| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ами накрайниците са различни, няма да ме учуди ако някой специалист е сложил щуцер като за метан на газова. Газова бутилка на метанова ...е това трябва да си много прост ако го направиш.
|
| Пон Сеп 16, 2019 5:00 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 439 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Е колко километра ще мине , ако зареди пропан-бутанова бутилка с метан - десетина? Едната/двете бутилки вземат място колкото половината кола, а другото е бутил-че в сравнение. Я кажете за това щракане на спусака за до-натъпкване- какво може да се направи за да се прекрати- някаква електроника за закъснение?
|
| Пон Сеп 16, 2019 5:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Стените на метановите бутилки са по няколко см. дебели. Като обем на горивото са горе-долу същите.
|
| Пон Сеп 16, 2019 6:10 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Решението срещу препълването се състои в това да се подържа ограничаващия клапан на входа на бутилката изправен. Бутилка с читав ограничител не можеш да я препълниш, колкото и да искаш.
|
| Пон Сеп 16, 2019 6:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма как да напълни метан в газова и да се движи, още при оълненето ще пие вода, разликата е огромна в налягането, разрушителното на газовата е в пъти по ниско от работното на метана. Въпросът е кое ще сдаде първо багажа, бутилката или тръбата развода. Освен това на метана дебита е нисък, ако работи предпазни клапан на газовата не би следвало изобщо да вдигне налягане, въпреки че.... освен това на метана не знам дали първо не трябва да се вдигне налягане, и след това да започне самото пълнене, амо с тия батерии които имат, може директно течна фаза да тръгва. Дали не е била менте метанова система.
|
| Пон Сеп 16, 2019 7:32 pm |
|
 |
|
lcr
|
Няма течна фаза при метана. Не и при тази температура и налягане. Затова едното се нарича LPG а другото CNG. Защитният клапан също няма как да сработи, защото той е с поплавък.
Ти, очевидно говориш за предпазния клапан, който отваря на към 30 бара. Щом на LPG бутилка е имало пълначка за метан, може такъв изобщо да не е имало.
|
| Пон Сеп 16, 2019 7:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не ги ли пълнят на 300 бара, там трябва да има течна фаза? Да предпазният имам в предвид, срещу свръх налягане, би трябвало да има такъв. Аз не мога да си представя как някой ще сложи на бутилка за пропан бутан пълначка за метан ....
|
| Пон Сеп 16, 2019 9:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
В метановата бутилка няма въздух, само метан ? При CNG въздуха (който е в газова фаза) над течната газ "пружинира" , ако при CNG няма въздух (както си мисля) бутилката ще се пръсне в момента на достигане течната фаза при зареждане.
|
| Пон Сеп 16, 2019 10:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Никакъв въздух не може да има, или по-скоро не трябва да има, газовата фаза не е въздух. Дали ще се пръсне или не зависи само от налягането. Сега гледам че бутилките са с работно около 250 бара, при това налягане няма течна фаза, тя е над 300 в зависимост от температурата, все си мислех че метана го пълнят на над 300. Реално обаче на тая бутилка изпитателното налягане е над 300,а разрушителното много над 300 та би следвало да може и течна фаза да се вкара в нея, но тя най-вероятно няма от къде да дойде щото налягането от станцията е по-ниско от нужното.
|
| Вто Сеп 17, 2019 12:12 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
На хиляда атмосфери ги пълнят  Е сега запас си има. Все пак налягането нараства много а вмъкнатото гориво не. Според мен пропан-бутана понеже е по-тежък от въздуха той се втечнява в бутилката. Във CNG бутилката ако има въздух, той ще се втечни преди метана, защото е по-тежък от него. Течната фаза не пружинира. Инсталация за парно и доколкото знам бутилки се тестват с вода. Тя е течна фаза и при пробив само "пуква". Няма запас от кинетична енергия. Един балон пълен с въздух при пукане се разхвърчава доста повече отколкото ако се пукне пълен с вода. Друга съпоставка с течната фаза е водният удар при ДВГ.
|
| Вто Сеп 17, 2019 1:25 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Информацията от журналята ми беше много странна, пълнели са метан пък гръмнала газовата бутилка... Но днес разбрах от познати на пострадалите, че наистина имало проблем с инсталацията. Имало някакъв кран, който свързвал метана и газта. И явно налягането от метана е влязло в газовата бутилка и нататък е ясно. Сега какъв е бил тоя гений дето е сътворил подобна инсталация не знам. Но колата преди е била такси и най-вероятно това обяснява някои неща. Между другото тук съм виждал поне няколко коли дето имат и газ и метан. И все са разни малолитражки. Не го разбирам това да наблъскаш един куп бутилки и то в малко купе...
|
| Вто Сеп 17, 2019 9:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Явно съм изостанал, ама за първи път чувам за кола и с двата вида гориво... Баси инженерния гении....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 17, 2019 10:07 am |
|
 |
|
lcr
|
Икономията - майка на мизерията.
Аз ползвам класически ГИ (LPG). Двете горивни системи работят съвместно, като при определени обстоятелства има добавяне на бензин. В резултат на това динамиката на мотора е същата, като на бензин а разходът в пари е повече от приемлив - средно 8/100 газ и 1/100 бензин.
|
| Вто Сеп 17, 2019 11:04 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Е това не го очаквах.  Егати простотията. Колата най-вероятно е купена с LPG инсталация, но малоумника е решил да добави метан, че е по-ефтинко. Тоя, дето се е навил да го направи това е за разстрел. Но което е най-тъжно, реално няма законови пречки да се прави това...
|
| Вто Сеп 17, 2019 11:06 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Някой ми е гепил идеята вече. 
|