|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 4:35 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
CarBeta
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Всъщност основата е поставена на първия конкурс за създаване на стрелково оръжие с междинен патрон през 1944г. и го печели не Калашников, а Судаев с неговия АС-44, който всъщност е и основата за по-нататъшните модификации
|
| Нед Сеп 29, 2019 10:37 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Окт 01, 2019 10:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не бе хич. Той само го е кръстил вероятно. До кончината му го величаеха като герой... Без да съм му чел биографията, освен "създаването" на пушкалото, друго вероятно няма, ама с толкова ордени беше закичен, че ако падне във вода, потъваше като "тежък метал". Незнам дали го е "създал" ама, че се твърди "че го е създал" е сигурно.  |  |  |  | Цитат: Награждаван е многократно, вкл. с Ленинска премия (1964), Сталинска премия (1949), 2 пъти със званието „Герой на социалистическия труд“, 3 пъти с орден „Ленин“. През 2009 г. получава от президента Дмитрий Медведев най-високото звание „Герой на Руската федерация“. Почетен гражданин на Ижевск и Алтайски край. Удостоен е и с много други руски, съветски и чуждестранни ордени, медали, почетни звания и други награди и почести.
Нему са издигнати приживе паметници (в Куря и Ижевск) и е посветен Музей „М. Т. Калашников“ в Ижевск; наименувани са Ижевският държавен технически университет, Кадетското училище във Воткинск (Удмуртия), средно училище в Куря, руски диамант от 50 карата и др. |  |  |  |  |
Общо взето си беше икона приживе... само Путин може да му съперничи по слава, това Чайковски, Достоевски, Менделеев - ряпа да ядат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 01, 2019 1:58 pm |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
На днешния китайски парад по случай 70-та годишнина от създаването на Китайската народна република всичките войскари бяха с калашници. Яко! Показаха и поне двадесет вида ракетно въоръжение тяхно производство. А парадът и шоуто продължиха още четри часа.
|
| Вто Окт 01, 2019 2:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
то калашника не е високоточно и прецизно оръжие, и никога не и бил такова, пък и не е проектиран з атакова. целта е била да е бърз и евтин за производство, с малко операции, с голями допуски... все неща които са научени от горчивия опит от ВСВ. ако правиш някое плюкало за 5 дни бройката, няма как да въоръжиш цяла армия или две или 5 армии .... не е същата работа дали плюкалото ти струва 100 лева или 1000 лева(или каквато валута си избереш)... и калашника идеално пасва на изискванията... така или иначе за съвременната война при активни бойни действия на пехотинец му дават 10-20 секунди живот средно при атака  само изкривени болни мозъци се опитват да го сравнят с бутикови снаперски винтовки или автомати, които са мнофо прецизни, но за първите 500 изстрела, после бракуване... или щаер винтовките на бундесфера дето в ирак и афганистан правели проблеми защото не били смятани тепературните разширения за околна температура 35-40 градуса ами за 20-25.... ама господата "капацитет по всичко" тука из форума не обичат да четат такива публикации(те не са в руската сфера на влияние всичко си го има публично след разследване от държавни комисии)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Окт 01, 2019 2:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Направиха го икона, Цецо. Най-мразената икона от конструкторите. Къде неграмотника калашников, може да се мери с Непобедимый
|
| Вто Окт 01, 2019 2:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За щастие не мога да правя сравнение на Калашника и други пушкала в реални бойни действия. Общо взето пуцал съм с него в казармата.
Обаче съм стрелял и с M16. Ами определено е мислено да ти е удобно, за разлика от Калашника, много по добре ляга на тялото при стрелба, захвата е по-солиден, баланса на самото оръжие също. При носене на ремък американчето седи устойчиво, калашника все трябваше да му придърпваш ремъка иначе почва да те бие по петите докато тичаш. Дръжката отгоре на американчето е простовато, но доста хитроумно допълнение. И разни други такива...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 01, 2019 2:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
Опитай се да стреляш с Калашника от легнало положение. НЕМА такова недомислие. ...
|
| Вто Окт 01, 2019 3:14 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Аз като служих, на радистите ни даваха стрелба само от легнало положение, та не мога да сравня с пехотинската стрелба. Таквиз бяха времената ... не знам дали имам и 2 пълнителя гръмнати за 2 години, ама се получаваше по 1-2 патрона за ден отпуска. Може и затуй да не са ни давали да стреляме много. 
|
| Вто Окт 01, 2019 3:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Абе стреля се всякак. Даже и сватбарски от изправено положение ама така нищо не се уцелва. Аз съм пуснал малко по-малко патрони от Тони и две три ленти с картечницата. Нямам личен опит с други автомати, но за сметка на това съм имал 3 за цялата служба и само единия ставаше. Другите два ги мъчиха да ги прострелват ама така и не почнаха да стрелят свястно. Все изчерпвах джапането без да мога да сваля и в другите 2 коридора по нещичко.
|
| Вто Окт 01, 2019 4:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
И легнал, и от колян, и прав, всякак се стреля, и всякак може да се стреля сравнително точно. За да не ти бяга, особено ако стреляш прав задължително използваш и ремъка, иначе може и да може, но трябва да си бая корав в ръцете. Затова е и важно ако го носиш и ще стреляш, да си си наместил ремъка иначе няма голям шанс за бърза и точна стрелба. Мерника най-добре да не го мърдаш изобщо, само бави и няма особен смисъл, по добре да затренираш окомер, на каква дистанция колко под/над прицела ще е попадението. Стрелба по стационарна мишена е едно, по подвижна малко по-различни. Подвижните мишени на полигоните бяха почти неподвижни, движат се ама се отдалечават, на нашето под лек ъгъл спрямо рубежа, та все едно не мърда. Виж стрелба по нещо живо и мърдащо е по-различна, редовно ловувахме с него, и на единични и на къси редове, прасетата си ги трепех без гешка, виж зайците бяха малко по-трудни. Много стреляхме, не само в новобранския и после, не знам имаше патрони за унищожаване ли, що ли, като че ли в устава беше записано сандък на звод иначе никакво ядене ...стрелянето е лесно, събирането на гилзите ни разкатаваше играта, особено на упражненията в движение, върви после търси гилзи и трънки и къпини ... добре че си бяхме намерили гилзи същата година и същата маркировка, та спасявахме положението. Както казах вее сигурно 5 пъти, оръжието си е добро, но е далеч от най-доброто. Носи на много бой, може да не го чистиш с месеци и да стреляш, може и да налагаш свинчурата в тиквата и после пак да стреляш и то точно. Лично на мен ми беше удобен, има шанс ако не внимаваш да си изгориш пръстетата, ама това след доста изтрели и ако са ти по-дълги пръстчетата, имахме един дългуч всеки път успяваше да захване и газовата тръба. За левичар е кофти малко, няма как да го хванеш симетрично на най-оптималния захват, освен ако не искаш близка среща със затвор и гилза.
|
| Вто Окт 01, 2019 7:10 pm |
|
 |
|
syscop
|
https://money.bg/gadgets/kray-na-peydzh ... ign=footer - последния абзац, а аз си мислех, че "калинките" виреят само у нас...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Окт 01, 2019 8:21 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
пак влезнахме в новините - пращат ни танкове за Ново село, щото си нямаме https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/10/01 ... ome_layer2На видеото от втората минута - возилата отиват в България и т.н.
|
| Сря Окт 02, 2019 1:25 am |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Окт 02, 2019 9:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Да, интересно как ще се променят и цените. Иначе моето АЕГ в БГ вече е на 10 ход, В сащ имаме LG, едните са от 2006, другите от 2008, и двата комплекта работят ..
|
| Сря Окт 02, 2019 9:20 am |
|
|