|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: NTC за лампа на кола
Мда... Ицо я подай 7.59V (отговаря на ефективното при 40% ШИМ)
|
| Пон Ное 18, 2019 9:52 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не можах да се сдържа: Ако към монтирания намалител на лампосветенето на дългите лампи се монтира косинус фи регулатор дали ще се намали значително ослепителното заслепяващо очите влияние? Казано по друг начин, поне вече знам кого да псувам, като се разминавам с идиоти, на които им светят дългите вместо дневни светлини в очите ми. 
|
| Пон Ное 18, 2019 11:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Абе чак сега ми блесна. На теб всъщност ти трябва PTC !!!
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Ное 18, 2019 11:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Избързваш. Всяко нещо с времето си. Предполагам че ще е в някоя тема за монтиране на PTC или nullTC във фар...  Джаджите са по-скоро полезни - не забравяш да запалиш фаровете, да ги изгасиш. Осигуряват по-продължителен живот на крушките. Проблемът е, че малко хора ги свързват там където трябва. Агитацията ми да се свързват късите, а не дългите или фаровете за мъгла досега е дала едва 1 (един) сполучлив резултат, но аз не губя надежда че ще се намери още някой разумен човек който да се вслуша в словата ми и ще игнорира дрънканиците на "вградения си циганин". 
|
| Пон Ное 18, 2019 11:56 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Като стана въпрос за закон на Ом, по документите ми се мотае едно кръгче дето сигурно ще е полезно на много хора
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Ное 19, 2019 12:27 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
ъ... май ни трябва преводач да превежда какво искаш да кажеш? По-горе схванах че говориш за мощност, но не схванах каква беше връзката с темата... и може би не само аз, тъй като преди това се обсъждаше живота на крушките и ваденето на очи. Демек никой не му дреме колко ще консумира, Сега обаче ако предлагаш да си димирам късите направо ме хвърляш в оркестъра...
|
| Вто Ное 19, 2019 12:29 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Косинус фи на DC инсталация и активен товар? За светенето на дългите - аз също съм срещал идиоти, които карат на дълги през деня, и действително е дразнещо. Не чак заспепяващо както ако беше през нощта, но достатъчно дразнещо. Затова идеята е на дългите да се намали мощността чрез ШИМ.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Вто Ное 19, 2019 12:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абе аз не мога да схвана идеята на целият спор, но нсимките на Ицо недвусмислено показват нелинейността на ламбата, от тук мога само да гадая че това което се дискутира е дали на 40% PWM ламбата ще свети на 40% или не ... но може и да съм много заблуден в темата на спора. някъде четох нещо че моментният ток можел да е 50 А .... нема как да е 50 А, ако номиналният ток на товара, да се абстрахираме от типът му е 10 А, няма как моментният да е по-голям. Значи ония човечета дето бягат от минуса към плюса, падат в дупките изкопани от съпротивата. Токът се определя от количеството човечета за единица време, незнайно защо на някой му е хрумнало да е секунда, та ако номинално, без ПВМ минават 100 човечета в секунда, ако им тряскаш вратат или спъваш всяко 5-то няма как да минат повече от това. Сега вече идва момента на това колко линейна е ламбата, и както е нейното съпротивление като е студена и като вземе да се постопля. Графики има мнооого, и като се съпоставят, може да се прецени какъв ще е еквивалента на моментният ток, т.е. включваш за 40 мс, жицата на лед студена, протича ток Х ампера и понеже жицата не сгрява токът голям, и след още 960 мс пак и бучкаш един импулс, и пак ток Х ампера щото жицата не сгрява ... и ако тия електрони напират със същата скорост цяла секунда то токът ще е по-голям от номиналния, но то това е нещо съвсем нормално и ще е равен на токът при студена ламба. Ако тук въпросът е дали ако я ръчкаш с PWM с малко запълване докато тя е студено това може да я повреди ... ами ... тя не се поврежда от тока а от резултата от неговата работа изразяваща се в нагряване, като не може да я нагрее няма как да се повреди и 100кА да минат от там. Сега вторият фактор е чисто физически, свързан с нещо което май му се казва магнетизъм, тва е нещо като да си седиш и да пиеш бира и бай-мара да викне, а ве пешо ела ми смени крушката ... в тоя случай привличането на бай мара хич не е достатъчно за да те отдели от бирата. Да ама ако вместо бай-мара се появи внучката с 95D+ и викне Пешии ела да ми помогнеш с ....пералнята, ми се струва привличането ще е достатъчно за да те отдели от бирата. само дето пустият му магнитизъм и там някакви тоци в А и време и други все свързани със секундата се въртят .. абе тая секунда ебава мамата на всичко.
|
| Вто Ное 19, 2019 1:07 am |
|
 |
|
itso.t
|
Като всяка друга тема във форума развихрила се на над 2 - 3 страници, и тая е комплицирана. Препитат се няколко сюжетни линии. За добро или лошо, не мога да изпия толкова алкохол за да предложа подобна глупост като да използваш дългите светлини като дневни. Та били те и намалени. Всъщност водя агитация против това, като тая тема не прави изключение. Засега резултат няма. Ама не ми дреме. Един "вадещ очи" по-малко, все е някаква полза... А това за повера е друго, ама сега не ми се писателства по въпроса.
|
| Вто Ное 19, 2019 1:09 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Тони да затова става дума, ако една крушка работи на 25% PWM , това е все едно сме я пуснали на 6V. Това е от формулата sqrt(0.25) * 12V. Жичката и се загрява точно толкова колкото ако работи на 6V. При тази температура жичката има съпротивление 1.78ом (6V/ 3.364A - изчислено от показанията на токоизправителя). Моментният ток е 12V / 1.78ом = 6.74A Моментната мощност е 6.74А * 12V = 80.89W Като умножим моментната мощност по коефициента на запълване: 80.89 * 0.25 = 20.22W ефективна мощност, колкото показва токоизправителя на Ицо. 
|
| Вто Ное 19, 2019 1:30 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
А ако хванеш мултицета и мериш напрежението върху товара след ШИМ-а, при колко процента ще получиш 6V ?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Вто Ное 19, 2019 4:54 am |
|
 |
|
itso.t
|
Трудно се разбираме с теб, затова последен опит... Намалените дълги пречат и дразнят. Написал съм го по-напред в темата, в други теми касаещи тая педеращина, написали са го и други съфорумци. И не че не може да се шофира срещу тях. То и срещу ненамалени може. Че дори и нощно време, пак може да се шофира срещу дълги. Неприятно е, дразни и пречи. И понеже всичко това е ТНТМ, всеки ги е "намалил" на око, с к'вито крушки имало на сергията, и резултатите са от такива които предизвикват леко дразнение, до такива които те карат да извърнеш поглед, с всички произтичащи от това негативи. Затова, ето какво съм резюмирал по-напред по въпроса: И ако съм пропуснал да намекна тактично, ще го направя сега - това с шофирането на дълги, били те намалени, е абсолютна педеращина, и джендъращина! 
|
| Вто Ное 19, 2019 9:16 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Ицо, очи може да се вадят и без никакви модификации. Честно казано аз рядко се дразня на фарове, но в редките случаи обикновено причинителят е с чисто нова лимузина или джип и разни модерни фарове, които идиота очевАдно е настроил да му "правят ден" и не му пука за тия срещу него. При старите таралясници, дали защото крушките са им обикновени или с годините рефлекторите им са дали фира, но като цяло светят значително по-слабо и значително по-малко вадят очи. Ако не ти се вярва мога да ти го демонстрирам, имам познати с нови коли и като застанат зад мен няма голямо значение дали аз съм си пуснал фаровете... Та не разбирам откъде идва твоята омраза към таралясниците. Относно димирането, както казах на таралясниците късите са предостатъчно къси и слаби и не разбирам накъде повече може да ги димираш. Ако е само по време на включване то е безсмислено упражнение. Димират се дългите, защото това увеличава живота им експоненциално. Ако 12 волтова крушка й намалиш напрежението с 12В мога ти кажа, че живота й клони към безкрайност  Предполагам си видял някой, който си е направил димирането на "око" и си е оставил дългите прекалено силни. Ми идиоти всякакви, това едва ли трябва да ти дава тон в живота. То идеята на дневните светлини също е идиотщина, но така или иначе е по закон, затова димирането е логично да се настрои колкото да се спазва закона. Не виждам причина да се оставят по-силно светещи, даже напротив - тъй като целта е не ти да виждаш, а да бъдеш видян и тъй като дългите са насочени по-добре за тая цел, то могат с по-малко светлина да постигнат същото. Демек логично би било димираните дълги да имат по-малка светлинна мощност от късите.
|
| Вто Ное 19, 2019 10:19 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Какво му е DCто на ШИМ-а? Баш си е променлив ток - променя се от 0 до колкото може да мине. В крайна сметка, като не искате косинус фи, хайде от мен да мине, може и синус фи регулатор да сложите. Само преди това трябва да се уточни колко ще е фи-то. После ще го мислим. 
|
| Вто Ное 19, 2019 10:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Не искам да влизам във спорове с никого. Един "младеж" дето слага от моите DRL-и препоръчва да се слагат на дългите и на 10% (минималната мощност дето съм им направил) и твърди че било идеално. Принципно съм съгласен с Ицо - слагаш си го на късите, на 100% запълване и само си ползваш плавния старт. Миро - не е кой знае какво преправяне на инсталация. При повечето мпс-та има една кутия при двигателя с релета и предпазители - там обикновено са и светлините. Та вземаш си DRL-а който си си харесал и има едни джаджи ( https://www.proton-bg.com/Default.asp?m ... cleID=8660 ) дето са за надене на кабели в коли, просто си понаждаш джаджата на съответните кабели. Не знам на другите как е, но за моя няма нужда да режеш никакви кабели и да преправяш инсталация.
|
| Вто Ное 19, 2019 10:38 am |
|
|