Отговори на тема  [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
проект 2020 плк с мощен процесор и други екстри :) 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: проект 2020 плк с мощен процесор и други екстри :)
за HCL : не можах да разбера защо да е слаб тоя процесор след като има задача само да измери разни величини от датчиците и да включи и изключи някое реле при определени стойности, като през това време следи бутоните за стартиране/спиране на програмите и ако има някаква промяна показва нещо си на дисплея. пълна операционна система. или както се ме научи един колега и приятел ТАКА НАРЕЧЕНАТА СТЕЙТ МАШИНА. може би не във 100% софтуерен вариант, но при по внимателно програмиране на алгоритъма за изпълнение може да се получи доста добре.

ПАК КАЗВАМ --- ТОВА Е ПРОТОТИПЕН МОДЕЛ !!!! иска се да се види как ще работи, ко е добре кое не и да се вземе решение дали отделните процеси да се изнесат на отделни процесори за всяка една платка поотделно. КЪВ ШЕ Е ПРОЦЕСОРА И КОМУНИКАЦИЯТА ПОМЕЖДУ ше видим после.

преди време тука в един раздел видях проект на една платка със 8 порта ИСА разширителна. беше със 87к22. смятам че щом 8 иса шини могат да работят на този процесор, ко му пречи на 16 мипса да бачкат със 16 релета ?!?!?!? :)

87к22 не е по мощен от 47к42, даже има по малко рам. само че е 87к22 е с повече крака, които на мен не ми трябват в конкретния проект. гледал съм го този процесор знам го, просто за даденото приложение е прекалено голям и ако го изпъна на макс може и да не работи добре.

Вто Ное 26, 2019 11:55 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Добре де - каква е разликата между 46к22 и 87к22 работещи на 16мипс? Нещо не можах да схвана що пък "може и да не работи добре" ?

Вто Ное 26, 2019 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

ами защото, като има повече крака, някои колеги слагат повече периферия директно на кракрата - дисплеи, бутони, зумери, светодиоди за състояние, дисплеи кот са сетиш. за всички тези УЖ дреболии проца му трябва време, занеш много добре. и като нацепиш релетата и външните памети и комуникацията може и да легна да умира. няма да му стигне времето и за прекъсванията и за таймерите и за серийните портове /тоя май имаше 4, не съм сигурен/. особенно ако има 7 сегментна няколко цифри/букви и е до там.

разбираш ли, какво правят. просто кат видят повече пинове и айдеее ръгай докат свършат.

Вто Ное 26, 2019 12:16 pm
Профил WWW
Аватар

Като писах, че е слаб процесорът имах в предвид, че е слаб в сварнение с други архитектури. Иначе за твоите задачи може и overkill да е, ти си знаеш най-добре изискванията и какво ги покрива.

Иначе мен ме кефи всичко, което е бутиково решение. А ако има и хубави механични компчета... мечта. Ония ден гледах как са се изгврили с новите октавии от шкода. Парното се регулира с жестове... Това за мен е по-гадно от и от тъчскрийна. Направо настръхвам като видя такива.

Универсалност, програмируемост? Ако може без, най-добре. Ама модерни веремена.

Вто Ное 26, 2019 5:28 pm
Профил WWW
Аватар

ужас е това със жестовете, кви ли простотии не измислят вече. сложи му там една врътка, ко му трябва на човека у колата.

ами само да вметна да се уточнява че коментара е по темата иначе са получава разнобой и после излишни драсканици. да, за моя прототип направо кърти проца, като знаете че всички 18ф са с едни също разположение на краката. един цокъл 40 може да смениш няколко в зависимост от рам и флаш. точно както аз съм го замислил.

иначе като цяло съм за коментарите със предложения и мнения за евентуални подобрения. ама за сега да го произведа платките и да го наситя, после софта. аве има работа. :)

само да уточня. пътечките са далеко една от друга щото трябва да има екран, ама на прототипната няма да има щот може да има рязане на пътеки, смяна на елементи такива работи. ДОКАТО СЕ УСТАНОВИ ФИНАЛНИЯ ВАРИАНТ !!! :)

после то е ясно :)

това със копчетата са оказа доста сериозен проблем. има евтини дето само контактиват, две пластини пружина и пластина за контакт. ама за 40-80 стинки толкоз. другите дето цъкат и светят 5-8 лева, ужас. търсих у китай цената същата, доставки ала бала, че може и повече. ко ше прайм с тез бутони не знам

Вто Ное 26, 2019 5:41 pm
Профил WWW

Ами аз те питах защото съм ти гледал сайта. В нито едно от устройствата ти не си спазил дали най-елементарното изискване, кондензатори в захранването на процесора. Щом това са ти финалните продукти .... да някои платки чисто визуално изглеждат малко по-завършени, но като платки имат куп проблеми, които няма начин да не се проявят в определен модел, гледайки платките съдя и схемните решения. Не само както някой каза са останали 30-на години назад, но са и в страни.
А не говори за Варна и 2006-та, аз съм учил и живял във Варна 90-те, и платки се правеха, най-близката истинска фабрика беше в Русе, от Пловдив идваха за 3-4 дни. Хайде два конкретни въпроса за един продукт, контролера за дигиталната лента. От къде идва захранването на лентата, защо за лентата има 3 терминала. И да ти кажа защо питам, 5м от тази лента има консумация около 14 w/m , при 5 м и 5 В това са 14 А, на платката не виждам нищо през което да минат тези 14 А.
И недей да се пениш и пишеш по 100 поста, пиша ти го без лоши чувства, правилното изказване в твоят случай е някак работят, или не съм ги виждал да не работят. За ЛЕД дисплеите още преди година или две ти бях казал мнението си, тогава каза те са още прототипи, виждам че все още са си същите.

Вто Ное 26, 2019 6:29 pm
Профил
Аватар

ОБЯСНЯВАМ : пикселната лента се може да се захранва от двата края. зависи в конструкцията в която я монтираш в кой край е по удобно. може и по средата да я захраниш така че изобщо да няма досег с платката. платката само ще вземе от същото захранване за да работи самата тя. няма нужда да минава целия ток през някаква шина дебела през самата платка. за това има няколко конектора. за да е удобно по време на монтажа в конструкцията. най-често са от плексиглас, дурафон, и други пластмаси. че и в мебели ги има. :) за по къси ленти в едната клема включваш захранването което е тип адаптер, в другата трите кабела на лентата.

в едната конструкция ми се наложи да дублирам пътечката с меден кабел 0,75 за плюса и минуса на самата платка. още бачка. во веки веков.

във варна никога не е имало сериозна платкаджийница. нито по времето като бях в механото нито като си бил ти там че и до сега. има там един кифладжия дето последния път му казах че повече няма да си правя при него платките и от 15 години насам си ги поръчвам в пловдив.

въпрос : но като платки имат куп проблеми : изреди поне 5 проблема да видя кой са и дали мога да ги реша.

цитат : са останали 30-на години назад, но са и в страни - ще допълня даже и малко надолу, ама не казваш къде са проблемите, само споменаваш. ако искаш нещо да ме "научиш" кажи да видим кое е назад, настрани и нанякъде си. питам просто.

кое е правилното изказване мисля че мога да преценя сам то доста добре, просто казвам че ако имаш някакво мнение за подобрение дай да го видя да знам. не само да констатираш че има проблем ами да видим точно какъв е проблема и/или проблемите със платките. не съм засичал да не работят !

постове мога да пиша колкото си искам. отговарям на тези които по нагоре нещо сме коментирали. само отбелязвам не се пеня или друго.

дисплеите вече не са прототип. с новия процесор 18ф47к42 с 8к рам вече са финален продукт, имат пълно хид усб към 485, доста софт се написа за уиндоус да е удобно на клиента.
матриците са до 24 на ред по хоризонтала и до 16 реда по вертикала. което прави максимум до 18 квадратни метра.

тука съм да ми кажеш поне няколко проблема с платките, явно има какво да коментираме. казвам го съвсем нормално, като съм готов да взема под внимание всичко което смяташ че е проблем

Вто Ное 26, 2019 7:09 pm
Профил WWW

Ами едното вече го писах, най-елементарното изискване което дори и да не четеш го научаваш по трудният начин, кондензатори на захранването на процесора. Щом не си ги открил още, това показва че и да има проблеми никой не ти ги казва, или че всичките ти у-ва работят в идеален свят. Да ги почна ли под ред. Димер за лента, пишеш 25 м, което са 300 w, пътечката от захранването към буксите така на око не е над 1 мм, как съчетаваш 300 w с тая пътечка ? Липса на кондензатори в захранването на процесора, липса на керамични кондензатори в стабилизатора ти. В димера за 17 канала е същото. Контролера за който питах по-горе е малко по-добре, но отново в захранването имаш същите проблеми. Този проблем е на всичките ти платки.
На платките нямаш предвидени крепежи, тия телчета с които ги връзваш не са сериозни. В кое е проблема да имаш отвори за ви тове и да ги слагаш на колонки, кое не ти позволява да го правиш.
А за опроводяването на платките, не е въпроса да напиша 1-2-3, очевидно е правено от човек който никога не е седнал д прочете какви са добрите практики при плейсмънт, рутинг какво се иска за да е устойчиво у-вото на смущения, не само външни но и вътрешни...много са нещата, не е да са 1 или 2.

Вто Ное 26, 2019 7:59 pm
Профил
Аватар

оградил съм ти ги в синьо кондензаторите, знам че са малко кат за таз схема и процесор са достатъчно. на платките които няма съм ги снимал преди са са монтирани на 100 процента. с десен бутон на мишката като дадеш преглед на изображението ше ти са покаже в цял размер. не знам какъв браузър ползваш
платката е проектирана да я държи кутията, не и трябват крепежни отвори. в капака има фрезенк който стопира платката да не мърда в кутията и да са отвън само клемореда ;)
на конкретния проект ще има крепежни отвори, където трябва слагам.

ако имаш матриал за четене дай да прочета може да успея да са впиша в твоите стандарти

Прикачени файлове:
pregled.jpg
pregled.jpg [ 151.82 KiB | Прегледано 3969 пъти ]
dimmer17.jpg
dimmer17.jpg [ 251.81 KiB | Прегледано 3969 пъти ]

Вто Ное 26, 2019 8:53 pm
Профил WWW

ще се съглася с Тони и Мухата, има да учиш още много.

Вто Ное 26, 2019 10:10 pm
Профил

Това не са кондензаторите за които говоря, и не са разположени както трябва. И това е горе долу май единствената ти платка, поне от тези видими в сайта която има някакъв кондензатор в нлизост до контролера, макар и не на място. Ако се поразровиш, има не малко материали на тази тема, дори и самите майкрочип го засягат в някои от техните документи, освен всичко друго, препоръчително е да имаш кондензатор в непосрествена близост до захранващите пинове на процесора. Конкретно в това отношение ПИК като цяло са много удобни, защото винаги Vdd/Vss са един до друг, и в този случай кондензатора трябва да е точно до тях, тъй да с екаже залепен до дип корпуса. За всички на които са изведени от двете страни, е добре да имаш по еидн и от двете страни.
За всичко останало най-добре потърси малко материали, ето като за начало нещо кратко : http://www.ti.com/lit/an/szza009/szza009.pdf , https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... f8523036f1

Вто Ное 26, 2019 10:20 pm
Профил
Аватар

Карадев, не знам от къде го имаш това самочувствие че правиш нещо изобщо.
За пример ще постна едно наше PLC което правя сега. По скоро силовия му модул. Изобщо не смятам че е много професионално направено. Има маса кусури и в схемотехника и опроводяване и концепция. Къде за икономия, къде от липса на времеви ресурс къде от мързел да чета да вниквам и да се задълбочавам много.
Това ти го поствам като нещо което се прави в България от съвсем обикновени хора а не някакви гурута или големи фирми с милионни бюджети.
Сам си направи сметката къде си.

Прикачени файлове:
KPB3.pdf [9.53 MiB]
264 пъти
Вто Ное 26, 2019 10:22 pm
Профил

Nikola, само като инфо, тоя pdf ми чупи адоба, успях да го отворя от 3-тия път но не мога да го въртя, така е и на двата ми компа, може нещо в опциите за експорт, като че ли създава много голям модел и адоба се чупи. Пиша ти да занеш ако пращаш на клиентите че може и да не го отварят.

Вто Ное 26, 2019 10:31 pm
Профил
Аватар

Малко под 10MB е. Доста е голям. Може да е от това. Ако си с малко по стара версия на Акробата също има проблеми.
Иначе на няколко компютъра из фирмата го гледаха и не им се е чупило.

Вто Ное 26, 2019 10:35 pm
Профил

при мен излиза празна страница, с лайнукс съм.

Вто Ное 26, 2019 10:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща