Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Малко помощ за една WEB страница. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Малко помощ за една WEB страница.
Пак идва зима и ми се ще да направя една страница дето показва графика на температурите които следя, за сега са 4 но ще добавя още 4. Почти нищо не вдявам от html и php но чета тук там по нета и се опитвам да направя нещо. Но ся не знам баш от къде да започа. Идеята е следната новия код ще чете от страницата дето я генерира EXE-то, термометъра, видях че резултата се появява в <title> и според мен ще е по-лесно от там да се взима, после да се записва в база данни, имам инсталирана и работи с друго приложение, на 5-10 минути няма голямо значение, и да генерира графика с температурите.
Та някви линкове да попрочета малко и да пробвам ще са много от полза. Ще пробвам първо сам да се справя, да не ви занимавам с глупости, пък ако се запъна ще се радвам ако ударите едно рамо.
Ето какво генерира ЕХЕ-то
Код:
<html>

<head>
<title> 13.5°C 11.0°C 15.0°C  9.0°C  </title>
<! Author :    Claudio Lanconelli ->

<meta http-equiv="Refresh" content="60">
<meta name="description" content="LancOS WEB Thermometer">
<meta name="keywords" content="claudio, lanconelli, LancOS, WEB, thermometer">
</head>

<body bgcolor="#C9EDFE">

<p align="center"><font color="#000080"><strong><big><big>WEB Thermometer</big></big><br>
<big><big>by <em>LancOS</em></big></big><em><br>
  </em></strong></font><a href="http://www.lancos.com">http://www.LancOS.com</a></p>

<hr>

<p align="center"><big><big><big><big><strong><font color="#800000">13.5°C 11.0°C 15.0°C  9.0°C  </font></strong></big></big></big></big></p>

<hr>
</body>
</html>

и нещо подобно трябва да прави новия код

Прикачени файлове:
temp graf.png
temp graf.png [ 14.93 KiB | Прегледано 6225 пъти ]
Пет Окт 04, 2019 11:40 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Малко помощ за една WEB страница.
Нищо не вдянах, но ако не е мноо пари - направи едно и за мен :) За на село.

Пет Окт 04, 2019 11:50 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мога да ти помогна, ако ползваш Chart JS Това напрактика е едно JS приложение, което лесно се ползва. И аз съм направил тренд с температурата. Недостатъкът е, че кофти се resize-ва, когато си нямаш идея от JS, CSS, HTML.
https://www.chartjs.org/docs/latest/

ПП: Наложи ми се да препрочета около 10 пъти поста ти, за да вдяна за какво иде реч. Ако съм разбрал правилно, имаш някакво EXE, което генерира някаква безумно тъпа страница, която и ти ще напишеш по-добре. Искаш да напишеш приложение, което да прави заявка към въпросната ти страница (генерирана от ЕХЕ-то), да я парсне, т.е да извади само числата от <title></title> тага и тия числа да ги подаде като вход за данни на Тренда, евентуално да и да ги съхрани в БД.

ОК, само не разбирам какво е това EXE ? и защо генерира толкова тъпо страниците? Дай малко повече инфо за този термометър, как си го реализирал, няма ли начин да да се промени страницата, която EXE-то ще генерира? Изобщо опиши постановката.

При мен имам РС, което хоства apache, php, mysql. На това РС имам php страница, която обработва POST заявки. Ако й изпратиш правилна заявка, вкарва температурата в БД. А отделно имам една страница, която при заявка за достъпване, извиква от БД данните за последното денонощие и чертае графиката. Разбира се, може да минеш без РС-то, apache-то и php-то и директно да визуализираш тренда от термометъра.

Прикачени файлове:
chartjs.png
chartjs.png [ 71.07 KiB | Прегледано 6217 пъти ]

Последна промяна kalata23 на Съб Окт 05, 2019 12:57 am, променена общо 1 път

Съб Окт 05, 2019 12:14 am
Профил
Аватар

или amCharts
https://www.amcharts.com/demos/line-graph/

Съб Окт 05, 2019 12:39 am
Профил ICQ

Благодаря за бързото включване. Да Кала точно си разбрал какво трябва да се направи. За съжаление не мога да чопля в ЕХЕ-то, пробвах лани когато пуснах системата. Ето от къде е http://www.lancos.com/webtherm.html има всички файлове за тези които разбират, даже инсталирах и се пробвах с visual studio но нищо не стана.
Ся ще трябва да попрочета линковете и да пробвам.
Е Бонго ако 4 чипа по 6лв е скъпо и някво дъно с СОМ порт, по-евтино не знам какво ще е.
Може кода да е тъп, не разбирам нищо от кодене, но пък изглежда добре те как се отваря, това е в момента.

Прикачени файлове:
termo_1.JPG
termo_1.JPG [ 66.17 KiB | Прегледано 6204 пъти ]
Съб Окт 05, 2019 2:05 am
Профил
Аватар

Вече вдянах. Ама да хабиш цяло PC за да създава такава тъпа страница... Аз бих измислил начин данните да се съхраняват във файл и да го дърпам когато ми е необходимо, или да го отварям на място. Бих добавил и влага тук-там, че и цяло метео навън, но това е друга бира. Но в момента имам толкова друга работа, че даже комп не мога да сложа, пък имам излишно лаптопче. На зима ще мисля и камери...

Съб Окт 05, 2019 10:41 am
Профил
Аватар

добре де от ... ESP (или некъф wi-fi сензор) не разбираш ли, за какво са ти жици до PC COM порт

оф-топик: абре Lanc...колууу що заеба най-известния програматор

Съб Окт 05, 2019 11:36 am
Профил ICQ

pipilica написа:
Благодаря за бързото включване. Да Кала точно си разбрал какво трябва да се направи. За съжаление не мога да чопля в ЕХЕ-то, пробвах лани когато пуснах системата. Ето
Е Бонго ако 4 чипа по 6лв е скъпо и някво дъно с СОМ порт, по-евтино не знам какво ще е.
Може кода да е тъп, не разбирам нищо от кодене, но пък изглежда добре те как се отваря, това е в момента.

CLICK
Искаш да ми кажеш, че за някакви си 4 чипа ще ползваш PC да ти генерира страниците, ще ползваш сложен алгоритъм (сложен от гледна точка, на занимавката като операции, не че е трудно да се измисли) да визуализираш данните?
Ако твърдо си решил да го реализираш точно така, добре, ако мога с нещо ще ти помогна. Обаче, ако отвориш линка по-горе и избереш 4-тата опция имаш Wireless термометър + влага за < 6 лв. Можеш да го вържеш към рутера, без да опъваш жици, ако искаш и с батерия можеш да го захранваш. Освен това, самото esp може да ти спами стойностите и много по-лесно можеш да си ги вземеш и визуализираш както ти е кеф. Тъй като и в двата варианта ще ти трябва апачи и прочие, РС-то само ще го ползваш за съхранение и визуализиране на данните. Да не говорим, че можеш да го направиш поне малко secure-нато (https, login и прочие). Отделно, ако утре смениш РС-то или ОС, ще е много по-лесно да настроиш проекта, като препрограмираш ESP-тата.
Единственият недостатък на моето предложение, което ми идва на акъла е, че ще трябва да програмираш ESP-тата, следователно ще ти трябва нещо от рода на Това

ПП: Май имаш предвид, че 4-те чипа са ти <6 лв. Тогава можеш да вземеш само ESP и 4 сензора, каквито искаш. Аз си харесвам DS18b20, ползвал съм и DH11. За DH11 не помня какъв беше интерфейсът, но DS18b20 Ползва OneWire, на 3 жици (VCC, DATA, GND) можеш да закачиш колкото си искаш сензори паралелно и esp-то ще ги прочете всичките.
ППП: От screenshot-а, който си качил, не мисля, че температурата е записана в <tittle> </title>, по-скоро или е в head тага или в body. <title> тагът, това е заглавието на прозореца/таба.

Съб Окт 05, 2019 4:02 pm
Профил

ОК Принципно си прав, но от това ESP нищичко не вдявам, освен това тия сензори дето ги казваш не могат да работят на 20 метра кабел поне така пише за тях, един ред код не мога да напиша, а имах форум и онлайн магазин, и всичко дето съм правил по тях беше по усет и много четене в нета и проби. Това прецених че е във възможностите ми и го направих, ся даже ще закача още 4 чипа, единя е 6 лв. Тоя комп всъщност е само едно Intel мини дъно с един HDD и харчи към 15-20 вата, освен това на него имам фотогалерия с кактуси и сукуленти, нещо като каталог си правя, пък и сега ако тръгне системата с базата данни ще е още по-добре.
Така секур-нато не ми трябва, няма кой да ме хаква около мен, няма да сменям ОС-а щото не ми се налага пък и не искам, заклет фен на ХР съм.
Да температурата излиза в title-то погледни по-горе кода дето съм постнал, виж също и скрииншота и там се вижда, четох по въпроса но нещо не вдянах как баш става номера с парсването, може би попадам на упътване за напреднали. Явно или не е много просто или аз съм много бос в тая област, пък и на моите години да уча програмиране множко ще ми дойде. трябва ми нещо просто.

Нед Окт 06, 2019 2:11 am
Профил

pipilica написа:
ОК Принципно си прав, но от това ESP нищичко не вдявам, освен това тия сензори дето ги казваш не могат да работят на 20 метра кабел поне така пише за тях, един ред код не мога да напиша, а имах форум и онлайн магазин, и всичко дето съм правил по тях беше по усет и много четене в нета и проби. Това прецених че е във възможностите ми и го направих, ся даже ще закача още 4 чипа, единя е 6 лв. Тоя комп всъщност е само едно Intel мини дъно с един HDD и харчи към 15-20 вата, освен това на него имам фотогалерия с кактуси и сукуленти, нещо като каталог си правя, пък и сега ако тръгне системата с базата данни ще е още по-добре.
Така секур-нато не ми трябва, няма кой да ме хаква около мен, няма да сменям ОС-а щото не ми се налага пък и не искам, заклет фен на ХР съм.
Да температурата излиза в title-то погледни по-горе кода дето съм постнал, виж също и скрииншота и там се вижда, четох по въпроса но нещо не вдянах как баш става номера с парсването, може би попадам на упътване за напреднали. Явно или не е много просто или аз съм много бос в тая област, пък и на моите години да уча програмиране множко ще ми дойде. трябва ми нещо просто.

За ESP-то има готови примери за абсолютно всичко, кеф ти видеа, кеф ти уеб уроци. Ползваш го като обикновено ардуино, ако си ползвал ардуино.

Код:
<p align="center"><big><big><big><big><strong><font color="#800000">13.5°C 11.0°C 15.0°C  9.0°C  </font></strong></big></big></big></big></p>

Tова ти принти температурата на страницата и е в <body> </body>

Това EXE, което ти генерира хтмл-то как работи? Пускаш го веднъж и забравяш- то само си презаписва страницата с новите стойности през определен период от време или трябва всеки път да го пускаш, когато искаш да прочетеш температурата?

Нед Окт 06, 2019 2:08 pm
Профил

За есп има варианти и без да програмираш и ред - погледни примерно espeasy:
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/ESPEasy
Има готов фирмуер като файл и го качваш през сериен на esp-то. Като го пуснеш то си пуска ap и web сървър. Закачаш се с дифолтната парола и почваш да конфигурираш - има списък с пиновете на модула, примерно "D5" - срещу него има падащо меню какво искаш да прави - избираш "1-wire", даваш "аппли" и си закачах на тоя пин сензорите (ds18b20). То си сканира пина, енумерира колко сензора има и ги получаваш като измерени температури. С тия температури пък можеш да конфигурираш какво да се случва - да се пращат някъде (сървър, mqtt), да се следят (термостат) и да контролира друг пин, примерно 'D6' да е изход за релето за вентилатор или нагревател.
За по-сложни неща има и макроси в стил basic, но за много use case-ове няма нужда от тях.
Много лесно се интегрира примерно с thingspeak, или пък с narodmon.ru. Практически само с настройка на полетата в web страничката можеш да получиш достъп до всите температури, влажности, налягание, частици, pir сензори, ...

Нед Окт 06, 2019 7:58 pm
Профил

ЕХЕ-то работи само като го извикаш с http://192.168.1.106/cgi-bin/cgitherm.e ... &reload=60 има една страница дето дава заявка на ехе-то какво да генерира. Ако оставиш прозореца на броузера отворен ехе-то рефрешва на интервала зададен от първоначалната страница, но аз не я ползвам защото не ми се цъка всеки път да избирам опции, имам го в като бутон в букмаркс и от там го зареждам. Аз не споря кое "принти" резултатите а казвам че резултатите излизат и в title
Код:
<title>  9.5°C  8.0°C 12.0°C  2.5°C  </title>
ето в момента, и четейки в нета си мисля че е по-лесно от там ще се вземат цифрите които трябва да се запаметят в базата данни. Като начало ми се иска поне да успея да ги записвам там. Но снощи пак попаднах на уроци за напреднали 3-4 реда код ама не пише как се зарежда тоя код и къде отива записаното. Ардуино не съм ползвал, даже не знам как се ползва, да чел съм за него но до там. Ся за това ESP верно има интересни неща готови, даже прочетох че тоя 1-wire протокол също може да работи на голяма дължина кабел, но за сега ще се огранича с работеща система която за момента ми върши добра работа, просто искам да записвам данните.

Пон Окт 07, 2019 3:07 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Във фолдера дето е EXE-то има ли едно файлче skeleton.html Гледам че трябва да има и това файлче форматира резултата. Та там ако оставиш само един стринг

'RESULTS'

ще връща само резултата дето сега е в title тага

Пон Окт 07, 2019 11:22 am
Профил

Трябва EXE-то или script/service да ти генерира заявките към БД. Визуализацията е лесната част, трябва ти само apache + php. Цялата система, можеш сравнително лесно да я инсталираш, като си дръпнеш XAMMP. Вътре съдържа Apache, PHP, MySQL, FTP.

Пон Окт 07, 2019 11:26 pm
Профил

Че аз имам инсталиран ХАММР на компа, той трябва за да работи ЕХЕ-то, ти чете ли тук http://www.lancos.com/webtherm.html как работи цялата система, не мога ча чопля в ЕХЕ-то. Имам и работеща база данни на тоя комп.

Вто Окт 08, 2019 12:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща