Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
един наистина тъп въпрос - как се четат два датчика на хол, вързани паралелно?

става въпрос за спийд сензори на скоростна кутия, един преди, другия след и очевидно има връзка в оборотите, ама от какъв зор ще са окабелени отделно, а в компа двата на късо?

Вто Сеп 10, 2019 6:33 pm
Профил

Може да конуникират с протокол, може да имат по един диод вътре.
А какво имаш в предвид преди и след кутията ?
Преди кутуята е маховика - индукционен датчик положение КВ
След нея има датчикна самия дуференциал(който е в кутията при коли с предно) този е за скоростта.
На колелата има също ако има АБС . На някои коли от тези взема за скоростта.

Вто Сеп 10, 2019 7:20 pm
Профил

slav4o.com написа:
А какво имаш в предвид преди и след кутията ?.

Ми преди си е на входа, а след си е след... просто кутията е автоматична и компютъра според тия датчици проверява дали клапаните са наред и съотношението е ОК. В моя случай не са ОК, съответно компютъра дава грешки и за двата датчика и влиза в "limp mode" демек включва на 3-та и не сменя нищо. Аз като един голям инджинер откачих единия датчик видях че няма никакво напрежение, видях схемата че влиза в компа, извадих компа и видях че двата датчика са на късо. Стори ми се идиотски варианта това да е нормално, а за да стигна до втория датчик трябва да разглобя половината кола, затова директно си поръчах друг компютър. Той дойде днес.... и изненада късо си го има и в новия. Или съм голям кърък да попадна на два развалени компютъра или съм толкоз голям инджинер, че сега трябва да си задавам тъпи въпроси.

Вто Сеп 10, 2019 8:08 pm
Профил

miro_atc написа:
slav4o.com написа:
А какво имаш в предвид преди и след кутията ?.

просто кутията е автоматична .

Трябваше от тук да почнеш :)
Аз се сещам за три вида автоматични...
След като са паралелно свързани работят в схема 2 ИЛИ или във схема 2И не. според това ниско или високо ниво се следи. Или има друга подробност за разделяне която писах.
Защо ти беше нов комп, за да установиш че са паралелно свързани ?
Ако спаралелването е в компа, то трябва да има видима пътечка на платката. Ако няма видима, може все пак да има нещо помежду им.
Все пак не зная почти нищо за автоматичните...

Вто Сеп 10, 2019 9:53 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
един наистина тъп въпрос - как се четат два датчика на хол, вързани паралелно?

става въпрос за спийд сензори на скоростна кутия, един преди, другия след и очевидно има връзка в оборотите, ама от какъв зор ще са окабелени отделно, а в компа двата на късо?

Нали темата е за тъпи въпроси, та има риск и отговорът ми да е в духа на темата... :D

Ако захранванията на двата датчика са разделени, и изходите им са ОК, то незахранения не би трябвало да пречи на изходния сигнал на захранения.
И следното разсъждение към горната теория. Ако кутията е на някаква предавка, се знае при какви входящи обороти, колко биха били изходящите. Тоест, би могло да не се мерят и на двете места през цялото време. Достатъчно е да се мери само едното, а другото да се проверява от време не време.
Още повече, в ЕКУ на кутията пристига информация от ЕКУ на двигателя за оборотите му. Тоест, ако няма приплъзване в хидро-трансформатора, входящите обороти на кутията са толкова колкото е обадило ЕКУ на моторетката.

Счупих ли тъпомера? :D

Вто Сеп 10, 2019 11:05 pm
Профил

Може да не е с хидротрансформатор а DSG с два сухи съединителя ама той не пише подробности.
Не че зная кой знае какво, ама със сигурност има значение.

Вто Сеп 10, 2019 11:44 pm
Профил

itso.t написа:
Ако захранванията на двата датчика са разделени, и изходите им са ОК

Ако бяха, нямаше да пиша че са паралелно свързани. Кутията е на голф 4 и от тъпа по-тъпа, както всичко останало в тоя модел. Повече няма да си купя VAG, ама това е друга тема.
Значи датчиците са с два извода. Единият е свързан с масата на копютъра. Другият, т.е. другите два извода са на късо. Нула ома, демек паралелно свързване както и да го гледаш. Няма релета, т.е. не виждам как може да се ползва един датчик по отделно.
Учудването ми е особено голямо, тъй като както казах кутията е проста. Освен тези датчици има още един за обороти, но той минава през тоя комп и после отива до таблото и се ползва за показване на скоростта. Очевидно този третия работи. Има още няколко датчика за ключета - дали е натисната спорачка, за кикдоуна и за позицията на лоста. Това е което вижда компа и на негова база управлява няколко дросела и няколко ламби. Нищо кой знае колко сложно. Затова пък окабеляването е някаква арт инсталация. Всичко се събира в един дебел сноп и влиза в компа през един 70 пинов конектор. Всичко е опроводено индивидуално, включително има екранировка на датичците и т.н. Въобще изглежда доста сложничко.
При условие че са си направила труда да пуснат отделни кабели, екранировки и т.н. и при условие че са само няколко входни сигнала ми изглежда адски тъпо да окъсиш два вътре в тоя прословут компютър и да ги обработваш заедно. Да бяха стотици сензора, да не отиваха поотделно до платката разбирам. Ама за тъп "компютър" който като нов струва майка и си баща си подобно изпълнение ми изглежда невероятно, аз затова и без много да мисля поръчах нов компютър...

Сря Сеп 11, 2019 7:37 am
Профил

Няма, какво да го умуваш. Очевидно конструкторите са го намислили така, да обработват комплексния сигнал от двата датчика. И на мен това ми изглежда тъпо, но това е положението :D

Сря Сеп 11, 2019 12:25 pm
Профил

За практическата страна не го умувам, ще се ремонтира по един или друг начин...
Въпросът ми беше от теоретична гледна точка що за трик е това и има ли трик изобщо. Първо двупроводни датчици (датчика за таблото е с 3 пина)... второ различни (поне на външен вид) и трето вързани паралелно. Почвам да се съмнявам хол датчици ли са изобщо, макар че то друго няма какво да е. А и другото странно е че нормално напрежението върху датчиците трябва да е 2.5V, което като се има предвид че е и за захранване ми изглежда нисичко. Повечето в аутомотива май са на 5 или 12V. Въобще много странности и така докато стигнем до въпроса как аджеба преценява че между двата сигнала има точно предавателно съотношение. Щото според всички описание това им е функцията, т.е. да се види дали кутията е превключена както трябва. Друг е въпросът е, че масово тая конкретна кутия прави мизерии... но на тоя въпрос май имам отговор ;-)

Сря Сеп 11, 2019 1:02 pm
Профил

Ако кутията не е безстепенна (примерно хидротрансформатор), то на всяка степен съответства някакво предавателно число. Впредвид и на това, колко импулса генерира даден датчик за 1 оборот, по фазовото отместване на импулсите би могло доста добре да се съди за предавателното число. За ъгловата скорост, е ясно.

Не е зле да мернеш тези 2,5V захранване, дали случайно не стават 5V в даден момент. Тази стойност "намирисва" на това, че и захранващият проводник може да се ползва, като информационен канал.

Сря Сеп 11, 2019 1:39 pm
Профил
Аватар

Е дръпни си сървис менюала за тоя модел и там трябва да има схеми.

Сря Сеп 11, 2019 2:50 pm
Профил

Бърз и тъп въпрос.
На безжична клавиатура със загубен USB приемник може ли да се запои жица някъде и да се ползва като жична USB.

Чет Сеп 12, 2019 3:08 am
Профил

Трудна работа ми се струва, обаче някой ми обесняваше че някои от по-новите можели да работят и с други приемници, имали някакъв знам, не говоря за син зъб, а за такива с техни си приемници ... не помня какво беше, един от мойте ми го каза щото псувах че съм си изгубил донгълчето, ама така и не го пробвах става ли.

Чет Сеп 12, 2019 4:07 am
Профил

lcr написа:
Ако кутията не е безстепенна (примерно хидротрансформатор), то на всяка степен съответства някакво предавателно число. Впредвид и на това, колко импулса генерира даден датчик за 1 оборот, по фазовото отместване на импулсите би могло доста добре да се съди за предавателното число.

И моите първоначални мисли бяха в подобно посока и затова бях в недоумение. Ще е адски трудно да се разпознае кой импулс от кой датчик идва, както и всякакво мерене на фази и тем подобни чудесии. Не е изключено и такава простотия да правят, но има и по-лесен начин. Значи реално не е нужно да се знае кой импулс откъде идва. Достатъчно е да видят общия брой импулси. Да кажем, че на входа имаме Х импулса, на изхода трябва да имаме да кажем 1.5Х, значи сумарно импулсите трябва да са Х+1.5Х = 2.5Х (ако предавателното число е 1.5). Предвид това че зацепването вътре е със съединители и фазовото изместване на практика е произволно. Затова може да има известно "застъпване" на някои импулс. Но в крайна сметка те са асинхронни, така че застъпването ще е в рамките на някаква граница. Демек трябва да се видят 2.5Х +/- нещо си, което не е фатално.

С това теоретичната страна мисля че ми се изяснява. Лошото е че от практична страна май май ще трябва да търся друга кола за жената. Кутията е "01M" има си доста изписано, даже викито има подробна страничка, където с две думи казват, че е пълен боклук. Движението, което въпросните сензори отчитат се предавало с някакви пластмасови зъбни колелца. При леко прегряване на кутията тия колелца буквално се стопявали вътре. А аз имам много сериозни основания да си мисля, че моята е прегрявана. Като ми остане време ще замеря и датчиците, ама както казах нямам особени надежди...

Чет Сеп 12, 2019 10:19 am
Профил

miro_atc написа:
... май ще трябва да търся друга кола за жената...

Вариант да се тури ръчна кутия? Че и на моята кака бях взел автомат , след ходене по мъките , вече си е с ръчна...

Чет Сеп 12, 2019 8:16 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 315  Следваща