Re: Подлъгване на HP BIOS да не пищи заради липсващи вентила
Що-годе уважаващите себе си фирми отдавана ползват само 4 пинови вентилатори - губи ми се но някъде около ерата на Pentium 4, или в края му, се мина на тия 4 пинови.
Ето това е идеята:
https://folk.uio.no/kyrrens/diverse/viftekontroller/developer-specs-REV1_2_Public.pdfЕдиният пин е pwm контрол от дъното колко % от оборотите на фана иска, другото е импулси (2 на оборот) за тахо.
Измерих ги че се хранят на 12 волта - то така пише и с док-а. Ценер на 7V (ако е само той) не виждам как освен последователно да го вържеш и ще захраниш вентилаторите на 5v. Което се прави и по-лесно - връзваш ги да се хранят от 5-те волта на дъното. С резистора е кофти малко, съгласен - по-скоро ще има подбор докато тръгне като хората.
Решението би било по-смислено, ако можеше да изпълни следните условия:
- при power on (първите 20-тина секунди примерно) не влияе - ако регулира захранването го пуска директно 12v, ако магари pwm контролните импулси ги пуска пак директно
- след изтичането на тия 20сек намалява захранването, или ако е на pwm контролните импулси ги редуцира здраво (тука има една особеност - в документа пише при липса на сигнал фан-а да отива на пълни обороти)
- ако по време на работа дъното поиска висока скорост все пак да пусне нормалното напрежение или импулси - т.е. ако наистина стопли добре да почне да бръмчи яко - на тая машина оборотите са на idle скоростта до около 70 градуса на процесора и после почват да се качват - по-високо от 80 градуса не успях да я дигна и до толкова не се напънаха на максимум - може би разгръщат контрола до 100 градуса, колкото е макса по документ на e8400
Не че не е забавно да се направи такова нещо, ама си отива на контролерче - а евтини и малко са пикчетата, а как не ми се пипат.... Като гледам че се продават тия джавчки с резисторите може да има и пазар за такова, знам ли. Ама то там ще е добре да може няколко фана с един контролер, да може да се управлява от ОС-a... Мисля си че тия работи ги имаше преди 10+ години, сега повечето дъна правят мониторинга и контрола достатъчно смислено и няма кой да купи такова.
Ей го на един китаец:
https://www.banggood.com/12V-10-Way-4pin-Fan-Hub-Speed-Controller-Regulator-For-Computer-Case-With-PWM-Connection-Cable-p-1189057.html?cur_warehouse=CN