Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Цени на електрическата енергия по света 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Цени на електрическата енергия по света
Интересува ме каква е цената на електрическата енергия за битови и промишлени цели по света. Ако някой има актуална информация за дадена държава да каже.

Намерих едни цифри от порядъка на 40-60 евро на 1MW за Франция, Германия и Холандия, което ще рече около 0,12лв. на 1kW. Което означава, че за пореден път ни лъжат, че нашия ток бил най-евтин в Европата и затова трябвало да се увеличи цената.

Сря Май 24, 2006 12:08 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Цена на електроенергия за битови нужди в САЩ
Цитирам последната си сметка:
Цитат:
1. Доставка на електричество
- Месечна такса (за 29 дена) = $16.04
- Доставка (315 kWh * 4.9167 с) = $15.49
- Тарифна добавка (3.09278%) = $0.98
- Данък оборот (4.75%) = $1.54
--------------------------
Всичко доставка = $34.05

2. Цена на електричество
- Ток (315 kWh * 6.0420 c) = $19.03
- Тарифна добавка (1.0101%) = $0.19
- Данък оборот (4.75%) = $0.91
-------------------------
Всичко електричество = $20.13

Значи за месеца токът идва $54.18 за 315 kWh, което прави 17.2 US цента за киловатчас след всички данъци, такси и прочее. Това между другото е след повишение на цените на електроенергията в последните година или две - доскоро киловатчас идваше към 11-12 цента с данъците... Но за сметка на това заплатите са други :-(
И още нещо - човек може да се оглежда наоколо и да си купи тока от друга компания - не непременно тази, която ми го доставя. Тогава цифрите в точка втора ще са различни.

Сря Май 24, 2006 3:28 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Много скъпо у вашето село бе 8) . У нашето е по-евтино:
1. Потребителска такса = $7.58
2. 178kWh x $0.08275 = $14.73
3. Някаква такса 0.66887% = $0.15
ОБЩО: $23.05

т.е. $0.1249 за kWh. Владо май найстина е скъпо във вашето село 8) . Нашия ток тука излезна колкото в БГ. А за промишления незнам колко струва, ама все си мисля, че трябва да е по-евтин.

Сря Май 24, 2006 6:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми скъпо е, да, ама кво да ги направя? Хем е пълно с ВЕЦ-ове наоколо... Ценообразуване, знайш ;-)

Сря Май 24, 2006 6:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Цени на електрическата енергия по света
¶ написа:
Интересува ме каква е цената на електрическата енергия за битови и промишлени цели по света. Ако някой има актуална информация за дадена държава да каже.

Намерих едни цифри от порядъка на 40-60 евро на 1MW за Франция, Германия и Холандия, което ще рече около 0,12лв. на 1kW. Което означава, че за пореден път ни лъжат, че нашия ток бил най-евтин в Европата и затова трябвало да се увеличи цената.

сигурно е 40-60 EUR ако купуваш MW на високо напрежение (т.е. големи потребители със собствени подстанции)
като иде на ниско до потребителите цените ще са доста по-различни

Сря Май 24, 2006 9:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Явно не е за високо, защото пишеше retail prices

Сря Май 24, 2006 3:28 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не бъди наивен, никой в Централна Европа няма да си позволи да има такива ниски цени на електричество като в България.

Средната цена не електроенергията в Германия е около EUR 0.145/kWh (ДДС 16%)

Цената на най-евтината електроенергия в централна Швейцария (в лв.) е 0.245 лв. (висока тарифа), 0.125 лв (ниска) при ДДС 7.6%

Сря Май 24, 2006 10:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
F-DR написа:
Не бъди наивен, никой в Централна Европа няма да си позволи да има такива ниски цени на електричество като в България.

А бе чак пък толкова за наивен да ме вземаш :wink:

През 2003г. бях на един икономически семинар, организиран в панаира в гр.Пловдив от провинция Ломбардия, Италия. Лектора беше известен специалист по иконимика от гр.Милано, много готин човек. В един от разговорите той се заинтересува от цената на електрическата енергия у нас. Много се 8O , когато разбра каква е цената, спомням си, че тяхната цена тогава за промишлен ток беше от порядъка на 2-3 евро цента, човека честно си призна, че не помни цената за битовия ток, но е от същия порядък. Сега не ми се рови да видя нашата цена ( пазя си всички сметки за ел. енергия от 1998г. ), но по спомен тогава беше 0,11лв. с ДДС.

Та си мисля, че след като в Италия цената на тока е в пъти по-ниска от колкото у нас, може да е същото дереджето и в останалите страни от Западна Европа. Преди време в един централен всекидневник имаше една такава сравнителна таблица, от която се виждаше, че нашият ток хич не е евтин, както се опитват да ни лъжат. Само си спомням, че най-скъп беше тока в Швеция. Що ли не го запазих този вестник ?

Пон Май 29, 2006 11:40 am
Профил WWW

Мнение 
Цената на тока в Италия е 16-17 стотинки /квтч. Колко евро цента е всеки може да си сметне. Газа за битови нужди е доста скъп.

Пон Май 29, 2006 2:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
F-DR написа:

А бе чак пък толкова за наивен да ме вземаш :wink:

През 2003г. бях на един икономически семинар, организиран в панаира в гр.Пловдив от провинция Ломбардия, Италия. Лектора беше известен специалист по иконимика от гр.Милано, много готин човек. В един от разговорите той се заинтересува от цената на електрическата енергия у нас. Много се 8O , когато разбра каква е цената, спомням си, че тяхната цена тогава за промишлен ток беше от порядъка на 2-3 евро цента, човека честно си призна, че не помни цената за битовия ток, но е от същия порядък. Сега не ми се рови да видя нашата цена ( пазя си всички сметки за ел. енергия от 1998г. ), но по спомен тогава беше 0,11лв. с ДДС.

Та си мисля, че след като в Италия цената на тока е в пъти по-ниска от колкото у нас, може да е същото дереджето и в останалите страни от Западна Европа. Преди време в един централен всекидневник имаше една такава сравнителна таблица, от която се виждаше, че нашият ток хич не е евтин, както се опитват да ни лъжат. Само си спомням, че най-скъп беше тока в Швеция. Що ли не го запазих този вестник ?

Пирев, слушай какво ти говори F-DR той е живял и плащал сметки в Швейцария - може би и сега да е там :)
този Италианец дето ти е казал за промишлен ток 0.02-3 EUR за kWh те е взел за канарче
спри да си правиш изводи от глупости които някой ти е наговорил

виж google какво изкара - данните са от доклад на европейската комисия та може да му вЕрваш:
http://ec.europa.eu/energy/electricity/ ... 7_qr04.pdf

40-60 EUR е SPOT PRICE т.е. цена в електроцентрала, освен ако тоз италянец си няма електроцентрала в предприятието няма как да получава енергия на тези цени

END USER PRICE е 70-80 EUR и отделно се плаща цена за пренос 100-110 EUR или сумарно 0.17-19 EUR за kWh за малки потребители
съответно 50-60 EUR + 50-60 EUR пренос или 0.10-0.12 за големи потребители

Пон Май 29, 2006 4:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vlado написа:
Ми скъпо е, да, ама кво да ги направя? Хем е пълно с ВЕЦ-ове наоколо... Ценообразуване, знайш ;-)

Уау, в Бъфало е кеф. У нас рядко сметката спада под $200 за 29-30 дни период :( И не, в гаражът живеят колите а не се отглеждат специялни треви които изискват енергия и синтетична светлина че да се обесни високото изискване :)

Изображение

Пет Юли 28, 2006 10:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Интересно, на тази бележка за ток и газ, никъде не видях какво количество си изразходил, само колко дължиш. Такава ли е практиката ?

Пет Юли 28, 2006 10:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Най-вероятно човека го е изрязал заедно с личните данни - по принцип са много подробни. Ама пък в всеки щат е различно, та знам ли ги там из Сан Франсиско как им смятат сметките 8) . На нашите даже ни правят и графики с потреблението за последните 12 месеца и какви са били средно дневните температури през тия месеци за да може да видиш веднага що си изхабил повече ток за климатика или газ за парното и да няма хъката-мъката.

Пет Юли 28, 2006 11:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]