Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
3D принтер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 3D принтер
Замислил съм се да си купя един. Не че много ми трябва, но от време на време се налага това-онова, пък и така ще имам мотивация да се науча :)
Оглеждам ето тоя: https://www.amazon.co.uk/Precision-Prin ... B07X1SJT8R
Цената много ми харесва, но ме интересува мнението на специалисти в областта. Струва ли си покупката?

Пон Яну 06, 2020 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: 3D принтер
Зависи какво точно искаш да принтваш. Само ще ти кажа, че ние до скоро имахме един, дето го купихме за $10к и последно време хич не ни харесваше качеството и сега купихме един друг за $30к, дето е комплект от 3 отделни машини (принтер, пещ и вана за махане на съпортващия материал) и заема половин стая. И пак не мога да кажа, че печата с качество, дето на мен ми харесва. Та предстви си ти за 200 паунда какво точно ще си купиш :) . Та затова ако искаш съвет трябва да кажеш за какво точно ще го ползваш. Ако е да принтваш бухали, както на снимката са показали предполагам ще е супер за тая цел :D .

Пон Яну 06, 2020 8:05 pm
Профил

Ами както е писал Димитър зависи за какво ти трябва и какво очакваш. Като цяло от тази технология не можеш да очакваш чудеса, основната разлика според мен е надеждността, дали ще изкара 10-12 часа принт без да се прецака нещо, това е едната разлика между тези в диапазона до към 3-4к. От там насетне разлика пак почти няма, точността и повтаряемостта са малко по-високи, но като цяло дали ще е за 3,10 или 30 няма съществена разлика, освен в технологията, която води и до съществени механични параметри. Очевидно теб те интересуват тия в най-ниския ценови диапазон, та много е важно какво очакваш от него.
Конкретно този, не ми харесва че е отворен, не ми харесва и конструкцията с тия профили. Това нещо мърда като живо, не мисля че тази конструкция е много надеждна. И другото което е, аз лично мисля че поне по едната ос е добре да имаш по-голям габарит, иначе употребата става твърде лимитирана. Аз имам някакво давинчи, използвал съм го 4-5 пъти и върши това за което го взех, моделиране на дребни пластмасови декоративни елементи, реално и някакви шаблон чета бях правил, и дори една връткат за енкодер.

Пон Яну 06, 2020 8:48 pm
Профил
Аватар

По добре ето този:
https://uk.farnell.com/creality-3d/ende ... w%2Fsearch
Имаме в офиса такъв а и продаваме доста от тях.
Не очаквай чудеса обаче - това си е един от най-евтините модели.

Прикачени файлове:
20191113_171815.jpg
20191113_171815.jpg [ 430.18 KiB | Прегледано 6089 пъти ]
20191113_175002.jpg
20191113_175002.jpg [ 114.64 KiB | Прегледано 6089 пъти ]
20191113_074934.jpg
20191113_074934.jpg [ 103.22 KiB | Прегледано 6089 пъти ]
Пон Яну 06, 2020 8:56 pm
Профил

За конкретният нищо не мога да кажа, но нека те уплаша малко - занимаването с евтин 3д принтер адски много консумираща време дейност. Като започнеш с оживяването/донастройването и стигнеш до настройката на работния плот преди всяко принтиране. Също така бездънна яма за закупуване на всякакви подобрения по него (винаги има какво да се подобри). Основата на която се принтира е почти сигурно че ще я заносаш изключително бързо. Качествена основа не е без пари.
После стигаме до материала с който се принтира - вероятно ще имаш PLA в комплекта, който ще ти даде фалшива увереност чрез демо фигурките които ще принтираш. После ще установиш, че материала е доста чуплив, доста бързо се руши от слънчевата светлина и за капак - големи принтове се свиват значително по време на принтиране. Давам пример - моделирах си кутийка за AVR Dragon, колкото да се пробвам. Принтирах я и.. чудо - не пасва с доста. Моделирах си по-малки кутийки от сорта на 4 на 2 см и там не отчетох такова свиване.
После ще установиш че има много яки материали и вероятно след още малко време ще установиш, че принтера ти не е пригоден за принтиране на хубави високо температурни такива. Ъпгрейда е доста солен. Вероятно ще се примириш, че и ABS ти е достатъчен, само че - горкия.. никак не се принтира качествено без принтера да е темпериран както трябва (наврян в кутия с температура около 50 градуса в нея). Принтовете стават чупливи ако не всичко да е както трябва. Има сумати и настройки които човек може да обърка. Разбирай - за всяка марка филамент ще трошиш ненормално много време доде докараш нещата до приемливо ниво. Забравих да спомена, че принтирането на ABS е доста миризливо и не мисля, че е безопасно.
Принтирането като цяло е адски бавен и досаден процес. Да не казвам, че шума може да те побърка ако е около теб и стържи 6ч за някаква кутийка например. Дори и да докараш моторите да са абсолютно безшумни (и такъв ъпгрейд има :D) - има вентилатор на "главата" който е почти сигурно, че ще е включен през цялото време и ще е шумен.

Моят е не про версията (незначителни разлики) на този към който е пуснал линк Илкор и мога да те уверя, че може да глътне повече пари от колкото струва само за ъпгрейди и че геометрията му е точно на фантазия направена. Въпреки това принтира някак си.

Пон Яну 06, 2020 9:10 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
По добре ето този:
https://uk.farnell.com/creality-3d/ende ... w%2Fsearch
Имаме в офиса такъв а и продаваме доста от тях.
Не очаквай чудеса обаче - това си е един от най-евтините модели.

И такъв модел гледах обаче има по-лоши ревюта от тоя дето пуснах в първия пост. Относно ценовия диапазон - както вече казах, на мен по принцип не ми трябва. По-скоро е за хоби и за чесане на краста, така че да се хвърля на нещо про от самото начало би било най-малкото бесмислена покупка

Пон Яну 06, 2020 9:16 pm
Профил

Моят съвет е или да си купиш такъв дето прави всичко сам и е надежден, например нещо като prusa i3 mk3 или изобщо да не купуваш принтер. Ще ти е значително по-изгодно да си поръчваш принтовете по фирми/ентусиасти които се занимават с това.
И не се подлъгвай по ревютата в тубата - всичко е чудесно, докато не си го купиш. После ще те е яд колко време ще потрошиш в него.

Пон Яну 06, 2020 9:22 pm
Профил
Аватар

Гледам и разни други малко по-скъпи, примерно около 250-350 паунда, даже затворени, обаче им е много малък обема. Аз искам нещо дето да поема 20х15х10 сантиметра поне

Пон Яну 06, 2020 9:26 pm
Профил
Аватар

мой скромен опит с Replicator 2X (вече 6 години, незнам дали не станаха повече, вече не го произвеждат, но може и настаро)
и Ultimaker 3 - тия принтери не са много евтини (2-3-4 хил. Евро), но все още са нисък клас. Имат китайски копия, които струват два-три пъти по-малко, и вършат също добра работа.

Естествено има проблеми, но не е нищо сериозно. От модели на кутии за учебни спътници, през
обикновенни кутийки за USB устройства, до имитации на действащи сензори. Принтвал съм дори локомотив Шкода правен от архитект (преди да го изпратят във фабриката за скъпи играчки :))
Много е добре да има кутия, която да поддържа висока температура. ABS-a ми харесва повече, но понякога
размерите наистина се разминават - е иска се малко мислене и от зад-клавиатурното устройство :) Както и малко проба-грешка с различните настройки и софтуери, и разположението на принта върху подложката.

Екстремни принтове над 4 часа са твърде сериозен риск за мен, но има маниаци които принтват по 24 часа и повече.
ABS-a e удобен и за допълнителна обработка, могат да се нарязват и резби от М3 нагоре с внимателно отношение, и стават съвсем прилични прототипи. Както и за лепене, боядисване и т.н. Доста е мръсно, при обработка с пила, шкурка и т.н.

Този от Илко / Farnell има интересни възможности, включително принтване след изключване. Гъвкавата магнитнтна подложка също е много добра. Иначе за евтин принтер бих препоръчал унгарския Prusa, никога не съм го пробвал, но изглежда добре и ревютата са добри. Той има и автоматично калибриране на височината на подложката. Ако можеш да вземеш с две глави, и да използваш водно-разтворим материал за запълване където е нужно, също не е зле.

Пон Яну 06, 2020 9:38 pm
Профил

Мен сериозно би ме притеснило наличието на този 4.3 inch Touch Screen - т.е. и в без това ниската цена са успели да вкарат и красотки - предполагам, е за сметка на механика, надеждност и т.н.

Пон Яну 06, 2020 11:55 pm
Профил
Аватар

Има лесен тест за това - Нбабането да прати един stl файл на Илко, и той да го разпечата - снимка, и описание колко време е печатало.
Повече от това няма смисъл за тия 200 лири...

Вто Яну 07, 2020 10:50 am
Профил

Ами да споделя моя опит - аз си направих преди няколко години, защото просто тогава нямаше какво да купя. Беше ми необходима голяма площ, за да мога да принтирам мастър-и за кутии за радиоуправления и т.н. Та излезе тогава малко над 1000лв + много работа. Но съм доволен за сега - работи доста безотказно. Масата ми е от закалено стъкло и не се износва. Принтирам с дюза 1мм - главно. Иначе много чакане ще падне при големи детайли. Малко е първобитен, но както казах, ми върши идеална работа. Та моят съвет е да си купиш нещо, което ти върши работа на първо време без да се изхвърляш много много с парите. Като поработиш малко ще разбереш много неща -слабости, недостатъци и т. н. И какво всъщност ти трябва. И вече ако се налага нещо много специализирано(като при мен) ще знаеш какво да правиш!
Ама така да купуваш предварително неща дето я ти потрябват, я - не...

Съб Яну 11, 2020 4:47 pm
Профил
Аватар

При мен също има някакъв китайски репликатор с две дюзи. Събира прах от доста време и все се каня да го подкарам отново. Не е от най-евтините, но не и от най-скъпите FDM принтери - нещо средно. С PLA така и не успях да го подкарам - детайла се отлепва от масата преди да е готов. Опитвахме различни температерни режими - не ще и не ще. :evil: С ABS си работи, но си е за груби детайли. И при този материал има свиване в зависимост от размерите и конфигурацията на детайла. Доста шум вдига и се наложи да го преместя в съседно неотопляемо помещение, при което качеството на принтване се влоши, да не говорим за времето за подгряване на масата и дюзите.
Бабане, по-добре намери фирма около теб, която да ти принтва детайлите на хубав 3D-принтер. Ще ти излезе по-евтино и безпроблемно.

Съб Яну 11, 2020 7:18 pm
Профил
Аватар

Е, па има си и ферми за принтиране по целию свет - може да поръчаш с каквото качество сакаш, с обработка, боядисване, какво ти душа сака. Но не е безплатно и не е за вчера...
Да не напомням, че следващата седмица е последна преди китайската Нова година...после чак Февруари.Айде весели и Китайски празници!

Съб Яну 11, 2020 7:53 pm
Профил
Аватар

PLA-то е малко криво - с много топла основа не е добре - по скоро 35-40 максимум. И другото което забелязах - трябва основата да е перфектно нивелирана - в смисъл нивелирана спрямо равнината XY на принтера. Имам DaVinci Pro и докато разбера какво се случва доста материал изхабих. То поне още първия слой и веднага си проличава. За основа ползвам хартиено тиксо - той си дойде с такива листи и добре хваща върху него. Това между другото го срещнах из нетя само че му викат blue tape и много се чудих каква е тая синя лента, пък то било бояджийско хартиено тиксо.

Съб Яну 11, 2020 8:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща