Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Едно регулируемо захранване ще трябва да правя 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Едно регулируемо захранване ще трябва да правя
В училище ме помолиха(заповядаха :lol: ) да направя едно регулируемо захранване със следните изисквания:
Напрежения:
5V/2A-еднополярно
3.3V/2A-еднополярно
12V/5A-двуполярно
0-50V/10A-двуполярно
Изискванията са да е лесно за работа,защита от късо в изхода,токоограничение и термозащита.На тези захранвания ще се тестват както мигалки така и микропроцесорни схеми и усилватели.Гледах китовате на Неомонтана ама на всички им дава да се избягва продължителна работа на максимална мощност.Молбата мо е да ми помогнете да го събера тоя дзвер.Финансите ми са 100 лева като в това трябва а влязат и трафа/трафовете.За 3.3-те волта ще дам моя ама за регулируемото 8O .С процесор няма да стане щото ако знаете в какви нечовешки условия ще работят :evil: .Миследх да го направя сам ама ме накараха да лепна и един цифров волтметър-него го мисля да го напрая с един стар мултимер.Дайте някакви идей.

Вто Май 23, 2006 11:03 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
И това ли ще го трием? :lol: :lol: :lol:

Такова захранване със 100 лева не може да се направи.

Вто Май 23, 2006 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Едно регулируемо захранване ще трябва да правя
IGBT написа:
С процесор няма да стане

А ти кога се научи да работиш с процесори? Нали не беше дораснал за пиковете?
Продължаваш като гледам с тъпотиите. Няма да те бъде явно.

Вто Май 23, 2006 12:04 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
.....
Не съм казал че аз ще го правя с процесор-искат да е с 6502 щото такива имат :lol: .Във 100 лева влиза само трафа и евентуално някойя-друга интегралка.резистори и кондензатори и такива ще са от даскалото.никъде не съм казал че не мога да го направя с проц :wink: вече съм им усвоил структурата и езика.само остава да им уча ядрата наред.

Вто Май 23, 2006 1:13 pm
Профил ICQ
Аватар

IGBT написа:
вече съм им усвоил структурата и езика.само остава да им уча ядрата наред.

без коментар

Вто Май 23, 2006 1:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

IGBT написа:
В училище ме помолиха(заповядаха :lol: ) ...
...С процесор няма да стане щото ако знаете в какви нечовешки условия ще работят :evil:

Атомна подводница? Нещо съвсем не ми се връзва като за училищен проект... нищо, пренавий едно импулсно от компютър ;)

Вто Май 23, 2006 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Как може да те спъне такова елементарно нещо след всичките ти реализирани проекти :lol:

Сря Май 24, 2006 8:25 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами не е толкова невъзможна цената, 50-те е те узорят, от там ще дойде скъп траф, това са си 500 Вт, дугото няма проблем с цената. Реално ако няма да хранишмного прецизни аналогови устройства и 5-те и 3.3. могат да са с импулсни, а и то кое аналогово сутроиство иска 3.3. и 5 :) ....тов си е като за цифрова електорника, та импулсното му спи.
За 12-те си правиш с линеен, един траф 2х15/6-7 А ъе устроива идеално и за трите по-горни стабилизатора. За лиенйното каквото ти душа сака, щом е за училище 723 се връзва идеално на програмата ви, ако искаш да стане истинско един хубав референс няколко ОУ и си готов.
За 50-те там е тежък случай, нали си рпедставяш че ако е само линейно това са си едни 400 Вт разсеяни при 10 В/10А ... което си е калорифер. Там нещо комбинирано, аз бих предложил нещо извратено, тиристорен изправител и след него линеен регулатор. Трафа щетрябва да ти е по поръчка най-вероятно, 10 А на това напрежение са рядкост, имаше едно време по асансьорите едни големи, но те са 48 В, може би дават 10 А ... и ще си тежи на мястото .....

Сря Май 24, 2006 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То май ще трябва да се помисли и за някакви колелца за кутията че трудно ще се пренася тоя звер. Може да се направи кутия от заварени винкели или релси.

Сря Май 24, 2006 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В училището ви не се ли занимават с пренавиване на трансформатори?Поне това да ти дойде ефтинко :)
И както каза Тони най ще те озори регулирането на 50в 10 А Най добре говори с даскала си да оставите само стандартни напрежения там и да ги превключваш с някакъв ключ (че ако искаш и с процесор :) ).Примерно +/-6,12,25 ,35,45В и готово.

Поздрави.

П.С.Ако имаш желанието намери си магнитопровод с параметри за 700 вата поне (като ти гледам заданието) и ако не си смятал аз ще ти смметна брой навивки и сечение на жицата(която в момента е 18 лв килото ) :) .

Чет Май 25, 2006 8:49 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С ниските напрежения се оправих-намерих си траф. За регулируемото един тороид 2*50 на 600 вата е 60 лева :wink: Мисля ако успея да превзема фронта може да намаля напрежението на 2*40 и тогава да ползвам някое готово решение на Неомонтана.

Чет Май 25, 2006 2:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Аз пък не разбрах как тоя 6502 ще го вържеш към цялата работа е така - въпреки че си им "научил ядрата". По-добре вземи един стар Правец-82 ще ти легне по ефтино и го направи волтметър :lol: 8O

Чет Май 25, 2006 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Backson, ще предложа на Реконструктора да трие всеки пост, в който се среща думата еФтино! Бе вие в Пловдив освен "майна" други български думи не знаете ли. бре!!!

Чет Май 25, 2006 9:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
offtopic: е ти ако си тръгнал и по-евтино , най-евтино (може да се степенува и трябва да има '-' )

Но човешко е да се греши :-)

Пък и най-важното е да се разберем :-) :P

Пет Май 26, 2006 12:13 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@IGBT

В някой от по-мощните български регулируеми захранвания (ТЕС) проблемът с разсейваната в/у транзисторите мощност беше решен по доста елегантен начин, трансформатор с няколко извода от вторичната намотка и управляем тиристорен изправител. В зависимост от зададеното изходно напрежение, се комутират различните групи тиристори в изправителя, входното напрежение на стабилизатора се променя на няколко степени и максималната разсейвана мощност е в някакви по-разумни граници. Някъде би трябвало да имам схема на такъв захранващ блок, мисля че беше 40V / 10A, ако те интересува ще я потърся, но имай предвид че схемното решение не беше от простите, бая чаркалък бяха насипали. :)

Пет Май 26, 2006 12:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща