Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Каква е логиката? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Каква е логиката?
От няколко дена се чудя що така са го програмирали и не намирам никаква логика. Става дума за пералнята, що като свърши с прането чака почти 3 минути преди да отключи вратата, тва от наблюдения върху 3 различнии марки като едната беше почти 18 годишна Indesit но сдаде багажа. Та според вас що така е направено. Тъпо ми се струва, примерно миялната няма блокировка на вратата, може да отвориш в движение и да си направиш наводнение, само спира главната помпа ако работи в момента, е тук би трябвало да има а няма.
Много от вас програмират, та къв е номера.

Пон Дек 30, 2019 5:30 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Каква е логиката?
Номера е в ключалката. Реално контролера веднага и спира тока, но магнитопровода е направен да се намагнити малко и му трябва време да се размагнити и да освободи. Идеята е ако спре тока да не можеш веднага да я отвориш.

Пон Дек 30, 2019 9:26 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Ключалките са биметални. Загрява елемент който избутва лоста за заключване. След спиране на захранването, трябва време да изстине.

Пон Дек 30, 2019 10:11 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Нарича се дуракоустойчива защита. Направена е с цел да не пробваш какво ще стане, ако по време на центрофуга дръпнеш щепсела на пералнята и отвориш вратата да вадиш дрехите отвътре. Другата функиция е, че белким за 3 минути да видиш, ако помпата не е изхвърлила водата отвътре и да не дърпаш вратата.
Що се отнася до съдомиялната- поне вкъщи няма проблем да я отвориш по време на работа- само спира главната помпа, и може да си извадиш и добавяш посуда, а водата не плъзва по пода, защото нивото и никога не достига прага на вратата (пълни се и се събира се в нещо като легенче на дъното).

Пон Дек 30, 2019 10:59 am
Профил
Аватар

Както вече казаха: всичко е с цел дуракоустойчивост, да не е ако премигне тока да решиш точно тогава да отвориш портата.
И ключалката си бачка на принципа реотан-биметална пластина, така е от десетилетия дори в професионалните машини, просто е станало стандaрт.

Пон Дек 30, 2019 9:09 pm
Профил

На новата ми пералня отваря веднага - обаче отключването и заключването щрака здраво, чак подскачам ако съм там и не я очаква. Явно не е термична. Как са реализирали защитите и идея си нямам. Обаче се замислям че това щракане надвишава сигурно обявените нива на шум - ма те пък ги слагат като стойности бележки "при пране", "при центрофугиране", "при сушене" - ще ми кажат че не са нормирали "отваряне" и "затваряне".
Мисля си че е различна на по-новите заради добавянето на пране след пускане - ако тоя 'add wash' те кара да чакаш минута за да сложиш забравените гащи ще е доста комично.

Пон Дек 30, 2019 9:11 pm
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
Нарича се дуракоустойчива защита. Направена е с цел да не пробваш какво ще стане, ако по време на центрофуга дръпнеш щепсела на пералнята и отвориш вратата да вадиш дрехите отвътре.
В инструкцията за безопасност на пералнята пише кои са потенциалните дураци:
Прикачени файлове:
Пералня (закупена през година 2009) - мерки за безопасност.jpg
Пералня (закупена през година 2009) - мерки за безопасност.jpg [ 898.17 KiB | Прегледано 4026 пъти ]

Инструкцията на пералнята обаче бледнее като обем в сравнение с тази на тостера 10 години по-късно :D :
Прикачени файлове:
Тостер (закупен през година 2019) - мерки за безопасност - 1от2.jpg
Тостер (закупен през година 2019) - мерки за безопасност - 1от2.jpg [ 506.27 KiB | Прегледано 4026 пъти ]
Прикачени файлове:
Тостер (закупен през година 2019) - мерки за безопасност - 2от2.jpg
Тостер (закупен през година 2019) - мерки за безопасност - 2от2.jpg [ 558.04 KiB | Прегледано 4026 пъти ]

Вто Дек 31, 2019 5:31 am
Профил

Е щом е така направено добре, аз мислех че има няква друга причина.
Тия упътвания са пълни с бисери, аз обикновено не ги чета, дори и инструкциите за употреба на повечето уреди вкъщи не съм чел, разчитам на усет. Единствено се наложи да прочета как се пуска музика през новия ресивер който си бях взел, беше голямо приключение. Другото ми приключение беше когато извадих чисто новата микровълнова от запечатания кашон и тя не тръгна, оказа се че в завода не включили конектора на захранващия кабел в платката.

Вто Дек 31, 2019 6:37 am
Профил
Аватар

На стария Самсунг си беше електромагнитна - сигурация - разучвал съм я и съм сигурен че точно с някакво намагнитване задържа. На новия (ад уош) идея си нямам как е. Все пак няма година още и не ми се е налагало да я отварям.

И добре де - ти като си купуваш нещо не го ли пробваш в магазина? И тостер да е - карам ги да включат и да пробват. И пак няма гаранция - купих най скъпата микровълнова която имаха в магазина и след няма и месец излезе дефект в печатната клавиатура - прекъсната писта. Ама аз вместо да я връщам направих една платка с тактили, разпробих пластмасата и сега ако се повреди мога да реагирам за два часа максимум да е ремонтирана.

Вто Дек 31, 2019 10:48 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]