|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:01 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: NTC за лампа на кола
Добро оправдание. Ами дай всички да сме такива? А защо не да монтираме и по некое лазерче и да гравираме "Ицо е пич" или "Миро е пич" върху ретината на насрещните? Да си знаят, за спомен. Е, и да знаят че сме пичове де, и никой "не мо'е ни барне"... Добър опит но не се зачита. Коментираме дневни светлини, а не общо темата за светлините. Да ти кажа, и аз не разбирам къде си видял/прочел да правя разделение на автомобилите по възраст, цена, цвят или друг признак. Най-общо ги деля на отговарящи на изискванията и на "перник тунинг". Приемам подобни писания като доста фриволно тълкуване на моите. Не знам каква е причината да го правиш. Дано да е неволно... Не съм съгласен. За да са ефективни, е желателно е дневните светлини да са в някакви граници на интензитета. Ако мъждукат, се губят в общия поток и не вършат работа. Затова в изискванията към тях са упоменати куп параметри, между които са площ и интензитет. Тоест, не е само да се отбива номера... Точно така - целта е да бъдеш видян. Пусни си късите. Няма да останеш незабелязан. И защо трябва да си обясняваме подобни очевидни и логични неща?
|
| Вто Ное 19, 2019 10:59 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Вие като продавате такива неща в страна от Европейския съюз, сертификати имате ли? CE?
|
| Вто Ное 19, 2019 11:28 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Нямаше да е зле малко нагледен материал как точно става, понеже точно въпросните кутии са голям проблем при VW и не само... Проблемът е че тоя отсек с времето се пълни с всякакви боклуци, листа и мизерии през решетките отгоре. В резултат на това често се запушват каналите за отводняване и при един по-силен дъжд и ако си паркирал под определен наклон се пълни с вода. Компютрите, които могат да плуват - плуват, останалите се "давят" и после колата почва да се държи по мнооо кофти начин. Имам такъв горчив опит и не е приятно, затова сега внимавам... даже това лято правех нещо друго, но накарах майстора да почисти тоя отсек и да прегледа всички кутии, едната даже я вадихме и уплътнявахме. Предполагам не е невъзможно да се направи добре, въпросът е че е прекалено лесно да се направи небрежно и после да страдам  Ицо, не ти разбирам аргументите... аз ти казвам, че не виждам проблем дългите да светят без да те заслепяват. Въпрос на настройка, не виждам причина да се настройват да светят по-силно от необходимото. Разбирам аргумента, че си е друго фабрично всичко да е ток и жица и да не се разчита на настройки... Но фабрично автомобилът ми няма нито дневни, нито вероятно е предвиден за такова ползване. Просто е произведен преди тая мода. Казвам мода, защото все още всичко опира до индивидуалното желание, а не до фабричното изпълнение. Може би някой ден като изкуствения интелект почне да кара, а ние само да се возим ще е друго. Но в момента определящ е субективния фактор. Затова и някои виждат файда от дневните, други като мен не виждат. Особено за извънградско стария режим беше много по-добре. Не знам дали си спомняш, но само бабаитите си пускаха фаровете през деня. И това беше много полезна информация, като видиш фарове знаеш че отсреща идва някой с който трябва да внимаваш. Сега всички с фарове - от пенсионери дето карат с 20 до тия дето карат с 200. Файдата от фаровете не я виждам. Също така не виждам файда при 40 градуса жега навън да разчиташ на фарове, ми то ако не те вижда без фарове едва ли ще те види с фарове. Сещам се за акция "респект" дето бате ти Бойко навремето организираше. До тая акция като видех сирена инстинктивно реакцията ми беше да изчакам или направя път. Но идиотите като почнаха да карат с 20 из София с пуснати сигнални ламби и от тогава инстинкта ми стана като видя организми с ламби да ги изпреваря. Те това е как със закони и подобни малоумни акции се постига обратния или поне никакъв резултат. Това разбира се не е аргумент против законите, против нормативните изисквания, фабричните параметри и т.н. Добре е те да се спазват, добри или лоши. Но още по-добре е да се спазват съзнателно, а не просто като коне с капаци щото по закон било така или фабрично било иначе...
|
| Вто Ное 19, 2019 11:39 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да, видно е. За да разбираме аргументите на отсрещния, може би като първа стъпка няма да е лошо да се чете по-внимателно. Ако не се лъжа, май никъде не съм споменал заслепяване. Говорех за дразнение на зрението. Нещо което липсва или е в порядъци по-малко при използване на късите светлини като дневни. Споменал съм и причината - различното насочване на светлинния сноп при къси и дълги. При дългите са прицелени точно в десетката. Това ненужно натоварва зрението. Което логично води до по-бърза умора при продължително шофиране. Сега аз да попитам: Добре ли виждаш през деня автомобилите които ползват къси светлини вместо дневни? Допускаш ли че биха могли да отнесат леко димиране и пак да останат ясно видими? Според мен, леко намаляване на интензитета + плавно запалване на фаровете би увеличило живота на крушките. Което би трябвало да е достатъчно за всяка циция! 
|
| Вто Ное 19, 2019 11:58 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Мен ако питаш нямам нищо напротив и ако зависеше от мен бих предпочел тоя вариант, даже и с не толкова леко димиране  Въпросът е, че тоя вариант го имам фабрично, викат му габарити... Верно крушките са различни, ама са разположени така че трудно се различават и се опасявам, че при малко повече димиране ще ме спират разни организми със съмнение, че карам на габарити вместо къси. От друга страна пък дългите независимо колко са димирани би трябвало много повече да привличат вниманието на организмите... Та не знам 
|
| Вто Ное 19, 2019 12:23 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
И на теб малко по-внимателно четене няма да ти навреди. Не става дума за цицийство  а за прагматичност. В момента търся електромеханичен брояч на 12V, за да направя тестова постановка колко цикъла вкл-изкл могат да понесат крушките със и без степ-старт. Това, защото ме мързи да изровя някое ардуино отнякъде, а и ще си спестя поне 14 реда код  Най-вероятно постановката ще струва пъти повече от всички крушки, които ще купя през целия си живот.Пък хубаво за теб, щом нямаш проблем с крушките.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Ное 19, 2019 12:36 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Чета, не ме мисли... Ясно е че всеки случай е индивидуален, но от наблюдения в тая и подобните и тук и по други форуми теми, разговори с познати и приятели съм си съставил обобщено мнение и съм го споменал по-напред. На кой крушките му били супер-дупер, тоест скъпи и затова иска да кара на дълги или фарове за мъгла. На друг рефлекторите му били изгаряли. Третия с претенции, че рядко ползва дългите, и за да не му се хабят късите, да бил карла на дълги. Четвъртия пак същото, ама с фаровете за мъгла. И все от тоя сорт... Ти си знаеш, но с ресурса който ще хвърлиш в това "изследване" ще си направиш и монтираш джаджа за плавен старт /или димиране, или ще използваш готова такава и ще си забравил за случката много преди да е приключило изследването. А полза има...
|
| Вто Ное 19, 2019 1:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@Tisho - колко сертификата искаш да ти изфалшифицирам? Начи като почнахме да правим разни джаджи, едното от нещата беше да информирам търговеца за въпроса на серифицирането и да се консултирам с хора имащи поне бегла представа по въпроса. Отговора беше "ще ти купя колело ама друг път"... Все ми е тая дали има сертификати - от мене иска да го направя по еди какъв си начин за еди каква си цена. Моето участие се изчерпва до там. Даже честно казано точно за тези DRL-и малко бях против да ги правя, ама ми даде голям зор. Тия дето ги продаваше преди бяха в пъти по зле - направо се палеха. Предполагам че те са имали сертификат - друг гаражен майстор като мене ги е правил... Аз съм сигурен, че няма да минат EMC ама за тези пари - толкова. Между другото аз на моите съм им сложил и защита при прегряване - около 60-65 градуса и контролера спира импулсите към транзисторите.
|
| Вто Ное 19, 2019 1:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Подадох му: Така и така крушката беше свързана към храната, та свалих данните за няколко точки. Ако някой реши да си рисува ВАХ и го мързи повече и от мен. Крушката е дърта Sylvania, HB3, 60W.
|
| Вто Ное 19, 2019 2:49 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да значи при 40% ШИМ крушката работи на 49 или почти 50% мощност 
|
| Вто Ное 19, 2019 3:06 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Готова няма да взема, просто защото НЕ СТАВАТ. Те не ограничават тока при пускане по максимална стойност, а по ефективна - т.е. накъсват го и то с доста ниска честота. Това няма как да предпази крушката. Истинският въпрос е къде да оставя щракалото, така че да не ме побърка  И какъв да е цикъла? Включване -> ХХ мин светене -> изключване -> УУ мин почивка. ХХ и УУ времената ще са съобразени с темперирането на крушката. Тоест включва се, нагрява се до постоянна стойност, изключва се и се оставя да се охлади до стайна температура. Освен това ще бъде хубаво същия експеримент да го направя и при ниска околна температура - примерно -15 °C. Май ардуиното няма да ми се размине... Може поне да си начеша крастата и да го пусна с малинка, че до сега не съм използвал.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Ное 19, 2019 3:35 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ама хиляда пъти ли трябва да се казва че ако харчи 50% ватове не значи че свети 50% от максимума си. Даже на моменти е и малко субективно всичко - въпрос на вкус. Спорите за пълни глупости - всеки си има някаква теза в главата и си изтъркахте клавиатурите да спорите и да се нападате... Очевидно е че въпреки каквито и да било регулации все още всеки прави каквото си поиска. На мен никога не ми е правило някакво впечатление, че на някой фаровете са на дълги с димер обаче вчера един чисто нов мерцедес ми извади очите. п.п. @Dan хвърляш се в излишни филми ми се струва  Но пък така ще си направиш детектор за изгорели лампи. То направо можеш да си направиш изцяло ново интелигентно осветление на колата 
|
| Вто Ное 19, 2019 3:51 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Според мен трябва да доближиш максимално реалните условия. Може да поставиш постановката някъде на открито, тераса, двор... Една седмица е 168 часа, така че теста ти може да отиде и повече от две седмици за обикновена крушка. Тука интересното е че по-вероятно да направиш тестер за реле отколкото за крушка. Навремето така шефа ми тества едни автомобилни релета. След 2-3 дни цъкане едното се "оцъка" и залепна  Та и за превключващият елемент трябва да се помосли - може би много як мосфет
|
| Вто Ное 19, 2019 3:52 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Някой степ даун конвертор с подходящо ограничение на тока няма ли да е нещото по твой вкус? Тъкмо с него ще направиш и димиране ако решиш да има и такова.
|
| Вто Ное 19, 2019 4:13 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Единствената причина да не съм закачил дългите димирани е че са на моята кола (както и май на повечето други) дългите са по- в центъра на колата (вътрешни). Според изследванията и регламентите DRL трябва да са максимално изнесени в габарита на колата, т.е. там където на нас простосмъртните са ни габаритите (що ли им се вика габарити....). И това си е съвсем резонно понеже разстоянието между източниците директно е отчетено като забелязване от по-далеч. Насочването не виждам защо да е проблем - целта е с минимална мощност да се постигне достатъчно видимост. Фабричните DRL си сочат баш напред и имаше някакво изискване за 30 градуса май хоризонтално (или вертикално), може и повече да беше. Не ми се рови сега но си има точна норма на лумени или кандели, абе точно описана формата и силата на лъча. Стига димирането да спазва тая норма не виждам проблем. Може би ъгъла на дългите да е по-тесен от нормирания за DRL, ама не знам дали и късите са в норма. Да, светлината става доста жълта, това няма как да се преодолее (май?). В момента в който чуя за един глобен с модифицирани фарове (китайски ксенон или ЛЕД) ще почна да се съобразявам. А ако толкова държим да спазим нормите и безопасността нека да забранят колите без фабрични DRL, ЕСП, мониторинг на налягането, под евро 6 и т.н. В крайна сметка новите са длъжни да отговарят на някакви норми, докато старите - не. Значи за да има равенство на пътя след въвеждане на всяка нова евро норма предишните (айде отпускам 6м гратис) котури отиват на скрап... Няма по-големи данъци - директно спиране от движение, свързано примерно със забрана колонката на бензиностацията да не може да ти зареди изобщо гориво. Акции на ДАНС по магазините за резервни части, ама то какви магазини - всичко ще е в гаранция и ни магазини, ни сервизи. А за плавния старт - как така не помагал понеже моментния ток бил по-голям? Това са глупости - термалните ефекти водят да физическите промени, а те зависят от ефективната стойност. Ей го Цекинс да каже на колко ги пляска, ма не вярвам да е под няколко стотин херца. Домашните лампи бачкат на 50Хз - сигурно там ще каже някой че dU/dt било друго заради синусоидата Понеже се дават пари и се инсталира се гони максимум ефект, т.е. и двете, както и бонуси като "изпрати ме вкъщи", забавено палене и т.н. Иначе мързелът не дава на нормално мислещ инженер да отдели време само заради едно от всичките...
|
| Вто Ное 19, 2019 10:51 pm |
|
|