|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:11 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Управление за поялник
Колеги, на някой попадало ли му е описание и схема за управление на 24В/48Вт поялник примерно на Weller. Сега ми попадна един поялник (не Велер  разбира се) без захранването към него и се чудя как да го запусна за да върши добре работа. Буксата му е 5-ца, на 1,2 и 4-5 извод дава около 2,7 ома, та се зачудих как да му спретна едно управление. Дали да е с траф и тиристор или някакъв вариант с импулсно захранване да му спретна? Някой има ли наблюдение какъв е термодатчика вътре - терморезистор, термодвойка или?
|
| Пет Май 12, 2006 11:19 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами те са с термодвойка, имам някде едно управление коет не е со, ама не знам дали ще му изров схемата, триак и 723. В крайна сметка еидн какъв да е терморегулатор ти върши работа, ако можеш да сложиш и диференцираа част ое по добре, при поялник аима езки изменения които е добе д с епоемат, но не е много фатално ....
|
| Пет Май 12, 2006 2:28 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Ясно, ще си спретна едно управление с 12-ка и потенциометър. Гледах много по руските сайтове но не видях нищо подходящо, само ме изкефи една схема за управление на поялник с потдържане на температурата като в качеството на термодатчик използват самия нагревател - т.е. неговото съпротивление, аналогова схема, въобще в това нямат равни...
Имам запояваща станция с горещ въздух и полялник към нея, ще я отворя довечера да разгледам как са реализирали управлението на поялника - работи много добре, обаче не я ползвам за нормално запояване че е много обемна и ми заема доста място на бюрото.
|
| Пет Май 12, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами ако имаш вград сензор поблеми няма да имаш, малко е странно да имаш две енакви съпритивления обаче, изглежда като два реотана. Принципно всичко би ти свършило рабоа, аз го правих с 723 щото ми беше под ръка, освен това си има ИОН и директно ми упрвлява тиристора, а .. ползвах мисля токовата защита за комутация в нула, трябва да погледна къде беше пустата схема.
|
| Съб Май 13, 2006 7:42 am |
|
 |
|
milenjs
|
Ако я намериш - пускай. Преди малко разглобих поялника но не се вижда нищо - керамичен нагревател в който влизат 4-ри проводника. Съпротивленията са 3,4 и 2,7 ома - предполагам че едното е реотана, другото - термодвойката. После ще пробвам кое какво е.
|
| Съб Май 13, 2006 2:07 pm |
|
 |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
Ами като си разглобил поялника .. виж кои жици са дебелите - това е нагревателя
Ако и по това неможеш да прецениш , нагрей поялника с друг поялник или на котлон, на 2 от жиците трябва да се появи напрежение от порядъка на 5-10-20mV - e това е термодвойката, напрежението нараства с температурата. Внимание , на китайските поялници един от изводите на термодвойката е на корпус.
Иначе Велера, който имам не е с термодвойка, а е с термистор и управлението му е друго , а и използват някаква тяхна специализирана схема, така че схема на велер не ти помага. Но на времето покрай велера ми хрумна да си направя регулатора на китайския поялник. Идеята която ми хареса от велера беше, че честотата на шима която управлява поялника е много ниска (период около полвин сек) това позволява на панела на поялника да се изведе светодиод , който да индицира запълването на шима. Напрактика виждаш времето за реакция на регулатора, при промяна на въздействието или заданието, тоест колко бързо реагира регулатора, пререгулира ли , и това само с един светодиод, няма дисплеи, а температурата е написана на врътката 
|
| Нед Май 14, 2006 2:14 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
ето една схема, но не отговаря на изискванията за 24/48V. свалих я от едно китайче /от тези дето ги продават в конрад, едни сини такива/, дано да свърши работа. нарисувал съм термо -двойка като най вероятна, но не съм сигрен че е термодвойка.
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Нед Май 14, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Изводите се оказаха така - 1-2 - термодвойка /премерих някъде до към 35 mV при загрял поялник/, 3-NC, 4-5 - нагревател. Не ми остана много време събота и неделя да се побъзикам с поялника, конструкцията и човката е добра, дано през седмицата имам повече свободно време. Схемата на Zax_Ruse е добра като идея но на 220В, така че смятам да го спретна с едно PWM - на запояващата ми станция е със светодиод и най-интересното е че ШИМ-а се чува и от нагревателя. А бе 6 болта са да го погледна как е направено но пустото време...
А за захранването - класически траф /харесал съм си един от адаптер от принтер HP че залежава ама към 2 кила/ или да си мисля някакъв вариант за импулсно?
|
| Нед Май 14, 2006 11:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|