|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:43 pm
Microchip Masters - September 16 - 19, 2019
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Microchip Masters - September 16 - 19, 2019
дев-бордовете като правило не трябва да отговарят на нищо. и в 99% от случаите не са мерени за нищо.
иначе цялата работа е малко като евро-6 и дизелаците - е , няма как да се случат такива нива на емисии. но едни чиновничета трябва всяка година да бълват нови стандарти и да свалят нивата... лабовете се харчат милиони за нова техника и после трябва да ги избият чукчитата инженери да му берат кОлая (кАлая вече го изядахме)
--- илко, в първия документ няма нищо сензационно, дори не е пълен. само открехва вратата за Signal Integrity и свързаното с това EMI. ако има желаещи мога да направя лекцийка, но продукта е неприятен (менторски)
|
| Пет Сеп 20, 2019 4:29 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Така е но в ЕМС лаба тя обикновено се простира до функционален тест - дали изобщо ще работи. Беше разказан един забавен случай на много голяма компания произвеждаща битов топломер, за който при дизайна е било заложено покриване на 10 пъти по високи EMC норми вместо изискуемите 5V/m иделието да се изпита за 50V/m каквито са индустриалните стандарти за да се изтъкне като предимство. Което било трудна задача защото от него излизали кабели по 1 метър за температурни сензори. Но все пак са се справили със задачата и после маркетинга неправейки разлика между EMС/ESD напечал в брошурите за някакво събитие че техният продукт покривал 10 пъти ESD нормите  Така е разбира се, със всички изведени тест сигнали някой път е и дори невъзможно. Не казвам че има нещо сензационно или нечувано, но представено пред дизайнери които идея си нямат какво значи reactive near field или защо след като терминира сигнала в края на линията неговата амплитуда става наполовина поне им дава повод да се замислят и да прочетат мещо повече по въпроса. Все пак това не е университет а 3 часова лекция. (и то лекция с "рекламни послания без практическа стойност") За мен беше новост да науча че loop антената (нисък импеданс) захранена с правоъгълен сигнал има потенциал да излъчва емисии в безкраен спектър, докато жицата (висок импеданс) все пак затихва с повишаване на честотата. Така че излъчването на магнитно доминирано поле дори и нискочестотно се оказва много по-страшно от излъчването на дори и по високочестотно електрическо доминирано . А подобни loop-ове мога да се видят почти на всяка платка ...
Последна промяна ilkor на Пет Сеп 20, 2019 5:11 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Сеп 20, 2019 4:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Идея си нямам защо телетата разделят захранването, а твоите хора - не. Нито РА, нито бейзбанд частта не се нуждаят от регулирано захранване (бейзбанда си има собствено LDO), стига захранващото напрежение да е под предписаната от производителя граница. Но точно РА се нуждае от сравнително чисто захранване, защото пулсациите по захранването отиват в антената. Дали ще попречат на сертификацията, меренето ще покаже. аз обикновено използвам Li-Ion/Poly. Вече обясних, че ме върнаха заради проблеми, предизвикани от антената. След като сложих антена на Антенова, която беше мачната в тяхната лаборатория и ми изпратиха резултатите и стойностите на съгласуващите елементи, без промяна в захранването всички тестове минаха успешно. Писал съм преди за това... Устройството се захранва от 3 х LiFeSo2 на Energizer (L91) през LDO с дискретни елементи, защото тогава не намерих подходящо интегрално LDO за такива тоци. Сега използвам MCP1727-Adj когато захранвам от такива батерии. Отворих документацията на М66 и чета: . Провилно ли разбирам 100 микрофарада, 100 нанофарада, 33 пикофарада и 10 пикофарада? Естествено при захранване, което може да осигури тока на бърстовете, без значителен дроп на напрежението. Повторна сертификация на сертифицирано устройство може да се наложи по други причини. Едната възможност е, че при сертификацията намаляват мощността на GSM, за да няма излъчване над допустимото извън бандовете, а после надуват на мах и ги хващат. Друга причина е, че правят редизайн след сертификацията, но сега трябва да посетят нотифициращия орган за да прецени дали трябва да се мери пак. Органът, за да си върже гащите ще каже "трябва", което значи пари и време - е спестяват си го и ги хващат. Пъвата антена беше меандър пътека на платката. Беше прекалено къса (електрически) и не покри изискванията за чувствителност и излъчвана мощност. Втората е А10393 (Антенова) монтирана според техните изисквания и при огледа от тяхна страна е без забележки. Платката е двуслойка. Иписах всичко това не да споря, а да предотвратя възможността да откажете някой начеващ в тази област. 
|
| Пет Сеп 20, 2019 4:56 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Точно така! Ако се направи симулация с параметрите на посочените стойности кондензатори ще се види резонанс на работните честоти на този модул. Всички знаем че електричеството се движи в затворен кръг. Когато изпращаш от антенния извод високо-честотен сигнал трябва да осигуриш на абсолютно същия сигнал и обратен път за да се затвори веригата. Чрез антенната линия по земята той достига модула, но веригата все още не е затворена. Затварянето става в PA и неговото захранване. Естествено модула има предвидена такава възможност, но поради ограничения обем а и поради други съображения производителят предписва поставянето близко до захранващите пинове на модула специфични кондензатори наричани байпас или декуплиращи. Те именно осигуряват високочестотното затваряне на веригата. Тук не говорим за кондензатора който ти споменаваш за запазване на енергията - той има огромна индуктивност и за високите честоти все едно липсва. Ако те липсват или не са правилните стойности, тази енергия все пак се затваря някъде, но вече е по-далеко от захранващите пинове, което води до EMC проблеми. Нека поясня и за раделянето на захранването - в документацията пише че минималното входно захр. напрежение е 3,3V Това ограничение идва от бейзбанда тъй както и ти каза вътре има регулатор. PA няма подобно ограничение и примерно може да работи до 2,9V но какво от това щом при 3,3 вече бейзбанда е в ресет. Затова някои производители използват разделяне на двете захранвания. При това се получават няколко положителни ефекта - регулатора за бейзбанда е само 100mA, липсват дроповете при предавателните бърстове които могат да го ресетират и най важното можеш да сложиш бък-буст конвертор с изходно 3,3V/100мА и да захраниш модула директно от батерия използвайки пълния и капаците до 2.9-3.0V Защо Quectel не го прави - не знам. Други производители го имат в някои модели. Прикачам един материал (под диаграмата) който дава повече яснота по въпроса, и който между другото съм научил на друго подобно "безсмислено" обучение.
|
| Пет Сеп 20, 2019 5:44 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Техническата дискусия, която водите е интересна и полезна. Опасявам се, че тя ще бъде "натикана в трета глуха" под подобно заглавие на тема.
Би било добре, модераторът да я премести в нова тема с адекватно заглавие и дискусията в техническия и аспект да продължи там.
|
| Пет Сеп 20, 2019 6:06 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз пък по-голяма глупост не съм чувал, и не знам защо му говорите на човека глупости при положение, че иска акъл от вас  "фунционален тест - дали изобщо ще работи" правиш на външният клозет в къщата на баба ти като отидеш лятото на гости... В ЕМЦ лаба се мери изделието което си направил кой клас ще покрие "А"/ "В"/"С" .... и то е не дали работи ами при какви външни въздействия работи и още ,много работи... Димитър е почнал да разказва ама както винаги гаражните специалисти обясняват, че гайките се натягат до скъсване и половин оборот назад.... и като излезне от лаба трябва да имаш сертификат независимо вътрешно фирмен или за пред клиенти дето удостоверяваш, че твоето изделие е от клас "Б" например според едикой-си параграф от еди-кой си стандарт и може да го ползваш в едикаква си среда....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Сеп 23, 2019 1:09 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Сеп 23, 2019 6:39 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Да поспамя малко... Веднъж тествахме устойчивост на облъчване ,,,имахме време и облепихме кутията отвътре с алуминиево тиксо. Резултатите бяха много обещаващи..но по разбираем причини махнахме тиксото и шляпахме с ферити. Някой виждал/правил/чувал ли е евтин и успешен вариант на такъв кафез...например с алуминиев спрей?
|
| Пон Сеп 23, 2019 7:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Фолиран текстолит? Спреят, ако го искаш ефективен, ще струва повече от устройството.
|
| Пон Сеп 23, 2019 11:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Спрей не съм виждал, метализирани корпуси да. Проблема с това е дебелината на покритието, тънко покритие е ефективно най-вече при високи честоти. Иначе не ти трябва спрей, има различни методи, химично/елекрохимично така помедняват след което хромират пластмасови детайли за Вик нужди. Друг вариант електровакумно, това ако искаш дебелина излиза скъпо, но става за основа на последващо електрохимично. Има фолиа за целта, медни. Продават се на ролки, можеш да ги кроиш както искаш което позволява сравнително лесно облепяме на почти произволна форма, крои се на режеш плотер, лазер или водно, не от тия с които колегата реже стомана 
|
| Вто Сеп 24, 2019 5:05 am |
|
 |
|
ilkor
|
Коментарът ми беше написан от гледна точка на ЕМС susceptible на тестовото устройство, и не е коректно изведен без цитирания от мен текст. Иначе сме щедри на квалификации ... А просто е необходимо да се отвори Европейския ЕМС стандарт и да се прочете раздела "Performance criteria" ... Стандартът има различни серии в зависимост от типа устройство като за клетъчните терминали той е ETSI EN 301 489-52
|
| Вто Сеп 24, 2019 9:22 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
ilkor, слез на земята. В реалния живот нещата са доста по-различни от това, което чуваш по презентациите.  И сертификацията въобще не се ограничава само до ETSI EN 301 489-52. Например, при мен беше по "Vodafone Specification for Terminals on Over the Air RF Performance v. 2.5". По онова време единствената европейска лаборатория, която не просто е сертифицирана да прави такива измервания, а е сертифицирана от Водафон, беше тази. Отделно имаше още куп други изисквания и съответно тестове за пустото СЕ. Специално при ГСМ, а и при всяко радио, което има предавател, най-добрия подход е да се търси добро радио с добра и добре съгласувана антена. Ако това не е направено, никакви байпас кондензатори няма да спасят положението. При ГСМ заради сертификацията на ниво модул, изискванията към радиото са изпълнени и остава само антената. И на презентацията на Gemalto си си загубил времето. При Li-Ion/Poly акумулаторите, които са най-честото захранване на ГСМ, основната част от капацитета е в "платото" около 3,6-3,7-3,8V. Имам дивайс, който изкарва около 50 часа с такъв акумулатор, като времето на работа между 3,6 и 3,4V е около 3 часа. Режима на работа е регистриран в мрежата, но без потребителска комуникация. По спецификация телитските 865 работят до 3,22V от акумулатор и това съм го проверил на практика. От яко лаб. захранване работят до 3,0V. Логично предвид високото вътрешно съпротивление на акумулатора при 3,20V. Затова гимнастиките на Gemalto са безсмислени. Специално при телетата, фронт-енда е RF7115 с работно напрежение 3,0...5,5V, та въпросните гимнастики са неприложими. И съм напълно съгласен с Димитър, че човек от лаба в общия случай не може да бъде полезен.
|
| Вто Сеп 24, 2019 12:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
човек от лаба -> лаборант
|
| Вто Сеп 24, 2019 1:06 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Desert Leo, че кога съм казал че сертификацията на GSM се ограничава само до този стандарт. ETSI EN 301 489-52 дава специфичните изисквания които трябва да покрива един клетъчен терминал от гледна точка на EMC но има още (включително и други EMC) стандарти, които са приложими. На долния линк са публикувани сертификатите за М66 - отвори СЕ сертификата му и там са записани всички задължителни за СЕ сертикация. По буквално от това няма как да го напиша! https://cloud.comet.bg/index.php/s/Wy7baINRdSa6DlzНа какви други операторски ще те задължат е вече решение на оператора. Ако ще ползваш устройството в България освен CE RED не ти е необхимо друго. Друга заблуда - Байпас кондензаторите са в страната на източника - виж отново картинката в предишния ми пост. Разбира се че антената е важна но е важно и да затвориш веригата в страната на източника. Затова в документацията е записано 100 микрофарада, 100 нанофарада, 33 пикофарада и 10 пикофарада! Така е но какво правим като не си спазил точно референтната схема за байпас? За украса ли са тия кондензатори? Но все пак вероятно ти знаеш повече от производителя ... Ето 2 независими източника обясняващи декуплиращия ефект на практика: https://www.youtube.com/watch?v=9EaTdc2mr34https://www.youtube.com/watch?v=1xicZF9glH0Преди няколко поста пишеш: Когато казвам каква е идеята и то подкрепено с документ който описва именно защо се прави това разделяне, изведнъж ставаш суперкомпетентен и дори си позволяваш да квалифицираш това решение като излишно. Предполагам Телит и Сименс са пропуснали да се консултират с теб? Колкото до батерията отвори Wikipedia ако щеш но за масовите Li-IоN акумулатори end of discharge напрежението е 2,9-3,0V. 3 часа на фона на 50 са 6% така че ако си се поинтересувал по-рано защо модула има два извода за захранване лесно би удължил живота на устройството си с поне 10%. А, знам че не ти трябват - ти и на 50 си доволен ... Щом PA допуска минимално 3,0V значи няма проблем да се захрани директно от батерията, а бейзбанда от DC/DC и да я ползваш до 3.0V, без опастност от ресети. Така че ето дори без да си ходил на обучение вече го знаеш Качвам отново документа че беше се скрил под диаграмата - за теб безсмислен, но за други - не. И да ти кажа честно тоя човек от лаба дето го храните толкоз ще ви тури всички в малкия си джоб на темата щото всеки ден си има вземане даване с подобни самоуки таланти. Защо има хора които като се опиташ да им дадеш съвет, не реагират негативно поне от някакво уважение че правиш опит. Не може да всеки да знае всичко и подобни обучения, дори 10% да се окажат полезни са в графата успешни - научил си нещо.
|
| Вто Сеп 24, 2019 3:14 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ама ти искаш просто да спориш ли или що... Ми посещавай си семинарите, кой ти пречи? Завиждам на младежкия ти ентусиазъм и свободното време. Не ми требе RED, моите минават вече като устройства за наУчна дейност и са изключени. BTW, що на RED сертификата на М66 пише софт версия M66FAR01A09BT, а на сайта ви M66FAR01A12BT? Не ми от отговаряй - сетих се  . Нищо против байпас кондензаторите, напротив - добре е да ги има, въпреки, че Телит не пишат нищо за тях. Но да не се разчита на тях да замажат ефекта от сгомнясана антена. За захранването... Сам знаеш какъв е характера на консумация на ГСМ модул, така, че тези 10% увеличаване на времето на работа са си фантазия. Изрично споменах в примера с конкретно устройство, че то не комуникира за да докара тези часове. Ако започне комуникация, времето драстично се снижава. Да Телит пропуснаха да ме питат за някои неща и за това им сложих кръста и преминах на Quectel. Но когато съм имал възможност, съм им споделял къде бъркат. Не ме чуха и от съответните модули за които предупреждавах няма и спомен у клиентите им, но телит още помнят разходите по разработката. За човека от лаба... Преместих си го в другия крачол... 
|
| Вто Сеп 24, 2019 4:15 pm |
|
|