|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Li Power pack мисли
От моя скромен опит:
1 - постоянен подзаряд - забрави - литиевата химия ще си замине в тоя режим за нула време. Зарядът трябва да спре задължително при 4.2В и да тръгне на ново поне под 3.7В на елемент/паралелно вързани елементи (ако иде реч за LiIon.... LiFePo4 са други праговете).... Най-добре е да се пусне при стигане на долния праг - около 3В за LiIon и 2.5В за LiFePo4. 2 - паралелно вързани елементи - самобалансират се - нужда от индивидуална защита няма - задължително е следенето на Т на пакета (NTC в директен контакт с корпуса на средния елемент от пакета) - ако елемент тръгне да прави мизерии, той почва да грее. 3 - последователно връзване на елемент/пакет от паралелно вързани елементи - задъжлително балансираща верига на всеки клон, която да се включва при достигане на максималното напрежение на клона (4.2В за LiIon и 3,6В LiFePo4).
Литиевата химия иска работа - т.е. да се правят цикли - колкото са по-тежки циклите (с по-силен разряден ток) толкова и е по-добре. За удължаване живота се препоръчва да не се стигат максималните прагове при заряд - т.е. LiIon да спира на 4.1В, LiFePo4 на 3.5В. Вземи предвид и температурите на работа. LiIon-a не обича никак отрицателни работни температури, както и такива над +45 градуса. И нещо много често срещано като грешка - под напрежение на елемент да се има предвид - напрежението в/у самия елемент. На много места мерят напрежението в/у свързващите проводници (щото е по-лесно), а при 5А ток примерно в тях може да паднат едни 200мВ като стой та гледай и белята ти е в кърпа вързана....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Авг 27, 2019 10:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
инфекцията с паралелните клетки може да възникне, ако една от тях си вдигне саморазряда чак окъсяване. тогава ще даде на късо групата и, моя случай, 4 елемента ще се опитат да запалят петия.
при два елемента паралелно борбата е по-равностойна, но при повече паралелни става опасно. затова не ми се разчита само на вътрешния PTC.
|
| Вто Авг 27, 2019 10:53 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дедо, ми то точно за защита при паралелно свързване споменах LTC4412.
|
| Вто Авг 27, 2019 12:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, днес ще демонстрирам пред едни шведи как се зареждат/разреждат 10 паралелно свързани литиеви батерии всяка по 100 амперчаса и всяка от по 6 последователно свързани елемента. Ще ги зареждам директно с 400 ампера алтернатор, който първо го играе източник на токи после на напрежение. Само шкафа, в който ги сложих, за да го направим ни отне 3 месеца и струва около $30к само в материали като медни бъсбарове, 600 амперови релета за всяка батерия които се управляват по CAN bus и го играят и ролята на съркит брейкър, поне 100 харнеса за комуникации и т.н. До снощи още сглобяваха постановката и тая сутрин ще я пускаме за пръв път направо пред шведите. Та мисълта ми е - ти си тръгнал да ми се шашкаш с твоите малки елементчета, моя ток на късо е над 10000 ампера, колко точно един господ знае и дано аз да не разбирам  .
|
| Вто Авг 27, 2019 2:18 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Митьо, Дедо е прав да се притеснява.  Неговия пакет може да предизвика пожар, което налага бързо да се повика пожарна или ако човек пострада - линейка. При теб е лесно - ако стане сакатлък няма ща толкова да бързаш да звъниш в шведското посолство. Труповете на шведите няма за къде да бързат. 
|
| Вто Авг 27, 2019 3:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Най-интересното е че обикновено (не само шведите) ги слагат под на шофьора седалката 
|
| Вто Авг 27, 2019 3:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Гениално!!! Акумулатор и катапулт (2 в 1). 
|
| Вто Авг 27, 2019 3:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Катапулт едва ли.. Как мина със шведите, няма ви още в новините  . Това Lion голяма боза, накрая да се чуди човек има ли смисъл. За DC UPS на каквото ми звучи що не сложиш NiMH, намират се все още и няма да имаш толкова главоболия, не е телефон да ги носиш и зареждаш всеки ден? То и те си имат проблеми ама....
|
| Вто Авг 27, 2019 4:18 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
От 15 - 20 години работим с MGE, Schneider, APC ...или както там са се конгломерирали към днешна дата. Най-малкият е 3 kVA , най-големият - 400. Всички са с оловно кисели батерии. Напоследък всеки разправя, колко хубави били LI и колко много пари пестели, но не знам, някой да ги внедрява активно. Не и с подобаващите на "хубавините им" темпове. 
|
| Вто Авг 27, 2019 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За голям и аз не съм виждал, но в случай на нещо като DC UPS с малка мощност може и да си заслужава, ако хубавината им го оправдава. Няма LiOn който да изкара на екплоатацията на чиват оловен, теглото и обема са друга въпрос.
|
| Вто Авг 27, 2019 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Шведите оживяха  . За голяма моя изненада всичко тръгна и работи както трябва и утре продължаваме с тестовете. В моята област в момента почти всички минават на литиеево йонни батерии и не говоря само за военните ами за комършъл пазара също. Особено пожарните и разни рикриейшънъл мпс-та като караваните примерно. Батериите станаха явно достатъчно евтини и надеждни за да са привлекателни. В момента имаме поне 15 проекта с литиеви батерии и почти всяка седмица някой нов се обажда, та явно има натрупана вече критична маса. За UPS пък специално не бих се замислил въобще дали да сложа литиева батерия, вместо оловни или NiMH. Тони, какво точно имаш предвид с това:
|
| Сря Авг 28, 2019 12:52 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами живот, най-вече разряд до де може да мърда, заряд когато дойде както дойде, .. айде зарядните ще са умни, ама като падне под едно ниво и дърпаш шалтера и до там, а аз електрокарчето и на 25 V като е паднала батерията /36 по рождение/ пак мога да изсмуча нещо от него, като да го завлека до средата на цеха и после да се чудя как да го връщам  Много са капризни все още ми се струва, докато за тягов, ако не те притеснява теглото оловният си е екстра. Применро кари някакви, хем противотежест, хем може да го третираш както ти дойде и няма опасност да ти спретне барбекю. И друго неприятно, едно време когто инструментите бяха с MH или NiCd, като вземе да умира почва да се мъчи ама може още малко да изстискаш, сега LiOn отсича, ще почивам и това е. И не знам аз ли се заблуждавам, куци машини ли уцелих, ама взех едни девалти с 2 Aч и не изкарват колкото старите с NiCd, дори не са MH. И уж тов акеото трябва да им е плса, да дават големи тоци, май точно това ги убива бързо, когато ги натоваря применро пробивам с бор корона или стъпално свредло умира по-бързо от колкото дъртия, хем дъртият е и дърт. И не са купувани от мехико да кажеш че са пратили тук калпави серии, от САЩ ги купувах, но варианта да са си менте по рождение е винаги на лице.
|
| Сря Авг 28, 2019 3:45 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, просто имаш лош опит с тях. При мен пък всичко е на обратно - от как минах на литиеви батерии се родих  . Оловния акумуатор можеш да го изстискаш, ама като го направиш няколко пъти и е до там. Някои от последните милитъри литиеви батерии вече имат по около 15000 цикъла на пълен разряд и заряд и стейт ъф хелт-а им е все още над 90%. Няма оловен акумулатор дето може да го постигне това.
|
| Сря Авг 28, 2019 7:19 am |
|
 |
|
radolin
|
Като казваш 'пълен' заряд/разряд, колко процента от реалния капацитет на елементите се полва?
|
| Сря Авг 28, 2019 12:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, това определено е извън екрана на моя радар. нито пък ми е опция готов пакет от подбрани елементи. по самия процес на подбор, както и по правенето на пакета е бяло петно, заобиколено с маргаритки. от страни всичко изглежда цветя и рози, докато не видиш липсата на съществена информация.
|
| Сря Авг 28, 2019 2:03 pm |
|
|