Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
slav4o.com написа:
Това със електромагнитите има една особеност, че колчетата не са стоманени а от магнитен материал. Стеблото на клапана се загрява доста и ако магнита е завит в него може да си изгуби магн. свойства. Не че не може да се напави друг механизъм. Предимствата са произолни фази на газоразпределение, задавани от компютър. Имам едни съмнения обаче, че в момента на отваряне на изпускателния клапан - малко преди д.м.т.( както е по принцип ) налягането в цилиндъра ще е все още доста високо и това налага електромагнита да е доста мощен (голям).
Друго предимство е възможността затварянето на клапана да става пак със електромагнита вместо с реактивна пружина. Както е при спортните двигатели с 4 вала.

Нищо, ще сложат още една хидравлика с клапани за управление и помпа. И вече освен дюзи за гориво ще се сменят и клапани - електрохидравлични :D

Пон Ное 18, 2019 12:49 pm
Профил
Аватар

Бе бъзикаш се ти ама засега усилията са в посока на електрохидравлични клапани.

Пон Ное 18, 2019 1:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Хидравликата е твърде инертна за тая работа. Трябва си директно електромагнитно задвижване.
Иначе сметките са прости: пиковото налягане в един средностатистически мотор е, примерно, 10 бара. Взимаме един клапан за тоя мотор, който е с радиус 1.67 см. Получаваме площ 8.76 см. Електромагнитът трябва да избутва 87.6 кг.

Пон Ное 18, 2019 3:00 pm
Профил
Аватар

Тая сметка нещо не ми харесва - тоя мотор само за бутане на клапани ще работи :D

Пон Ное 18, 2019 3:17 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Иначе сметките са прости: пиковото налягане в един средностатистически мотор е, примерно, 10 бара. Взимаме един клапан за тоя мотор, който е с радиус 1.67 см. Получаваме площ 8.76 см. Електромагнитът трябва да избутва 87.6 кг.

Редно е сметката да се прави след работния такт, когато налягането на изгорелите газове е по-голямо.
Другата досадност, е че пресмяташ нещата статично. А като се заджуркат железата с няколкостотин херца, динамичните усилия хич няма да са пренебрежими.

Пон Ное 18, 2019 3:20 pm
Профил

Не знам за други но multi air системата на Fiat работи в комбинация с разпределителните валове, като само обуславя различна степен на пълнене на хидравличните повдигачи. При това не иде реч за гореспоменатите усилия.

Пон Ное 18, 2019 3:24 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Тая сметка нещо не ми харесва - тоя мотор само за бутане на клапани ще работи :D

Ами това също е въпрос на сметки, но електродвигателите обикновено имат доста високо КПД. По мое скромно мнение, електромагнитното задвижване би консумирало максимум 20% повече въртящ момент от механичното.

Пон Ное 18, 2019 3:45 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:

Редно е сметката да се прави след работния такт, когато налягането на изгорелите газове е по-голямо.
Другата досадност, е че пресмяташ нещата статично. А като се заджуркат железата с няколкостотин херца, динамичните усилия хич няма да са пренебрежими.

Айде сега не знаем елементарни неща. Налягането в ДМТ е максимум 1/2 от налягането в ГМТ. И това е при някви не много ефективни спортни мотори с къс ход. За сега ми е интересно каква трябва да е бобината, дето да избутва 100 кила.

Пон Ное 18, 2019 3:48 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Не знам за други но multi air системата на Fiat работи в комбинация с разпределителните валове, като само обуславя различна степен на пълнене на хидравличните повдигачи. При това не иде реч за гореспоменатите усилия.

До сега не знам да има реално работеща и внедрена система за изцяло електронно контролирано газоразпределение. Абс. всхички схеми, вкл. и тази, са просто модификатори на гърбиците на вала.

Пон Ное 18, 2019 3:51 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Айде сега не знаем елементарни неща. Налягането в ДМТ е максимум 1/2 от налягането в ГМТ. И това е при някви не много ефективни спортни мотори с къс ход. За сега ми е интересно каква трябва да е бобината, дето да избутва 100 кила.

Ха, да видим дали правилно съм те разбрал. Според теб налягането на газовете в работния ход, тоест след изгаряне на сместа е 10 бара?
Според мен бъркаш поне с порядък...

Пон Ное 18, 2019 3:55 pm
Профил

Реконструктор написа:
До сега не знам да има реално работеща и внедрена система за изцяло електронно контролирано газоразпределение. Абс. всхички схеми, вкл. и тази, са просто модификатори на гърбиците на вала.

При това положение, няма какво да коментираме усилията за отваряне на клапаните. Системата е принципно същата, като тази която управлява променливото сфазиране на валовете. Разликата е в бройката.

Пон Ное 18, 2019 3:56 pm
Профил
Аватар

Работещи системи май има ама внедрени няма. Кьонигсег съм гледал да показват такова чудо ама дали имат бегачки с него вече не съм сигурен.

Пон Ное 18, 2019 4:00 pm
Профил ICQ

Що да няма внедрени? Алфа Ромео MITO от 2008 - ма е с такава.

Пон Ное 18, 2019 4:04 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Реконструктор написа:

Ха, да видим дали правилно съм те разбрал. Според теб налягането на газовете в работния ход, тоест след изгаряне на сместа е 10 бара?
Според мен бъркаш поне с порядък...

Ето ти цикъл на Карно с примерни стойности от реален двигател. 9.8 ГМТ при компресия, 53 в началото на работния цикъл и 5.95 в края. Въобще никога не съм виждал диаграма на Карно в която дясната страна да е изравнена с лявата, такъв ДВГ няма смисъл.

Изображение

Пон Ное 18, 2019 4:04 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Реконструктор написа:

При това положение, няма какво да коментираме усилията за отваряне на клапаните. Системата е принципно същата, като тази която управлява променливото сфазиране на валовете. Разликата е в бройката.

Човек, колко пъти трябва да ти се обяснява едно и също нещо?

Пон Ное 18, 2019 4:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 197  Следваща