Програмиране на ATmega8515 с PonyProg
Здравейте. Това в пръвия mcu с който се захващам изобщо (а и познанията ми за електрониката са скромни) и срещам доста затруднения с него.
Като за начало пробвах 2 различни вариант на PonyProg (от Младконструктор и от един друг сайт). В първия случай платката я сглобявах, но тъй като не работеше адекватно (т.е. държеше се "странно") с PonyProg реших, че проблема е в платката или просто не мога да открия проблема аз. За това си купих сглобен/готов програматор (
http://programatoribg.com/ponyprog/index.htm ), с която се надявах да си реша проблема...
По същество: микроконтролера е ATmega8515 (16PU) и не мога да накарам програматора да чете/записва/изтрива и т.н.
Това което направих като стъпки:
Монтирах 8515 на програматора, свързах го към PC-то чрез серийния порт (пробвах варианти и с външно захранване и директно от серийния порт), след което в PonyProg (ver 2.06f) избрах Serial, Si Prog I/O, COM1 от Setup менюто. От селект менютата посочих AVR micro и ATmega8515. Накрая пуснах калибриране. До тук всичко мина ок, без съобщения за грешки.
В AVR Studio 4 компилирах някакъв измислен пример за 8515 колкото да получа някакъв hex файл. Заредих го в PonyProg след което изпълних Command -> Erase, но непрекъснато ми показва Device missing or unknown device (-24).. дори и с ignorе (както се препоръчваше на сайта на PonyProg) не успява да изтрие нищо (зацикля на тази грешка и трябва да излезна с Abort).
След това изпробвах и другите функции, някой от които работеха, други не. Например установих, че Read/Write data (EEPROM) работи правилно (въпреки, че и тук се показва грешка -24, но след ignore успява да се справи с четенето/записа).
Ако се опитам да отворя Configuration and Security bits по подразбиране те са "празни" (т.е. нито един от чек боксовете не са селектирани)... Давам Read (последва грешка -24, игнорирам я) и се "прочитат" битовете.. обаче абсолютно всички са маркирани (програмирани, ако се вярва на това което е прочело, въпреки, че по default не би трябвало да бъде така /май/). Write на битовете дори не съм посмял да правя, за да не се обърка нещо...
За разлика от успешното Read/Write на данните (EEPROM) то Read/Write Program е неуспешно

Незнам дали това е нормално...
Всъщност като се замисля мога да потвърдя, че правилно работи само четене/запис на данни...
Извинявам се за тъпите въпроси... но направо съм се отчаял с тея програматори (вече 2-ри не може да проработи, макар и да не съм пробвал с други mcu).. а ако това не може да тръгне няма как да продължа на пред.
Дано на някой да му се занимава и да може да ми помогне със съвет...