Отговори на тема  [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
NTC за лампа на кола 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: NTC за лампа на кола
Мазнината влияе на топлопредаването и го прави неравномерно, което води до възникване на механични напрежения на които често пъти капсулата не издържа. Трябва да се обезмасли, ако е пипана. Става с чист спирт.

Пон Ное 11, 2019 3:40 pm
Профил

Cekins написа:
Ако е за кола дето няма никаква автоматика по фаровете, правя DRL-и които светват плавно и може да се регулира интензитета : https://www.proton-bg.com/Default.asp?m ... leID=14713.
С детектор контакт, запалване и включени фарове от ключа + функция забравени фарове.

Да не ти звъчи като заяждане, но как ограничаваш тока при студен старт. Нещо не виждам бобинка.

Пон Ное 11, 2019 4:34 pm
Профил
Аватар

Е то за тези пари оставаше и бобинка да сложа :) Въобще не го приемам като заяждане. А и каква трябва да е тая "бобинка" за 2х55 вата на 12 волта :)

п.п. : между другото собственика на магазина дето му ги правя още като направихме първите си сложи на корсата и от тогава не е сменял лампи а се оплакваше че често сменя.

Пон Ное 11, 2019 5:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

lcr написа:
Ако крушките са нефелни, … …
… … бях наслагал навсякъде фазови регулатори за плавен старт, но от това не забелязах да горят по-рядко.

А аз имам точно обратното наблюдение. Преди време реализирах мой проект на реле за стълбищно осветление с плавен старт, замених китайските евтинджоси (с механично реле), и проблема с често изгарящите крушки се реши. Откакто съм ги наслагал по етажите - ми изгоря само една лампа, и то при положение, че съм добавил само релетата, но не съм слагал нови лампи, а оставих старите.

За автомобилни "дневни" светлини също имам проект на реле с плавен старт с ШИМ и ограничение на 40% мощност (свързва се към "дългите", които светят по-високо, и се виждат горе-долу като нормално включени къси). На старата си талига сложих още откакто влезе в сила промяната в закона, и стана задължително да се кара с включени фарове през деня… Лампи не съм сменял, а талигата към днешна дата новия собственик я кара със същото реле, и същите лампи с които съм му я предал (аз обслужвам всичко по нея, така че информацията е сигурна).

Има малка разлика между обикновените ЛНЖ и халогенните, поради която на халогенните лампи жичката остарява малко по-бавно по време на светене, но началния ток при включване им влияе по еднакъв начин. Най-често ЛНЖ изгарят точно при включване, и плавния старт удължава живота на лампата многократно.

Така че най-доброто решение си е читаво DRL.

Пон Ное 11, 2019 5:07 pm
Профил ICQ

Не че не ми горят, но откакто минах на "long life", "4x life" или нещо такова (на филипс ли, на осрам ли?) и доста се разредиха моментите на смяна на крушките (веднъж на 2-3 години - преди беше редовно на 6-7 месеца).
Последно от технополис взех на GE пак някакви лонг лайф - при мен са H7. И то не случайно - попаднах на тест в който точно тоя модел на GE изкарваше повече време от горните 4х лонг джон маркови:
https://www.technopolis.bg/bg/Avto-krushki/GE-EXTRA-LIFE-H7-12V-55W-2BR-58520DPU/p/369399
Засега от тях не ми е горяла, но съм сложил само едната и то тази пролет.

Пон Ное 11, 2019 5:30 pm
Профил

Cekins написа:
Ако е за кола дето няма никаква автоматика по фаровете, правя DRL-и които светват плавно и може да се регулира интензитета : https://www.proton-bg.com/Default.asp?m ... leID=14713.
С детектор контакт, запалване и включени фарове от ключа + функция забравени фарове.

Имаш ли модел за японки - май са с постоянен плюс? Че при мен трябва да слагам диоди и няк'ви такива, а не ми се занимава. Последно замислих да вържа с две релета последователно ляв и десен вместо PWM, ама пустият мързел...

Пон Ное 11, 2019 5:32 pm
Профил
Аватар

dan написа:
...Страничен въпрос - за допълнителни халогени има ли значение дали ще са LED или с крушка. Освен за консумацията де. Смятам да ги монтирам на тръбите отпред.

Според действащото законодателство, през светлата част на денонощието трябва да се шофира на къси или дневни светлини. Всичко останало са свободни съчинения, често вадещи очите на насрещно движещите се...
Затова, сложи или си сглоби модул с плавен старт, евентуално с някакво леко намаляване на интензитета на крушките и не се занимавай с техническа чалга. :lol:

Пон Ное 11, 2019 5:37 pm
Профил

Японките не ги ли изравниха с останалите? Наскоро ръчках по ел. инсталацията на едно Субару. Беше с минус на шаси.

Пон Ное 11, 2019 6:09 pm
Профил
Аватар

Като взехме да говорим за пасивни елементи... 100uF / 100V (за да не литне) в паралел
дали ще има някакъв ефект

Пон Ное 11, 2019 7:44 pm
Профил

Cekins написа:

Я дай малко повече инфо какво представлява и как се инсталира, че не горя от желания да режа по инсталацията...

Иначе по темата, аз също сменям крушки постоянно... поради простата причина, че наоколо предлагат само евтини, а не съм се ровил да поръчам отнякъде марковеи. Виж не беше ми хрумвало че в техномеркет продават авто крушки...

Пон Ное 11, 2019 8:22 pm
Профил

В техномаркет не знам дали ще намериш, аз съм писал за технополис... Евентуално в практикер понеже са заедно с технополис.
Японките не знам дали са ги изравнили, поне моята бабичка е с обратната постановка. Знам че хонда и тойота са така.
Едит: инсталацията си е минус на шаси, за фаровете бяха наобратно - мисля че е общ плюс (след релето което дава + още на габарит, но няма на контакт само), и после замасяват другия извод на крушката - там май нямаше реле, директно ключа (ама съм леко несигурен).
Принципно нищо лошо - управлението с PWM става още по-лесно с low side ключ или просто logic level N-channel mosfet.

Пон Ное 11, 2019 9:21 pm
Профил

itso.t написа:
Според действащото законодателство, през светлата част на денонощието трябва да се шофира на къси или дневни светлини. Всичко останало са свободни съчинения, често вадещи очите на насрещно движещите се...
Затова, сложи или си сглоби модул с плавен старт, евентуално с някакво леко намаляване на интензитета на крушките и не се занимавай с техническа чалга. :lol:

Бе то според действащото законодателство 80% от колите трябва да са спрени от движение...

Пон Ное 11, 2019 9:28 pm
Профил
Аватар

gicho написа:
Бе то според действащото законодателство 80% от колите трябва да са спрени от движение...

Така е. Това не променя написаното от мен.
Тая работа със самоделните дневни е почти същата като с самоделните ксенони. Вадят очите на всички ни. Или са в другата крайност - трябва да погледна с бинокъл, за да видя че нещо свети насреща ми. :lol:

Пон Ное 11, 2019 9:41 pm
Профил

Напълно съм съгласен с Ицо за фаровете. Пълно е с автомобили които ме заслепяват вечер.
Наскоро нали Емил Костадинов каза "В България всеки може да прави каквото си иска"...

Вто Ное 12, 2019 12:04 am
Профил

Все си мисля че попадаш на кофти крушки, също ми се струва невероятно как от кофти бушон може да изгори крушка. Сегашната кола я карам от 4 години и нямам изгоряла крушка никъде, предишната я карах 5 и пак нямах изгоряла на фаровете само една или две смених на стоповете. Ако искаш имам доста от старите за Лада, тия сферичните, щи ги дам да пробваш старата школа.
А относно тия със самоделните ксенони щом го видя такъв да ми свети в очите веднага му набивам дълги.

Вто Ное 12, 2019 1:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 205 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща