|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 6:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Новини от страната
Ами тематиката на форума все още е на тема контролери (програмиране/хардуер) така, че персонално мене не ме засяга колко km. кабел има да полага някой. Друг пример: проектирал и изработвал съм управления в областта на промишлената автоматизация (малки). Проектиране по часовник... Благодаря... Вече при самата изработка/монтаж минава номера с извънредния труд.
И последно: да не се бърка позиция работник/работодател. Всеки си има приоритет в живота. В свободното си време не ми пречи да продължа да работя по моите "правила".
|
| Вто Яну 07, 2020 10:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ей затова трябва да има професии дето са на годишна заплата и такива, дето са на часова ставка. Инженерите трябва да са от първите, щото дето се вика днес можеш да гледаш монитора и 16 часа и пак нищо да не направиш и през уикенда, докато си вземаш душ сутринта можеш да решиш цялата задача. Тук правилото е горе-долу такова - заплати до около $45к годишно задължително са на заплащане с извънредния труд и им се плаща по 1.5, но само когато са направили над 40 часа на седмица. Т.е. ако само в Понеделник си работил 10 часа, но пък във вториник 6 и после 8 до края на седмицата не ти се полага никакъв извънреден труд. Над $45к на година обикновено, но по усмотрение на фирмата си на годишна заплата и даже и да спиш в офиса не ти се плаща извънреден труд. Аз лично съм виждал хора със заплати от по $150к+ да са на овъртайм и съответно гледат да спят в офиса и правят луди пари, но ибикновено това са първите, дето си заминават ако удари криза. Няма никакви лимити колко ще е извънредния труд и колко ще се почива (с изключение на шофьорите). Аз лично никога няма да се съглася на инженер да се плаща на час, щото това не е поточна линия. Не казвам, че тая система е перфектна, а просто как е решен въпроса тук. Понякога се получават куриози - остават да работят извънредно по някой проект инженер и техника му и на края на месеца може да стане така, че в зависимост от заплатите техника да е изкарал повече пари от инженера, ама то пък и затова двата вида позиции имат и доста други разлики в бенефитите, та ако се гледа цялостния пакет инженерите винаги са по-добре. Аз лично съм твърдо против правителството да определя такива норми и лимити, а всичко да е кой как се договори с работодателя. Примерно тоя тъп лимит от $45к дето ако си под него задължително ти се плаща овъртайм го вкара глупака Обама. Що въобще трябва да има лимит а да не е оставено двете страни да се договарят. Сега заради Обама се получават такива куриози, че двама работника на еднакви позиции, но единия на $44к заплата щото е млад, а другия на $46к щото е една година по-стар ги третират абсолютно различно и винаги оставят тоя с $46к да работи извънредно щото не трябва да му плащат овъртайм, а тоя на $44к в момента в който чукне часовника 40 часа за седмицата му казват учтиво - събирай си партакешите и отивай в къщи да си почиваш, ще се видим пак другата седмица. Правят така че е супер трудно да уволниш черен, щото уж бил дискриминиран - съответно никой не иска да наема черни. Това по-добре ли е или по-зле за черните? С две думи - дето се е намесило правителството да определя правилата нещата винаги стават по-зле. Затова и по-горе казах, че най-голямата причина за безработицата са обезщетенията за безработица и минималната работна заплата. Ако ги няма тези неща всички ще работят и заетоста ще е 100%, щото трябва да се яде. Естествено Бонго пак не разбра какво точно казвам  .
|
| Сря Яну 08, 2020 1:33 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Инженерите са конструктори и това е творческа дейност. Не е поточна линия не е шофиране в градския транспорт (където има график). Аз като излизам навън си умувам по моите проекти. Повишаването на минималната заплата води само до инфлация, понеже в България почти цялата икономика се върти около нея  Аз съм за премахването и. При положение, че имаш фабрика с работници на минимална, примерно производство на хляб или друго, автоматично трябва да вдигнеш цената на продукцията. Вследвие хляба поскъпва. Каква полза тогава да я вдигат ? Много хора си вярват, че като се вдигне минималната заплата ще станат по-богати.
|
| Сря Яну 08, 2020 3:04 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Иванов, точно теб много те бърка но не си го осъзнал, ако твоят клиент си залага 30% неустойки за, закъснение, допълнителни разходи по търсене на на практика ненужен персонал и разхода около него, нали се сещаш от къде ще гледа да намали разхода, от към доставчици защото рядко може да си позволи да надуе крайната цена. Отделно, работата е творческа, но колко са творците, какво творят по-голяма част от девелоперите, кога работят извънредно? Имам поглед над доста девелопъри, и дори голяма част не са мишо програмисти, но идват в 9. 00 и си тръгват в 6.00 не съм видял нито един от тях да работи и 1 мин извънредно, да работи в събота или неделя. Ако случайно им звъннеш да питаш нещо в извън работно време, еле пък в събота или неделя, после една година коментират как ги караш да работят в извънработно време. Ставам за оперативки в 3 през нощта, защото те не могат да останат и 2 мин след работното си време, нито да дойдат 1 час по рано, и не ги вълнува часовата разлика... та ако говорим за БГ, освен някакъв много малък процент девелопъри, дали на хард или софт, никой не работи извънредно в събота или неделя. Според мен пазара на труда трябва да се дервгулира и остави в ръцете на работниците и работодателите. При тази липса на кадри няма никакъв риск работодателя да ощети работника освен ако той сам не се съгласи.
|
| Сря Яну 08, 2020 10:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти с реални проекти ли се занимаваш или с някакви утопични инженерни чудеса? Всичко се прави от днес за утре, даже най-често е за вчера. Срокове се гонят постоянно иначе си аут от всякакъв бизнес. Не е поточна линия, там поне има някаква зададена скорост. В съвременния инженерен труд всичко е на форсаж, щото ти докато го "изконструираш" , мениджъра вече го е продал, а конкурента вече го сваля от производство, че китайците са го изкопирали.  Между другото оня ден имаше по телевизията репортерско "проучване" как е по света. Най-готини бяха японците - официален работен ден 8 часа, но било голяма обида към фирмата ако си тръгнеш на 8мия час. Минимума "необидно" било 10 часа, а за "добрия" персонал стандарт било 12 часа да си на работа. Продължителсността на живота им е доста висока между другото... Ако не се лъжа Южна Корея пък стандарт е 48 часа работна седмица. Бонго, благодари се, че не си се родил азиатец...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 08, 2020 10:36 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами няма проблем да се работи толкова дълго, само трябва да имаш роднини наоколо или жена ти работи 4 часа или да не работи изобщо. Или да има свестни училища, които да са отворени поне 12 часа, със учители и занимални - а не само с неграмотни пазачи.
Трябват и нормални болници, и т.н.
Надали някой иска да се прибире вкъщи само заради телевизора, бирата и манджата.
|
| Сря Яну 08, 2020 11:00 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Е то това живот ли е  Ето защо демографията им е като през война 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Яну 08, 2020 11:01 am |
|
 |
|
michev
|
 |  |  |  | ToHu написа: ... Отделно, работата е творческа, но колко са творците, какво творят по-голяма част от девелоперите, кога работят извънредно? Имам поглед над доста девелопъри, и дори голяма част не са мишо програмисти, но идват в 9. 00 и си тръгват в 6.00 не съм видял нито един от тях да работи и 1 мин извънредно, да работи в събота или неделя. Ако случайно им звъннеш да питаш нещо в извън работно време, еле пък в събота или неделя, после една година коментират как ги караш да работят в извънработно време. Ставам за оперативки в 3 през нощта, защото те не могат да останат и 2 мин след работното си време, нито да дойдат 1 час по рано, и не ги вълнува часовата разлика... та ако говорим за БГ, освен някакъв много малък процент девелопъри, дали на хард или софт, никой не работи извънредно в събота или неделя. Според мен пазара на труда трябва да се дервгулира и остави в ръцете на работниците и работодателите. При тази липса на кадри няма никакъв риск работодателя да ощети работника освен ако той сам не се съгласи. |  |  |  |  |
Тони бре, и преди съм ти казвал - като ти чета писаниците, все едно живееш в някаква паралелна вселена. Вече 15г работя като дев и до сега винаги е имало овъртайм, който изключително рядко е бил по молба и не е бил проблем (казан на глас) нито за мен, нито за колегите ми. Никой не го е плащал, но и никой не си го е търсил това заплащане. Освен това и фирмите с които сме работили и в които е имало девс - също са правили овъртайм без да мрънкат. Накратко - не съм видял дев който да не прави овъртайм. Както Дан каза малко по-назад в дискусията - идеата е била работата да бъде свършена в срок (или е имало някакъв срив).
|
| Сря Яну 08, 2020 11:11 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може и да е паралелна, ама за мен си е съвсем реална. А и ми прави впечатление доста хора работещи по други фирми, примерно джонсън или както там се прекръстиха, телерик, и др. подобни, рязко изчезват от скайпа като дойде краят на работното им време, и започват да откговарят след като с еприберът, та явно не стоят извънредно.
|
| Сря Яну 08, 2020 12:53 pm |
|
 |
|
nik
|
https://dnes.dir.bg/ikonomika/putin-i-e ... rski-potokразговор по време на срещата пред доволния ухилен ердоган путин: - кратунчо, видя ли какъв кокал изпусна кратучно: - ем... знам... ама началниците от сащ не дават... ще ме сменят с някой друг ако не слушам
|
| Сря Яну 08, 2020 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не говори без да си сигурен, американцитр лобираха за Южен проект и конкретно изпълнители, не знам как си ги измисля тия неща.
|
| Сря Яну 08, 2020 8:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Иначе за по-горе: аз нямам много против извънредния труд (но не чак в такава степен), а срещу заплащането - все едно го е нямало. София не е България!
|
| Сря Яну 08, 2020 10:09 pm |
|
 |
|
relsys
|
|
| Сря Яну 08, 2020 11:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако толкова някой се страхува да няма злоупотреби, има по-гъвкави решения. Например в Перу тайм атенданса е задължителен, а в Мексико почти, т.е.за всяка по-голяма фирма. Всеки месец се подават репорт от системата. Дали работиш по 8 или 18 часа на ден няма съществена разлика, въпросът е че ако имаш над 48 на седмица стават извънредни. Има и политика за извънредните, примерно първите 8 часа са на една ставка, вторите на по-висока, след това на още по-висока. Както и да е, според мен това е добре и за работодателите и за работниците. Щ
|
| Сря Яну 08, 2020 11:12 pm |
|
 |
|
s.ivanov
Ранг: Новодошъл
|
Тони, не разбрах само едно: как прецени, че не съм осъзнавал този тип проблеми? Точно за да е доволен клиента, съм работил извънредно при това без натиск от началник. Това, че съм от позицията на работник/служител не ме прави тъп и неразбиращ проблемите на ръководството (със сигурност далеч от 100%). Друг е въпроса кога/доколко съм съпричастен. В моята среда няма човек който да не работи(л) извънредно и/или допълнително. Сигурен съм, че това важи и за участниците в форума.
|
| Чет Яну 09, 2020 12:21 am |
|
|