Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Зависи колко си ценен за работодателя :)

Пет Ное 15, 2019 1:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Няма такъв термин "по щатско" - тук всичко е до как е в твоята фирма и даже вътре във фирмата не е еднакво за всички. Работниците се делят на два вида - екземпт (тези на годишназаплата - по-високите длъжности) и нон екземпт (тези на часова ставка - обикновените работници). Та в нашата фирма тези на годишна заплата имаме ънлимитед болнични, които се плащат на 100% като за 3+ дена се иска бележка от доктора а за един и два дена просто се обаждам сутринта и казвам днес не ми е добре и няма да идвам на работа. Тези на почасова ставка нямат болнични и или ползват отпуска или просто не им плащат. В на жената фирмата без значение какъв си почваш със 17 дена отпуска, която стига след години до 5 седмици и в нея е включено всичко - отпуска и болнични.
Тук при нас също има хора, дето злоопотребяват с болничните, но са единици и обикновено HR-а се оправя с тях. Аз последно съм ползвал един ден болнични за настинка преди 3 години, но имам колеги дето най-редовно като се събуди и не му се ходи на работа изпраща имейл че е болен :).

Пет Ное 15, 2019 3:18 pm
Профил
Аватар

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/protest- ... 3o2y1lTNCg

Макло магистрала си строа ас...

Копаем от реката, хвърляе на пътя...

И малко видео по темата.
https://www.youtube.com/watch?v=Fg6AQHyv7ic&fbclid=IwAR0k8TxkY0s_U9AD5sinXcZCIPPqFI4n2jBG2pTor7f5M5vSp-PfM8fG1ys

Пон Ное 18, 2019 1:26 pm
Профил
Аватар

Нова фабрика в БГ
https://www.latecoere.aero/en/the-group ... the-group/

Пет Ное 22, 2019 3:21 pm
Профил
Аватар

те за болничните - точно като си плащаш първия ден сам, и просто ти е крив деня и си решил че не става - си е за твоя сметка. Ако си верно болен сериозно, на 3-4-5 ден вече ще си имаш бележка. И толкова.

А понякога си взимаш деня, и после си го отработваш.

Както знаем всички, ако работата върви никой не го интересува дали си се забавил или не, дали си тръгнал по-рано или не.
Това не е магазин, или баничарница. Пак темата с влаковете и пътниците...

Пет Ное 22, 2019 3:26 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
някой питаше за кад система за чертаене на окабеляване:
гледам фирмата дето Груби я посочва ползват нещо.... :)

Прикачени файлове:
latecoerehambourg-32-e1553615288731.jpg
latecoerehambourg-32-e1553615288731.jpg [ 117.98 KiB | Прегледано 4792 пъти ]

Пет Ное 22, 2019 7:34 pm
Профил
Аватар

ПОСЛЕДЕН ВАРИАНТ:
- Първият ден от болничния да е за сметка на доктора...

Пет Ное 22, 2019 7:38 pm
Профил ICQ

Не знам на какво се дължи, но в 99% от случаите, когато ползвам болнични (1 максимум 2 пъти годишно), това винаги започва с понеделник. Нещо, като не съм на работа и се разболявам :D
Сериозно. Погледнато отстрани, изглежда като чиста шмекерия.

Пет Ное 22, 2019 10:57 pm
Профил

А за тия като мен които не са използвали болничен последните 20 години ... аз като се замисля не 20, а никога не съм използвал болничен. Дори и когато съм пил до сутринта. Няма ли някаква компенсация за нас ?

Съб Ное 23, 2019 1:14 am
Профил

Хората се наемат да работят срещу заплащане, не да боледуват срещу заплащане.
Вярно на всеки може да се случи да се разболее, и то тежко, но нали затова е застрахователната система наречена "здравно осигуряване". След като се плащат застрохователни премии (месечни здравни осигуровки). Тук работодателят не трябва да има каквото и да е участие, доколкото той не е виновен за възникването на застрахователното събитие (заболяване, разболяване на работника). Сиреч, след като не те е разболял работодателя ти, не следва той да ти плаща болничния.

В случаят застраховател е държавата и тя трябва да изплаща болничния.

За да работи въпросната застрахователна система добре, трябва да няма фалшиви болнични които раздуват бюджета и биха довели до увеличаване на застрахователната премия (месечни осигуровки). Тука застрахователят трябва да си бере гайлето. :)

Съб Ное 23, 2019 2:04 am
Профил

Мда, така е прав си. Ама на практика не е баш така. Ся преди време трябваше да ми закърпят хернията и щото съм здравно осигурен и то на не малко пари уж трябвааше да е без пари, тва на теория, на практика цялата операция ми излезе 750 лева. Доктора си поиска 240лв за мрежата на ръка, на съседа по легло му поискал 270 що така идея си нямам, дарение към болницата също си поиска, един друг от съседната стая не дал и цяла седмица не го оперират чакат да даде и разни други такива поискани без никакъв документ. Та не знам за какво е тая осигуровка, сигурно за дребни нещица като дето ми шиха ръката и лев не си поискаха. Е верно после преведоха някви пари по сметка за болничен, ама като нямаш на ръка да им дадеш преди това.

Съб Ное 23, 2019 3:27 am
Профил

Ами затова най-добре всеки да си плаща всичко, ако има застраховател той да е частен и с ясни условия, плащай на държавата и чакай да те осигурява. Пък другият вариант никъде да не плащаш, и като се наложи да се оправяш сам.

Съб Ное 23, 2019 6:42 am
Профил

Като се разболея, се обаждам на личния си лекар, за да си отбележи началото на болничния а като се оправя, отивам да си го взема.
А не трябва ли той да дойде да ме прегледа и назначи лечение? Хем за мен ще е по-добре, хем той ще е наясно дали не го лъжа.
Ама той ми казва, че трябва аз да отида при него за да ме прегледа. Е - аз, ако мога да отида, значи не ми трябва болничен.

Съб Ное 23, 2019 12:16 pm
Профил

Ако не можеш да идеш - си за спешна помощ.
На моят на ден минават сигурно по 50 човека през кабинета. Доколкото помня пак имаше някакви домашни посещения за възрастни или малки деца.
@pipilica това си е чист рекет и злоупотреба с положение. И да системата не работи добре...

Съб Ное 23, 2019 1:57 pm
Профил

Навсякъде хората се опитват и направо си прецакват здравно осигурителната система. Преди няколко години ми се наложи да влезна по спешност в болница в Барселона - така и така ще плащам, един приятел ме заведе в добра частна болница. Колкото и да бях на умирачка хич не се и забързаха докато жена ми не им плати 5к и веднага след това ми изчистиха затворения жлъчен канал без да ме режат с ендоскопия и на другия ден си хванах самолета и се прибрах. Ако не ми харесвало така - до тях имало хубава държавна болница където напълно безплатно щели да ме оперират по класическият начин с отваряне на цялата коремна стена с няколко седмично възстановяване и категорична забрана за пътуване - а детето трябва на другия ден да е на училище, жената има планирани командировки и т.н. Инересното стана като отидохме обратно в Белгия - възстановиха всички разходи - болница, хотел, полети - и се изясни, че белгийците масово се разболявали по спешност в чужбина защото тогава системата им покрива 100% от разходите докато ако са си в Белгия имат (според застраховката разбира се) 20-30% самоучастие. Нещо като нашата бъдеща секта на болните от втория ден в понеделник само, че е на спешно разболелите се на почивка в чужбина.

Съб Ное 23, 2019 2:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 692, 693, 694, 695, 696, 697, 698 ... 1080  Следваща