|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 6:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
ми там е така - един ден помниш какво е ставало, един ден нямаш спомен съотношението варира при различните индивиди, но да ти се губи цяла година... аз бях преди 3 години, през зимата. това доста ограничи периметъра на щъкане, но все пак поразгледах. все още е валидна приказката "вие живеете в Москва и Питер, а ние живеем в Русия". "братвата" вече не ходи с анцузи и калашници на театър, по улицата шанса да те гръмнат е малък. но това далеч не значи, че момчетата са изчезнали, просто методите им са станали по-рафинирани, и съответно по-опасни. тъпоумните са похарчени, останалите са помъдрели и понатежали, гледат деца и внуци и алтавите движения вече не са им по вкуса. докато по соца, за заможен човек се считаше волга и квартира, но и никой не умираше от глад; сега разслоението се е разтеглило като ластик за самолетче. преди парите не бяха основния стремеж и мерило за висок статус, а властта. сега се наблюдава известна инверсия, изравняване на двете цели. при това е трудно да се оцени сенчестата част от реалната власт, това само местен човек може да го направи. но си е съществен фактор - на много места не може нищо да се случи без 'добро' от 'смотрящий' (и съответното намазване). в държавните поръчки пък, ако няма 'откат', 'пулята' ще прави невъзможни траектории из кривия макарон на бизнеса, и накрая може и на курорт в дърводобивен район да те пратят. за ден-два се натъкнах на необичайна употреба на нормални думички със специфичен резонанс - новия бизнес жаргон. уличния жаргон също е мутирал, но не е достигнал до такива висоти в опростачването като у нас. поне аз не можах да попадна в среда, в която да са далеч от литературния език. може и да вмъкват по някоя думичка, но като цяло продължават да говорят уважително и правилно, дори на пазара. по телевизора се спазва стриктна чистота на езика, Путин изключително рядко изтърва дума не на място и обикновено това веднага предизвиква заостряне на вниманието. опитах се няколко пъти да гледам канала на Навални - ами всяка пета дума е 'блин'. така и не ми стигна търпението да разбера какво предлага като алтернатива. за критикуването - всеки го може. като цяло руснаците са сложен народ ('непростие люди'). съответно и страната им е такава. и понеже е огромна, разнообразието на особеностите е още по-голямо. най-голямата грешка, която може да направи чужденец е да се опита да ги преценява от неговата си гледна точка. а за да почнеш да ги разбираш от тяхната си гледна точка, трябва да поживееш там, да поработиш, да си изкараш парите за преживяване на местния пазар... все още за огромна част от населението летвата е на ниво 'преживяване', което е много тъжно, защото след 10 години ще отвори дупка в духовната ориентация на нацията. родителите, отгледали дете през 90-те се познават еднозначно. децата също са особена категория, която е изгубила уважението към родителите си, и към възрастните хора изобщо. като метеори са - живееш ярко, кратко и с гръм. искаш всичко сега и веднага. договор с дявола? къде да подпиша?
|
| Съб Сеп 28, 2019 9:43 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Извънземното (tutiv) ми прилича на Мирча Кришан и краставицата... Обаче има статистика, която дори да е стъкмистика, говори красноречиво. 
|
| Съб Сеп 28, 2019 9:46 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
.
|
| Съб Сеп 28, 2019 9:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не я бях гледал статистиката, интересна е. изнасят джпане за ~$70 милиарда, внасят машини и оборудване за приблизително същата сума. това оборудване е за производство -> води до принадена стойност, а не е за изпапване и в кенефа. това неминуемо ще доведе до развитие на части от промишлеността, напълно потънали последните 20 години. вноса на метали е два пъти по-малък от износа на същите. при химическата и животинските продукции съотношението е 1:1.5 в полза на вноса. растителната продукция е 1:1
като цяло - балансиран внос-износ. имат много от нещо, което заменят за друго, което го нямат. нищо особено не виждам.
аномалията с износа за Холандия е заради юридическата регистрация на Лукойл. у нас Холандия също се води най-големия инвеститор, заради нефтохима.
---
успяха да изкрънкат от Сименс да произвеждат техните електрички на място. модернизираха завод, който наистина прави влакове (а не като УВЗ). алуминиевите профили за корпуса на вагоните са внос от Китай. стъкла, талиги, салон вече са местно производство. за момента успяват да правят по 120 влака на година, което не е особено много за техните мащаби, но все пак е нещо. в 3 годишен хоризонт са заявили вдигане на производството до 350 влака (~по един влак всеки календарен ден) и намаляване на вносните компоненти до 15-20%, което си е наистина впечатляващ мащаб.
по 'затворените' производства, доколкото показват нещо, се виждат също впечатляващи (металорежещи) машини. линия от 30 мазака или окуми няма как да не направи впечатление. но покрай тях се появяват и местни машинки, верно от по-нисък клас и (за сега) с сименс/фанук управления, но все пак дела на местните центрове по малко расте, като се изхожда от пълното му зануляване.
|
| Съб Сеп 28, 2019 10:42 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не гледай само общите суми за износ/внос по видове стоки, Дедо, а тяхното разпределение по страни с отчитане на съответното ниво на цените там. Тогава, например "Машины, оборудование и аппаратура", при които вноса превишава 5 пъти износа като обща сума, като обем/брой съотношението ще е доста по-голямо. А и голямата част от внесената техника и материали отива за "оборонката". Според пак техни сведения, над 800 образеца военна техника е зависимо от вноса. Вярно, напънаха се по темата "импортозамещение", но на всички им е ясно, че "а дано, ама надали".
|
| Съб Сеп 28, 2019 11:41 am |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Е Desert Leo, не знам кой е този Кришан, за който говориш, обаче знам че си съвсем скаран с нещата за Русия - особено с това последното изказване - и в исторически и в аналитичен план в перспектива. И напротив, статистическите данни, които сочиш говорят точно обратното на твоите изводи - показват само много добри неща за икономиката на Русия. А като вземеш в предвид и положителните темпове на ръст, нещата стават още по-добре. Така, че слагам точка да ти обяснявам кое как е и защо, Пустинни Лъво. Най-славният според англичаните швабски генерал да не ти е любим?
|
| Съб Сеп 28, 2019 1:48 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Нямам си идея за какъв генерал става въпрос. Путю сгря най-после...
|
| Съб Сеп 28, 2019 2:13 pm |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Пак! А бре, Пустинни Лъво, поспри се с простотиите си. Като нещо не знаеш, не можеш или не схващаш няма нужда да се изтъпанчваш та цел свет да те узнае.
|
| Съб Сеп 28, 2019 3:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Дедо, аз имах в предвид не им е харесало като отношение на русиянците, то че московчани не са руснаци ясно, за тия от Питър не знам, ама може би за последните 10 години да е станало по-зле, но сигурно и те говорят същото за нас и с право, особено ако съдят по хората в курортните градчета/региони, всеки иска да те одере и да те изрита. Тутив разбрахме че Русия ти е в кръвта, но я кажи бил ли си там дори и като турист, аз съм живял и работил там, за мен станция таганская не е име на песен, и съм пътувал достатъчно с влакче за да има време да поспиш, изпиеш бутилка водка, пак да поспиш ....да пийнеш чай от Титана ....
|
| Съб Сеп 28, 2019 4:19 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1512 Местоположение: София
|
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Съб Сеп 28, 2019 8:26 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@ Grubi Искам да те видя като част от този екипаж. Вероятно 4-5 месеца на борда на този строен в Китай кораб ще са достатъчни за да свалиш розовите очила на дистанционния патриотизъм. Домусчиев по договор е длъжен да поддържа определен тонаж и средна възраст на корабите. Това му е "бизнеса" в тоя конкретен случай. От там нататък следва едно "приятно бла-бла " за всички които ще направят така че този кораб да изкарва пари и между другото и да си плаща ипотеката към банката от която е взет заем за да бъде купен.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Сеп 29, 2019 11:35 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Добре @Zdrav - съгласих се с тебе, разкарвам жълтите новини, свалям си розовите очила и преставам с дистанционния патриотизъм. С криви истории е пълно, тях няма да ги коменитрам - човек ако гледа и чете БГ новини може да скочи от балкона.
Айде сега да погледнем пак - има ли нещо позитивно изобщо, което да се случва в БГ (не само в София) или всичко е сиво и черно?
|
| Нед Сеп 29, 2019 11:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми няма ... днес дори плюса на акумулатора ме изненада... погледнах 'документацията'. 3 месеца след гаранционния срок. е, положителното все пак е (може би), че си е изкарал гаранцията 
|
| Нед Сеп 29, 2019 11:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За позитивизъм гледам събота по Нова едно предаване - да хванеш гората - тази седмица беше за едни грънчари в Априлци.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Сеп 29, 2019 12:07 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Няма. И на този фон изкуственият позитивизъм дразни. Аз предпочитам реализма, той ако не друго поне ми показва болката. Но най-често ми показва и възможните ходове. Докато с розовите очила - под юргана и до дупето на буля.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Сеп 29, 2019 12:15 pm |
|
|