|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
 Re: NTC за лампа на кола
Чувал съм го, но не можах да го пресметна. Когато разработвах релето, правих няколко теста - в слънчев ден, при облачно време и после в сумрак. Визуално 40% изглеждаха най-близко до визията на нормално включени къси светлини. При необходимост на релето може да бъде добавен тример за настройка от 20% до 100% като се запазва плавния старт, но това са технически подробности. Ако можеш да помогнеш, калкулирай за една средностатистическа H4 лампа, 60W на дългата светлина при 40% ШИМ каква ще бъде мощността. И евентуално как се променя КПД-то и при по-ниска от номиналната мощност, за да разберем какъв ще бъде интензитета. Не за друго, но ако наистина е необходимо - да си коригирам релетата. Като не забравяме все пак, че през деня зениците на хората са много по-свити в сравнение с през нощта.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Нед Ное 17, 2019 2:12 am |
|
 |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами на моята кола Фиат Браво крушки за къси и дълги са еднакви H1 . Точно на Фиат Марея (предницата като на моята) за пръв път видях да ползват дългите светлини за дневни. По принцип фаровете са с две секции с по една крушка. Единчовек ми каза, че целта била да не се ползват ксеноновите лампи на късите. Моята методика с оставяне лоста на постоянно включени къси не бил приемлив за ксенонови, тъй като при включване на контакт светват, но в момента в който върти стартера релето ги спира, което водело до прекомерно включване - изключване, което ги скапвало. Между другото точно на тези коли секциите за дългите са наблизко и може да подведат за разстоянието до колата.
|
| Нед Ное 17, 2019 2:38 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
@pechkov, сметката е проста. ШИМ променя с права пропорция напрежението върху крушката. Ако приемем, че съпротивлението на крушката е постоянно, то мощността и е в квадратична зависимост от напрежението. Примерно - ако ШИМ е с 50% коефициент на запълване, напрежението се намалява наполовина а мощността - 4 пъти.
Друг е въпросът, че чувствителността на зрителния ни апарат има нелинейна зависимост от интензитета на светлината. Чувствителността му е висока при слаб интензитет и обратното. Това означава, че светенето на крушка с интензитет 1/4 от номиналния, ще се възприема, като такава с по-висок.
По въпроса за късите и дневните....
Що така си мислите, че хората не ползват късите заради икономия на крушки? Лично аз не ги ползвам, защото прекалено често ми се случва, когато наистина ми потрябват късите, те да не работят, защото иначе са работили в слънчево време. А няма как на ксенона да му се намали току така мощността. Късите светлини са проектирани да работят нощно време, когато околната температура не е 40 гр.
Славчо, за задните габарити в сумрачно време, си прав, но в слънчево време, светенето им влошава възприятието на стоп светлините.
Последна промяна lcr на Нед Ное 17, 2019 11:26 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 17, 2019 11:03 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Хубаво предлагаш да приемем че съпротивлението е постоянно, но то не е такова. 'Щото съм говорил с приятели в които се е обадил "вграденият им циганин" живеещ във всеки от нас. Както споменах по-напред в темата, въпросът е обсъждан, обсъждан, обсъждан... И ти май си забравил какво беше писал... Ти ли мрънкаше как ти изгаряли рефлекторите на фаровете и трябвало да ги праща на метализация всяка година? Тоест, и при теб проблемът е "вградения мангал" който нема, нема и току се обади с идея... Като искаш крушките на късите да рабитят по-дълго, сложи модул с плавно запалване и димиране бре. И изобщо, каква е причината да се изтъкват какви ли не причини, само и само да се опитате да оправдаете това че ни вадите очите ежедневно? Толкова ли е трудно да сте изрядни и да не хитреете на дребно?
Последна промяна itso.t на Нед Ное 17, 2019 11:50 am, променена общо 1 път
|
| Нед Ное 17, 2019 11:26 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Ицо, това да ми работят късите, когато му е времето е не само в мой интерес.
Би ли ми обяснил, как да направя плавен старт на ксесона си?
|
| Нед Ное 17, 2019 11:29 am |
|
 |
|
itso.t
|
Никой никъде не е казал и не е обещавал, че притежанието и употребата на МПС ще е евтина. Ако не можеш да си го позволиш, има алтернативи. Може да се походи пеша, има велосипеди, все още има тротинетки, мотопеди, обществен транспорт. Сигурно има и други методи за придвижване. Например като джедаите - с конски впряг. А по въпроса за ксенона. Ще ти споделя какво да правиш, но не го казвай на други, да не се отварят прекалено. Прави като мен - карай целодневно на ксенон. Нищо му няма. И не е необходимо да го намаляваш. Ааа, и още нещо - залепи с тиксо устата на "вградения ти мангал", за да не ти пречи със съветите си...
|
| Нед Ное 17, 2019 11:47 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
pechkov, ето ти конкретен пример. X5 от най дъртите(нереализирана мутра стайл) със пуснати на 40-50% дълги светлини вместо дневни, много добре вади очи и то в ярък слънчев ден, да не говорим като ти се лепне отзад на половин метър в някое задръстване.
|
| Нед Ное 17, 2019 11:54 am |
|
 |
|
pechkov
|
Всъщност аз знам как се пресмята, но исках Ицо да го направи, за да докаже тезата си. ШИМ орязва времето през което протича ток, а не намалява напрежението. В резултат от това се намалява средноквадратичната, т.е. ефективната стойност на тока, т.е. в крайна сметка мощността. Съптотивлението на жичката на лампата не може да се приеме за константа, но въпреки напъните на Ицо - голямата разлика е, когато жицата е студена. А за да получим светлина с температура около 2500-3000 K изобщо не може да се говори за студена жичка. Човешкото зрение наистина има голяма чувствителност на тъмно. Според научни данни в ясно време през нощта човешкото око може да види запалена свещ от разстояние 11 км. Но през деня това изобщо не е така. От 11 км и на дълги да му се облещя насреща, през деня няма да ме види изобщо.
|
| Нед Ное 17, 2019 2:19 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Освен мощността се изменя и спектъра на излъчване. И сега най-интересното халогенната крушка и се съкращава живота ако не работи на 100%.
|
| Нед Ное 17, 2019 2:35 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Спектъра се измества към червеното, т.е. светлината става по-жълтеникава. За съкращаването на живота при намалена мощност - какъв е механизма на това бързо остаряване? Чел ли си го някъде, или така предполагаш?
|
| Нед Ное 17, 2019 2:48 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
А би ли споделил какво промени, че и аз имам от тези бройки. За да не се задълбочавам в схемата, нямам това излишно време .
|
| Нед Ное 17, 2019 3:05 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ицо няма какво да доказва. Виж, ти не спираш да ме удивляваш с алабализмите си. Поне прочитай това което си написал... ШИМ не намалява ефективната стойност на напрежението? А, я пак? Засега няма да коментирам повече. Оставям ти възможност да погуглиш, да прочетеш това-онова, да го осмислиш и да се коригираш. За останалите глупости - да намалим философските напъни, а? Съвсем ясно е упоменато какво може да се използва, и на какви изисквания трябва да отговаря. С което въпросът се изчерпва.
|
| Нед Ное 17, 2019 3:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
@ pechkov Халогенната крушка е пълна с някакъв халогенен газ. Той помага изпареният волфрам да се наслои обратно върху жичката. Но се изисква определена температъра за да се затвори цикъла. А това може да събуди циганина в някой  Е разбира се ако работи на 5-10% мощност вероятно живота ще е по-дълъг, защото няма да има изпарение. Графика нямам, но при въпросното светене наполовина имам съмнение, че не е добре. @ amdathlon до драйвера инт. схема с 8крака има два резистора в паралел - 51 и 33 ом. Аз оставям само 51 или даже сложих 68ом. Даже и без никакъв драйвера пуска някакъв малък ток. Те новите са с по - малко диоди но драйвера е пак така. Относно светенето на крушката при 40%, може да се направи измерване. Взема се еталонна крушка от абсолютно същия тип и със регулируем токоизправител се наглася да свети точно колкото измерваната. После се отчита тока и напрежението 
|
| Нед Ное 17, 2019 3:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
И измерваш колко топли атмосферата  Нали се сещаш, че на лампата с нажежаема жичка ефективността и е около 1% - е как аджеба ще сметнеш колко ти е точно ефективната осветеност. Начина е само с лукс метър на фиксирано разстояние. Моите DRL-и се регулират от 0 до 100% PWM стъпка през 10%. Който както си иска така да ги слага. Пък сложи си го на късите и на 100% и ще си ползваш само плавния старт. Сега на Субару-то карам с постоянно светнати къси. Късите ми са ксенони, обаче компа не ги гаси при въртене на стартер. Не ме притеснява, че ще трябва да купувам лампи. Притеснява ме че смяната им е свързана с разглобяване на цялата предница. Върви обяснявай на катаджията че отиваш в сервиза да ти сменят лампата - на пътя ще е голям цирк да почна да сменям лампи...
|
| Нед Ное 17, 2019 4:36 pm |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Тук не мога да бъда по-съгласен от теб. Уж имаше някакво дописване в ЗЗДП, че допълнително поставените ксенони са забранени, ама, колко ли се спазва.. А най-приятното е, когаот някой с китайски ксенон или лед крушки си е настроил фаровете напред, вместо надолу, тогава в тъмното хептен нищо не виждам и карам на магия.... Относно фаровете, моите мисля, че бяха само с една крушка, която е за къси/дълги, H2 май бяха. Но тъй като повечето коли, моята баба мазда има регулиране на фаровете, винаги карам с най-ниско положение на фаровет, по този начин фаровете светят в пътя, а не в очите на отсрещните шофьори. Освен това, преди 2 години ми изгоря крушката на единия фар. Отидох до кауфланд и за 20-на лева си взех 2 нови крушки на филипс с 2 години гаранция от Кауфланд и 3 години гаранция на производителят. Вече втора година карам спокойно, ако изгори догодина някоя крушка, това прави 20 лева за две години = 10 лева на година за нова крушка или < 1лв на месец. Колко пък ще се икономиса от смяната на крушки ? Говоря само за обикновените халогени.
|
| Нед Ное 17, 2019 4:49 pm |
|
|