Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Ей, помощите за безработни и минималната заплата са голямо зло 8) .
Бил се оправял без работа пък и е горд от това 8O .

Вто Яну 07, 2020 3:12 pm
Профил
Аватар

Димитре, все много знайш за БГ, пък за Хамериката се обиждаш.
За безработни не взимам, а "пенсията" ми я вдигнаха на 65лв. Ела ми на гости, ще черпя!

ПС: Най ме е яд когато разни стъкмистици вземат да дават за пример силистренско, как било с прекалено висок процент на ТЕЛК-овете, за разлика от бургаско или старозагорско. Вярно, че тук цингета - бол, но някой сети ли се да провери за средната възраст на населението?!
В нашият вход имаме три деца в предучилищна възраст, две от едно семейство, а в съседният вход само едно - догодина в първи клас.
А до кога и защо ще "глезят" цингетата е друга бира.

Вто Яну 07, 2020 3:42 pm
Профил

Ех на всеки пожелавам да му дойде на главата да има 20 човека, те да искат да работят извънредно за да може хем пари да вземат, хем работата да се свърши на време ама да не може защото кодекса не го позволява ... при мен хората нарочно искат да работят извънредно, и една от причините да не им позволявам е трочно кодекса и лимитацията на извънредното време. Друга голяма глупост е изискването за макс. работни часове между почивни дни, имам обект в Бургас а хората са ми от Банско да речем, нито искат да почиват събот аи неделя, още по-малко да се връщат до банско, искат да рбаотят 2-03 седмици без почивен ден, и след това д аим дам 10 дни почивка, да ама не може, защото кодекса не го позвоялва ... аз познавам много хора които биха предпочели да работят две седмици без почивка и след това да почиват една седмица.

Вто Яну 07, 2020 4:57 pm
Профил
Аватар

Ти си гаден работодател бре! Тия хорица с пистолет ги караш да "искат" да работят извънредно, сигурен съм. Нема начин да искат такова нещо, вместо да си седят в къщи и да си почиват!Добре, че е "кодекса" та да брани отрудения народец...

Апропо такива "работници" дето искат такъв извънреден труд, трябва да се преследват най-строго от закона заедно с работодателите, ще ни развалят те социализЪма....

Вто Яну 07, 2020 5:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами важното е да има правила, и да се спазват.
Извънредно работно време - едно време беше така
- след 20 часа в работен ден 1.5х нормалната ставка
- след 24 часа в работен ден 2х нормалната ставка
- почивен ден х2 нормалната ставка

Максимално 100 часа извънреден труд на месец и незнам колко на година. Или ако искаш си го взимаш като свободно време,
което пак се начислява с коефициенти. Същото и с пътуванията - ако са ти казали 15%, не може да те държат по половин година далече от вкъщи без твое съгласие.

ако нямаш право или не ги залагал - работиш с една и съща ставка колкото искаш и когато искаш,
но си ги пишеш и се разбираш с работодателя за компенсация в пари или време. или сам със себе си, ако фирмата е твоя :D

никой не се оплаква - но понякога часовете наистина стават много, и ако стане злополука - някой ще отиде в затвора, а друг в болница или под земята. затова си има има правила

Вто Яну 07, 2020 5:19 pm
Профил
Аватар

Е да де, ама по сегашното законодателство, ако няма бедствие или авария - няма право на извънреден труд. Освен това извънредните часове се изчисляват по доста тъп начин...

Логично, че шофьор на рейс не би трябвало да може да играе много с работното време, ама какъв е проблем някой да блъска 3 седмици код без прекъсване и после да си почива седмица на ски пистата (примерно)? По БГ законодателството това няма как да стане. Естествено много хора го правят, ама ако програмиста вземе та се спъне по стълбите в извънредното време, на фирмата и се такова - таковата...

Вто Яну 07, 2020 5:23 pm
Профил ICQ

кодекса не е за добронамерените, защото са малцинство, кодекса е за злоупотребите, където извънредното няма намерение да се плаща като извънредно а в най добрия случай по нормалната ставка, където извънредното е по жлеаниеама ако не го правиш от утре си търси нова работа, особено като знае че няма къде другаде да идеш в района
и най вече където безграничната арогантност среща алчността

Последна промяна nik на Вто Яну 07, 2020 5:28 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 07, 2020 5:24 pm
Профил
Аватар

Начи ако работника сам не знае как да си продава задника, никое законодтаелство няма да му помогне, гарантирам ти. Все ще е ебан за без пари.

Вто Яну 07, 2020 5:27 pm
Профил ICQ

има райони в БГ където ако много знаеш как да си продаваш задника си стоиш в къщи без работа...

Вто Яну 07, 2020 5:29 pm
Профил
Аватар

няма проблеми за кодописачите и платкодраскачите :) най-много да качиш диоптъра и да хванеш остър простатит от застояване.
спъне ли се по стълбите - да си пази врата и ръцете

но наистина ако няма добър закон / регламент нещата няма как да ги отчетеш - е нищо затова искат работодателите нов закон. няма лошо тогава. само да не го четат накриво :)

Вто Яну 07, 2020 5:34 pm
Профил
Аватар

у нас традиционно се приема калпав закон с обосновката 'по-добре лош закон, отколкото никакъв'.
след това му правят 250 промени за 3-4 години, обикновено сврени в заключителните разпоредби на ептен несвързани закони.
накрая става такова мазало, че го отменят и приемат изцяло нов и още по-калпав закон и въртележката се завърта отначало.
добре за дупетатите, но на хамстера му се завива свят и не му остава въздух да си зикара подеянията.

Вто Яну 07, 2020 5:44 pm
Профил

Аз пък до сега не съм работил на място без извънредни часове. И не ми се е случвало нито някой да ми ги иска (осве онзи образ от цитата по горе), нито пък да ми ги плащат. Имам работа за вършене, върша я и толкова. До сега не знаех, че има точно такива ограничения. Но това с 9 часовия работен ден ми идва малко в повече.
От друга страна не ми е трудно да си представя как някои работодатели ще започнат да злоупотребяват с извънредната работа, приемайки, че щом е допустимо, значи е нормално/задължително.

Вто Яну 07, 2020 7:51 pm
Профил
Аватар

Сега - това е направено за места с колективен трудов договор, профсъюзи и т.н. Предимно за фирми с много хора, държавни фирми и т.н. И не е направено за да ти тровят живота - напротив - да ти плащат изработеното в повече, когато си лишил себе си или семейството си от това време. Сега, в БГ и на други места винаги има някой който чете закона " като Дявола - Евангелието"

Ако някой смята, че 9 часов работен ден е нормален, и си събере такиви работници - ами браво на тружениците. Ама надали...

в момента също работя извънредни часове - но следващата седмица знам, че ще ми е ограничено времето, понеже ще се занимавам с малкия - и си го отработвам предварително. няма нищо сложно, ненормално и т.н.

Вто Яну 07, 2020 8:21 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Цецо написа:
...какъв е проблем някой да блъска 3 седмици код без прекъсване и после да си почива седмица на ски пистата (примерно)?...

Според мене единствения проблем е, че само ще "блъска" без реално да прави нещо. Поне заплатата ще тече + извънреден труд (краткосрочна полза). При мене когато се закучи нещо обикновено го решавам наум, не пред IDE-то. Това е от гледната точка на служител.

Вто Яну 07, 2020 9:17 pm
Профил WWW

Значи всеки си гледа от неговата камбанария. Като имаш да опъваш 60 км кабел за 5 дена, или да монтираш 50тона тръбна разводка само докато тече ППР, ще те видя как се справяш. Защото първо няма кадри за да пуснеш 5 пъти повече хора, второ защото ги няма тия хора като кадри, и трето защото в шибаната хартиена машина не могат да работят повече от два екипа едновременно, и мога да ти дам стотици такива примери от строителството и производството, когато времето е ограничено, ресурса е ограничен и ако трябва да спазва кодекса не правиш нищо. Когато си прост строител и строи молове е лесно, когато работиш индустриални в живи предприятия е съвсем друго. Какво пише в кодекса за заплащането мен не ме вълнува, аз плащам по 1.5 всеки извънреден час, по 2 ако е събота и неделя и по 4 ако е официален празник, затова и хората искат и се натискат. Ако нещо не ги налага никога не им дават да работят извънредно, но повечето ни обекти са все индустриални, и все нещо трябва да стане в някакъв определен период, я ППР, я някакви дни около 3-ти март, Коледа и др.подобни. Всъщност от 2 години почти не се занимавам с тази дейност и ми е много по-спокойно. Но и в производството ми се налага, доставчика закъснял, митничарите решили да правят ФК, клиента сменил спецификация в последният момент, а не издаването на поръчка започва от около 1200 и стига до към 60 хил загуба на ден, естествено че се налага да се работи извънредно за да се издаде на време. Никой работодател не го прави по желание, а ако ще си говорим за шивашки цехова, там и с кодекс и без кодекс все там, и сега го нарушават и след промените ще го нарушават. Мен малко ми е писнало от тия оплаквания, ами принудени сме, ами вие и сега сте принудени и после ще бъдете защото не си отстояват интересите, какво значение има какво пише в закона като то така или и аче не се спазва. Тези промени няма да помогнат на ощетените, нито ще ощетят някого повече, те са за тези които спазват законите.

Вто Яну 07, 2020 10:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 698, 699, 700, 701, 702, 703, 704 ... 1080  Следваща