Отговори на тема  [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
проект 2020 плк с мощен процесор и други екстри :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: проект 2020 плк с мощен процесор и други екстри :)
Мен ме кефи, само че не като продукт, а като услуга. Гледаш целенасочени решения за малкия или средния производител. Вторите могат да пуснат на някоя по-лека задача и като се докажеш да влезеш и на добро място. Но съвет от мен - намери си маркетингов експерт, който да ходи да събира задания, проблеми и да работи с клиентите за да можеш да се концентрираш с екипа върху техническите задания. Пести нерви и е в пъти по ефективно.

Иначе, то ви е още рано, ама да си кажа. Един тейп оут на 180 nm вече е под $10к. Гледам open source EDA като OpenRoad набира скорост щото фабриките до 65нм са напълно амортизирани и работят на як yield и ниски цени. Т.е. ако го направите както трябва след някоя друга година може да има възможност за голям растеж. Терзай и споделяй да четем тук, както успехи така провали.

Иначе откъм производитленост този пик го докарва нещо средно между Cortex М0 и М3. И двата АРМ скоро ги пусно без upfront fee, т.е. плащаш си малко над 1% royalty fee на брой. Като сложиш два и добавиш малко акселератори и си готов. А ако си авантюристичен можеш и с RISC-V да се пробваш, ще спести някой друг лев.

Пон Ное 25, 2019 4:50 pm
Профил WWW

HCL написа:
Иначе откъм производитленост този пик го докарва нещо средно между Cortex М0 и М3.

с 16 MIPS трудно... мнооо трудно ;-)

Пон Ное 25, 2019 6:36 pm
Профил

Коментара ми беше ироничен, въпреки че в определени случаи може и да е така, зависи от много други фактори обаче.
Има доста позитивни мнения и насоки, няма що да се фръцкаш като ущипана мома. Аз винаги съм твърдял че не е важно как а какво е постигнато. Ако наистина управлявал машина надеждно, няма нужда нито от супер модерни процесори, нито от смд. Да но тук думата е надеждно, ти пишеш това знам, онова знам, това е само прототип, но то като погледне човек сайта ти всичко е останало на ниво прототип. Дай покажи нещо което е финално. Тези платки които си постнал, като концепция на плейсмънт и опроводяване предполагат проблеми, схематично няма да говорим. Дай да видим нещо което не е протип.

Пон Ное 25, 2019 7:25 pm
Профил
Аватар

Що бе M0 го дават по 0.8 MIPS/MHz. При 16 MHz си е към 12 MIPS-a, същата работа.

Пон Ное 25, 2019 7:36 pm
Профил WWW
Аватар

Аааа сега видях, че пиклюто било upto 16 MIPS-а, ама това на 64 MHz, не на 16.... баси, това са 1/4 MIPS/MHz много слабо бе, туй нещо pipeline има ли въобще, баси смешката.

Пон Ное 25, 2019 7:37 pm
Профил WWW
Аватар

Е ти пик не си ли пипал. Пайплайн-а е една инструкция - затова е 1/4 ;) Просто всяка инструкция се изпълнява гарантирано в този 1 цикъл. С изключение на кондишънъл и бранч които са за два.
Иначе много може да се говори за плц-та. Примерно нещо което с пикчета ще е малко съмнително да се получи е рам-а в едно плц - 75к от които 10к са ретентатив примерно. Може - да - ама не и с 8 битов пик още по малко с точно тази серия. Много са джиджени - и аз предимно тях ползвам. Ама за такива неща не знам що сименс са сложили процесор а не контролер. По спомен беше някъв инфинеон . Утре ще отворя един 1214, ще снимам и ще пусна снимки.

Пон Ное 25, 2019 8:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Аз не знам, защо сте изписали 3 страници и нищо съществено в тях. Човекът си е намерил клиентите, удовлетворява им желанията (явно), щом до сега не е почнал да проси някой да му купи изделията. Просто е споделил какво е направил, ако някой се кефи и има нужда от неговите творения, да си купи, ако ли не да подмине или се засмее тихо. Наистина в много теми се разпъват едни ненужни локуми, още повече, когато авторът на темата всячески се опитва да покаже и каже, че не желае акъл. Просто си хабите думите напразно, бе хора.

Пон Ное 25, 2019 8:52 pm
Профил

Калата - клиенти не си е намерил.

Карадев,
сигурно няма да ти е приятен моят пост, ама ще ти напиша
- всичките ти теми започват като изхвърляне и/или заяждане, съответно реакцията е подобна;

По някое време пишеш -
Цитат:
ТОВА ЛИ ВИ Е ВЕЛИКИЯ ПРИМЕР НА НАЧИНАЕЩИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ ДЕТО ВИ ВЗЕМАТ ЗА ПРИМЕР И ПОДРАЖАНИЕ !!!!

Ти ли си начинаещ? Или се тревожиш за начинаещите?
Позволяваш си фриволно поведение. Толкова за това.

За контролера ти:
- печатните шини са ти тънки, разстоянията между 2 писти - излишно големи....погледни някоя стара машина - шини от 0.8 нагоре - там ,където може, разбира се;
- тримери ти са обърнати с регулиращия пин навътре, сигурно си мислил нещо...ама е неудобно;
- това нещо се започва от софтуера - как се програмира, на какъв диалект, на какъв език, в каква среда... хардуерът е последен щрих;
- силно се съмнявам ,че с ПИК16/18 може да се построи нещо универсално, с ладер-диаграми или Ц/Бейзик-интерпретатор, разбира се - не съм опитвал, нямам и намерение.
- TH-компонентите...хората (от поддръжката на фабриката), които ще се навият да сменят компоненти - нямаляват по-бързо от населението на БГ.

Пон Ное 25, 2019 9:03 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Bai Ui написа:
грешката ти е че се впрягаш, то това, плюенето си е признание по български, виж какво е отношението към спортистите, творците, всичко що е българин и има някакви успехи трябва да бъде напсувано и оплюто. Лафа за българският казан в ада го знаеш предполагам.

тц,
грешката е на по-абстрактно ниво - не се усещаш когато те подбъзикват :!:
и ако имаш някакъв комплекс на тема проектиране на електроника / правене на продукт... никой не ти е крив.
Той и Нбабането го подядохме за една двуслойна платка и едни кондензатори ама той си се усмихва и не ходи да пие кофа кафе и кофа водка да си успокои нервите.
щото покрай подяждането може да получиш жокер някоя нова идея от човек дето вече е настъпвал мотиката...

Пон Ное 25, 2019 9:08 pm
Профил
Аватар

kalata23 това е форум бре, не е рекламен бюлетин. Ако не искаше акъл/мнение/диалог, нямаше да пише тук.

Cekins, да си призная при слабите ядра, под LX6 на Tensilica не съм пипал. Но аз почнах да дялкам сравнително късно, от 45 nm надолу и там няма смисъл от подобни архитектури като на пика. Идеята общо взето е да се свърши работата по-бързичко и да се пуснат капенците, че leakage-a не може да се пренебрегва. Т.е. докато се стои под 300 MHz (за да не вдигаме многo V) се гледа колкото по-бързо, толкова по-бързо. Вкл. ISA разширения и оптимизации на FW архитектура. Но всичко което съм правил досега е на батерии. Това ПЛК като е включено в тока, може и да оптимизараш само от към площ, т.е. цена и тогава може и да има смисъл. От друга страна тая логика ще се изгуби сред паметта, а то това е предимството на SoC-a да налееш каквото ти трябва на едно място и да не се занимаваш с отделни чаркаляци. Но отиваме в странична тема тука. Просто исках да кажа, че на 180 nm, че и на 65nm в днешно време не е толкова скъпо да си стъкмиш нещо бутиково ако заданието го налага.

Пон Ное 25, 2019 9:11 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Ето малко снимки на 1200 и други PLC-та–>http://s7detali.narod.ru/S7_1200/CPU1214.html

Пон Ное 25, 2019 11:17 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
karadev написа:
:)
Н'бабане Гт'муан'га - я ми отговори според ваще великите стандарти кои платки са добри и качествени. покажи ми два линка от интернета щото знам че няма да покажеш нещо свое :) ….

Аз съвсем добронамерено (както вече писах!) ти споделих мнение. Ти си тоя който се злоби. Ако не ти харесва, просто не го взимай предвид. А иначе за примери, просто пиши в Гугъл "PLC" и ще ти излезнат достатъчно примери. Сравни ги с твоите и сам си направи изводите. ...

Да малко са остарели тези платки с DIP монтаж. Ето една примерна платка със SMD :
Прикачени файлове:
bat_koko_design.jpg
bat_koko_design.jpg [ 43.53 KiB | Прегледано 3919 пъти ]

Пон Ное 25, 2019 11:43 pm
Профил

Пишем да се намираме на работа, някои като мен се оправдават че чакат солида да го измисли, днес не го използвам ама го чакам в аванс така да се каже :), абе разтоварваме от глупостите с писане на други глупости. Но в крайна сметка макар да изглеждат заяждане, подигравка, ирония, в глупостите има и доста полезни неща, стига някой да иска да ги види.
Та по въпроса дали и защо, лично според мен тук концепцията е много сгрешена. Не обсъждам има ли пазар, колко пари и т.н. да винаги има някой който му трябва нещо малко, който нито може да си програмира plc-то нито знае от къде да го вземе, иска да отиде карарадев, да му сложи нещо, да му го свърже и да му даде един бутон натискай тук.
Това е ОК, пазар има за всичко. Въпросът е подхода. Ако изхождаш с презюмцията че клиента ти е малък, иска нещо което нито може сам да си го свърже, нито да си го програмира защо ти е да правиш нещо като PLC, това е напълно погрешен подход. PLC е правено за да е универсално, да може клиента сам да го прогрмаира и да прави чудеса с него, да имаш един продукт универсален за всички клиенти и да го бълваш в стотици хиляди и милиони.
Случаят не е такъв, и този подход е напълно грешен защото :
1. пълен развой на plc, дори и да не го сертифицираш е скъп, времемък и нерентабилен.
2. имаш клиент който иска нещо от днес за утре, защо ти е да се мъчиш в-у някое plc дори да е твое, като можеш за двойно по-малко време да му драснеш кода, ако си мислиш, че труда койдо ще спестиш при кустомизацията си струва грешиш, да направиш добре абстрахиран и работещ слой, и да разработиш съответните средства за него ще отнеме много повече време
3. създавайки такъв слой на абстракция отиваш в едни много дълбоки води, и като оставим настрана самата концепция и имплементация, самият факт че имаш такъв слой добавя един съществен процент несигурност и вероятност за отказ.
Според мен спокойно може да си правиш контролерите, да си ги продаваш и да ти върви живота спокойно и без премеждия без да се занимаваш с нещо което реално не ти е нужно. Можеш да си направиш някаква хардуерна платформа, може да си изпишеш стандартните I/O функционалности, и като имаш клиент да си го дописваш. След 5-10-15 клиента, ако пишеш разумно, сигурно 80-90% от нужният код ще го имаш. Реално по-добре хвърли труд така да си структурираш кода, че да може клиентската част да я пускаш като един вид апп, което много се доближава до PLC.

Вто Ное 26, 2019 12:47 am
Профил
Аватар

за ТОНИ последния коментар : мисля че нацели доста точно какво иска клиента. наистина точно това иска, да сменя сам параметрите не със един ами със 10 бутона и да има още 16 за различни режими на управление :), като стартиране на различни програми, мануал мод разни предварително програмирани ПО ЗАДАНИЕ ОТ КЛИЕНТА ПРОЦЕДУРИ и др. да това иска клиента, да отида, са му свържа кабела и да настиска копчето без проблеми. по въпроса за парчетата от софтуера ги имам до поне 90 % като включвам itoa(), ftoa(), bintoa(), hextoa(). знам че знаеш/знаете какво е това. :) както и spi i2c rs485 rs232 библиотеки за интерфейсите. ЗНАМ КАК ДА ГИ ВГРАДЯ във който си искам софтуер И РАБОТЯТ.

за ТОНИ един от предните коментари : НА САЙТА МИ ИМА ПОНЕ 30 линка на продукти които съм продал поне по веднъж по 10 броя. нали искаше да видиш нещо работещо.

НЯМАМ НЕ РАБОТЕЩ СОФТУЕР И ХАРДУЕР !!!!!

1. таблото - http://www.karadev.net/site/index.php/rgbekran
2 . 4 релета с дисплеи БЕЗ КУТИЯ така ги искаха - http://www.karadev.net/site/index.php/fourelaylcd
3 пикселната лента С РЕДАКТОРА ЗА УИНДОУС - пълно usb hid за процесор и за уиндоус http://www.karadev.net/site/index.php/pixelrgb
4. пискелните еквалайзери или както му казват някои СПЕКТРАЛЕН АНАЛИЗАТОР - със поне 10 цветни ефекта - https://www.youtube.com/watch?v=HQ09Jvghb0w <> https://www.youtube.com/watch?v=Cw3fWRiRzsU
5. плц то за лимонадата го правих два варианта ПРЕДИ 4 години на софтуера, като сега този последния ще бъде 3 последен и като хардуер и като софтуер -- http://www.karadev.net/site/index.php/plcvariant2
6. четири релета и осем релета със авто изключване с енкодер ПРЕДИ МОНТАЖА В ИСТИНСКАТА КУТИЯ - http://www.karadev.net/site/index.php/relayautoff
7. контрол панела с дисплея с 23s17 - 10 бутона със дисплея 20х4 или къвто сложиш сега има вариант две, добавил съм и MCP7940N -ртц с калибрация имам софуер работещ има снимки даже малко подобрение съм намислил че има разни кахъри покрай него - http://www.karadev.net/site/index.php/controlboardlcd <> http://www.karadev.net/site/index.php/rtclocklcd
8. развойна платка с процесор 18F46K20 или 18Ф47к42 че има повече флаш и повече рам НА СЪЩИЯ ЦОКЪЛ - http://www.karadev.net/site/index.php/develop46k20

пак за ТОНИ : нали искаше да видиш нещо работещо - ето на сайта има снимки инфо на контролерите, на инет магазина http://webshop.karadev.net/ има още дето ги няма на сайта.

АМА ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ПЕЧЕЛИТЕ ОБЕЗАТЕЛНО ВЕ МОЙТЕ ХОРА :)

НА ТЕЗИ ПЛАТКИ ИМ КАЗВАМ ПЛК/PLC/ ЩОТО КЛИЕНТА КАТО МУ КАЖА ТОВА РАЗБИРА ЗА КАКЪВ ТИП КОНТРОЛЕР МУ ГОВОРЯ ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ КАТО ФУНКЦИОНАЛНОСТ !!!!

Последна промяна karadev на Вто Ное 26, 2019 12:05 pm, променена общо 2 пъти

Вто Ное 26, 2019 11:30 am
Профил WWW
Аватар

аве бат slav4o.com :) oт къде я измъкна таз хубавата снимка :) тази платка е сандвич панел от две платки правена по моя ИДЕЯ и схема и РЕАЛИЗАЦИЯ на протеус през далечната 2006 година. като във варна не бяха чували за печатни платки :) ем първата все пак как искаш да бъде
и все още както знаете нямаме платкаджийница стана вече 15 години. ама така ше е да видим дали няма да се промени нещо в тази посока.

схемата е управление на ЕЕПРОМ памет атмел at28ф256/512 със избор на скорости на четене, избор на една от 8 програми, реверс на четене и други. имам схемата някъде из архива ако искате ше я потърся. паметта я програмирах с един програматор купен от http://www.programatori.com . много добър колега и точен в работата и съветите по него време и още е така :)

краката на цоклите са огънати настрани ЩОТ НЯМАХ С КО ДА ПРОБИВАМ !!!! :) на село ко мислиш че е като у софия да има дрелки и свредла всякакви. направих нов цокъл на протеуса и платките на ситопечат, ваната със ферихлорида и ето ти готова система РАБОТЕЩА. :)

АКО ОТЧИТАШ ТОВА ЧЕ СЪМ СА СЕТИЛ КО ДА НАПРАВЯ ЗА ДА РЕША ПРОБЛЕМА ЩЕ ГО СМЕТНА ЗА УВАЖЕНИЕ !!!! :) ако не мисли си кот искаш :)

Последна промяна karadev на Вто Ное 26, 2019 11:59 am, променена общо 2 пъти

Вто Ное 26, 2019 11:41 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 136 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща