такива? защо се вземат поръчки с такива срокове? ами ако се получи приказката "апетита идва с яденето" т.е. ако направиш работната смяна 12 часа, и вземеш че някак изпълниш тоя невъзможен за теб проект за 3 месеца, какво те спира другия път да вземеш следващия проект за повече пари който искат да се свърши за 2 месеца, и пак със същия персонал? да, ще платиш неустойки ако не успееш, ама това е още по-голям стимул да изгърбиш работниците на 20 часови смени за тия 2 месеца, би ли го направил? т.е. къде е границата? а дали проблема е само в липсата на кадри или и във вземащите решения?
|
| Чет Яну 09, 2020 8:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Добре де, ТоНи плаща. На такъв с кеф да му бачкаш, пък ако не щеш винаги можеш да си намериш по-спокойна и нископлатена работа. Обаче из дълбоката провинция на чорбаджиите масово не им се плаща, пък работа искат. К'во ся: работа има бол, пък пАри нЕма?! И да е вярно - работникът к'во е виновен и трябва ли да го интересува? Вече и ордени не раздават...
|
| Чет Яну 09, 2020 9:21 pm |
|
 |
|
nik
|
ако всички работодатели бяха толкова изрядни както тони го описва...... ехеее... сладкодумци много ама плащачите малко, имаше едно село с некво заводче, работници дето са напуснали щото им бавят заплатата повече от 3 месеца, седяли в къщи половин година щото няма друга работа в региона и накрая пак отишли да работят срещу обещания че ще започнат да им плащат... и те са си за бой ама... гладно седи ли се а до колкото знам въпросния "работодател" нито е бил беден, нито му е била малка печалбата... просто не му се плаща
|
| Чет Яну 09, 2020 10:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Ник, явно не си се занимавал по индустриални клиенти, особено да им строиш или преработваш нещо. От една страна в големи фабрики машините се спират или при ППР или при авария. Очевидно при авария не можеш да строиш, остава ППР. За пример една хартиена машина има ППР-и п 1 ден на всеки 4-5 седмици, и веднъж годишно такъв за 5 или 6 дни. Като се спре тази машина за годишният ППР започват да се правят един куп ремонти, говорим за валяци с тегло тонове, и то не един и два, тръбни разводки, двигатели, покривни панели и каквото се сетиш още. Една таква машина е дълга около 100 м , висока 6 и широка 8 да речем. Обслужва се от един портален кран, и не можеш да вкараш почти никаква механизация. може да си предствиш какво става като влязат строители, 3-4 обслужващи фирми, крановете разнасят напред назад детайли по няколко тона. Това нещо започва в един момент и свърва в един момент, никой не те пита дали си готов. една такава машина произвежда продуция за по 100.000 на ден, нали се сещаш ако и един ден не работи заради мен каква ми е неустойката. Това е само един пример, мога да ти ги изреждам цяла нощ. Не съм вземал никога обект за който нямам персонал, или да съм точен не съ започвал проект без да имам персонал. Няма как да държим на щат всички нужни хора, днес имаш обект 50 хил кв.м утре 500 хил. имаме си ръководен персонал, имаме си щатни инсталатори, всичко останало се наема за конкретният обект. Примерно ако ми трябват 5 екипа, всеки екип има поне по еидн човек от моите щатни работници. Тия хора се наемат 1-2 седмици преди да се започне работа и минават тренинг, и ако съм късметлия в рамките на месец работят на около 80% от очакваното. За о се вземат поръчки с такива срокове, защото са такива, когато ти кажат че имаш 7 дни имаш 7 дни. Всеки сам си избира, когато то някой като Водстрой ти кажат това трябва да се изпълни за 15 дни, въпреки че срока по договор ти е 30, изпълняваш за 15, щото тия не можеш ги пипна, и само си търсят повод да не ти платят, пък ти ако искаш ходи ги съди. При индустриалното строителство има два основни фактора, срок на изпълнение, и качество, цената идва след това. нас ни търсят най-вече когато са закъсали със срока, или има някакви шибани изисквания или пък монтажа е ако не невъзможен то почти невъзможен. За последните 15 години нямам нито един случай в който да не съм спазил срока който съм дал, или да съм излязъл от бюджета, да съм искал допълнително пари или нещо друго. Реално от една година не се занимавам с това, колегите продължават да работят, аз си се знаимавам с нашата фабрика в Мексико, и както писах, много по-спокойно ми е въпреки че си късам нервите с мекиканци. За тези 15 години съм нямал и никакви други проблеми освен евентуална липса на кадри или форсмажор/промяна в изискванията на възложителя, мога съвсем спокойно да кажа че планирането и мениджмънта с били железни, затова и нямам и закъснение и неустойка колкото и да се пробвали. Ако не си запознат в тоя бизнес, основната идея на всички главни изпълнители е че ти ще им дадеш една цена, но те винаги ще те хванат в издънка я с качество, я със срок, я с някое нарушение, и ще ти резнат 10-20-30 %, при мен такъв случай няма. Но каквото и планиране да правиш, винаги се налага извънреден труд, просто е невъзможно. на мен планирането ми винаги е базирано на 7 часов работен ден, а не 8, само от тук имам едни 10-на % резерв, но винаги има случай в който това никак не те спасява, това че в рамките на 100 дни ще имаш 10 дни резерв, не те спасява в момента в който имаш някакъв форсмажор. Спецификите са много, всякакви, това са стотици хиляди компоненти, стотици и хиляди тонове материали, идващи от всички краища на света, случва се всичко, отменени полети, природни бедствия, успали се шьофьори, катастрофи, пожари . какво ли не е било, много от тия неща за мен са форсмажьор и по договор дори мога да мина без неустойка в някои случаи, но никога не съм си позволил да си наруша срока дори когато съм имал обективна причина. Отварял съм доставчици като хилти и обо в неделя и по официални празници, и съм ходил да си търся забавена стока за да е на обекта в момента в който ми трябва. Това е и причината да ни търсят, ние не сме евтини, затова и си позволяваме да плащаме повече. Както казах, бъркате извънредният труд с нормалното работно време, двете неща нямат нищо общо, а това че работният ден щял да стане 9 часа са глупости. Никой разумен работодател не би увеличил работният ден просто ей така, това има много негативи. Мисля че го писах, при мен извънредният труд не се поощрява, заплащам го над определените в закона норми, но не го позволявам освен ако не е наложително, не случайно си смятам графиците на 7 часов работен ден. Умните работодатели искат бодри, високо ефективни и концентрирани служители, регулярната извънредна работа води до обратното. В момента в Мексико сме на 8 часов работен ден, въпреки че по закон мога да изисквам 9.5 тъй като седмицата е 48 часова, а аз съм им дал съботата свободна, виждам че стоят и се мотаят по около час извънредно, за да се застраховат един вид да не би да ги викна в събота защото понякога се случва, но това нито се плаща, нито го изисквам. Тъй като производителността им все още е ниска, планирам да работят и в събота но не и да ги карам да работят над 8 часа на ден.
|
| Чет Яну 09, 2020 10:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник аз не съм изряден, аз уволнявам когато поискам, никога не е защото така ми е кеф, но не правя никакви компромиси с това, някой издъни ли се, и ако съм казал че за тов ауволнявам, уволнявам, кодекса не ме вълнува. Уволнявал съм хора защото са били пили предходната вечер, защото са пушели в обектите, защото са говорели по телефон, защото не са си носили предпазните средства... също така както можеш да предположиш, нямам как да спазваме законодателството за работното време, има случаи с повече извънредно време, с повече работни дни между почивките, но никого не съм насили, всичко си го плащам и се старая хората да са доволни. А за хората ...когато 2008-ма започнахме един завод в Пазарджик, към онзи момент там беше доста суша, хората нямаха кой знае каква работа. 2 месеца правихме интервюта да намерим хора, идват хора които работили някъде, не им платили 1 година и продължават там, като разберат че ние търсим хора за 6 месеца и се отказват ... аз за 6 месеца му плащам колкото ония евентуално ще у платят за 2 или 3 години, обаче няма да дойде да работи а ще си стои там, ще се моли всеки месец за 100-200 лв аванс, и никога няма да си види цялата заплата ... това ли са притиснаите от липсата на избор хора ? Не отричам че има наистина хора в безизходица и такива злоупотребяващи със служителите, но всеки отговаря за себе си, всеки сам трябва да си помогне.
|
| Чет Яну 09, 2020 10:57 pm |
|
 |
|
nik
|
не случайно те питах би ли взел такъв проект, защото не всички работодатели са толкова умни, тогава при тях всичко става някакъв форсмажор, дори елементарни ежедневни за теб неща типично по нашенски масово явление е да вземе работа без да е наясно как точно се прави, с какви материали, от къде, в какви срокове, кой ще му работи, и куп глупави фрапантни грешки, не една, а много една след друга, и кво? форсмажор... иначе за мойта работа наистина единици са ми по-големите клиенти, но ето ти един реален пример обобщаващ всички ситуации в които са ми давали зор със срокове, представи си следното - звъни ми на пожар телефона, некъв си меринджей от неква си фирма ( чак след време разбирам че били голяма работа и е добре да не ги изпускам), искал това, това и това (хубава сладка поръчка) ама за утре, е... няма как да стане, след 3 дена ще е готово, той почва да кърши пръсти ама ние сега изоставаме със сроковете, ала бала, опитва се да ми прехвърли неговите проблеми на мен, казах му че за утре не мога и не искам и да го лъжа, разговора приключи и до там, за мой късмет обаче след 3 дена пак ми звъни, оказало се че щял да търси друг ама толкова бил забатачил всичко, че дори не му е останало време да потърси друг за моята работа, та поръча, плати, и вече се радва на 3 дена срок, та в крайна сметка пак същото му излезе общо 6 дена след това вече няколко пъти имам поръчки от същия тоя образ, и вече седмица предварително тъй че всичко което се прехвърля надолу по веригата като недостатъчни срокове си е чисто и просто лошо планиране по горните етажи, ти не си изоставал със срокове значи добре си планираш работата, но масово на другаде не е никак розово, при мен не е проблем щото не съм работник и мога да откажа и да си спестя главоболията, обаче работник не може... пък ти щом успяваш да си спазваш сроковете на 100% в такива екстремни ситуации каквито описваш - значи работните часове са си достатъчни, няма нужда от овъртайм, това че те притискат "отгоре" означава единствено че те не са си планирали правилно другото често явление е това което каза Дан, решава остане да работи след работа без допълнително заплащане, щото да се свърши работата, да обаче много работодатели не са достатъчно умни да го оценят, в един момент започват да го приемат като задължение, ти вече си длъжен винаги да оставаш след работа за без пари, и ако вземеш да си тръгнеш един ден на време ставаш враг номер 1, е, няма как да се работи нормално в такава обстановка, за това са измислили работното време, всеки да си знае задълженията, и най вече не чак толкова умните тарикати едит: ако някой пък чак толкова иска да работи много часове, нищо не пречи да си регистрира една фирма и да го наемеш като подизпълнител, реално пак ще си е работник, но вече никой не може да го пипне за работни часове щото не е на трудов договор, особено за работници които имаш от 10 години не е проблем една такава галимация
|
| Пет Яну 10, 2020 12:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Всичко е много относително. Това за фирма, да възможно е, но има много случаи в които е невъзможно. За пример, на много от проектите по които работя имат строги изисквания за подизпълнител, каквато ще се яви тази фирма, и тя по никакъв начин не може да отговори. В други случаи става въпрос за конфеденциалност, в трети пък тази фирма следва да бъде проучвана и всичко това води до проблеми. Отделно затрудненията за служителя и допълнителни разходи, как става застраховането и много други. На някои обекти имаме застраховки 50-100 млн, такава трябва да има и подизпълнителят което също създава затруднения. Изискванията за исо сертификация също, някъде може един от участниците само да има сертификатите, другаде се изискват от всички.
Не мога да твърдя за всички сфери, но в строителството основна причина за закъснение, особенно това което ние правим, е това че планираните никога не са я вършил тая работа със собствените си ръце, а ако изключим заварките в това което правим няма нещо което да не съм го правил. Всяка нова машина или процес минава първо през мен, ако видя че някъде има проблем и нещо става по-бавно или трудно се търсят веднага решения. Смея да твърдя че и във всяко производство е така, но там започваш да зависи от доставчици, ето вече почти три години в Мексико имаме проблеми с подизпълнител които не мога да реша. В развоя нещата вече са много различни, особенно ако е наистина развой а не правене на еднотипни продукти както и да планираш винаги нещо може да се закучи и просто няма мърдане.
|
| Пет Яну 10, 2020 10:01 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Проблемите с овъртайма са други: - систематичното преработване над 7-8 часа (над 3-4 за креативни длъжности) води до изразходване и бърнаут - шефове, които не го разбират рискуват да загубят ценни кадри, дори тия кадри да са "щастливи" в началото че имат възможност да стоят 11-12 часа (тук дали им се плаща или не няма значение) - 11-12 часа на работното място не означава че се е вършила работа - и това сигурно е ясно на опитните работодатели... Балансът му е майката - имах навремето един шеф, който изрично забраняваше да се работи след 17ч или в почивните дни, и за да ни го набие в главата ни водеше насам-натам през уикендите, че да не би да се забием да работим нещо. Обяснението му беше елементарно - ден-два-месец ще работиш овъртайм, после ще се прецакаш и я ще си болничен, я ще спиш през работно време. Работи си съвестно 40 часа седмично и не се прави на много трудолюбив. Това е тайната на немците, дето така и не я овладях толкова години. Та някой работодатели се страхуват, че извънредните часове са за компенсиране на сънливи нормални, че не се прави нищо, и т.н. Да не говорим за административните проблеми, дето могат да им донесат ако не се подготвят правилно.
|
| Пет Яну 10, 2020 10:31 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Пет Яну 10, 2020 11:35 am |
|
 |
|
nik
|
Дойдохме си на думата, ама как го извъртат едва ли не да има избор е нещо лошо. Нали уж им е по евтин газа, какво са се запритеснили. Хич не обичат конкуренция хамериканосите. А уж пазарна икономика ала бала https://m.dir.bg/dnes/ikonomika/vashing ... nski-potok
|
| Пет Яну 10, 2020 12:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да ама той си се строи, не знам как може да си против нещо когато то вече е почти готово, доколкото ми е известно 1/3 от трасето през Бг е готово, сърбите са готови ... та дали не е като иракските ракети по американските бази, проформа да замазват очите на някого, трбявало е 2-3 години по-рано да са се били сетили за това. Гичо, не знам какви са ти наблюденията, аз не знам в белият свят креативна длъждност да работи 3-4 часа, ама знае ли човек. 40 часа на седмица е далеч от какъвто и да е лимит, и 48 и и 50 не са претоварващи, няма да доведът нито до прекалена умора нито до заболяване. Аз съобразявам работното време с норматривните изисквания, ако в БГ беше 9 часа, тогава шяха да рбаотят по 9 а да смятам графиците на 8, ама не е 9. А за прегаряне и разболяване, не знам, имам наблюдения над хора които рбаотят и повече от мен, не са прегорели много, и го правят от години, десетилетия да кажа, лично за мен това е всичко свързано със всихиката, ако работата която вършиш те натоварва психически, тогава и на 4 часа ще се разболееш. Ако аз мога да рбаотя по 12 часа на ден, от които мин 8 обсолютно фокусирано, не виждам защо и някой друг да не може, не казвам че го изисквам или че трябва да се прави, но това с разболяването ... глупости, от рбаота никой не се е разболял,в мсисъл от това че работи, дори според мен е точно обратното.
|
| Пет Яну 10, 2020 1:28 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Сега трябва да наложат санкции на бат бойко щото и той пипа крана на потока оня ден 
|
| Пет Яну 10, 2020 1:53 pm |
|
 |
|
nik
|
Че той боко тиквата има цицини от няколко години дето го бият по канчето да спъва работата. Спъна работата с газовия хъб - те ни заобиколиха. Сега пак ще спъват колкото могат. Знаят че не могат да го спрат, само правят мизерии типично по хамерикански
|
| Пет Яну 10, 2020 2:03 pm |
|
|