Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Контролер за гаражна щора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Контролер за гаражна щора
Мотора е АС еднофазен с кондензатор. Трите жици, дето отиват към мотора са нула, фаза за отваряне (затова пише open) и фаза за затваряне (close). Релето ти, дето ще се управлява от фотоклетката ти трябва да прекъсва само жицата за затваряне (close), за да може дето вика колегата да отвориш вратата ако спре да се затваря заради фотоклетката. Аз на твое място бих направил нов контролер за врата, щото няма как да направиш добър такъв от две устройства, дето не си говорят. Или пък най-лесно - иди си купи нов контролер за гаражна врата с всичките функции, дето ти трябват. Вече би трябвало да не са толкова скъпи като преди 20 г 8) .

Нед Дек 29, 2019 4:57 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Така е много се усложниха нещата за мен с това АС. Ще се опитам да намеря някой от 21ви век и да става за моя мотор.

Нед Дек 29, 2019 5:16 pm
Профил
Аватар

Кво му е на АС-то? Управлява се с две релета - едното отваря, другото затваря. Нещото, дето е най-лесно в цялата работа е точно управлението на мотора.

Нед Дек 29, 2019 5:53 pm
Профил

За управлението е ясно - ще ползвам пуш клемата. Не знам от къде да изкарам прав ток 12в за фото клетката. После от него ще е по-лесно да сваля на 5 или 3.3 за моето мцу. За да не пипам проводниците на крайните изключватели, когато следя за положението на вратата, ще си сложа мои магнитни датчици и ще следя тях.
----
Оказа се, че фото клетката работи с AC/DC 12-24V, но и двете части са активни.
Прикачени файлове:
20191229_174944.jpg
20191229_174944.jpg [ 3.08 MiB | Прегледано 5247 пъти ]

Нед Дек 29, 2019 6:18 pm
Профил
Аватар

Първо, ако забелязваш на фотоклетките пише AC/DC - демек си имат изправител в тях и можеш да ги захранваш както с променлив, така и с постояннен ток. Примерно можеш да си купиш трансформатор за звънец, който е 12V AC и да позлваш него. Можеш да пробваш и да ги захраниш от изхода на 9V-я траф на контролера и най-вероятно ще работят. Второ, не знам колко пъти да ти напиша, че крайните изключватели са вградени в редуктура на мотора и му прекъсват направо захранването, демек там има 220V и не можеш да ги ползваш като датчици за това, дали вратата е отворена или затворена. Сложи си магнитни датчици и следи тях. Нещо друго, дето трябва да имаш предвид - ако слагаш някакви релета за управление на мотора гледай контактите им да са за минимум 220V/15A защото пусковия ток на тия мотори е около 5-7 пъти по-голям от номиналния им работен ток и ако сложиш релета за по-малко от 15 ампера след време може да им залепнат контактите.

Нед Дек 29, 2019 7:09 pm
Профил

Аз това написах, че ще ползвам мои магнитни датчици. Даже имам такива.
Цитат:
За да не пипам проводниците на крайните изключватели, когато следя за положението на вратата, ще си сложа мои магнитни датчици и ще следя тях.

Остава да купя едно реле 220/15А.

Нед Дек 29, 2019 7:19 pm
Профил

Виждал съм двигател за портална врата. Асинхронен AC имаше и управление с тиристорен регулатор. Всъщност виждал съм го защото участвах в монтажа... Това което ми направи впечатление беше, че има общ проводник и две еднакви намотки с кондензатор между тях. В зависимост от това на кой край се подава фазата едната работи като основна, а другата като пускова през кондензатора. Което дефакто определя посоката.

Нед Дек 29, 2019 9:47 pm
Профил

Това реле ще свърши ли работа за пуш климата https://vikiwat.com/elektromagnitno-uni ... -115f.html

Вто Дек 31, 2019 12:10 pm
Профил
Аватар

Като мощност на контактите ще свърши, обаче трябва да внимаваш за мощността на бобината - почти 0.1А е и не знам от къде точно ще го захранваш, но може и да няма толкова наличен ток. За мен 100мА са много и сигурно можеш да намериш реле, дето му трябват 20-30мА за бобината, ако сложиш реле захранвано с по-високо напрежение примерно. Така че като събереш всички чарколяци си направи хубаво сметка какво точно захранване ти трябва.

Вто Дек 31, 2019 4:25 pm
Профил

Да, малко ми е трудно да намеря такива реле. Ако не намеря ще командвам това през някой транзистор.

Вто Дек 31, 2019 5:26 pm
Профил
Аватар

Какво значи ще командваш това през някой транзистор - без значение какво е релето ще трябва да го командваш през транзистор и също да не забравиш да сложиш флайбак диод паралелно на релето.

Вто Дек 31, 2019 5:37 pm
Профил

Не се изразих правилно :) Исках да кажа, че така или иначе ще го командвам през транзистор, ако не намеря друго реле ще ползвам това. Диод задължително, парил съм се от това преди :)
Захранване още не съм решил какво да е. Накрая може някое зарядно за стар телефон на 5в да сложа.

Вто Дек 31, 2019 5:49 pm
Профил
Аватар

Гледай тук от един линк дето, Груби пусна в другата тема какво има - за 136 лв цялото нещо, бз да се занимаваш да правиш каквото и да било, освен ако просто не ти се човърка е :):
https://denkovi.com/smartden-opener-iot ... -mqtt-http

Чет Яну 02, 2020 6:57 pm
Профил

Изглежда супер. Още повече, че има mqtt и мога направо да го вържа с моя openhab. Но цената е $136.00 :) и май ще си човъркам.

Чет Яну 02, 2020 7:53 pm
Профил
Аватар

поцъкай малко из сайта - има и по-прости дивайси с почти същите възможности, за по-малко пари.
на теб ти трябват 1-2 релета?
или им се обади

Чет Яну 02, 2020 8:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща