Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
И 6 пиновите процесори на мокрочип не са вече уникални. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
RFID чипчето се разбива по лесно. даже не е необходимо ако ти източат хекса на основния процесор.
Има значение времето на разработка също. Да пишеш на асемблер вече е почти недопустим лукс. Времето е скъпо.
А и качеството на изделието не е за пренебрегване.
Ако трябва да разчиташ на една техника ще сложиш ли вътре чаркалък на мокрочип атмел или нещо такова от ширпотребата?
Разбира се ще търсиш реномираните производители. А да не забравяме че freescale това си е Моторола.

Вто Май 23, 2006 8:53 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
RFID чипчето се разбива по лесно. даже не е необходимо ако ти източат хекса на основния процесор.
Има значение времето на разработка също. Да пишеш на асемблер вече е почти недопустим лукс. Времето е скъпо.
А и качеството на изделието не е за пренебрегване.
Ако трябва да разчиташ на една техника ще сложиш ли вътре чаркалък на мокрочип атмел или нещо такова от ширпотребата?
Разбира се ще търсиш реномираните производители. А да не забравяме че freescale това си е Моторола.

Не е толкова лесно - 32 битова парола не е за пренебрегване (не говорим за криптиране)
А на асемблер се е писало и ще се пише:)))
И freescale вече не е Motorola :(

Вто Май 23, 2006 9:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Отварят ги и ги четат на цена по ниска от цената на разбиването на процесор.
Познавам човек които се е ползвал от такива услуги вече. Спомена около 1000 евро че е излязло удоволлствието.
А при положение че имаш хекса на процесора с малко човъркане и дебъгване мисля че не е проблем да се привърже към друг RFID.
Макар че е възможно все пак да се направи и доста трудно това занимание ако се постараеш.

"И freescale вече не е Motorola"
предполагам че за Моторола имаш повече наблюдения от мен но като гледам документация,и други детаили всичко се оформя както при Motorola. От това с което съм се сблъсквал досега на Freescale имам само приятни спомени. Но документацията им е в същия стил като преди някакси пръсната и с някаква особенна логика на организация.
А относно самите изделия са много добре обмислени,няма недомислици,всяко нещо си е съвсем логично. Много професионален подход.

Вто Май 23, 2006 9:44 pm
Профил

Мнение 
Миналата година получих КИТ - приемник с 4 предавателя RF . 300 евро беше.
1. бяха забравили включено приемничето и батерията си беше отишла
2. единият предавател беше с "полукварц" - на кварца му нямаше физически половинката
и се виждаше кристалчето (фабрично бе- нямаше друг начин, парчето го нямаше вътре)
3. на приемника има 4 светодиода на които са лепнати криво изрязани лепенки, написани
на ръка със съответното означение
4. на самите датчици номерата също написани на ръка
5. вместо да ми пратят предавател само ми искаха обратно целия кит
след десетина дни се получи обратно - същия, сменена батерия и кварц.
6. два от предавателите не бачкаха, а си изсмукаха батериите за около час.
рекламация, връщане и десетина дни чакане

вече си бях направил мой вариант, бяха ми дошли мостри и излезли платките
Звучи направо много мило - по нашенски даже.
Та затова си мисля, че има разлика - в организацията, а не в самото производство.
Не оспорвам качеството на чиповете им - далеч съм от тази мисъл.

Сря Май 24, 2006 10:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кофти.
Дано скоро не почнат и към чиповете си да имат такова отношение като ги правят. Все пак не останаха много фирми на които да можеш да разчиташ на чаркалъка.

Сря Май 24, 2006 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
според мен PIC10F20x и MC9RS08KAx си приличат само по брой крака

> PIC10F200 има 16 байта памет и 0.375К (256 думи) флеш ($0.58). PIC10F206 има 24 байта памет и 0.75К (512 думи) флеш ($0.73). 200 и 202 нямат компаратор.
< КАх има 63 байта памет. КА1 има 1К ($0.56), а КА2 има 2К ($0.67) флеш.

> PIC10F20x работи на 4MHz, инструкцията е 1us. осцилатора е калибиран при производство с точност 1% гарантирана само за Vdd=TBD (To Be Done) - табл. 12-4. за целия тепературен обхват (-40-85) и захранващ обхват (2-5.5) е 5%. самата таблица е малко странна, защото в графите MIN - TYP -MAX има стойности 7.92 - 4.00 - 8.08... сигурно са бързали много да го направят документа
< MC9RS08KAx има осцилатор (FLL) на 20MHZ (повечето инструкции са 3-5 цикъла), настройваем с точност 0.2%. гарантирана грешка 2% в целия температурен (-40 до 85 градуса) и "захранващ" обхват (1.8 до 5.5 V)

> дебъгер MPLAB ICD 2 (sold separately)
< BDM (background debug controller) в чипа. протокола е описан в документацията. дебъгването става през средата CodeWarrior, която до 16К код е безплатна.

> документацията е 86 страници (1.1М), като глава 13 (DC AND AC CHARACTERISTICS GRAPHS AND CHARTS) я нама изобщо 8O на кой ли му трябват такива данни. последно модифициране 21.6.2005. версия неизвестна (не се споменава в докумета нито 'history', нито'revision')
< документацията е 132 страници (729К), видимо няма липси. последно модифициране 22.4.2006. версия 1.0

ако някой може да допълни или уточни нещо, ще е полезно

Сря Май 24, 2006 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пиколюбците да имат да кажат още нещо?

Сря Май 24, 2006 11:09 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Фирма, която предлага около 450 модификации на едно и също нещо ме дразни при това качествено. По принцип всяка фирма прави фамилия или класс, но ПИК са ненадминати шмекери - справка Комет или директно Микрочип. Другото което ме дразни е да нямам ресурс и да се налага да гърбя програмистите ми с тояга да пишат на асемблер. Под 256к Флаш и поне 128к РАМ въобще не обръщам внимание. Или поне 16 бита адресна шина ако го няма вътре. Затова си ползвам Zilog и Fujitsu , пък другите тояги да го...в това число и AVR-то. Напоследък и те взеха да повтарят номерата на Микрочип, което мен ме дразни много. Но между раздразнението и омразата има голяма разлика.

Сря Май 24, 2006 11:55 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Изтрито от мен..

Последна промяна rumen на Сря Май 24, 2006 1:14 pm, променена общо 1 път

Сря Май 24, 2006 11:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Стана забавно :weedman:

Сря Май 24, 2006 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
изтрито от мен..

Последна промяна rumen на Сря Май 24, 2006 1:14 pm, променена общо 1 път

Сря Май 24, 2006 12:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Недей да нервничиш. Ще ти побелее косата от нерви. :lol:
Вярно че истината боли но понякога лечението се налага да е болезнезнено :)

Сря Май 24, 2006 12:29 pm
Профил

Мнение 
Хайде стига вече, стана тъпо.... Ако на някой не му харесва нещо да не се занимава с него. Ако го кара шефа му - сменя си работата, най-добре сам да си си шеф, поне аз така правя. Повечето тук са достатъчно интелигентни и способни за да нямат проблеми с намирането на работа.
Лично аз споделям мнението на Румен за процесорите и компилаторите - много неща не ми харесват и в Рiс-пвете и в Proton-a но това което ми харесва в тях надделява - въпрос на баланс.
Май темата беше друга...

Сря Май 24, 2006 12:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това което надделява е мързела и нежеланието да се усъвършенстваш. За съжаление това си е голата истина. Ако някой ден се пребориш с това ще разбереш че света е шарен и няма само мокрочип :)
Нямаш основание да говоприш за баланс при положение че познаваш само една старна на нещата.
Баланс може да има човек с широк поглед върху нещата. Трябва да можеш да избираш за да го имаш. А ти не можеш да избираш защото си цопаш само в твоето си блатце.
Като излезеш някой ден ще разбереш за какво става дума :)

P.S наистина задълбахме много извън темата за 6 пиновите процесори и аз спирам да тровя повече в тая тема :weedman:

Сря Май 24, 2006 12:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да - темата ТРЯБВА да е друга
чисто техническите дискусии са далеч повече за предпочитане
дайте да коментираме неща като дебъгване, простота на писане, време за завършване на проект, достъпност на развойни средства, цена на последните.

шефовете често не са запознати с детайли, и се поддават на маркетингов натиск
но пък са много заинтересувани едно изделие да стигне до пазара с 2 човекомесеца труд, а не с 15 (данъка върху труда е 55%)
и после да не се завръща за гаранционен ремонт през 5 дена

ПС: от дуга страна, май, усирането вече е станало норма на поведение.
на новия мерцедес, купен в началото на годината, му сменят трети път радиото - първото печеше дисковете, второто му гаснеше дисплея, сега на тратото има някаква пращене в задна дясна колонка. при пследната смяна във фирмения сервиз май са скапали климатика - не студи достатъчно. направо се чудя дали да го водя четвърти път - може да ми падне ауспуха, нам ли... :x

ППС: момчета, не си харчете енергията и нервите в празнословие и дуене. насочете ги към това да правите нещатата като хората, независимо с какви средства ще го достигнете.

Сря Май 24, 2006 12:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща