|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: NTC за лампа на кола
Т.е. дори не си забелязал останалите участници в темата!? Нормално, нали целта ти е да се заяждаш… … Славчо, ето една задачка-закачка за размисъл.  Източник на напрежение 10 V DC, резистор 100 ома. Включваме. Получаваме стойност на протичащия ток 0.1 A Изчисляваме получената мощност по стандартната формула P = U x I = 10 x 0.1 = 1 W После прекарваме същия резистор през ШИМ комутатор на 40% запълване. Измерваме ефективната стойност на напрежението върху резистора, и получаваме 4 V (приблизително, игнорирам толерансите) Измерваме ефективната стойност на протичащия ток, и получаваме 0.04 A Как ще пресметнем каква мощност ще се отдели върху резистора?
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пон Ное 18, 2019 1:36 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нищо не се опитвам да ти кажа - просто споделям какъв е моя опит. И съм абсолютно убеден, че и в БГ се намират качествени крушки. Друг е въпроса обаче дали спестявайки някой лев не купуваш нарочно долнопробните и после се почва едно риване по форумите и сглобяване на разни джаджи, дето да помагали на кофтито крушки да не горят или поне да не го правели през нощта и в студеното Тони, даже и да караш винаги със светнати фарове крушките пак имат включване и изключване - едва ли светят когато колата не работи  .
|
| Пон Ное 18, 2019 3:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Е ... не светят разбира се, но предполагам има и някакво значение кога се включват, в движение има вибрации, може би допълнително натоварва спиралата. Но е факт че за толкова години не помян да съм сменял крушка на фар защото е изгоряла, то и на стопове се сещам само за веднъж. На баба алфа веднъж сменях крушки с някави много прехвалени, уж по-добре светели, може и така да е било ама не го видях, и това е едиснтвеният ми опит в смяната на крушки. По-интересно, на баба акюра крушките и вече са на 14 години, и още са живи. Другите коли крушките оцеляват поне докато ги продадем, т.е. между 3-5 години. Винаги ми е било чудно като вземат да с еоплакват хората от проблем с крушките, горе ли им, слагали такива или онакива ...
|
| Пон Ное 18, 2019 3:38 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
В интерес на истината и на мен не ми се е случвало по-често от веднъж в живота на колата, рядко два пъти но не заради изгоряло. Естествено ги сменям на чифт и гледам да не са най-евтините. На аудито на майка ми и двата къси бяха дали фира, но не от нагреваемата жичка, а от пластинката която държи ампулата...
ПС: пак търся подходящи LED габарити - из града карам на тях, виждат се достатъчно. Зимата не е без значение.
|
| Пон Ное 18, 2019 4:53 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Хайде, и тази тема е за коша. Аз взех едно NTC от комет, взех и автомобилно реле ( за степ-старт) . Само трябва да ми остане малко време и ще пиша какво се получава. Между временно май имам някакви пулсации на напрежението, което ще се окаже и причината за проблема. Живея на ново място и все още нямам осцилограф под ръка 
_________________ Хайде де!
|
| Пон Ное 18, 2019 10:55 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Е и ти сега - лед габарити. На корсата сложих такива защото имах под ръка някви китайски боклуци а оригиналните изгоряха на 17-тата си година живот. На фаровете май бяха на 10-12 като ги сменях. Бяха някви Осрам и ги смених през има няма 2-3 месеца - сложих възможно най-големия боклук от съседния магазин и още си светят. Между другото, въпреки че съм направил няколко чанти DRL-и - карам без такава фикня. В интерес на истината съм имал ситуация в която метеорита почти ме удари - една вечер ме вдигнаха на авария и бях с баща ми с колата - на отиване изгоря едната къса, като тръгвах да се прибирам - въртя копчето - тъмнина. Светнах на дълги - и едната дълга изгоря - та се прибрах с един фар на дълги.
|
| Пон Ное 18, 2019 10:57 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Забелязал съм всички участници в темата. Те не вземат отношение по написаното от мен, не се заяждат, и не се държат като даскали които са решили че трябва да ме препитат. А, и са технически грамотни и не пишат тъпни. А като се объркат, имат доблестта да признаят, че са сбъркали. Та затова си бъбрим основно с теб, и писанията ти за "ние, вие и те" са не на място. Равносметката - не беше особено интересно, но установявам че за теб е било полезно. Виждам че вече знаеш, че ШИМ променя и ефективната стойност на напрежението, а не само на тока. Трудно влезе тоя урок, но важното е че влезе. Аре хаирлия да е това ново знание! 
|
| Пон Ное 18, 2019 12:56 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Заядливеца си ти. Още в първите страници на темата имаме постинги от теб, мен, Славчо, lcr, адресирани един към друг, и изведнъж те обхвана амнезията, но почна да приписваш психологични отклонения на мен!? Писал съм и за средноквадратична стойност преди теб в тая тема, но сега вместо да си признаеш чистосърдечно какво си изгуглил - се пънеш като всезнаещ. Хайде, коментирай задачка-закачката тогава. Имаме измерени две ефективни стойности. Сметни мощността по тях. 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Пон Ное 18, 2019 2:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 |  |  |  | pechkov написа: Т.е. дори не си забелязал останалите участници в темата!? Нормално, нали целта ти е да се заяждаш… … Славчо, ето една задачка-закачка за размисъл.  Източник на напрежение 10 V DC, резистор 100 ома. Включваме. Получаваме стойност на протичащия ток 0.1 A Изчисляваме получената мощност по стандартната формула P = U x I = 10 x 0.1 = 1 W После прекарваме същия резистор през ШИМ комутатор на 40% запълване. Измерваме ефективната стойност на напрежението върху резистора, и получаваме 4 V (приблизително, игнорирам толерансите) Измерваме ефективната стойност на протичащия ток, и получаваме 0.04 A Как ще пресметнем каква мощност ще се отдели върху резистора? |  |  |  |  |
Да де ама ефективната стойност на ток и напрежение не се смята така. А ти със какво си ги мерил не е ясно  Eфективната стойност на напрежението е sqrt(0.4) * 10 = 6.32V Ефективната стойност на тока е sqrt(0.4) * 0.1 = 0.063A 6.32 * 0.063A = ~0.398W или 1W * 0.4 .
|
| Пон Ное 18, 2019 2:54 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Приключили сме с хайде. Не ми е гот да ме изпитват хора с по-скромни знания от моите. Останалите ти брътвежи оставям без внимание. И да вземеш да почерпиш, че успя да научиш нови неща! Пардон, много нови неща! Аре хаирлия да е! 
|
| Пон Ное 18, 2019 3:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Абе пичове, къде се отвяхте с тия ефективни напрежения и токове?
За правоъгълен сигнал и резистивен товар 40% PWM си е 40% от мощността, какви корени, какви 5 лева?
|
| Пон Ное 18, 2019 3:29 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Миро, крушката не е резистор, а по-скоро е термистор.
|
| Пон Ное 18, 2019 3:34 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да де може и така да се сметне направо.  едит: Но за константен товар Проблема с крушките е, че моментата мощност се променя (нараства) ако намалиш ефективната. Ако една крушка 60W 12V 5A я пуснеш на 40% PWM моментният ток ще е над 5А Ако е много малък коефициента примерно 0.1% е възможно тока да бъде и 50А не се знае.
Последна промяна slav4o.com на Пон Ное 18, 2019 3:39 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Ное 18, 2019 3:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не бе, има едни които харчат около ват, светят напред, даже лупичка си имат и се виждат почти като фар. На Гоуфо имам такива и съм доволен, ся търся за аудито, че са кът. А зимата на градско трябва да се щади акумулатора щото докато запалиш си спрял. Засега все още предпочитам колелото по такива маршрути. ПС: Миро е прав, но голяма част от "теоритиците" не обърнаха внимание, че при ЛНЖ мощността не е линейна функция на напрежението, а видимостта още по-малко.
|
| Пон Ное 18, 2019 3:37 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
ово не променя нещата, ако ще е светодиод да е, все тая.
|
| Пон Ное 18, 2019 3:37 pm |
|
|