|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:12 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: NTC за лампа на кола
Има модел и за японски обаче пак се слага един диод на входа за габаритите - просто няма друг начин. И там проблема е че има някой японки дето са с плюс на габарит а други с минус. Иначе и двата модела са с по два хубави мосфет транзистора с истински лоу сайд драйвер. Паленето го прави на база контакт и напрежение. Принципно няма нужда да се режат кабели но няма как да стане и да го бучнеш просто някъде  най често ги монтират в таблото дето е при двигателя - обикновено там ги има всички нужни жици - батерия, контакт, габарити, минус и двата фара. Няма значение къси ли са или дълги - направено е при включване на габарити да спре да работи.
|
| Вто Ное 12, 2019 8:23 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Те т'ва ли да ръчам за мойта тойота? https://www.proton-bg.com/Default.asp?m=artinfo&ArticleID=18636По спомен едните жици на крушките се включват към +12 през реле когато врътнеш копа на фаровете в коя да е позиция (габарит или фарове), но на изключено е тотално свободно. Т.е. при спрени фарове на изводите на крушката няма нито маса, нито плюс. За да тръгне работата трябва да се случат 2 неща - някой да даде + отгоре (или да включи релето) и отделно някой да даде маса отдолу - примерно low side ключ. В твоя модел как е решено това? Имаш ли някаква документация да огледам дали ще пасне на схемите при мен?
|
| Вто Ное 12, 2019 11:27 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Само минус пускам. Провери си пак колата- точно първия минусов го слагахме на тойота и си имаха постоянен плюс фаровете. Обаче диод на входа за габарити се слага защото през лампата връща плюс или минус - зависи как е точно колата и устройството приема че има светнати фарове и не тръгва. Недей бърза да купуваш - имам нещо в предвид.
|
| Вто Ное 12, 2019 4:56 pm |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Ти си дявол! Знаеш ли колко е гадно някой с такива "крушки" да кара зад теб или срещу теб.
|
| Вто Ное 12, 2019 9:42 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
То и да не заслепяват, малко ме съмнява да са много трайни, съдейки по китайските LED лампи за домашно осветление.
|
| Сря Ное 13, 2019 12:13 am |
|
 |
|
kalata23
|
Още по-зле са. Някои, ако не и повечето са с активно охлаждане, сиреч има един вентилатор, който охлажда крушката, та при един колега, вентилаторът не работеше, та трябваше да сменя крушката. Но най-гадното е, че разпръскват светлината навсякъде и вадят очите на другите участници в движението.. В тоя ред на мисли обмислям някаква идея, за допълнително осветление, което също да вади очи. Основен недъг на лед фаровете (не фабрични) е, че реално все едно работят на дълги, т.е почти няма разлика между къси/дълги светлини. Като присветна на някого, че ме заслепява и той като ми присветне, да покаже, че е на къси, почти никаква разлика, само фаровете премигват.
|
| Пет Ное 15, 2019 11:21 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Като е калпаво проектиран фара и крушките прегряват, каквато и крушка да му слагаш все ще гори.
|
| Съб Ное 16, 2019 1:49 pm |
|
 |
|
kalata23
|
Не е от фара, а от самата крушка. Аз ти казвам, че вентилаторът спря да работи. Ти не си ли си купувал ЛЕД крушки за осветление вкъщи? Последните 2 години само такива взимам. Просто китайците не са изчислили топлината, която светодиодите разсейват и предвид, е са капсуловани, този радиатор не може да охлади елементите, в следствие изгарят. А като изгори един светодиод знаеш какво се случва с другите.
|
| Съб Ное 16, 2019 2:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Китайците не изчисляват. Те произвеждат отпадъци. Целта им не е да ти продадат качествена стока, а ако има начин, ежедневно да ти продават отпадъците си. За тях ти не си клиент или човешко същество, а ходеща банкнота от ХХ пари.
|
| Съб Ное 16, 2019 4:00 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Сега остава да и да кажеш къде точно съм написал, че става въпрос за китайски глупости имплантирани в фарове в които нямат там работа... Ставаше въпрос за фабрични фарове със прилежащите им крушки, а не доработки с китайски лампи от алиекспрес. Такива доработки включително и малумниците дето си правят дългите да светят вместо дневни светлини трябва да бъдат глобявани с поне минимум 2 пъти по цената на таралясника им! Само в България е такава анархия, един свети на дълги, друг си пуснал дългите на десния фар през реле, трети китайски ксенон или светодиодни лампи. Пак казвам на такива глобите трябва да са поне 2х стойността на таралясника, струва 10к плаща 20к глоба и чалгарската му кратуна набързо ще поумнее как се вадят очите на насрещните.
|
| Съб Ное 16, 2019 7:28 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Технически съгласно действащото законодателство през деня се кара с включени светлини, предназначени за движение през деня или къси светлини. … Релетата, които правя палят жиците за дълги светлини, но с ограничение на 40% мощност, от което ефекта е по-добър отколкото къси на 100%. Дългите са насочени по-нагоре, и го няма ефекта на "примигване", когато колата насреща се движи по неравен път с къси светлини, който ефект е именно заради "отрязаната" светлина от късите. Но дългите на 40% мощност не заслепяват изобщо през деня и се виждат отчетливо от насрещните водачи. Проблемите са при многобройните вариации на добавени всевъзможни видове лампички по колите за DRL светлини, което на практика е нарушение на действащото законодателство. Недопустимо е да се променя броя, цвета и разположението на светлините по автомобила. Така че правилно е който няма заводски "дневни светлини" - да кара на къси. В реалността обаче виждаме по пътищата накичени коледни елхички. Преди няколко седмици преди изпреварване виждах колата отсреща че е много далече, и започнах изпреварване… И бързо схванах, че не била много далече, а DRL светлините и са монтирани на решетката в средата близо един до друг. Може би само навременната реакция да сваля още една предавка надолу и с газ до ламарината да се прибера в лентата ме спаси. Е, и това, че колата, която изпреварвах беше сравнително немощна. Цялата анархия, която КАТ допусна през годините е изначално погрешна. Виждам автомобили с неработещи светлини, с нерегулирани фарове или сменени лампи (LED или ксенон), на които късите светят до третия етаж на отсрещния блок, автомобили с преправени окачвания, със "спортни" ауспуси, които будят всички в блока късно през нощта. Автомобили, които се движат с включени халогени за мъгла… Санкции няма. Дори напротив. Виждам автомобили на Пътна Полиция, в които водачите им са без колан и говорят по телефона докато шофират. КАТ правят акции на определени места, където иначе целогодишно се правят нарушения, пишат известно количество актове, и после изчезват яко дим. Т.е. контрола е временен, колкото да съберат някой лев. После шофьорите биват оставени "на спокойствие" за известно време, за да се отпуснат, и да започнат да нарушават отново на въпросното място. КАТ отглежда нарушителите като в оранжерия. Култивира ги, минава редовно да обере плодовете на своя труд, и спазва графика си, докато узреят новите плодове… Това не е начин за намаляване на ПТП-тата. Нужна е превенция, нужен е постоянен контрол, и то не задължително с пръчката. Глобявали са ме за изгоряла лампа. Не бях видял кога е изгоряла. Но чичко-паричко не се интересуваше, че изгарянето на лампите е в реда на нещата, и не ми даде възможност да я сменя, а просто ми написа глоба, и… ме пусна да продължа с колата и несветещата лампа… Лично според мен това е безумие. Може на някой да му се стори, че мнението ми е доста крайно, и може би затова никога няма да ме пуснат да работя в полицията, но цялата сбъркана схема се повтаря десетки години, и е съвсем видно, че не дава положителен резултат, и хората продължават да гинат по пътищата по най-тъпия начин. Даваме жертви в мирно време. Аз съм човек, който си прави труда да спре, и да каже на човека зад волана, ако не му работи някоя лампа по светлините. Нормално е да не вижда лампите на автомобила си отзад, и да не знае, че нещо не свети. Би било още по-нормално хората да преглеждат редовно лампите на колите си, но не го правят. Няма превенция, и никой не набива в главите им идеята да поддържат колите си. Един ГТП е задължителен, и всичко се приема за свършено. А това, че може и още на следващия ден след прегледа човека да си смени накладките, и да продължи без някой да провери резултата - никъде не се коментира. … И сега, след толкова изписани редове някой ще каже: "И к'во?"… И технически ще е прав. Написах много, но не казах нищо (точно както правят политиците). А имам какво да кажа. Иска ми се да пробудя някакво съзнание в шофьорите. И се обръщам на първо време към тези, които четат тук - дръжте се цивилизовано. Правилника не е някакъв текст, който да ни пречи да си живеем живота, а описва какъв е правилния начин да се правят нещата. Проявете поне малко нетърпимост към нарушителите на пътя. Правете забележки, но нека да е културно. Не бива да се проявява агресия от страна на този, който е прав. И ако ответната реакция е агресивна - викайте Полиция. Изисквайте от Пътна Полиция да си върши работата за която вземат заплати. Заплатите им са от нашите данъци.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Ное 16, 2019 9:32 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Мога да сигнализирам пътна полиция, когато забележа кола, която се движи, като гръмотевица в с. Долно Уйново. Ама когато това се случва в центъра на европейска столица, пак ли трябва да се разчита на гражданите? Когато цели квартали биват тероризирани от нощните гонки, пътна полиция, къде спи през това време?
|
| Съб Ное 16, 2019 10:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
значи всеки здраво мислеш човек си е санирал апартамента и е сложил прозорец със троен стъклопакет и 8 камерен профил, така че няма как да чува нощните конки, за всички остабали това е приканване да се санират и сменят дограмата, и задължително да питат в офиса на управляващата към деня партия кои са правилните доставчици на тази благина ...
|
| Съб Ное 16, 2019 10:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Това сме го писали, писали, писали... Ама хайде пак. Дългите с намален интензитет дразнят точно заради насочването на светлината директно в очите на насрещно движещият се. Основният проблем е в това, че е пълно с дребнави душици, които се притесняват да не се охарчат с някой лев за крушки заради по-честата им смяна. И понеже дългите светлини се използват по-рядко, затова използват тая цигания с намалените дълги. И за да бъдем по-точни откъм техническата страна на въпроса, да уточним - това че си пуснал крушките с ШИМ 40% не значи че те са на 40% от мощността си. Още по-малко пък че са на 40% от интензитета си.
|
| Съб Ное 16, 2019 10:52 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
А те затова някои коли пък им светят посъоянно мигачите вместо дневни светлини. Крушките им са по евтини. Всякакви изпълнения има Относно дневните светлини ами на къси е по-добре, светят и задните габарити. В мъгливо време това е от полза. Освен това отпада дилемата вечер кога точно настъпва момента за превключване от дневни към къси светлини. На фиата светлините изгасват когато не съм на контакт. Държа си ги постоянно включени. Така още от преди да го въведат със закон. Отделно крушките са по 2лв. и няма никаква драма. Относно LED крушките за вкъщи - купих в-тек за по 1лв. Наистина прегряват - парят не се търпи с пръсти. Имам доста такива и се скапват за няколко месеца. Отворих ги и им намалих тока от драйвера. Сега свртят по-слабо но не прегряват. Вместо една крушка маркова да свети като 60W за няколко лева, аз направих 2x30 за 2лв. Мисля, че ще изкарат доста. Тук си мисля, че и КПД-то се е повишило малко. Не съм правил никакви измервания. Лошото е, че полилеят е със три чашки а не със 6 
|
| Съб Ное 16, 2019 11:32 pm |
|
|